M&D’s Blog, Európa, Egyesült Királyság, Darlington (S01E01)

Darlington

County Durham egyik nagyvárosa. És ezzel együtt Anglia ipari fejlődésének tekintetében az egyik legjelentősebbnek mondható.

Hiszen innen indult a világ első utasszállító vasútvonala, mely napjainkig a Keleti parti fővonal része.

IMG_0327Nézzük azonban kicsit bővebben Darlington történelmét. A város egy Angolszász településként kezdte az életét, az akkori neve szerint Dearthington-ként, és jelentős kereskedelmi központ szerepét töltötte be. A történelmi piactér, valamint Szent Cuthbert temploma, amely mind a mai napig jelentős része a városképnek 1183-ban épült. A legidősebb épület a város mai területén azonban mégsem ezek közül kerül ki. Szent András temploma melyet 1125 környékén építettek, és Darlington, Haughton nevű városrészében található meg.

A 17-ik, és a 18-ik század során a város jelentősége továbbra is a kereskedelemben mutatkozott meg, illetve több angol származású szerző is megemlíti műveiben. Különösen érdekes Daniel Defoe jellemzése, miszerint. „A vászon fehérítés kiemelkedő, ha ezt tudtam volna akkor ide hozom Skóciából a ruháimat” ezzel együtt azonban azt is megjegyezte útinaplójában, hogy a városban nincs „semmi emlékezetes, csak a kosz”. (Ezt sokak szerint az akkoriban még nem kövezett utakra értette.)IMG_0329

A 19-ik század során azonban sok minden változott a Pease és Backhouse családok „uralma” alatt. Ők voltak a legfőbb munkáltatók a városban, mondhatni majdnem mindenki közvetve, vagy közvetlenül nekik dolgozott…

A leghíresebb épület is az ő itt létük alatt épült, ez pedig nem más, mint a piactéren álló óratorony, és fedett piactér együttese. Melyet Joseph Pease ajándékozott a városnak 1864-ben. A torony érdekessége, hogy a harangjai, az Elizabeth torony (ismertebb nevén Big Ben) testvér harangjai.

Mindez azonban eltörpül amellett amiről Darlington leginkább ismeretes, és ami nagyon is meghatározta a történelem menetét nem csak a régióban, hanem az egész világon. Ez pedig nem volt más, mint a vasút. 1825. szeptember 27-én, a Shildon – Darlington – Stockton-on-Tees vasútvonalon ugyanis végigrobogott a George Stephenson mozdonya által húzott szerelvény, és ezzel egy új fejezet nyílt a történelemkönyvekben.

Lássuk tehát, hogy egy ilyen történelmi iparvárost miért is érdemes meglátogatni, illetve hogyan is lehet eljutni ide.

Bár Darlington a körülbelül 110-120 ezer fős lakosságával nem mondható nagy településnek, a város határában mégis ott van a Durham Tees Valley repülőtér, ahonnan rendszeresen indulnak járatok Amsterdam-ba, illetve Aberdeen-be.

De repülés helyett válasszuk inkább a vonatot, Newcastle-ből, körülbelül 20-25 perces utazással érhető el Darlington, és mind a Virgin Train East Coast, illetve a Cross Country Trains járatai biztosítanak kapcsolatot hétköznaponként körülbelül 20 perces közökben.

A város buszos összeköttetései is jónak mondhatók. A National Express napi több járattal köti össze Darlingtont nem csak Newcastle-el, de a fővárossal is. Illetve az Arriva vállalat County Durham-ben lévő szolgáltatásai is tökéletes kapcsolatot biztosítanak Newton Aycliffe-el, Bishop Auckland-el Barnard Castle-el, Durham-el, Sunderland-el, és Middlesbrough-val.

 Látnivalók

Darlington történelméből, és méretéből adódóan nem túl sok látnivalóval rendelkezik. A belváros azonban az építészet, és a történelem szerelmeseinek nyújthat kiváló csemegét, hiszen egészen az 1100-as évektől a viktoriánus korban készült épületek váltakoznak folyamatosan a látképen. A szűk kisutcákban való bolyongás kifejezetten jó program lehet, a délelőtt folyamán, vagy egy kicsit szelesebb időben. Mivel a házak között nem csak, hogy megreked valamilyen szinten a meleg levegő, de az ilyen rejtett zugokban találhatjuk meg a legjobb boltokat, vagy kávézókat. A piactér, és a sétálóutca környéke mondhatni a szokásos Észak-Keleti Angliai üzleteket tárja elénk. Érdemes tehát a Darlington-i látogatást egy szombati napra időzíteni, ilyenkor ugyanis utcai árusok tömkelege várja a látogatókat. És a #sexysausage (azaz a Northumberland Sausage Company) helyben, frissen párolt, sütött, vagy grillezett termékeitől kezdve, az angol, és amerikai édességeken át, gyakorlatilag mindent megtalálhattok itt, ami szem-szájnak ingere.

A vasút szerelmeseinek kötelező program a Head of Steam – Darlington Railway Museum. Ahol nem csak Stephenson eredeti mozdonya, de sok más érdekesség is ki van állítva. Illetve betekintést nyerhetünk egy kicsit a modellvasutak, és a személyszállítás ezen formájának történelmében. Valamint minden hónap, minden harmadik szombatján egy a helyi idősödő úriemberekből álló csapat lelkes munkáját figyelhetjük meg úgy szintén a múzeum területén, ugyanis ezeken a napokon dolgoznak egy A1-es gőzmozdony teljes restaurációján. (A leghíresebb A1-es talán mind a mai napig a Flying Scotsman)

Darlington számtalan temploma közül a legtöbb látogatható, és bár két napos itt tartózkodásom alatt sajnos egyikbe se nyílt alkalmam bemenni, de a már fentebb emlitett St. Cuthbert’s templomát mindenképpen tudnám javasolni.

Éttermek, pub-ok, szórakozás

Mint ebben a régióban, ahol mondhatni egyetem van egyetem hátán, természetesen a pub-ok, és szórakozóhelyek száma is jelentős. Ezek közül bármelyik jó választás lehet, mondhatni felesleges is különbséget tenni közöttük, hiszen az egyetlen ami ilyen téren határt szabhat, az a pénztárcátok tartalma. Kettőt azonban mégis kiemelnék a sorból, az egyiket a neve, a másikat pedig a „felfogásom” miatt. Ez a kettő pedig a The Golden Cock, és a The Old English Gentleman.

Ezzel pedig szép lassan ki is merítem a lehetőségeimet, és lezárásképpen csak azt tudom mondani, hogy Darlington mindenképpen egy olyan város, amit, amennyiben Anglia északi részén jártok, akkor érdemes megnézni. Rövid, egy, maximum két napos kirándulásnak tökéletes.

Nézzétek meg továbbá galériánkat a városról.

Remélem, hogy tetszett az „Egy város az én szememmel” sorozatunk első része. Amennyiben igen, akkor kérlek, hogy nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg. Ha bármi kérdésetek van, esetleg már jártatok a városban, és megírnátok a tapasztalataitokat, akkor azt hagyjátok odalent kommentben, vagy írjátok meg üzenetben. Köszönöm, hogy ma is velünk tartottatok! Hamarosan újabb tartalommal jövünk. Addig is, sziasztok!

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.