Energia szolgáltatók

Sziasztok!
A mai témánk ugyan kicsit szárazabb, mint az előzőek, azonban az egyik olyan, amivel minden esetben találkozni fogtok, amikor akár Angliába, akár bármelyik másik országba költöztök! Kezdjük hát el boncolgatni az itteni energia szolgáltatókat, illetve azokat a lehetőségeket, amikről mindenképpen érdemes tudnotok.

Mindenek előtt szeretném megemlíteni, hogy a lehetőségek tárháza túlságosan nagy ahhoz, hogy minden energia szolgáltatóval egyesével foglalkozzunk, összehasonlítást azonban mindenképpen fogunk végezni a jelenleg elérhető tarifákról. Illetve az egyes társaságok különböző ajánlatairól, és, hogy miért éri meg, vagy éppen miért nem éri majd meg őket választani.

Kezdjük talán azzal, hogy mit mond a főbérlő?

Amennyiben már Ti is megtaláltátok az első lakásotokat, vagy, ha mást nem már megnéztétek a kiszemelt prédát, akkor mindenképpen érdemes megkérdezni az ügynököt, vagy magát a főbérlőt, hogy jelen pillanatban melyik szolgáltatónál van a szerződés? Illetve, hogy tud-e bármit arról, hogy az előző bérlő mennyit fizetett havonta?

Ezen felül a másik dolog amit még érdemes lenne megemlíteni itt az az, hogy milyen mérőóra van a lakásban? Ez ugyanis fontos lehet, nem csak a költözés szempontjából, de a későbbi költségek felmérése esetében is.

Mi alapján válassz?

Nos ez nyilván költői kérdésnek tűnhet, hiszen mindenki a legolcsóbb megoldást szeretné, azonban ez nem egyértelmű, hogy melyik szolgáltatónál fogjuk a legkevesebbet fizetni. Ugyanis majdnem minden szolgáltató különböző £/kWh árakat, és napi készenléti díjakat alkalmaz.

Az árakat, irányítószámra, és a lakás tulajdonságaira vetítve rengeteg oldalon össze tudjátok hasonlítani, ezek közül a https://www.comparethemarket.com/ illetve a http://www.moneysupermarket.com/gas-and-electricity/ oldalakat tudom ajánlani. Már csak azért is, mert sok esetben ezek képesek arra, hogy automatikusan kitöltsenek olyan információkat, amikre a különálló szolgáltatói weblapok nem feltétlenül képesek.

Vegyük tehát sorra azokat a szempontokat ami alapján én általában válogatni szoktam, amikor oda jutok, hogy esetlegesen szolgáltató váltásra adjam a fejemet.

  • Szolgáltató elérhetősége, illetve a tarifáik elérhetősége a régióban
  • Szolgáltató tarifáinak flexibilitása
  • Tarifa napidíja
  • Tarifa £/kWh díja
  • Az ügyfélszolgálat elérhetősége, és a szolgáltatás minősége

Ez ugyebár nem egy túl hosszú lista, így gondolhatnátok, hogy könnyű dolgotok lesz, amikor Ti is arra adjátok a fejeteket, hogy megtegyétek az első lépést afelé, hogy kiválasszatok egy szolgáltatót. Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy példát, és ez legyen az EDF Energy. És nem az vezérel jelenleg, hogy dolgoztam nekik, hanem az, hogy pont emiatt átláthatóbbnak tartom az ő weboldalukat, illetve egyszerűbb dolgom van a fenti szempontok demonstrálásában.

EDF logo 2
 Blue+PriceProtection_White  Blue+PriceFreeeeze_White_0  StandardVariable_EDT

Jelen pillanatban az EDF-nél ez a három tarifa az ami elérhető, legalábbis amennyiben a lakásban, normális mérőórák találhatóak a gáz és a villanyáram fogyasztásának mérésére. A normális mérőórát itt úgy kell értelemezni, mint amivel a legtöbb esetben otthon is találkozhattok. Folyamatosan pörög a számláló a használat során, és a hónap végén az adott mérőóraállás alapján a szolgáltató kiszámolja a fogyasztásotokat, ez alapján pedig kiállítja a számlát.

Ezen felül még természetesen elérhetőek különböző tarifák a “feltöltős” mérőórákhoz is, azonban ezt természetesen egy és ugyanazon lakásra nem fogjátok tudni összehasonlítani, mivel az adatok bele vannak égetve a nemzeti nyilvántartásba, így tehát minden szolgáltató tudja, hogy melyik házszámhoz, milyen mérőóra tartozik. Szerencsére azonban még emlékszem egy régebbi irányítószámomra és címemre, így tehát ezeket is meg tudom mutatni.

EDF logo 2
 Blue+FixedPrepay_White_EDT_0  StandardVariable_EDT

Oké, oké, most itt vannak ezek  a képek, tök jó, de mi micsoda?

Nos a két tarifa csoport közötti legnagyobb különbségek az árakban, és a fizetés módjában különböznek. Míg a fentebb említett három esetben készpénzzel, kártyával, banki átutalással, illetve csoportos beszedési megbízással is fizethetünk, addig a “feltöltős” esetekben természetesen ezek az opciók nem lesznek elérhetők, mivel itt majd egy külön “kulcsot” és kártyát kell feltöltenünk az általunk felhasználni kívánt összeggel, bármelyik erre kijelölt helyen.

Na, de térjünk rá a listánkra

Szolgáltató elérhetősége, illetve a tarifáik elérhetősége a régióban.

Nos a legtöbb szolgáltató tarifái országosak, és régiókra vetítve a mindenkori napi készenléti díjak azonosak. Az egységár azonban változó, míg mondjuk Newcastle-ben az EDF Energy Blue + Price Protection July 2017 esetében  a villanyáramért 12.80 penny-t kellene fizetnem kWH-nként, addig ugyanez Londonban 11.93 penny / kWh. És természetesen amikor a gázról beszélünk, akkor sincs ez másképp, és a különbség ugyanúgy megvan. Azonban itt már Newcastle felé billen a mérleg nyelve, mivel itt 2.485 penny / kWh fizetnék, míg Londonban 2.734 penny / kWH áron számolnák ki a havidíjat. Ne feledkezzünk meg azonban a napi készenléti díjról. Ez villanyáram esetében 18.90 penny/nap és 26.25 penny/nap a gázhoz tartozó költség. Legalábbis ami az EDF-et illeti.

Ők leginkább úgy állították be a bevételi modelljüket, hogy a számla fele legyen nagyjából az amit a felhasználó valóban elfogyasztott, a másik fele pedig a napi készenléti díjból jöjjön össze.

És mint azt az előző sorok is sejtethetik, nem minden szolgáltató van ezzel így.

Vegyük példának tehát négy nagy szolgáltató különböző díjait minden esetben Newcastle-re nézve. Ami egyben jól megmutatja majd a tarifák flexibilitását is. Illetve a további lényeges adatokat.

Szolgáltató Scottish_Power Britishgas-logo EDF logo 2 SSEenergy.svg
Tarifa Neve Online Fixed Price Energy July 2017 Collective Fix February 2017 Blue + Price Protection July 2017 SSE 1 Year Fixed V7
Villanyáram Egységár 11.714 penny / kWh 8.63 penny / kWh 12.80 penny / kWh 11.90 penny / kWh
Villanyáram Napi készenléti díj 20.55 penny / nap 18.90 penny / nap 18.90 penny / nap 23.02 penny / nap
Gáz Egységár 2.831 penny / kWH 2.79 penny / kWh 2.485 penny / kWh 3.19 penny / kWh
Gáz Napi készenléti díj 20.55 penny / nap 18.90 penny / nap 26.25 penny / nap 23.02 penny / nap
Fix árak? Igen, 2017. Július 31-ig Igen, 2017. Február 28-ig Igen, 2017. Július 31-ig Igen, a megkötéstől számított egy évig
Lemondási díj £30 „üzemanyagonként”

(amennyiben 49 nappal a tarifa garantált időtartama előtt SZOLGÁLTATÓT váltasz)

£30 “üzemanyagonként” amennyiben lemondod az adott tarifát a befejezés előtt. (És másik szolgáltatót választasz) £0 £30 „üzemanyagonként”

 

 

Azt azonban mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni még itt, hogy ezek az árak természetesen tájékoztató jellegűek, és ezen a négy szolgáltatón felül is bőven van élet, arról már nem is beszélve, hogy a Utility Warehouse egy másik lehetőség a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Illetve természetesen nem vagytok kötelesek a villanyáram, és a gáz esetében ugyanazzal a céggel leszerződni. Így tehát elég szépen tudjátok majd kikalkulálni a saját dolgaitokat. Javasolnám azonban, hogy az első hónapokban, még inkább egy Dual Fuel tarifát válasszatok az akkor legolcsóbbnak minősíthető szolgáltatótól. És csak egy fél év után kezdjetek el nézelődni a további lehetőségek után.

Ezen felül, akármelyikőjüket is választod, az lesz majd az a vállalat ami a költözéstől számítva a legtöbb fejfájást fogja neked okozni. Nem azért, mert folyamatosan próbálnak majd rád sózni valamit, bár ez sem ismeretlen. Hanem azért, mert minden alkalommal, amikor a mérőóraállást elküldöd majd nekik, akkor a csoportos beszedési megbízás összege változni fog, hiába számolták ki neked akkor amikor beköltöztél, hogy havi £60-nál nem fogsz többet fizetni, a rendszer ezt sajnos nem tudja. Így természetesen, ha nem akartok túl sokat fizetni, akkor minden hónap végén, vagy minden negyedév végén telefonálnotok kell majd, hogy megoldjátok azt, hogy ismét £60 legyen a havi kiadásotok.

És ezzel elérkeztünk a következő ponthoz.

Az ügyfélszolgálat elérhetősége, és a szolgáltatás minősége

Nos a legtöbb szolgáltató természetesen rendelkezik telefonos ügyfélszolgálattal, illetve némelyik támogatja a web chat szolgáltatásokat is. Ezzel is felgyorsítva a kérések feldolgozását, illetve a különböző kéréseket, kérdéseket az ügyfelektől. Az egyetlen szolgáltató akiről tudok, hogy akár reprezentatív személyt küldene a helyszínre, a már fentebb említett Utility Warehouse, azonban az ő esetükben leginkább azt az embert fogod majd hívni, akivel aláírtad a szolgálatási szerződést az első körben.

Akárkit is kérdezel meg arról, hogy mi a véleménye az energiaszolgáltatójáról, valószínűleg nem sok jót fog mondani róluk, és a legjobb megoldás ezzel kapcsolatban a következő. Keressétek fel a következő weboldalt:

http://switch.which.co.uk/energy-suppliers/energy-companies-rated.html

Ahol tökéletesen látszik majd, hogy mit gondolnak az egyes szolgáltatókról az ügyfeleik.

És ennél jobb lezárást talán nem is tudunk volna kitalálni! Köszönjük, hogy ma is velünk voltatok. Remélem, hogy tudtunk segíteni, még a költözésetek előtt. Amennyiben tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, illetve osszátok meg mindazokkal, akik tervezik a kiköltözésüket. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel, vagy like-oljátok a Facebook oldalunkat.

Hamarosan egy újabb sorozat nyitóepizódjával jövünk. Addig is köszönjük a figyelmet!

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: youtube.szutormark@outlook.com

Energia szolgáltatók” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.