E-Cigaretta interview

Sziasztok! Remélem, hogy mindnyájatoknak jól telt a karácsony, és jókat ettetek, ittatok. Hamarosan elkészülök a már beharangozott videóval, de addig is egy újabb bejegyzéssel készültem nektek.

Bár nem tudom, hogy tetszett-e az előző bejegyzésem a bűnözéssel kapcsolatban, azonban azóta Dani csinált velem egy újabb interview-t, az e-cigaretta felhasználásról, illetve annak előnyeiről, és az azzal kapcsolatos szokásokról / szokásaimról.

Ma ennek a részleteit szeretném megosztani veletek.

Az első kérdésem az lenne, hogy mikor szoktál rá a dohányzásra?

Lássuk csak, ha jól emlékszem, akkor 2011, nem 2012 márciusában, szoktam rá a dohányzásra.

Köszönöm, annyit még elárulnál, hogy mennyi idős vagy?

22 éves vagyok.

Tehát 2012 óta cigarettázol. Az első mondjuk egy év után észre vettél-e bármilyen változást magadon? Mint például reggeli köhögés, vékonyabb pénztárca?

A vékonyabb pénztárcát azt mindenképpen érzékeltem, de a reggeli köhögést, és az egyéb szokásosnak mondható dohányos tüneteket egyáltalán nem.

Tehát még nem voltál abban a stádiumban, mint egy tízen-húszon éve dohányzó ember?

Nem, és igazából ez talán annak tudható be, hogy amikor rászoktam a dohányzásra, akkor relative keveset cigiztem, tehát napi 3-4 szál volt az átlagos. És mondhatni elég gyenge, és minőségi cigit szívtam. Szürke Dunhill-el kezdtem, majd ez a későbbiekben a fekete tehát 10-es erősségű Dunhill-ig tolódott el.

Mennyi ideig tartott a dohányzásod? És mennyi pénzt emésztett fel ez a szokásod?

Hát, hogy mennyi ideig tartott, az ilyen téren egy furcsa dolog, mert igazából volt egy időszak, amikor meg tudtam lenni nélküle, aztán megint visszaszoktam. Ez körülbelül egy-két hónapot jelentett. Mindezek mellett annyi szerencsém volt,hogy a pénztárcámat nem rövidítette meg túlzottan, mivel én diákként dolgoztam, tehát mondhatni volt miből fedezni a kiadásaimat. De a legdurvább hetem, amikor cigire költöttem, az nagyjából 11.000 forintot vitt el az akkor keresetemből. Mindezt úgy, hogy  a doboz cigim ára, akkoriban még inkább a 600-800 forint / doboz áron volt, és nem a mostani 1000-1200 forint környékén.

Csak, hogy jól értem-e, ez egy heti, vagy egy havi adag volt?

Ez egy heti volt, de ez tényleg a legszélsőségesebb eset, átlagosan inkább a heti 1800-2500 forint között költöttem.

Tehát mondhatjuk, hogy ez volt az átlagos kiadásod minden héten?

Igen egészen a főiskolás korszakig bezárólag, nagyjából ez mondható átlagosnak.

Még a főiskolai éveid alatt is dohányoztál egy darabig? Akkoriban havi szinten mennyire jött ki neked a dohányzás?

Akkor már a két naponta egy doboz volt az ami nagyjából fogyott?

Vagyis olyan 13000 Forint környékén?

Igen nagyjából 11000 – 13000 Forint környékén jött ki, ez persze attól is függött, hogy éppen meg tudtam-e venni azt a fajta cigit, amit általában szívtam. Mint azt tudod, én Dunaújvárosban voltam főiskolás, és az ottani dohányboltok készlete nem minden esetben volt azonos a Budapestiekkel.

Mikor kezdtél el? És minek, vagy kinek a hatására elektromos cigarettát használni?

2013 áprilisában kezdtem el elektromos cigarettát használni. Az egész történetben az, az ironikus, hogy az az ember készíti velem az interview-t akinek a hatására elkezdtem én e-cigit használni, hogy mi vitt rá akkor erre az útra, azt igazából akkor sem, és most sem tudnám megmondani. Látom az előnyeit, és most visszatekintve 2013-ig. Mert igazából igy már tudtam otthon, illetve egyéb más helyeken (akár olyan helyeken is, ahol addigra már tiltott volt a dohányzás) is pöfékelni.

Mikor dohányoztál, akkor nem vettél észre magadon semmi olyan hatást, ami negatívan befolyásolt volna a mindennapokban. Az elektromos cigarettával is ugyanígy vagy, hogy nem érzel magadon semmi rosszat, és semmi jót, azzal kapcsolatban, hogy ezt az eszközt használod? Szóval semmi olyan nem történt az egészségügyi állapotoddal, ami okot adna arra, hogy ezt folytasd, vagy éppenséggel feladd?

Amit mindenképpen észrevettem magamon, amíg még normálisan dohányoztam (és ez kimaradt az előző válaszomból) az a szag. És az volt az ami egy kicsit ütött. Egészségügyi állapotomat tekintve, a normális, és az elektromos cigarettára vonatkozóan, igazából nem érzek semmilyen különbséget. Olyan értelemben legalábbis, hogy egyiknél sem mutatkozott meg semmilyen negatív hatás. Egyéb iránt, tehát teljesítménybeli romlás, koncentráció, vagy a nikotin éhség. Az amióta e-cigizek, azóta sokkal könnyebben veszem, ha “nem jutok hozzá a napi adagomhoz”. Ezen felül nem nagyon tudnék mást hozzáfűzni.

Amióta elektromos cigarettát használsz, zavar-e, vagy mondatni inkább jobban zavar-e másoknak a cigaretta füstje, amikor egy légtérben, vagy egy helyen vagytok?

Igazából kollégáim többsége dohányzik, és mivel Angliában az elektromos cigarettát használókra kicsit más jogszabályok vonatkoznak, mint otthon, emiatt nekem is a kijelölt dohányzóhelyeket kell igénybe vetnem. Éppen ezért igazából nem zavar, hiszen mondhatni hozzászoktam, illetve rajtam kívül, vagy inkább azt mondanám, hogy hozzám hasonlóan rengeteg e-cigaretta felhasználó szokott még ott lenni, velem egy időben.

Mindazzal együtt, amennyit csak a készülékre költöttél, és azzal együtt a liquid vásárlásra, sikerült-e olyan nagyjából olyan költségvetéssel kihoznod a füstölést, mintha cigire költöttél volna? Vagy az elején mondjuk többe került, esetlegesen pont ellenkezőleg, most kerül többe? Vagy ha úgy nézed, akkor egyszerre sok, de hosszú távon egy megtérülő befektetésnek mondanád?

Igazából, ha mindent egybe veszek, akkor szerintem amióta e-cigizek, azóta nagyjából olyan 150.000 Forint környékén lehet az, amit készülékre/készülékekre, liquidre, és egyéb kiegészítőkre költöttem. Ami két év távlatából nézve, ez egy nagyon jó eredmény. Ugyanis, ha végig gondolom azt, hogy egy 10 milliliteres liquid nálam mennyi ideig elég, és annak mennyi az átlag költsége, akkor biztosan sokkal jobban jövök ki a dologból. Még akkor is, ha prémium márkát választok, akkor is maximum £7-£8 ,tehát olyan 4000-4500 Forint áll meg az egy heti költségem. Míg, ha ugyanezt normális cigarettára költeném, akkor ez napi £7-£8 jelentene. És ebből elég jól látszik, hogy mennyit tudok spórolni.

Mennyire tudod megoldani helyben, az elektromos cigarettádhoz a liquid vásárlását?

Ha azt veszem alapul, hogy akár a sarki kisboltban is tudok liquidet vásárolni, illetve a munkahelyemre menet, 6 helyen tudok prémium minőséget vásárolni. Akkor azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon is jól meg tudom oldani a készleteim megvásárlását.

Úgy érzem, hogy minden kérdésemre választ adtál. Így tehát köszönöm szépen, hogy itt voltál.

Köszönöm a lehetőséget.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.