Random chat oldalak. Ismerkedjünk névtelenül.

Sziasztok! Nos, hát akkor kezdjünk bele ebbe is, ha már a társadalomkritikákkal végeztünk.

Akkor merüljünk el eme csodálatos tengerben, amit a chatroulette, az omegle, és még a jó ég tudja, hogy hány egyéb oldal képvisel.

Nyilván egyik közösségi oldal sincs veszélyben, ahogy az online társkeresők sem, hiszen ezek az oldalak tényleg csak arról szólnak, hogy az ember begépeli a böngészőjébe a weboldal url-jét.

kattint egyet, és máris valakivel a világ túlsó felén összeköttetésbe kerül.

Talán erős túlzás lenne azt mondani, hogy ez az ismerkedés új formája is lehetne, azonban ahogy észre vettem, egyre inkább kezdi átvenni az uralmat néhány másik szereplőtől a világhálón.

Cikkemet hosszas kutatómunka előzte meg, melynek során próbáltam én is minél több emberrel felvenni a kapcsolatot, hogy egy elég átfogó, és a saját fejemben is érthető képet kapjak arról, vajon mit is keresnek itt ezek az emberek.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a cikkem megjelenésekor közzé tett adatok körülbelül egy hónapos gyűjtés eredményei, illetve amikor ez a cikk megjelenik, akkor én éppen a szabadságomat töltöm. Ennek megfelelően, ha bármi kérdés felmerülne, akkor kérlek, azt hagyjátok kommentben, és igyekszem megválaszolni őket a későbbiekben.

Kezdjünk akkor bele. Ötletem sincs már, hogy hogy is találtam rá az omegle-re, vagy, hogy egész pontosan mit is kerestem akkor, amikor először megnyitottam azt az oldalt. Első próbálkozásra persze semmi sem egyszerű, aztán hamar rájöttem, hogy igazából ez is csak a szokásos időhúzás igazából. Rengeteg ember, ül a gép előtt, és próbál találni egy nőt akivel szexchatelhet. Amennyiben persze nem nőbe botlik, vagy az illető nem akarja mindezt, akkor azonnal dupla Esc, és máris keresi az oldal a következő partnert.

Több dologra is próbáltam egyébként megtalálni a választ. Melyik az a korosztály, amelyik a leginkább használja az oldalt? Amennyiben ott járnak akkor milyen céllal vannak ott? Nagyjából mi az amikről beszélni szoktak, illetve a látogatásaik során hány emberrel beszélnek?

Ez persze azt jelentette, hogy én is bekapcsolódom valamilyen szinten az oldal felhasználói közé, hiszen információkat csak úgy tudok szerezni, ha én is beszélgetek, vagy legalábbis megpróbálok.

Ami már az első pár perc során feltűnt, hogy rengetegen vannak az oldalon, és attól függetlenül, hogy egyébként angliai IP-m, és angol nyelven megjelenő Windows-om, valamint Google Chrome-m van, ettől függetlenül a weblap legtöbbször magyarokkal hozott össze. Gondoltam ez majd valamilyen szinten a hasznomra válhat, hát tévedtem.

A magyar felhasználók többsége, legalábbis egy okból van fent az oldalon, ez pedig az “ismerkedés” más néven a szexchat, ennek megfelelőn pasiként, szinte esélyed sincs arra, hogy tartalmas beszélgetést folytass bárkivel, hiszen a többi pasi egyből a következő random partnert kéri, amint meglátja, hogy a nemek közti harcban a barikádnak ugyanazon az oldalán vagytok. A nők/lányok pedig szintén, hiszen a “bunkó parasztok” miatt inkább próbálnak ők is másik nőt / lányt találni.

A saját tapasztalataim nem ennyire változatosak, illetve nem ennyire szélsőségesek. Több emberrel sikerült hosszú órákon keresztül beszélnem, illetve többekkel azóta is tartom a kapcsolatot valamilyen szinten, ami persze jó, hiszen én kihasználtam azt a lehetőséget, amit az oldal fejlesztői elém tártak. Azonban többször volt példa arra is, hogy egy nagyon is jól induló beszélgetés nagyon hamar ellaposodott, és a jellemzően nagy korkülönbségek csak nehezebbé, és nehezebbé teszik a dolgot.

És akkor most jöjjenek a nyers adatok.

Screenshot_2015-12-08-08-12-14A felmérés során minél több adatot igyekeztem begyűjteni, köztük a válaszadó korát, nemét, tartózkodási helyét, látogatásának célját, látogatásának a rendszerességét, az átlagos / arra a napra vett beszélgetései számát, valamint egy körülbelüli összefoglalót arra nézve, hogy mi volt a téma, mit csinált aznap az oldalon. Ahogy ezt a mellékelt kép is jól mutatja.

Kezdjük a korosztályokkal, mert az lett a legváltozatosabb az összes közül.

A válaszadók 3.1%-a volt a 14 éves kor alatt. A legnagyobb csoportnak a 14-18 éves korosztály mondható, a válaszadók több mint 46.9%-a tartozott ide. Aztán ahogy haladunk felfelé a létrán, a 18 és 22 év közöttiek teszik ki a társaság 21.9%-át, a 22 és 26 közöttiek 18.8%-ban vannak jelen, és 26 fölött 30-ig bezárólag található a társaság maradéka 9.4%-al.

Ez volt az az eredmény amin a legkevésbé sem lepődtem meg, mikor megnéztem a felmérés kiértékelését, nagyjából hasonló eredményt vártam, hiszen a saját tapasztalataim alapján is az bizonyosodott be, hogy a 14-18 éves korosztály az, aki a leginkább jelen van az oldalon.

A válaszadók nemi hovatartozása is hasonlóan “meglepő” eredménnyel zárult.

Ugyanis a válaszadók 67.7%-a fiú / férfi, és a fent maradó 32.3% lány / nő.

A demográfiát illetően igazából elég vegyes a kép.

A legtöbb válaszadó Magyarországról volt, azonban szép számmal vannak felvidéki, valamint erdélyi magyarok is, ezen felül még egy németországi, egy ausztriai, valamint három angliai magyar jelent meg a listán.

Ez alapján tehát elmondható, hogy az oldal eredeti rendeltetése szerint működik, hiszen tényleg a világ bármely két pontján lévő embert össze tudja kapcsolni egy másikkal.

A látogatások számát tekintve.

Naponta többször a válaszadók 84.2%-a látogatja az oldalt, napi egyszer 10.2%-uk, illetve a hetente többször (de nem napi egyszer) pedig 5.3%. És itt kezdtem el igazából azon gondolkozni, hogy ez rendben is van, végül is nekem is vannak olyan weboldalak az életemben, amire naponta többször ránézek. Azonban ha végig gondolom, hogy mekkora a valós siker aránya esélye arra, hogy valakivel tényleg tud majd az illető beszélni, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy azt csinálni, amit szeretne, az rettenetesen kevés. Ehhez képest mégis szép forgalom megy végbe a szervereken.

A további adatokról ismét inkább beszéljenek a képek.

Felmérés válaszok.png

A mellékelt ábrák jól mutatják, hogy mégis mi az amit az ember várhat, ha egy ilyen oldalra téved.

Ellenben elérkeztünk oda, ahol már inkább csak idéznék mintsem beszúrnék képeket, vagy véleményeket. Ez pedig a felmerülő témák listája. Hát nem mondom, néha jót röhögtem, néha pedig fogtam a fejem a látottakon. A “legjobbakat” most megosztom veletek, hogy lássátok, hova is halad a mai társadalom. 😀

Kérlek mellékelj egy rövid összefoglalót a beszélgetéseidről

A lentebb megjelenő témák a listából a teljesség, és a gyakoriság igénye nélkül kerülnek ki. Ezek leginkább azok, amikre felfigyeltem.

  • Lányt keresek a szüzességem elvesztéséhez (175 magas, 17 éves)
  • A merevedési problémáim miatt vagyok itt, és próbálok ismerkedni ennek ellenére.
  • Vlogok, gaming, utazás, szabadidő.
  • Szexualitás, szexuális hovatartozás
  • Szerelmi tanácsadás (Hát ez mondjuk nagyon érdekelt volna… :D)
  • Valamint a legjobb válasz, ami igazából kifejti az oldal valós mivoltát.
    • nemek tisztázása utáni instant kilépés (fiú vs. fiú esetekben), felszínes szar témák, passzív emberek egyszavas válaszokkal. ja, meg néhány nagyon ritka kivétel, akikkel eszméletlen jó több órás beszélgetéseket lehet lezavarni. miattuk éri meg végigkattintgatni a maradék 95% csőcseléken. 🙂

Ennek a cikknek a végére nem terveztem túl hosszú lezárást, szóval már nincs sok hátra. Mire idáig eljutsz, jó eséllyel benned is kialakult egy vélemény erről, és az az ehhez hasonló oldalakról.

A saját véleményem mindösszesen annyi lenne, hogy igen, eszméletlen jó lehet a névtelenség homályába burkolózni, és úgy ismerkedni, hogy se képet nem lát az illető a másikról, se semmi mást. Ennek persze meg van az előnye, és a hátránya is, azonban tegyük fel két ember tényleg elkezd a másikkal kapcsolatot tartani, és a Facebook-os profilképnél derül ki, hogy az illető, se nem szőke, se nem kék szemű, az vajon milyen indulópontot ad egy kapcsolatnak?

A válaszokat hagyjátok nyugodtan odalent, vagy facebook-on, vagy twitteren. A megosztásokat, illetve a figyelmet most is köszönöm.

Sziasztok!

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Random chat oldalak. Ismerkedjünk névtelenül.” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.