Személyszállítás, olcsón, gyorsan

Sziasztok! Senkit ne tévesszen meg a cím, nem egy hirdetést próbálok feladni, szimplán csak a tegnapi témánk után úgy éreztem itt az ideje egy összehasonlító tesztnek. Amit a mai nap során követtem el. És bár megfogadtam magamnak, hogy így, hogy Angliában élek, nem leszek majd kritikus véleménnyel Magyarországról. És igyekszem minél inkább kimaradni abból a körből, akik csak azért kritizálják az otthonukat, mert itt jobb sorsuk van.

A cikkem mai anyagát azonban mégiscsak egy otthoni helyzet adta, ez pedig nem más, mint a taxisok sztrájkja, és a taxisokban ott lakozó irtózatos mértékű gyűlölet az Uber ellen.

Hát akkor lássuk, miből is állt a mai tesztünk.

Reggel a Newcastle-i taxitársaságok egyikét, a BlueLine Taxi-t használtam arra, hogy bejussak az irodába. Majd délután a másik lehetőséget, tehát az Uber-t választottam ahhoz, hogy haza jussak.

A teszt során a következőket figyeltem:

  • Az alkalmazás használhatósága
  • A megrendelt autó megérkezésének ideje a rendeléstől számítva
  • Az autó állapota
  • A sofőr közvetlensége, és hozzám való viszonyulása
  • Az út ára

Kezdjük akkor a BlueLine Taxi-val.

Screenshot_20160119-015058Lévén, hogy az ő szolgáltatásaikat, még nem használtam a mobil készülékemen, de a fairplay érdekében mindenképpen emellett a lehetőség mellett döntöttem. Az alkalmazás letöltése, telepítése, és elindítása után, az első kép ami fogad minket az a regisztrációs felület.Screenshot_20160119-015131

Sajnálatos módon, nem hagyhatjuk ki ezt a lehetőséget, azonban jó pontként mindenképpen felírom az SMS-en keresztül történő aktiválást. Mely természetesen, nekünk egy penny nem sok, annyiba sem kerül. Hiszen a szervernek küldünk csak egy kérést, hogy továbbítsa a telefonunkra a kódot.

Screenshot_20160119-015157A következő lépés még annyira szimpatikus volt, az Uber és a BlueLine esetében is, általában ilyenkor jön az a lépés, amikor egy kicsit úgy érezzük, hogy elkezdenek turkálni, már az út megtétele előtt a zsebünkben. Ez most sincs másképp. Egészen addig, amíg nem nézzük meg alaposan a kijelzőt, és vesszük észre, hogy a kártyaadatainkat nem vagyunk kötelesek megadni. És bár számomra ez nem jelent problémát, lévén, hogy készpénzt nem sok esetben tartok magamnál amúgy sem. Azonban mivel a BlueLine egy kifejezetten taxi társaság, innentől kezdve náluk a készpénzes fizetés, még mindig lehetséges az autóban. Fontos: Ha esetleg Angliában jártok, és mondjuk nem Londonban taxiztok (ezt az árak miatt amúgy sem javasolnám), akkor az utazás végén, csak akkor adjatok borravalót, ha csodálkozó szempárokkal, és pont az extra összeg miatt zavarban lévő sofőröket szeretnétek látni. Hiszen amíg otthon mondjuk a 4.500-as fuvart jó esetben felkerekítitek mondjuk 4.700 – 5.000 Forint környékére. Addig itt, ha a fuvar végén azt mondja a taxis, hogy az £20 akkor az £20 egy pennyvel nem több, nem kevesebb.

Na, de visszatérve egy kicsit az alkalmazásra. Mivel nem adtam meg a kártyaadataimat az első körben, így elkezdtem azon gondolkozni, hogy vajon, így is engedni fogja-e a foglalást a rendszer? Némely, hasonló app ugyanis általában egy hiba üzenetet szokott megjeleníteni az ilyen esetekben. Itt azonban nem volt semmi probléma, simán le tudtam foglalni, majd azonnal le is mondani az adott fuvart, gyakorlatilag két érintésből.Screenshot_20160119-015222

Ami az app pontosságát illeti, hát azon lenne még mit javítani. Mint láthattátok a térképen a kiindulási pont a Stanton Street volt Newcastle-n belül. Azonban még teljes erősségű Wi-Fi jel mellett, valamint (a screenshot-on ugyan nem látszó), de bekapcsolt GPS vevő mellett is négy utcányit tévedett az automatikus helyzetmeghatározás. És bár ez nem akkora probléma, hiszen korrigálni is könnyen lehet az ilyeneket, azonban ez részemről egy rossz pontnak minősül. Ellenben amivel mindenképpen ki tudja egyenlíteni a hibát az az, hogy nem csak cím, hanem POI alapján is tudok keresni. Ami sokszor megkönnyítheti a taxis, és a saját dolgomat is.

Na, de elérkezett a reggel 8:15 akkor rendeljünk magunknak, egy autót, és lássuk, hogy mi lesz ebből. Leütöm a foglalás gombját a kijelzőn, és ezzel egy időben elindítom a stoppert, mégiscsak a legforgalmasabb időszakról beszélünk jelenleg, és az app szerint (csak úgy mint hajnal kettőkor, amikor ez az ötlet kipattant a fejemből) 6 percre tőlem van egy elérhető autó.

SMS-ben kapok visszajelzést arról, hogy a sofőr úton van, az autó típusával, színével, és rendszámával együtt. És bár megmondom őszintén, nekem hiányzik, hogy az appon belül nem kapok értesítést ugyanezekről az információkról. Ettől függetlenül még így is azt mondhatom, hogy az eddig megszokott színvonalat tudják tartani.

Az autó az alkalmazás által tippelt idő előtt egy perccel áll meg a ház előtt, majd ebben a pillanatban kapom a következő SMS-t, arról, hogy megérkezett a fuvarom. Egy 2014-es Jaguar XF képében.

jaguar-xf

Hátulról megkerülöm az autót, majd be ülök bal hátra. A sofőrrel váltunk pár szót, hogy hova is lesz a mostani út. Majd még visszakérdez, hogy merre szeretnék menni, vagy, van-e olyan útvonal, amiről tudom, hogy jobban járható, mint a másik két alternatíva? De mivel nem járok túl sokszor taxival, a busz pedig teljesen más irányba visz, így a főutakat választom. Az autón látszik, hogy nem egy régi vétel. Vetek a számlálóra egy pillantást, hogy lássam mennyit is futhatott, és most tart 78.000 mérföldnél az autó. Ehhez képest azonban még mindig lágyan rugózik, és ehhez képest kifejezetten jó állapotban van. Látszik, hogy a tulaj vigyáz rá, és igyekszik a lehető legnagyobb gondját viselni az autónak.

Az út a szokásos élmény. Kényelmes, és gyors. Jó fej a sofőr, és mint itt Észak-Kelet Angliában szokás szerint eléggé beszédes, de ez a legkevésbé sem zavar, pontosan így szeretem eltölteni az útjaimat, ha taxiban ülök.

Kb akkor érkezünk meg az iroda elé, amikorra terveztem. Majd kifizetem a £7.85-öt a 6 mérföldes útért. Ami ugyan egy kicsit magasabb mint az átlagos ár szokott lenni ezen a távolságon, de még azt mondom, hogy nem vészes. Mondhatni az átlagos órabérről beszélünk Angliának ezen a részén.

16:50

Egy pillanatra rá nézek a telefonomra, és mivel 17:00-kor biztosan el tudom hagyni az épületet, így meg is rendelem az autómat. 15 percre van tőlem a jelenleg legközelebb lévő autó. És amint leütöm a megrendelés gombot, már kapok is egy SMS-t a sofőrtől, hogy úton van, és ne haragudjak, amiért ennyire sokat kell majd várnom.

Az alkalmazás is egyből visszajelez, a sofőr fényképével, és értékelésével, az autó rendszámával, és típusával. És ekkor még eldönthetem, hogy biztos szeretném-e az adott fuvart, vagy inkább a buszt választom. Azonban egy 4,7-es értékelésre, és egy Mercedes-Benz E osztályra nem igazán tudok nemet mondani.

mercedes E320

Az autó még előbb is érkezik meg, mint azt terveztem. Úgyhogy ki sietek az épületből, és ismét behuppanok bal hátra. Bár évjáratban, és futott mérföldekben is óriási a különbség a két autó között, amihez a mai nap szerencsém volt. Ettől függetlenül, ugyanolyan kényelmesen ülök, mint a Jaguar-ban a reggel folyamán. Ez az autó is szépen karban van tartva, és bár az óra már inkább a 350.000 mérföld felé kacsintgat, ettől függetlenül új autó érzését kelti.

Mivel előre megadtam az úti célomat, így csak annyit kérdez emberünk, hogy az A1-esen szeretnék-e menni, vagy inkább a B1318-ast választanám Gosforth-on keresztül? A kérdése jogos, mivel neki az utóbbi az, amerre a program automatikusan vinni akarja, hiszen ez fél mérfölddel rövidebb, mint az autópálya. Én mégis úgy döntök, hogy kihagyom most a városnézést, és ugyanazon az útvonalon megyek, mint amerre reggel is jöttem. Ezzel elkerülve azt, hogy a megtett távolság drasztikusan befolyásolja az árakat.

A kb. 20 perces út alatt ismét egy jót beszélgetek a sofőrrel, és bár lehet, hogy a koránál, lehet, hogy a természeténél fogva, egy kicsit barátságosabb, és kicsit közvetlenebb embernek tűnik az Uber-es ‘kollega’.

Ahogy megérkezünk a ház elé, már állítja is le az órát, és húzza le a virtuális kártyámat a kijelzőn. Megköszöni, hogy az Uber-t használtam a mai nap során, majd még hozzáteszi, hogy reméli, hogy még találkozunk, és azzal már tova is tűnik az utca végén.

Megnézem a telefonomat, a kapott számláról, és kereken £7.00-t hagytam ott ezért az útért. Ami ismételten csak egy kifejezetten tűrhető ár ezért a fuvarért.

Értékeljünk

  BlueLine Taxis Uber
Applikáció 4,5 / 5 5 / 5
Pontosság 5 / 5 5 / 5
Autó állapota 5 / 5 5 / 5
Sofőr 4,9 / 5 5 / 5
Ár 4,5 / 5 5 / 5

Alapvetően mindkét szolgáltatással meg voltam elégedve. Azonban a BlueLine Taxi applikációján a helyzetmeghatározás pontosságán még kéne valamennyit javítani. Ezért is kapott 4,5 pontot az 5-ből.

A pontosságra, illetve az autó állapotára megint csak nem lehet panaszom, egyik szolgáltatásnál sem. Mindkettő gyorsan, és kényelmesen vitt el A-ból B-be. Ezért is a magas pontszám mindkettőnél.

A sofőrökkel is meg voltam elégedve, és bár való igaz a BlueLine Taxi alkalmazottjának 4,9 pontot adtam, mivel úgy éreztem, hogy annyira nem figyelmes, talán kevésbé “vevő orientált”. Persze az is sokat számít, hogy mindez a reggeli órákban volt, és valószínűleg még egyikünk sem volt teljesen ébren.

Az árakkal meg is voltam elégedve, és a reggeli forgalom ugyan nem segített megint csak a BlueLine Taxi társaságnak. Ettől függetlenül többször utaztam már velük, és többször utaztam már Uber-el városon belül, és szomszédos városokba. És ha nem is sokkal, de általában drágább alternatívának bizonyultak.

Erre a legjobb ellenpélda persze a péntek este, amikor a buli negyedekből érkező rendelések mértéke olyan szintű, hogy akkor az Uber árat emel, de mint tudjuk, erre az app előre figyelmeztet.

Ettől függetlenül ezt a csatát az Uber nyerte.

AZONBAN!

Mint a példa azt tökéletesen mutatja, egy körülbelül 3/4 akkora lélekszámú városban, mint Budapest, az Uber és a különböző taxitársaságok tökéletesen megférnek egymás mellett. Senki sem csinál problémát abból, hogy milyen matrica van a másik autóján, és nem zúzzák be az Uber-esek ablakait, azok a feldühödött taxisok, akiknek nem szimpatikus a konkurencia.

Fel kéne azonban ébredni egy pillanatra. Ugyanis (és erre utaltam a bevezetőben) nem feltétlenül az Uber hibája az, hogy a magyarországi taxisoknak nem megy olyan jól a dolguk, mint ahogy eddig. És inkább azt kéne belátniuk, hogy addig ameddig a kilométerárak a 480 Ft / kilométeres zónában mozognak. (Ami bizony majdnem megegyezik az itteni egy mérföldes díjszabással.) Addig az fog beülni hozzájuk, akinek nincs ideje várni egy autóra, és kényszerből használja a sárga autókat. Lezárásként tehát annyit mondanék még, hogy az Uber egy jó rendszer, és ugyanúgy meg tud férni a taxitársaságok mellett, mint bármi más.

A hiba gyökere pedig nem az Uber szolgáltatásaiból fakad, hanem abból a rossz rendszerből, amelyik a nyugati kilométerárakkal lehetetlenítette el a taxisok életét.

Ez egy elég erős lezárása volt a cikknek, ezzel tisztában vagyok. Ettől függetlenül, ha tetszett ez a cikk, akkor nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben el szeretnétek mondani a véleményeteket, vagy kérdésetek lenne, akkor azt hagyjátok odalent kommentben, vagy Facebook-on, vagy Twitter-en.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.