Aludjunk okosan?

Sziasztok! Nos a mai nap során egy talán sokak számára ismert appot szeretnék nektek bemutatni. Ami a ‘Sleep as Android’ nevet viseli. Az első verziója 2011. júliusában jelent meg, és azóta is folyamatosan frissült, és bővült kezdve a felhőalapú tárhelyekre történő biztonsági mentéssel.

Az okosórák támogatásával. A relaxációs hangokkal, és még hosszasan lehetne sorolni, hogy mi mindent adtak hozzá a fejlesztők ezalatt a majdnem öt év alatt. Még tavaly novemberben kezdtem el használni az appot, hogy lássam vajon a Google Play áruházban kapott majdnem 200.000 értékelés, és a 4.3 / 5-ös értékelés jogos-e.

Lássuk tehát, hogy mit is próbál elérni ez az app, és mik azok amiket jelenleg tud.

Mint az a rövid videóból is kiderül elég sok mindenre képes. Mindenek előtt azonban figyeli az alvásunkat, és a telefonba szerelt gyorsulásmérő az álmunkban történő mozgásunk alapján igyekszik kiszámolni, hogy vajon most éppen mély, avagy épp ellenkezőleg éber álomban vagyunk.

Az alkalmazást még tavaly novemberben kezdtem el használni, mondván, mi lenne, ha kipróbálnám, hogy vajon tényleg képes-e javítani a reggeleimen?! Hogy vajon tényleg úgy ébredek-e majd fel, mint akit kicseréltek? És akkor, amikor az számomra a legideálisabb. Ezekre a kérdésekre ugyan nem feltétlenül kaptam választ. Ugyanis, ha egy kicsit visszább görgettek a bejegyzések között, akkor találtok majd azért egy pár olyan cikket, amikor éppenséggel buszozok végig az éjszakában, majd mindezek után még egy kicsit a nap folyamán, és így tovább. És mint az összes olyan app, ami adatokat gyűjt rólunk, pontosabban az állapotunkról, ez is akkor működik a legjobban, amikor folyamatos az adatbevitel.

Az első hibát gyakorlatilag itt rónám fel az alkalmazás használatát illetően. Amennyiben nem indítjuk el az alvásfigyelést, tegyük fel 3 napon keresztül, akkor semmilyen figyelmeztetést, vagy visszajelzést nem ad. Szimplán csak úgy gondolja, hogy elfelejtettük elindítani a figyelést. Ami persze előfordulhat, és bár azt sem szeretem, ha egy alkalmazás túl sokszor figyelmeztet. De amikor már több mint (tegyük fel) 36 órája nem volt megnyitva az app, akkor azért egy figyelmeztetés, vagy egy értesítés jó lenne.

Ennek megfelelően persze az a hiányosság is ott van, hogy nem kalkulálja újra az ideális alvásidőt mondjuk a következő napra. Ezzel pedig elveszti valamilyen szinten a jelentőségét. De maradjunk a valóság mezején, mondom ezt én, aki 40 óra ébrenlét után csinált bemutatkozó videót YouTube-ra, és 24 órás ébrenlétek után képes volt elmenni egy 35-40 kilométeres bicikli túrára reggeli után.

Amennyiben napról-napra használjuk az appot, és betartjuk a saját magunk által szabott határokat. És valóban körülbelül akkor hajtjuk álomra a fejünket, amikor azt az app jelzi, akkor egy elég hasznos dolognak bizonyul.

Jelenleg a következő beállításokat használom.

  • Napi ideális alvás idő 6 – 6.5 óra
  • Ébresztés hétköznaponként 6:30-kor, hétvégente 08:00-kor
  • NFC címke használata az ébresztés kikapcsolásához

Amit tapasztaltam.

Régebben 8 – 8.5 óra volt beállítva ideális időnek, majd ezt az előző bekezdésben is említett 6 – 6.5 órára cseréltem. Azonban egyre inkább úgy érzem, hogy nekem a páros órák nem bizonyulnak a legjobb megoldásnak. Ennek megfelelően a reggeli ébredésem sem éppen olyan, amilyennek szeretném. De megmondom őszintén, hogy az alkalmazás azon képessége, hogy a gyorsulásmérő adataiból kiszámolja, hogy éppen a mély, vagy az éber alvás fázisában vagyok, és ennek megfelelően ébresszen fel a reggel folyamán, az sokat segít.

A reggeleim valóban egy kicsit gördülékenyebbek, és mivel rá vagyok kényszerítve az NFC címke miatt arra, hogy a telefonomat lehúzzam a töltőről, oda vigyem az ajtóhoz, beszkenneljem vele a társított kártyát, azzal már mondhatni el is indult a napom. Plusz, ennek a módszernek a segítségével szinte lehetetlen, hogy túl későn ébredjek fel. Hiszen az ébresztő egészen addig szól, amíg az adott NFC tag-et, le nem csippantom a telefonnal.

Ezen felül természetesen még más módszerek is elérhetőek. Többek között a matek feladat megoldása. A telefon rázása addig, amíg a készülék nem jelez. Alvásnapló írása, amely talán az egyik legkevésbé sikeres módszer, hiszen a minimális karakterek száma, a saját tapasztalatom szerint nincs megadva. Ezen tesztek nehézsége is állítható, míg a legkönnyebb szinten csak egy matek példát kell megoldanunk, addig a nehezebb szinteken már nem csak, hogy bonyolultabb válaszokat, de sokszor egynél több választ kell adnunk.

Az én esetemben a nehezítés csak annyi lenne, hogy 1 helyett, mondjuk 2, vagy 3 NFC tag-et kellene beolvasnom. És ezt a módszert lehet alkalmazni is fogom, mivel az útlevelem, a bankkártyám, és a belépőkártyám az amit minden nap magammal viszek amúgy is. És ezeket már rögtön ébresztésnél megtalálni nem is lenne rossz ötlet.

Azonban egy szónak is száz a vége, így csak azt tudom mondani, hogy akit érdekel valamilyen szinten az alvási statisztikája, és esetleg hajlandó egy még ki nem forrott alkalmazást használni, és várni a folyamatos updatekre, azoknak mindenképpen ajánlanám.

Az ingyenes verziót az alábbi linken tudjátok elérni. Avagy andoroidos készüléketekkel olvassátok le a QR kódot, ha az kényelmesebb.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.sleep&hl=hu

static_qr_code_without_logo

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

 © Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.