Miért ne válassz House share-t, ha Angliába költözöl?!

Sziasztok!

Nem tudom, vagyis tudtam, hogy ezt a cikket valaha is megírom, kiegészítem, vagy módosítom. Azt pedig végképp nem, hogy mindezek után meg jelenik-e majd bárhol. Azonban a mai nap során (29/01/2016 a szerk.) történtek a lakásban olyan dolgok, amiket nem vagyok képes tovább tolerálni.

Az erősre sikerült bevezető után, pedig jöjjön az, amiért ez a tartalom létrejött. Mégpedig, hogy miért rossz ötlet az, hogy az ún. shared accomodation-t válasszuk.Kezdjük talán a legfontosabbal. A tudat, hogy osztoznod kell.

A legtöbb esetben fogalmad sincs arról, hogy ki az akivel egy házban fogsz élni, hogy annak / azoknak az embereknek milyen szokásaik vannak. És csak és kizárólag a főbérlő lesz az, akinek szólni tudsz, ha valami gond van.

Persze nem mondom, hogy nem lehet kifogni jó fej embereket, azt sem, hogy egy ilyen történetből nem lehet barátság. De gondold végig azt, hogy vajon megéri-e az alacsonyabb lakbért a saját nyugalmad?
És itt most nem csak azt értem, hogy a saját nyugalmad, amikor otthon vagy, és pihenni próbálsz. Itt azt is értem, amikor éppen nem otthon vagy, és esetlegesen aggódnod kell amiatt, hogy mi lesz a cuccaiddal?!

(Nyugodtan nevezhettek paranoiásnak, már nem tud érdekelni. 😀 )

A következő ami miatt azt tanácsolnám, hogy ne válassz ilyen lakást. Számlák, bankszámlakivonatok, eBay rendelések, stb.

Mint azt bizonyára már tudod a lakcímkártya fogalma, teljesen ismeretlen az országban. Ennek megfelelően a saját lakhelyed igazolása sem lesz egyszerű, ha a helyzet úgy hozza, hogy valamihez kellene a címed. Na már most, mihez nem kell manapság az ember tartózkodási helye?

A house share-k előnye, és ezzel együtt hátránya ebben a kategóriában ugyanaz. A lakbér általában tartalmazza a számlákat. viszont nem fog a nevedre levél, vagy csomag érkezni. Hiszen hiába laksz ott, ha nem Te fizeted a gázt, áramot, vizet, stb. Vagy legalábbis, ha nem a Te neveden van, akork nehéz dolgod lesz.

Az egyetlen dolog ami pedig így a címedre érkezik majd az nem más mint a National Insurance Number interview-ra való meghívó, majd erre 4-6 hétre maga az NI Number, illetve bármi egyéb amit igényeltek. Mint például bankszámlakivonat. Erről pedig had ejtsek néhány szót.

Bankszámlakivonatok, és egyéb személyes küldemények.

Alapvetően nincs jó véleményem bizonyos emberekről, arról nem is beszélve, hogy az Angolok többsége is azt állítja a többi angolról, hogy kétszintű, haszontalan emberek. (Ismételten tisztelet a kivételnek) így tehát felmerül a kérdés, hogy megbízható-e a közös postaláda? Főleg úgy, hogy a bankszámlakivonatod tartalmaz minden olyan adatot amivel a csoportos beszedési megbízás mindkét formáját (Direct Debit, és Standing Order) engedélyezni lehet az adott számlaszámon.

Erről sem SMS értesítést, sem e-mail megerősítést nem kap az ember. Az egyetlen ami mindezt konfirmálja az egy levél 10 napon belül. Természetesen nem a saját nevedre, tehát miért is lenne fontos részedről bárki más levele? Jól hangzik, ugye?!

Egyéb személyes küldemények.

Vannak olyan helyek Newcastle-n belül, de van egy olyan érzésem, hogy egész Angliában, ahol bizony a postások lusták. Tehát egészen addig, amíg valaki ajtót nyit, és esetlegesen alá ír egy átvételi elismervényt, addig nincs semmi gondjuk. Simán át adják az adott csomagot bárkinek, és talán hagynak egy cetlit, hogy a csomagodat a szomszédnál hagyták, vagy egy hozzád közel levő boltban, stb.

Látható tehát, hogy a House Share-k legnagyobb előnye csupán csak az alacsony költség. És a legtöbb esetben ez sem igaz, egyik kollégám nemrég költözött be egy lakásba, havi £420-ért. Amiben ugyan minden számla benne van, de a nappali, konyha, és fürdőszoba közös használat alatt van. Azonban különösen Tyne And Wear, Northumberland, és County Durham megyékben, ugyanezért a pénzért saját, kétszobás (!) lakást is talál magának ez ember. És lévén, hogy a legtöbb esetben amúgy se leszel otthon, így a számláid is maximum havi £40 környéken állnak majd meg.

Remélem, hogy a lakhatás ezen részére vonatkozóan tudtam segíteni valamennyit. Ha tetszett ez a cikk, akkor dobjatok egy like-t, iratkozzatok fel, és osszátok meg az itt megjelenő tartalmakat, hogy minél több emberhez eljusson. Ne felejtsétek el like-olni a Facebook oldalunkat sem. Ha pedig bármi kérdésetek, vagy tapasztalatotok van, írjatok nekünk az alábbi elérhetőségeink bármelyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Miért ne válassz House share-t, ha Angliába költözöl?!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.