Zoopla & Rightmove, másnéven az út az első lakásod felé Angliában

Sziasztok! Mint arról már előző cikkünkben is említést tettük, elindítottuk egy új sorozatot itt az oldalon, Tippek és trükkök mielőtt Angliába költöznél címmel.

Ebben a részben pedig arról szeretnénk némi tájékoztatást adni, hogy miként is találhatjátok meg az ideális lakásotokat, és mik azok a kritériumok, amiknek mindenképpen meg kell majd felelnetek.

Kezdjük mindenek előtt a weboldalakkal.

zoopla illetve a RightmoveColourLogo

Na igen, ez az a két weblap, amit mindenképpen javasolni tudnék, amennyiben a költözést fontolgatjátok, de a személyes kedvencem, talán az elmúlt pár hónap fejlesztéseinek köszönhetően a Zoopla lett. Így innentől kezdve ezzel foglalkozunk, és a képeken is ez a weboldal látszik majd. Viszont mivel a Rightmove alig tér el a funkcionalitást tekintve, így a leírtak mindkét weboldalra érvényesek lesznek.

Így tehát lássuk, hogy mi is az amivel majd találkozni fogtok, ha megnyitjátok bármelyik linket.

1

Mint azt láthatjátok az alapértelmezett felület ami fogad majd titeket, az elég egyszerű, és bár alapértelmezetten a lakás vásárlás opciót kínálja majd fel, ettől függetlenül egy kattintással át navigálhatók a bérbe adandó ingatlanok keresőjére.

És bár javasolnám, hogy még mielőtt elkezdenétek a keresést, azelőtt regisztráljatok a weboldalra, mivel így nem csak olyan funkciókat tudtok majd elérni, mint a kedvencekbe történő mentés az oldalon belül, de különböző keresési feltételeket, is el tudtok majd menteni. Ezen felül pedig még email értesítéseket is kreálhattok majd magatoknak, ha az általatok preferált területen egy-egy újabb lakás elérhető lesz, és megfelel a feltételeknek.

4

Arról már nem is beszélve, hogy maga a regisztráció, mint azt az alábbi kép is jól mutatja elég egyszerű. Vagy egy email cím, és jelszó párossal, vagy a két különböző közösségi média fiókunkat felhasználva vehetjük használatba a weboldal ezen funkcióit.3

Akkor keressünk is valamit. (És mivel folyamatos keresésben vagyok én is, így a mai napi dolgaimat megosztom veletek.)

A keresést alapvetően Gateshead-ben indítottam, mivel ez az egyik olyan város Tyne and Wear megyén belül, aminek kiváló tömegközlekedési kapcsolatai vannak, a városközpontban 24/7-es Tesco található. És bár a szórakozási lehetőségek valamilyen szinten visszaszorulnak a mozira, és egy pár pub-ra, de pont a közelség miatt semmi akadálya nincs annak, hogy az este folyamán át menjek a folyó túlpartjára, és Newcastle-ben töltsem az éjszakát

Ahogy azt láthatjátok is a minimum árra £400-t a maximum árra £500-t adtam, az ingatlan típusát nem szeretem kiválasztani, mivel ez sokszor nincs kitöltve az ügynökségek által, így a keresés esetleg nem adna vissza semmilyen találatot, a hálószobák számát pedig 1, vagy többre lőttem be. Ha mást nem már csak azért is, mert Gateshead-ben nagyon ritkák a két hálószobásnál kisebb lakások, és amennyiben találnék is egyet, akkor valószínűleg többet fizetnék érte lakbér terén, mint a kétszobásokért.

Mindezek után az Advanced search options-t lenyitva kiválaszthatom, hogy pontosan mire is gondoltam, amikor kiválasztottam az árkategóriát, milyen bútorozottságot szeretnék, csak ezen a környéken, vagy annak a maximum 10 mérföldes körzetében keresek. És mint azt láthatjátok a “Shared accomodation” mellől mindenképpen kivettem a pipát. Ha lemaradtatok arról, hogy mi áll emögött, akkor kattintsatok ide, és olvassátok el az előző cikkünket.

Mint azt láthatjátok, Gateshead-ben jelenleg 21 olyan lakás van ami megfelel a feltételeimnek, és szemléltetésképpen rögtön az elsőt kiválasztva azt hiszem egy kis jelmagyarázattal is tartozom.

8

Bár ezt nem feltétlenül kellene magyaráznom, de a £400 pcm az annyit jelentene, hogy 400 font per naptári hónap. Azonban félreértés ne essék, ez nem az jelenti, hogy ha mondjuk kiveszitek az adott lakást július 9-én, akkor onnantól kezdve a hó végéig csak a fennmaradó heteket kell fizetni. Épp ellenkezőleg július 9-e lesz számotokra a hónap kezdete, és augusztus 8-a a hónap vége. Ebben az időszakban kell a £400-at kifizetni.

 • DSS applicants are accepted, subject to referencing.
  • Mindenek előtt a DSS jelentése
   • Department of Social Security, ez gyakorlatilag egy régóta a köznyelvben nem használt kifejezés, de egy összefoglaló név volt azokra, akik bármilyen segélyt, vagy juttatást kapnak munkanélküliként.
  • Subject to referencing
   • Referenciához kötött a költözésetek lehetősége, amennyiben segélyeket, vagy állami juttatásokat kaptok, ez jelentheti azt, hogy az ügynökség, vagy főbérlő a JobCentre-től, vagy a DWP-től kikéri az adataitokat. Vagy, csak annyit, hogy az előző munkáltatódtól kérnek ki egy

Na, de haladjunk a kereséssel, mert így soha nem érünk a végére. A 21 találatból megtaláltam végre egy olyat, amivel biztosan nem tudok mellé lőni. Kérdezhetitek nyilván, hogy ezt mire alapozom. Egyrészt egy két szobás “Maisonette-t” sikerült találnom. Mi is az a maisonette? Nos ez gyakorlatilag egy több szintes lakás, ahol a hálószobák, és a nappali nem egy emeleten vannak az adott épületen belül. Ami ugye ideális, hiszen a hálószoba kevesebb eséllyel fog mondjuk olajtól, vagy a fűszerektől illatozni. Másrészt pedig egy alapból első emeleti lakással van dolgom, tehát a fűtésszámlámon sokat fog segíteni az, ha az alsó szomszéd is relatíve melegen tartja a lakását.

9

Arról már nem is beszélve, hogy amikor megnézem az ingatlan különböző tulajdonságait, akkor a következő tárul a szemem elé.

10

Magyarázat

Two double bedrooms – két franciaágyas hálószoba

Ezzel gyakorlatilag mindent elmondtak, hiszen ez már bőven elég információ, nem is beszélve arról, hogy a képek bár mindig nagyobbnak mutatják az adott szobát, mint amekkora valójában, ettől függetlenül a Gateshead-i lakások többsége elég méretes szobákkal rendelkezik

Small walk in wardrobe – Kis méretű gardrób szekrény

Na jó a fordítás valójában nem ez lenne, hiszen a hirdetés megemlíti, hogy ‘walk in’, ez pedig természetesen azt takarja, hogy a gardróbba be tudsz lépni, ami ugye sok helyzetben nagyon nagy előny.

Fully furnished – Teljesen berendezett

Ez általában a bútorokat, és a képen látott berendezési tárgyakat jelenti, általában egy vízforralóval, kenyérpirítóval kiegészítve mindezt. Étkészletet, edényeket, stb nagyon ritkán tartalmaz bármelyik lakás

Close to local amenities – Minden egy helyen

Nagyjából mindez annyit jelent, hogy legalább egy bevásárlóközpont, éttermek, illetve a tömegközlekedési kapcsolatok jók a lakás környezetében.

Private yard – Privát udvar

Általában egy normál személyautóhoz, vagy két motorbicikli tárolásához elegendő külső udvarról beszélünk, ami zárható kapuval rendelkezik. Általában itt lesznek majd a kukáink is, és ez lesz az egyetlen olyan hely, amitől amikor majd személyesen mentek megnézni a lakást a legtöbben sokkot kaptok. De majd ehhez is hozzá szoktok az idő során.

New boiler – Új bojler

Ez a valóságban inkább a maximum 5 éves, vízátfolyós bojler, ami a fűtésért, és a melegvízért felelős. Igen, ez tudom elég furcsán hangzik, de gyakorlatilag a ház fűtéséért ugyanaz a boiler lesz felelős, ami a zuhanyzóban, vagy a kádban, illetve mosogatáskor a melegvízért is.

EPC rating E (Energy Performance Certificate) – Energiahatékonysági tanúsítvány, E besorolási osztály

Az EPC rating egy Angliában, és Wales-ben kiállítandó tanúsítvány, amely a bérbeadandó, vagy eladó lakásokról tartalmaz olyan információkat, amik megkönnyíthetik a döntésedet. Természetesen az A osztály lenne a legideálisabb, amennyiben energiahatékonyságot nézünk, de ezek közé a legritkább esetben tudna bárki is besorolni egy Viktória korabeli lakást.

Ezeket a tanúsítványokat publikussá is kell tenni, így a teljes címet tudva (amiben a Google Maps a legjobb barátotok) bármikor letölthetitek az adott lakásra vonatkozó tanúsítványt, mint ahogy azt én is tettem.

Mielőtt azonban még azt megmutatnám, íme egy példa, hogy hogy is néz ki egy ilyen tanúsítvány. (A képre kattintva a teljes 5 oldalas .pdf dokumentumot végig tudjátok majd olvasni)

epc1

Na de lássuk, akkor mi az ami még kiderül egy egy ilyen tanúsítványból?! (Az adott lakást tanúsítványának .pdf dokumentumát a képre kattintva elérhetitek)

epc flat1

Mindenek előtt ugye végre a lakás alapterülete, ami a maga 93 négyzetméterével ugye nem kicsi. És ha végig gondolom, hogy mindezért £475-t kérnek havonta az ugyebár nem is rossz. És bár nyilván ez most sokkoló lehet, hiszen a cikk írásának időpontjában (2016. június 22. a szerk.) ez körülbelül havi 195.000 Forintnak felel meg. És persze, ez soknak hangzik, azonban ha mondjuk az ingatlan.com-on rákerestek egy hasonló lakásra Budapesten, akkor nem sokkal másabb árakkal találkoztok majd.

Na, de térjünk át a további funckiókra.

Mint az a képeken is látszik, a weblap nagyjából kikalkulálja, hogy amennyiben egy fő lakik az adott ingatlanban, akkor az az egy fő milyen havi költségekkel számolhat. Ezeknek nem feltétlenül kell hinni, legalábbis ami a vízdíjakat illeti azt én egy kicsit magasnak érzem, legalábbis eddig egyetlen lakásomban sem fizettem többet havi £10-nál, ami a gáz és villanyáram díjakat illeti, azok nagyjából megfelelnek az átlagos költségeknek. És amit természetesen nem számítottak még bele a dolgokba, az az úgynevezett Council Tax. Ez nagyjából egy havi £100-os költség, amiről az ügynökség előre tájékoztat majd, amennyiben a hirdetésükben nem írták le, hogy melyik Council Tax kategóriába tartozik az adott lakás.

A legtöbb bérbeadó lakás általában az A kategóriába fog tartozni, ami azt jelenti, hogy Gateshead esetében az éves díj £1,132.98.

Azonban a Council Tax összege akkor már csökken, ha egyedül élünk a lakásban, ez esetben 25%-al kevesebbet fizetünk, hogy a saját költségeinket csökkentse az önkormányzat. Illetve amennyiben jogosultak vagyunk még a Working Tax Credits-re, vagy egyéb segélyekre, és juttatásokra, akkor ez az összeg még tovább csökkenhet. A segélyekről, és juttatásokról szóló cikkünk hamarosan megjelenik, addig azonban még van egy pár téma, amit szeretnénk veletek megbeszélni.

Mint azt láthatjátok ezen felül a weboldal egy beépített email kliens-sel is rendelkezik, aminek segítéségével felvehetitek a kapcsolatot az ügynökséggel, a térképes nézetről azt hiszem nem kell sok mindent elmondanom.

A legutolsó pont azonban érdekes lehet, ez nem más, mint a ‘Local info’ ez mint az láthatjátok a Zoopla felhasználók értékelései alapján kiadott eredmény. Nem más ez, mint egy értékelés az adott “kerületről” egy adott városban.

Természetesen az értékeléseket Ti is megadhatjátok, és bár Gateshead, Bensham része a látottak alapján nem bizonyulna a legjobb választásnak, legalábbis az értékelések alapján, még mindig ez az egyik olyan része Tyne & Wear megyének, ahol nem sok problémával találkoztam.

Költözési költségek

Elérkeztünk úgy érzem a fekete leveshez. Ez az a rész ugyanis, amit a legtöbb ilyen weblap nem említ meg, és az ügynökségek, valamint a főbérlők csak akkor említenek meg, amikor elmegyünk megnézni a lakást.

Ez pedig az, hogy természetesen egy havi lakbért előre kell kifizetnünk, valamint egy ezzel egyenértékű, a lakásbérleti szerződés letelténél visszatérítendő kauciót, illetve a legtöbb esetben egy £50-£300 közötti adminisztrációs díjat is ki kell majd adnunk a kezünkből. Ezek a költségek természetesen ügynökségről – ügynökségre változnak, de mindenképpen számítsatok arra, hogy fel fognak merülni a legtöbb esetben.

Lakásbérleti szerződések

A lakásbérleti szerződések a megkötés napjától számított minimum 6 hónapra érvényesek, emögött a döntés mögött leginkább az áll, hogy a Council Tax legrövidebb számlázási időtartama az 6 hónap. A maximum időtartamra vonatkozóan általában nincs megkötés, de a legtöbb ügynökség egy évnél hosszabbra nem fog aláírni, kivéve azokban az esetekben amikor előre le tudtok rakni két évnyi lakbért. (De ez ugye még viccnek is rossz)

Ezt a témát pedig ezzel nagyjából ki is merítettük. Ha bármi kérdésetek van, akkor ne habozzatok írni nekünk az alábbi elérhetőségeink valamelyikén. A következő cikkünkben az Energia szolgáltatókról ejtünk majd néhány szót, hogy hogy tudjátok majd megtalálni a lehető legjobb ajánlatot, és hogy mik azok, amiknek semmiképpen se dőljetek be, amikor velük beszéltek majd.

Ha tetszett ez a tartalom, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embernek tudjunk segítséget nyújtani. Ha nem szeretnétek lemaradni az újabb cikkeinkről akkor like-oljátok Facebook oldalunkat, vagy iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Köszönjük, hogy ma is velünk voltatok! Hamarosan jelentkezünk!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Zoopla & Rightmove, másnéven az út az első lakásod felé Angliában” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.