2016. év, 31-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Ha hétfő akkor heti hírösszefoglaló. Hazai téren a programok között hál’ Istennek elég nagy múltú eseményeket köszönthetünk megint, illetve pár technológiai újítást is kaptunk a héten, szóval merüljünk is el bennük.

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Meghalt Laux József

Rövid betegség után, szombaton elhunyt Laux József – közölte a zenész családja nevében Laux Ádám és Laux Thomas. Az Omega és az LGT egykori legendás dobosa 73 éves korában hunyt el. Laux alapítótagja volt az Omegának 1962-ben, 19 évesen. Egyetlen szerzemény fűződik a nevéhez, a Kérgeskezű favágók című instrumentális dal.

Később, 1971-ben Presser Gáborral kiváltak az együttesből és megalakították a Locomotiv GT-t. 1976-ig volt a zenekar dobosa, később disszidált és Los Angelesben telepedett le, miután elvált Adamis Annától. A kilencvenes évek elején végleg hazaköltözött, itthon volt egy Laux Trio nevű együttese, és alapított könyv- és lemezkiadót is.

Egy perces néma csenddel emlékezzünk meg róla!

Samu György


Külföld

Veszélyben az angliai magyarok?

A Metro (UK) újság, 2016. augusztus 2-i számában jelent meg egy cikk. A következő címmel “590.000 EU állampolgárt ‘haza lehetne küldeni.'” Egy jelentés alapján ugyanis körübelül ennyi azoknak az EU-s állampolgároknak a száma, akik a BRexit szavazás idején nem érték el az öt éves itt állandó itt tartózkodási kritériumot.

Az ellenzéki pártok természetesen már most kifejezték a véleményüket a fent említettekkel kapcsolatban. Mivel nem áll érdekükben az, hogy az Egyesült Királyság területén élő, EU munkavállalók, és a cégek, melyek alkalmazzák őket folyamatos instabilitásnak legyenek kitéve.

További részletekkel az adott témáról, amint tudunk jelentkezünk!

Szutor Márk


Önt is idegesíti néha a szomszédja, nincs vele egyedül!

Az eset sajnos nem tudjuk, hogy mikor történt, de úgyszintén a Metro újság augusztus 2-ai számában találtunk rá az adott cikkre. A vitás ügy, már hónapok óta húzódott két egymás mellett lakó ember között. A sértett, többször kérte, nem egyszer nyomatékosítva mindazt, hogy ha lehetőség lenne arra, hogy a szomszédja esetleg halkítsa le a rádióját, amikor mások pihenni próbálnak, azt nagyra értékelné, ez azonban nem ért el semmilyen pozitív hatást, sőt! A 38 éves Anya Nawesi lakásából először egy kiáltás hallatszott “ez az én házam”, majd mindezek után maximális hangerőn, pornó filmeket kezdett el játszani a Newington Green-i lakos.
Az eset természetesen feljelentéssel járt, és a kedves szomszéd számára 16 hét felfüggesztett börtönbüntetés, és £300 volt a bunkóság, és az arrogancia ára.

Szutor Márk


Technológia

TAP, a viselhető billentyűzet

Ha már a technológiai fejlődés korában élünk, és folyamatosan készülnek el egyesek számára furcsa, mások számára viszont igen hasznos kellékek, íme egy rövid bemutató a megosztó kategóriából.

A TAP egy Bluetooth technológiát használó „gumiboxer”. A tervezők azt mondják, hogy a BT miatt elméletileg minden olyan eszközzel kompatibilis lesz majd, ami egyébként is támogatja a vezeték nélküli billentyűzeteket. A működéséhez szükség van egy alkalmazásra, amivel minden olyan helyen lehet vele gépelni, ahol szövegbeviteli lehetőség van.

Elsőre igen praktikus maga az eszköz, viszont sajnos el kell szomorítanom Önöket. Tanulást igényel. A boxer kialakítása olyan, hogy minden egyes ujjunkhoz külön mozgásérzékelő tartozik, és az ujjak bizonyos kombinációjával lehet betűket alkotni. Az akku akár 8-10 órát is képes kibírni töltés nélkül, és valljuk be, bár árat nem találtam hozzá, de kényelmi funkciója mellett megszüntethető a kellemetlen gépelési hang, a mellégépelések(a tanulási fázis után, mikor már expertek vagyunk), és azért a menet közbeni kommunikációt(ami természetesen veszélyes) talán egy fokkal biztonságosabbá teheti.

Az árakról, illetve az elérhetőségről még sajnos nincs információnk, azonban feliratkoztunk a cég hírlevelire, illetve regisztráltuk az érdeklődésünket a termék iránt. Ha ti is szeretnétek megkapni a legfrissebb értesítéseket, vagy éppenséggel a vásárlói várólistára iratkoznátok fel, akkor használjátok az alábbi linket, melynek segítségével Ti is, és mi is előrébb kerülünk a sorban.

http://tapwithus.com?refcode=801622f69d0d

Samu György


Légiközlekedés

A repülés hőskorában elképzelés a jövőről

A két világháború között élt grafikusok és tervezők még mertek nagyot álmodni, így többek közt megszülettek a városok közepére tervezett, vagy épp azok felett lebegő repülőterek, melyeket jó eséllyel egyetlen épeszű ember sem tartott azonnal megvalósíthatónak, de bíztak benne, hogy a jövőben talán majd valóra válhatnak. Összeszedtünk párat a legérdekesebbek közül.

Egy Gyűrűreptér mind felett, egy ismeretlen művész alkotása az Illustrated London News 1919. október 18-i számából

gyuru

Kerék Manhattan felett, H. Altvater 1929-es álma

kerek.jpg

Kifutópályasor a Manhattan közepén álló egykore Penn Station vasútállomáson, Halmilton Wright terve 1929-ből

kifuto

Újabb kerék, ezúttal London szívében Charlas Clever 1931-es terve

london_kerek

 

Repülőtér az irányítótoronyként is csodásan működtethető Eiffel-torony lábánál, a Szajna felett M. Lurcat terve 1932-ből

repter

A londoni Lambert Bridge és a Westmister Bridge közé feszített városi le- és felszállóhely, 1934

hidak_kozti_le_fel

 


Balesetet szenvedett az ASL Airlines Hungary egyik repülőgépe

2016. augusztus 5-én. a HA-FAX lajstromjelű Boeing 737-400F (B737-476 (SF)) típusú repülőgép, mely az ASL Airlines Hungary flottájához tartozik, balesetett szenvedett Bergamo repülőterén.

A planespotters.net adatbázisa szerint az eredetileg utasszállító gép 1991. október 30-án végezte el szűzfelszállását, majd 1991. november 21-én kezdte meg az aktív szolgálatot, VH-TJL lajstromjellel az Australian Airlines-nál.

A gép életéről további információkat az alábbi linken találtok.

https://www.planespotters.net/airframe/Boeing/737/24437/HA-FAX-ASL-Airlines-Hungary

 

“Az ASL Airlines Hungary hivatalos közleményében megerősítette, hogy az egyik Boeing 737-400-as áruszállító repülőgépükkel leszállási fázisban légijármű-esemény történt az olaszországi Bergamo repülőterén.

A repülőgép fedélzetén csak a két fős személyzet tartózkodott, akik a jelentések szerint nem sérültek meg. A repülőgép, melynek lajstromjele a HA-FAX Párizs Charles de Gaulle repülőtérről teljesített járatot Bergamóba.

Az esemény időpontjában erős esőzés volt a repülőtéren. A légitársaság egy gyors reagálású csapatot küldött a budapesti központból a helyszínre.

További részletek az eseményről nem állnak rendelkezésre jelen pillanatban – zárul a cég angol nyelven kiadott közleménye.”

 

Szutor Márk


Baleset Dubai repterén

2016. augusztus 3-án az Emirates EK521-es járatát teljesítő A6-EMW lajstromjelű Boeing 777-300ER (Boeing 777-31H) tipusú repülőgépe, mely Thiruvananthapuram-ból érkezett Dubajba a leszállás során balesetet szenvedett és kiégett.

A légitársaság a Facebook-oldalon publikált közleményében megerősítette, hogy az járatot baleset érte, a repülőgép fedélzetén tartózkodó 282 utas és a 18 fős személyzet közül mindenki biztonságban van, senki nem halt meg.

A helyszíni fotók és videók tanúsága szerint a repülőgép a hasán csúszva állt meg, a jobb oldali (kettes) hajtóműve leszakadt, majd a repülőgép szinte teljesen kiégett.

A legfrissebb információk szerint a repülőgép alacsony magasságon átstartolást próbált végrehajtani és a személyzet el is kezdte a futóművek behúzását, azonban a repülőgép nem tudott emelkedni és végül földnek csapódott – értesült az avherald.com repülőgép-balesetekkel foglalkozó oldal.

A rendelkezésre álló időjárási riportok a repülőtér összes futópályájára szélnyírást és porvihar miatt mintegy 400 méterre lecsökkent látótávolságot jeleztek a baleset időpontjában.

a6-emw-emirates-boeing-777-31h_planespottersnet_297432
A6-EMW itt még teljes pompájában, érkezik a naplementében fénylő Frankfurti Nemzetközi Repülőtérre

Itt pedig a baleset után.

 

Szutor Márk


 

A hét applikációja

Android & iOS

Tripcast

Azt kell, hogy mondjam, az az Andoid, és iOS applikáció ami végül a hét appja lett itt az M&D’s Blog-on nem is kerülhetett volna ennél jobb alkalommal a látókörünkbe. A Tripcast ugyanis nem más, mint egy olyan alkalmazás, amivel bárki, bárhonnan, bármikor, és bárkivel megoszthatja az utazásait. Ehhez nem kell mást tennie, mint letöltenie az appot egy iOS-t, vagy Anroid-ot futtató készülékre, avagy egy asztali operációs rendszerről megnyitnia a http://www.tripcast.co/ weboldalt, és csak hozzáadni egy tervezett túrát. Onnantól kezdve az alkalmazás elvileg mindent megcsinál magától. Erről a hónap végén, részletesebb bemutatónk is következik majd, de nem szeretnék lelőni minden részletet.

 

app-store-icon_2x

google-play-icon_2x

Szutor Márk


Film és média

Dunkirk

A Sötét Lovag Trilógia, a Csillagok Között, az Eredet, illetve a Tökéletes Trükk rendezője, elsőként mutaja meg nekünk, hogy mire is képes, amikor háborús filmről van szó. És azt kell, hogy mondjam a trailer alapján (ami szerencsére nem sok mindent fed fel) Christopher Nolan ismét egy hatalmas kasszasikert tudhat magáénak.

Szutor Márk


White Girl

Szeretnéd megismerni New York egy másik arcát? Azt amit a turisták, és sokszor még az ott lakók is elkerülnek?! Csak kattints az alábbi trailer-re. A történetet, és a véleményeket a videó előzetes tökéletesen bemutatja. Gyakorlatilag az egyik legegyszerűbb filmünk eddig, amit szeretnénk megmutatni nektek. Szeptember 2-ától a mozikban.

Szutor Márk


Billionaire Ransom

Egy újabb thriller-t hoztunk ezen a héten, nem más ez mint a Billionaire Ransom. A történet szerint a milliárdos szülők végre egy felelősségteljes döntést hoznak, amikor elküldik a gyereküket / gyerekeiket egy Skóciában lévő intézménybe, hogy ott megtanulják az élet alapvető szabályait. A résztvevőket azonban túszul ejtik, és egy milliárd dolláros váltságdíjat követelnek értük. A fiatalok története augusztus 19-től látható a mozikban.

Szutor Márk


The Standoff

Ismét egy a sok olyan nyári film közül, amit az USA-ból kapunk, és szórakozást ígér számunkra. Az előzetes alapján mondjuk ebben látok is némi rációt. A fiatalok három napon keresztül versenyeznek egymással, hogy megnyerjék “álmaik” autóját. További részletek a trailer-ben, megjelenés: szeptember 20.

Szutor Márk


The Girl on the Train

Úgy tűnik ez a hét leginkább a thrillerek világába vitt el minket, legalábbis, ha a filmajánlókat nézem akkor biztosan. A The Girl on the Train című alkotás Paula Hawkins regényének történéseit dolgozza fel. Amelyről többet kifejezetten a spolier-ek miatt nem szeretnénk mondani. Október 7-től láthatjátok a filmet a mozikban.

Szutor Márk


Me Before You

A Me Before You ugyan, hasonlóan múltheti összefoglalónkban a Whiskey Tango Foxtrot c. filmhez, nem egy új alkotás, és a mozikban is bemutatták már, azonban a DVD megjelenés időpontja egyre közeledik. A két trailer alapján mindenképpen úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne egy kicsit még nyár végén emlékezni mindarra, amiről a nyár altalában szól. Az új szerelmekről, a véget nem érő kalandokról, és esetlegesen egy-egy csalódásról. Egy biztos, augusztus 30-án senki sem fog csalódni, aki romantikus filmre várt.

 

Szutor Márk


 Dear Eleanor

1962, javában dúl a kubai rakétaválság. És ekkor dönt úgy két fiatal lány, hogy elindul megkeresni Eleanor Roosevelt-et. Ahogy az előző, úgy ez a film is, már csak DVD-n érhető el, azonban a trailer alapján ismételten csak ajánlani tudjuk.

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

Debreceni Virágkarnevál

Augusztus 20. - Debreceni Virágkarnevál

1966 óta majdnem minden évben megrendezésre kerül a Debreceni Virágkarnevál, az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű eseményen látványos virágkompozíciók vonulnak fel a városban, magyar és külföldi művészeti együttesek, majorette csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok zenés kíséretében. Egy hetes fieszta a virágok, a tánc és a zene jegyében, melynek csúcspontja az augusztus 20-i karneváli vonulás. A karnevál idén augusztus 15-21-ig tart majd. További információkért, és jegyvásárlásért:

http://www.debreceniviragkarneval.hu/

Samu György


Mesterségek Ünnepe

mestersegek_unnepe

Augusztus 18. és 21. között igazi nemzetközi kézműves fesztiválként nyitja meg kapuit a 30. Mesterségek Ünnepe. A hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környéke ad helyet a fesztiválnak, ám a felújítások miatt kicsit módosulnak a helyszínek. A rendezvény fő témája idén a játék, díszvendég Üzbegisztán, de számos további országból is érkeznek kézműves mesterek, ezzel is előrejelezve a fesztivál megújulását a jubileumi alkalomból. További információkért, és jegyinformációkért: http://www.mestersegekunnepe.hu/

Samu György


Külföld

Festival No 6

Igen tudom, egy kicsit messze van, a szónak elég sok értelmében a Festival No 6, de szeptemberi kikapcsolódáshoz, kell több bárkinek is a Wales-i vendégszeretetnél, könnyűzenénél?

Portmeirion_Banner2_top

A szeptember 1-je, és 4-e között megrendezett fesztivál, Portmeirion mesés kisvárosába kalauzolja el az érdeklődőket.

További információkat a hivatalos oldalon találtok: http://festivalnumber6.com/

Szutor Márk


 

 

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003020191199
Email: samu942@gmail.com

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.