Tripit, az egyik legjobb utazástervező?

Sziasztok! A mai nap során egy olyan bemutatóval jelentkezünk, ami mindenki számára hasznos lehet függetlenül attól, hogy ez lesz az első utazása, vagy már annyira rutinos, hogy bátran el mer indulni egy olyan útra, ahol 45 perc van az átszállásra Schipol repterén. 

Bár mostanában nem igazán jártam a weboldalon, azonban mostanában folyamatosan figyelmeztet, az egyik elkövetkezendő utamra. És bár régóta használom már a szolgáltatást, illetve az iOS-es alkalmazást, mind az iPad-emen, mind az iPhone-omon.

Azt kell, hogy mondjam, hogy igazából nem nagyon terveztem használni semmi hasonlót, azonban rettentően kényelmessé teszi az előre tervezett utakat, és annak minden egyes aspektusát. Lévén, hogy nem csak repülőjáratokkal, hanem szállodákkal, és minden egyéb közúti, vagy vasúti közlekedéssel kapcsolatos foglalásokat kezelni tud. Ennek köszönhetően elég nehezen fogunk tudni úgy megtervezni egy utazást, hogy bármelyik programunk ütközne a járatainkkal.

Már a weboldal, illetve az appok ezen aspektusa is vonzóvá teheti a használatot, főként azoknak, akik üzleti megbeszélésekre, vagy akár csak egy programokkal 100%-ig megpakolt nyaralásra igyekeznek.

Na, de lássuk, hogy is működik mindez a valóságban?

Tegyük fel, hogy elkezdtem tervezni a hazautamat, és már tudom nagyjából azt, hogy melyik napokon, és melyik repterekről fogok repülni, illetve van egy elképzelésem az időpontokról is. Ez esetben hozzá adhatom a terveimhez az adott járatot, majd amikor valóban lefoglalom a jegyet, akkor a háttérben futó algoritmusok intelligensek annyira, hogy ne új rekordokat kreáljanak azonos információ tartalmakkal, hanem a már meglévőket egészítsék ki.

Milyen adatokat képes figyelembe venni a program?
 • Repülőjáratok esetén
  • Dátum, idő
  • Járatszám
  • Indulási és érkezési reptér
  • Terminál
  • Kapu
  • Indulási idő
  • Becsült indulási idő
  • Érkezési idő
  • Becsült érkezési idő
  • Átlagos késés
  • Ülésszám
  • Foglalási referencia, és jegy sorozatszám
  • Ár
 • Vonatok, vagy távolsági buszok esetén
  • Indulási és érkezési város / pályaudvar
  • Indulási idő
  • Érkezési idő
  • Ár
  • Foglalási weblap, és referencia

És talán itt tudnám felhozni az első olyan problémát amivel találkoztam. Míg a megabus járatait használva teljes mértékben problémamentesen kezelte az átszállásokat a program, addig a National Expres-nél, egy kombinált foglalás esetén. Pl.: Newcastle – Leeds, Leeds – Luton, már megszenvedett, amennyiben ezek egy foglalási referencia alatt voltak, és így néha fals eredményeket dobott vissza.

Manuális korrekcióra természetesen van lehetőség, és bár ebből a szempontból ez nem volt annyira lényeges, mivel itt az egyetlen dolog, ami Leeds-ben történt, illetve történt volna, az 2 óra várakozás. De mivel flexibilis jegyem volt, így az egyel korábbi buszon rajta tudtam lenni, így még ha terveztem volna bármit is, akkor se lett volna belőle semmi.

Na, de térjünk át a maradékra, a szállodákra, és a manuálisan hozzáadott programokra.

Ami a szállodai foglalásokat illeti, nehezen tudok mit mondani, nem egy alkalom volt már, hogy megpróbáltam hozzáadni egy-egy foglalásomat az airbnb.co.uk-ről, amit nem mindig fogadott el, ami a booking.com, vagy trivago.com weblapokat illeti, az ezeken keresztül érkezett foglalásokat gond nélkül kezeli, és hasonlóan a repülőjegyes példához, amennyiben előre hozzáadtam a hotel nevét, vagy a dátumokat, akkor ezt ki is egészítette.

Egyéb programok

Tegyük fel, hogy email-ben kaptatok egy meghívást, vagy egy megerősítést arról, hogy egy esemény, amin részt kell vennetek, ekkor és ekkor lesz, itt és itt. Ezeket sajnos nem tudja kezelni a weblap, vagy az app, csak és kizárólag akkor, amennyiben az email egy bizonyos formátumban van, és amennyiben bármilyen booking@, vagy confirmation@ kezdetű email címről érkezik az üzenet.

Így tehát ezeket az eseményeket manuálisan kell majd hozzá adni a tervezett programokhoz.

Felhasználóbarátság, vagy használhatóság.

Nos itt már egy kicsit azt kell, hogy mondjam, hogy a program elvérzik. Bár számomra, abszolút logikus, és könnyen értelmezhető a felület, sokak számára valószínűleg kihívásokkal teli lesz az első pár alkalom, amikor valamit megpróbálnak szerkeszteni, vagy hozzáadni a már meglévő tervekhez.

Többek között azért is, mert a Modify Plans, illetve az Edit bár a szó szoros értelmében ugyanúgy azt jelentené, hogy szerkeszteni szeretnénk az adott utazásunk tervét. Azonban a Modify Plan az arra vonatkozik, hogy az utazásunk egészének terveit szeretnénk módosítani (tehát kezdő, és befejező dátum, helyszín, stb.). Míg az Edit az csak egy adott szegmensre, például repülőjáratra, vagy szállodára vonatkozik.

Ezen felül mindenképpen szót kell ejtenem arról, hogy a címekkel mennyire boldogul a program. Mivel az angliai irányítószámok egy elég logikus rendszerben vannak felépítve, és beosztva, így ezek alapján simán megtalál bármit, amit keresünk, illetve ha ez nem is jön össze, akkor a térképen legalább egy nagyjából 100-200 méteres körzetben helyezi el mindazt amit hozzáadtunk.

A probléma ott kezdődik, amikor egy-egy Kelet-Európai, ne adj isten Olasz irányítószámot, vagy címet adunk hozzá a terveinkhez.

De fussunk végig gyorsan mondjuk egy olyan terven, amit alapvetően szeretnék megvalósítani a jövőben, és láthatjátok majd, hogy mire gondolok.

Az első lépésekkel még nincs is túlságosan nagy gond, hiszen könnyedén hozzá tudom adni a dátumokat, és a helyszínt. Ezen felül a járatokat, amikkel tervezek eljutni az adott szigetre. És bár nem feltétlenül a legjobb megoldás az, amit jelen pillanatban választottam, hiszen a várakozás a reptereken hosszú, bár Amszterdam esetében ez a legkisebb probléma, mivel Schipol-ra alapvetően nem szeretnék rövid időt hagyni. És mivel sem Athéból, sem Athénba nem repültem még, így ez is egy olyan dolog lehet, ami később előnyömre válik.

járatok

Szóval miért nem a legjobb megoldás az alábbi? Nos mivel tudom, hogy a legtöbb ember aki hasonló utazást tervez, még véletlenül sem akarna kétszer átszállni, nem is beszélve arról, hogy két különböző légitársasággal repülni, ez szerintem senkinek sem lenne az ideális. Legalábbis rajtam, meg még azon a körülbelül 1%-on kívül, akik imádják olyannyira a repülést, és minden velejáróját, hogy inkább bevállalnak valamilyen kényelmetlenséget, csak, hogy két különböző géptípussal, vagy légitársasággal repülhessenek.

Térjünk vissza azonban a nyaralás további, és talán az egyik legfontosabb elemére, ez pedig nem más, mint a szállás. Hiszen ezt is meg kéne oldani valahogy, egy régi jó ismerőst a George’s Studios-t választottam, mivel mikor legutoljára a szigeten jártam semmilyen rossz tapasztalatom nem volt velük. Ennek megfelelően pedig miért ne térnék vissza oda, ahol biztosan nem lesz rossz dolgom most sem?!

És bár pontosan tudom, hogy hol van a adott „szálloda”, miután leszálltam a buszról Kardamaina főterén. Azonban a címet ettől függetlenül szeretném hozzáadni, ha mást nem már csak azért is, mert ki tudja, hogy ki az aki pont ugyanekkor a szigeten lesz, és esetleg ott tudunk találkozni, stb. stb.

Már az sem volt egyszerű, hogy egyébként egy irányítószámot találjak, és mivel a Google Maps adatbázisa olyan téren nem elég pontos, hogy majdnem minden szállodát, ami a főutcán található gyakorlatilag egyetlen körforgalomhoz helyez. Így a Tripit sem boldogult a dolgokkal túlságosan jól, mint azt az alábbi ábra is mutatja.

6

És ezzel még nem is lenne akkora gond, hiszen lehetetlen nem megtalálni valamit Kardamaina-ban, de mint már a fentebb említett példa is mutatja, egy olyan számozásilag elcseszett városban, mint mondjuk Firenze vajon mi lenne az eredmény, ha már itt is ennyire pontatlan? O.o

Kiknek tudom ajánlani a Tripit szolgáltatást?

Igazából bárkinek, aki szeretné a nyaralásait, vagy inkább úgy mondanám, hogy utazásait kényelmesebbé tenni. Amennyiben viszont semmilyen konkrét tervetek nincs egy—egy úttal kapcsolatban, akkor igazából már nem kérdés, hogy megéri-e regisztrálnotok az oldalra?!

A rutinos utazóknak az ingyenes csomag is tökéletesen megfelelő lesz, mivel ők már tisztában lesznek azzal, hogy hogyan találjanak alternatív repülőjáratokat, késés, vagy járattörlés esetén. Hogyan tudják majd elintézni a kártérítést, stb.

Akik kevésbé rutinosak, vagy többször futottak már bele ebbe a hosszú, és sokszor kényelmetlen procedúrába. Azoknak talán tudom ajánlani a prémium csomagot. Ami az évi $49 dolláros árával rengeteg mindent biztosít.

Köztük több mint 300 légitársaság törzsutas programjának pontnyilvántartását. Késési és járattörlési esetekkel való közvetlen segítséget. Kár,- és visszatérítést. De a komplett listát az alábbi képen láthatjátok.

7

Ha pedig a kártérítésekről, és a járat késésekről, valamint törlésekről esett szó. Következő cikkünkben ezekről ejtünk néhány szót. Ha tetszett ez a tartalom nyomjatok rá egy like-t, és iratkozzatok fel, hogy le ne maradjatok a további cikkeinkről. Továbbá mivel ez sok mindenkinek nagy segítség lehet osszátok meg a cikket, vagy like-oljátok a Facebook oldalunkat, és állítsátok azt publikusra.

Ha bármi kérdésetek, van az oldal használatával kapcsolatban, esetleg már regisztrált felhasználók vagytok, de elakadtatok egy utazás tervezésében, vagy a lehető legjobb útvonalakat keresitek, akkor írjatok nekünk az alábbi elérhetőségeink bármelyikén. Hamarosan ismét jelentkezünk.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

app-store-icon_2xgoogle-play-icon_2xwindows-phone-icon_2x

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.