2016. év, 27-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Íme a második része a heti hírösszefoglalóinknak. Ezen a héten is sok minden történt a nagyvilágban, és elkészítettük nektek az általunk fontosnak vélt hírek összefoglalóit, illetve a heti programajánlóink sem maradhatnak el. Úgyhogy, három, kettő, egy…

Hírek a nagyvilágból

Belföld

A Telekom megduplázta a Next előfizetői csomagok internet mennyiségét

2016. július 7-én a Telekom bejelentette, hogy a Next S, Next M, és a Next XL díjcsomagjainak leforgalmazható mobilinternet keretét megduplázta. Így a Next S, és a Next M csomagjainak felhasználói, ezentúl 500 MB helyett, 1GB-t használhatnak fel. A Next XL előfizetők pedig 3 GB helyett, 6 GB-t.

További részletek: http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/havi-dijas-mobil-dijcsomagok/next-dijcsomagok

Szutor Márk


Hőseinkre emlékezünk

Egy sajnálatos és tragikus dolog történt 2016. Július 01. délután a Hortobágyon. A Magyar Honvédség I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred katonái a hortobágyi volt bombalőtéren végeztek hatástalanításokat, amikor körülbelül délután kettőkor eddig tisztázatlan okokból felrobbant négy tűzszerész – Juhász Atilla főtörzsőrmester, Rózsa János Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető – közvetlen közelében egy 250 kilogrammos orosz gyártmányú repeszromboló bomba. Egyik társuk nem messze volt a helyszíntől, akit súlyos sérülésekkel a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték, ahol később sikerült stabilizálniuk az állapotát. A robbanásban elhunyt tűzszerészeket hősi halottakká nyilvánította Simicskó István, honvédelmi miniszter, illetve posztumusz hadnaggyá léptette elő. Az elhunyt hősöknek és a tűzszerész balesetben megsérült Tóth Péter főtörzsőrmesternek az általa adható legmagasabb kitüntetése, a Hazáért Érdemjelet adományozta.

Az esemény után elég sok találgatás indult el, hogy miért történhetett a tragédia, de jelenleg is folyik a nyomozás ez ügyben, viszont abban biztosak lehetünk, hogy hatalmas veszteség érte mind az országot, mind a Honvédséget és elsősorban az elhunytak családjait, ugyanis a meghalt négy tűzszerész öt gyermeket “hagyott” hátra. Minden család gyászol, hiszen elvesztettek egy fontos személyt, aki fontos volt számukra, és még mindig próbálják feldolgozni a történteket.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a teljes szerkesztőség és az olvasóink nevében is részvétünket fejezzük ki az elhunytak felé, és teljes és mihamarabbi felépülést kívánunk a kórházban lévő Tóth Péter főtörzsőrmesternek.

Egy perces néma tiszteletadással emlékezzünk meg róluk!!!!

Samu György


Megváltozott a bűntető törvénykönyv

A mai naptól (2016. július 4-től, a szerk.)  számítva a büntető törvénykönyv bizonyos szegmensei megváltoztak. Például:

  • Indokolt esetben – akár egy 12 éves gyereket is őrizetbe vehetnek a rendőrök.
  • Az a felnőtt viszont büntetlen maradhat, aki csőre töltött pisztollyal várja a lakásába éjjel, csoportosan érkező rablókat.
  • Szigorúbb büntetés vár a hivatalos személyek vagy közfeladatot ellátók elleni erőszakért. Három helyett a jövőben egytől öt évig szabható ki büntetés. Ha azonban az erőszakot csoportosan vagy fegyveresen követik el, 2-8 évet kaphatnak a mostani 5 év helyett.
  • A bírók keze is jobban meg lesz kötve, miután kötelezően a középmértékből kell kiindulniuk. Például: Mindegy lesz, hogy egy visszaeső bűnöző vagy egy büntetlen előéletű ember ül majd az adott ügy­ben a vádlottak padján. Ha a büntetés mértéke 1-től 5 évig szabható ki, 3 évnél kevesebbet nem kaphat majd a vádlott.

Forrás: http://hironline24.net/

Szutor Márk


Külföld

Egyesült Királyság

Ugyan ezt a képet 2016. július 2-án töltötték fel a képet a HOPE not hate Facebook oldalra, azonban ezt a heti zárásunkig nem sikerült felfedeznünk, így most kicsit megkésve, számolunk be arról, hogy mit is találtunk. London Euston Station-nél raktak ki egy hatalmas transzparenst, valamint egy (később megerősített információk szerint) többször is friss virágokkal teli vödröt, amiből mindenki aki külföldről az Egyesült Királyságba érkezett letelepedési szándékkal, ingyen elvihetett egy szálat, ezzel is kimutatva azt, hogy van egy olyan oldala is az ország társadalmának, amelyik törődik ezen emberek sorsával. És akik inkább szembe mennek a saját népük többi tagjával, mintsem rossz színben, és rasszistaként tűnjenek fel.

13521871_10153522230136854_1582311557678101091_n

Forrás: https://www.facebook.com/hope.n.hate/?fref=photo

Szutor Márk


Ismét Vas lady lehet az Egyesült Királyság élén?

A Capital Wirral News értesülései szerint a miniszterelnök jelöltek közül már csak Theresa May, és Andrea Leadsom maradtak versenyben. Az országnak 1990. november 28-a óta nem volt női miniszterelnöke. És most úgy tűnik, hogy ez ismét bekövetkezhet.

Forrás: Twitter, Capital Wirral News

Szutor Márk


10 napos háború a szomszédban

25 évvel ezelőtt (1991. július 7-én) zárult le egy tíz napig tartó konfliktus az akkor még Jugoszláv köztársaságban. Jugoszlávia hat köztársaságból, öt nemzetből, négy nyelvből, három vallásból és két ábécéből állt, s mindezt egyetlen párt tartotta össze; amikor pedig 1989 után ez a fedő ereszteni kezdett, a katlan fölrobbant.

Az eseményekről nem kívánunk többet mondani, pusztán szerettünk volna, ha mást nem egy pár sorban megemlékezni, és megemlíteni mindezt.

Szutor Márk


Technológia

Leellenőrizted bármikor is, hogy visszaéltek-e az adataiddal? Nem?! Jó hírünk van!

A Have I been Pwned weboldalon, ugyanis vissza tudjátok keresni azokat az adatokat, amik egy-egy feltört weboldal adatbázisából származnak. Az oldal használata igen egyszerű, csak begépelitek az email címeteket a beépített keresőbe, és egy-két másodpercen belül választ is kaphattok arra, hogy mennyire vannak biztonságban az adataid!

A weboldal használata teljes mértékben ingyenes! https://haveibeenpwned.com/

Szutor Márk


Varázsolj alkoholszondát a telefonodból.

Valamelyik nap találtam ezt a videót az Unbox Therapy YouTube csatornán, és igazából azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon is egy jó ötletnek találtam azt az eszközt, amit Lou bemutatott. Gyakorlatilag egy USB OTG stick-ről van szó, ami egy pár szenzorral lett ellátva, amik képesek arra, hogy (csak úgy mint a rendőrségi alkoholszondák) a kifújt levegő elemzésével visszaadjanak egy valós véralkohol szintet.

További részletek a videóban! 🙂

Szutor Márk


Autó – motor

Egy szépen elkerült frontális ütközés, és egy tönkrement Toyota Yaris.

Egyesült Királyság, Anglia, Lancashire, Lancaster közelében.

Köszönjük, Christopher James Telford, és a  ViralHog hozzájárulását, hogy lehetővé tették a videó beágyazását az oldalra!

Szutor Márk


Légiközlekedés

Átvette az első Bombardier CS100-asát a Swiss

A típus ugyan sokaknak nem lehet ismerős, lévén, hogy egy relatíve új gépről beszélünk, illetve mivel gyakorlatilag a HB-JBA lajstromjelű gép az első, amit a világ bármelyik légitársasága üzembe helyezett. CS100És bár a repülőt már láthattuk a Ferihegyi betonon márciusban, akkor még a Bombardier gyári színeiben. Hamarosan a reptér mindennapos látogatójává válhat ez a típus, hiszen a járat információk szerint már ezen a héten pénteken (2016. július 15-én) az LX 2258 / LX 2259-es járatpárt fogja teljesíteni.

A Swiss összesen 30 darabot rendelt a CSeries kisebb tagjából, amikkel a kiöregedő Fokker 100-asokat, illetve az Avro RJ100 Avroliner típusokat fogja lecserélni.

swiss-cs100-1
A Bombardier CS100-as itt már a Swiss színeiben. Fénykép: airportal.hu

Szutor Márk


A hét applikációja

Android

Penge

Maga az alkalmazás a Honfoglaló készítőinek egy másik játéka, amivel egy-az-egy elleni mérkőzéseket tudunk játszani, véletlenszerű, vagy választott ellenfelekkel. Egyre bővülő kínálat van a kérdések kategóriáját tekintve, szóval mindenki megtalálhatja benne a számára legmegfelelőbbet. A kategóriákban elért pontok alapján egy rangsort is találunk, amiben szerepelnek az adott rész szakavatott ismerői. Általában játékonként minimum öt kérdést kapunk, és a rá adott helyes válasszal kapunk pontokat, és aki a legtöbbet szerzi meg értelemszerűen az a nyertes. A rendszer a helyes válasz, és a helyes válaszadás sebessége alapján adja meg a megfelelő pontokat, illetve további fontos tudnivaló, hogy az utolsó kérdésért dupla pont jár. A válaszadás sebessége alatt azt értem, hogy mennyi idő telik el a helyes válasz bejelöléséig, ugyanis minden második másodpercben a kapott pont csökkenni fog. Tehát érdemes gyorsan és helyesen is válaszolni.

Időtöltésre tökéletes, a kapott témák változatosak, és szerintem eléggé élvezetes játszani vele, leköti az ember figyelmét, még ha csak egy rövid ideig akkor is megéri. A kihívást kedvelőknek pedig kifejezetten ajánlom, hiszen mutassuk csak meg mindenkinek, hogy “ehhez” a témához én értek a legjobban.

google-play-icon_2x

Samu György


iOS

Tandem

Mindannyian emlékezhetünk még a Duolingo-ra, sokan talán még most is használják, vagy legalábbis letöltik, amikor új készülékre váltanak, és bár nyelvtanulás szempontjából az sem számít egy rossz lehetőségnek. Egy dolgot azonban semmiképpen sem tud pótolni, és ez pedig az anyanyelvű tanár, aki gyakorlatilag bármikor a rendelkezésünkre áll. Így jutottunk el végül a Tandemhez. Hasonlóan az előző heti applikációnkhoz, ezzel sem most találkoztam először, azonban aktívan használtam gyakorlatilag azóta, hogy Angliába költöztem. Mindenképpen szerettem volna egy kicsit a német tudásomat feléleszteni, és egy újabb nyelvet is gyakorolni.

Ez többé kevésbé sikerült, igaz azt meg kell hagyni, hogy valószínűleg többet segítettem azoknak az orosz felhasználóknak, akik az angol tudásukat szerették volna javítani, mint ők nekem abban, hogy esetlegesen oroszul meg tudjak szólalni!

A lehetőségek tárháza végtelen, hiszen nem csak az appot használó közösség révén fejleszthetjük a nyelvtudásunkat, de hivatásos tanárokat is felbérelhetünk arra, hogy minket oktassanak. Hamarosan egy külön cikkel jelentkezünk a Tandemről, addig is, ha szeretnétek nyelvórákat venni, akkor töltsétek le az alkalmazást!

app-store-icon_2x

Szutor Márk


Film és média

Top Gear

A “megújult” Top Gear fő műsorvezetője, Chris Evans 2016. július 4-én a Twitteren keresztül bejelentette, hogy lemond posztjáról, valamint további sok sikert kívánt a kollégáinak. Ez mondhatni már várható volt, miután az előző vasárnapi adás nézőszámai egy újabb negatív rekordot produkáltak.

Forrás: Twitter, és bbc.co.uk

Szutor Márk


Ernelláék Farkaséknál elnyerte a fődíjat Karlovy Vary-ban

20160709hajdu-szabolcs-a-kristaly-globuszdijjalHajdu Szabolcs alkotása nyerte el Közép-Európa egyetlen A listás filmfesztiváljának legrangosabb elismerését, a Kristály Glóbuszt. Ezen felül Szabolcs elnyerte a legjobb színésznek járó díjat is.

 

Innen is gratulálunk a sikeréhez!

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

EFOTT, Csak szabadon

Idén is várja a fesztiválózokat az EFOTT, július 12 és 17 között a Velencei-tó strandján, ahol a szervezők elmondásai szerint nagyobb parti lesz, mint valaha! Strand, koncert, gasztro, civil tér, strandfoci, mozi és több, mint 100 magyar fellépő egy helyen. Idén két házigazda intézmény erősíti a csapatot, a Debreceni Egyetem és a Testnevelési Egyetem.

A fellépők listáját, illetve a jegyvásárlási lehetőségeket az EFOTT hivatalos oldalán találjátok: http://efott.hu/

Az fesztivál himnuszát pedig alább hallgathatjátok meg

Samu György

Kékszalag

Idén 48. alkalommal kerül megrendezésre, a Balaton és a vitorlázás legnagyobb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye a Kékszalag. A Kékszalag kezdési dátuma 2016.Július 14. 09:00 Balatonfüred.

Az események teljes listáját itt érhetitek el: http://www.kekszalag.hu/esemenyek/ , illetve további információkért pedig a http://www.kekszalag.hu/ -n találhattok. Reméljük, hogy nem fog az időjárás a versenyzők ellen fordulni.

Samu György


Külföld

Szeretitek a kávét, és a svájci csokit?

Jó hírünk van ez esetben férfi olvasóinknak, ugyanis értesüléseink szerint az év vége felé nyitják meg Genfben azt a kávézót, ahol a vendégek egy csésze kávé elfogyasztása közben nem csak kulináris élményekben részesülhetnek. 😉

A Fellatio Café nevű helyen ugyanis, a kávéházi termékek mellett egy extra szolgáltatást is nyújtanak majd. Amely valamilyen szinten megmutatja, hogy a vendég élménye az első, és legfontosabb szempont a tulajdonosok számára.

További részletekért kattintsatok az alábbi linkre: http://www.life.hu/intim/20160703-oralis-szex-jar-a-kave-melle.html

Szutor Márk


És igazából ennyi lenne, amit fontosnak találtunk az elmúlt egy hétből. Köszönjük, hogy ma is velünk tartottatok! Hamarosan egy újabb cikkel jövünk, ismét azoknak, akik fontolgatják az Egyesült Királyságba költözést.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Samu György
© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.