Olimpia 2016, 1. rész

2016-ban Rio de Janeiro ad otthont az olimpiai játékoknak. Szerettünk volna mi is ott lenni, szurkolni hazánk sportolóinak, de sajnos ezt nem tudtuk megtenni. Viszont arra gondoltunk, hogy azért nem mindenkinek van ideje mindig a híreket olvasni, hogy éppen mi történik, ezért egy heti összeállítást nyújtunk át nektek, amiben megpróbáljuk az összes sportolóval kapcsolatos eredményeket összegyűjteni, rendszerezni és megosztani veletek. Hát akkor nincs is más hátra, mint előre!

20160727babos-timea-arckep-portre-foto
Babos Timea

Tenisz

Egyéni
Vasárnap a 11. helyen kiemelt, kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova ellen játszott az olimpiai tenisztorna első fordulójában. A meccs előzetes tervekhez képest órákkal később kezdődött, nagy volt a szél Rióban, a centerpálya kivételével a többi helyszínen csúsztak a meccsek. Mire végre elkezdhették, addigra beborult az ég. Kvitovát nem nagyon zavarták a körülmények, elég magabiztosan játszott azután, hogy megnyerte az első gémet. Kétszer is elvette Babos adogatását, a magyar játékos 5-0-s hátrányban nyert először játékot. Az első szett 28 percig tartott, a cseh 6-1-re nyerte meg a felvonást.
A második játszma elején is fogadóként került lépéselőnybe, hogy aztán semmire hozza a saját adogatását, gyorsan ellépett 2-0-ra. Tímea ezután összeszedettebben játszott, de 4-2-es hátránynál ismét elveszítette a szervajátékát. Kvitova élt a kínálkozó lehetőséggel és rögtön utána megnyerte a meccset, 6-1-, 6-2-re diadalmaskodott. A találkozó 66 percig tartott.

Páros
Babos Tímea, Jani Rékával az oldalán magyar idő szerint hétfőn hajnalban mérkőzött meg a román Andreea Mitu, Raluca Olaru duó ellen. A magyar kettős az első szettben 3:1-es hátrányból még egyenlített, de ezután sorozatban három játékot nyertek a románok. Babosék a második játszmában 5:2-ről kapaszkodtak fel, de 5:4-nél hiába hárítottak két mérkőzéslabdát, egyenlíteni nem tudtak, a harmadik lehetőségükkel már éltek a románok, és lezárták a meccset.

 

20160727bacskai-balazs-arckep-portre-foto
Bacskai Balázs

Ökölvívás

Magyar idő szerint vasárnap este kezdte meg szereplését az olimpián. A Vasas junior világbajnok  ökölvívója a francia Souleymane Diop Cissokho ellen lépett ringbe a férfiak 69 kilogrammos súlycsoportjában.
Az első menetben a magyar bokszoló jól védekezett, Cissokho kezdett aktívabban, a francia balegyenesekkel próbálkozott, de Bacskai dinamikus lábmunkával kompenzált, bár elvesztette az első menetet.
A második menetet aktívabban kezdte Balázs, bevitt néhány tiszta ütést. Ennek ellenére a második menetet is a francia nyerte, így kevés esélye maradt a győzelemre a magyar ökölvívónak.
Bár az utolsó menetre feltett mindent egy lapra, de sajnos nem sikerült megfordítania a mérkőzést. Végül egyhangú pontozással diadalmaskodott Cissokho, így Balázs számára véget ért az olimpia.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-balog-gabor
Balog Gábor

100 méteres hátúszás

54:48-cal futamában hatodik lett, ez nem volt túl jó előjel arra vonatkozóan, hogy sikerül-e a középdöntőbe kerülés, és végül nem is sikerült.

4×100 méteres vegyesváltó

Nem jutott a szombati döntőbe a pénteki úszó előfutamból a magyar 4×100 méteres férfi vegyesváltó a riói olimpián. A Balog Gábor, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Bohus Richárd összeállítású négyes 3:33.89 perccel kilencedik lett, s mindössze 22 századdal maradt le a nyolcas fináléról.

” Nem az idő érdekelt minket, hanem hogy bekerüljünk a döntőbe, nem sikerült. Azt gondolom, mind a négyünk nevében mondhatom azt, hogy kiadtuk magunkból a maximumot, de most ez nem volt elég a világon a legjobb nyolc közé kerülni – értékelt a staféta nevében a 200 méter mellen Londonban olimpiai bajnok Gyurta Dániel.

20160802berecz-zsombor-arckep-portre-foto
Berecz Zsombor

Vitorlázás

Az Eb-ezüstérmes jól kezdett, kilencedik lett, a következő futamból azonban korai rajt miatt kizárták három másik vitorlázóval együtt. Így a 17. helyen állt, de összesítésben feljött a negyedik helyre, miután futamot nyert. A 30 éves versenyző szerdán 5. és 12. helyet szerzett, így összetettben a 11. helyen állt a futamot megelőzően. A kiváló eredménynek köszönhetően azonban feljött a negyedik helyre. Már másodszor végzett az első helyen egyébként, de szerdán korai rajt miatt elvették a győzelmét.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-benedek-peter
Bernek Péter

200 méteres gyorsúszás

A harmadik futamban csobbant, de nem sikerült jól a próbálkozás, a nyolcadik helyen zárt, 1:49:73-mal.

4×200 méteres gyorsváltó

A Bernek Péter, Kis Gergő, Grátz Benjamin, Kozma Dominik összetételű 4×200 méteres gyorsváltó futamában a nyolcadik lett, így nem jutott döntőbe.

20160802boczko-gabor-arckep-portre-foto.jpg
Boczkó Gábor

Párbajtőr

A magyar párbajtőröző  egy szenegáli ellenféllel került szemben, Alexandre Bouzaiddal. A párbaj során végig vezetett, magabiztosan nyerte meg a nyitómeccsét 15:9-re, így bejutott a legjobb 16 közé.

Következő ellenfele, honfitársa Imre Géza volt. Sokáig fej-fej mellett haladtak, aztán Imre Géza elhúzott, és nyert 15:8-ra.

20160802bohus-richard-arckep-portre-cimer
Bohus Richárd

100 méteres gyorsúszás

A gyorsúszás negyedik előfutamában volt érdekelt. A futamot a trinidadi Carter nyerte, az időeredmények alapján nem jutott be a középdöntőbe, a 24.helyen végzett.

4×100 méteres gyorsváltó

A 4-szer 100-as férfi gyorsváltónk is érdekelt volt vasárnap, két futamot rendeztek ebben, egyből a döntőbe jutás volt tehát a tét a legjobb nyolc váltó került oda. Kozma Dominik volt az első úszó, remekül rajtolt, aztán kicsit visszaesett, a brazilok, az ausztrálok és az amerikaiak is nagyon mentek, végül negyedik helyen váltottunk. Bohus Richárd tartotta a magyar váltót, az ausztrálok vezettek, mi az 5. helyen fordultunk,Takács Krisztián volt a harmadik ember. Hatodikként adta át a hajrát Holoda Péternek, végül  3:15.21-es idővel zártunk, ez nem volt elég a döntőre. Ennek ellenére országos csúcsnak számít az idő, egyébként a 12. helyre volt elég.

20160727bor-barnabas-arckep-portre-foto
Bor Barnabás

Cselgáncs

A férfi cselgáncsozók +100 kilogrammos kategóriájában lépett tatamira péntek délután. A világbajnoki ezüstérmes magyar ellenfele a tunéziai Faicel Dzsaballah volt az első fordulóban, aki nem mellesleg tízszeres Afrika-bajnok. Az öt perces mérkőzés első felében mindkét judós próbálkozott akcióval, de ekkor még pont nem került fel a táblára. Utána viszont a tunéziait megintették, majd Bor szerezte meg a jukót. Egy perccel a vége előtt a magyar cselgáncsozó leszorította Dzsaballahot, melyet végig is tudott vinni, így bejutott a második fordulóba.

A második körben az ellenfele a kubai Alex García Mendoza volt, aki tádzsik riválisát múlta felül a nyitókörben. A két judós korábban kétszer találkozott, mindkét összecsapásukat Bor nyerte. A paksi versenyző – akárcsak az első mérkőzésén – támadólag lépett fel, de az első három percben pontot nem tudott szerezni. García Mendozát meginthették volna passzivitása miatt, de a shido elmaradt. A hátralévő két percben már egy picivel a kubai volt aktívabb, kevesebb mint húsz másodperccel a vége előtt Bort megintették. Néhány másodperc alatt már nem tudott csodát tenni honfitársunk, így búcsúzott. Mivel nem jutott be a legjobb nyolc közé, így a vigaszágon sem folytathatja.

20160802cholnoki-sara-arckep-portre-foto.jpg
Cholnoky Sára

Szörfözés

A szörfösöknél elsőre 19., azután kétszer 24. helyet ment, ezzel a 22. a rangsorban. 

20160727cirjenics-miklos-arckep-portre-magyar.jpg
Cirjenics Miklós

Cselgáncs

A májusi, bakui Grand Slam-versenyen ezüstérmes magyar dzsúdós a 32 között a világbajnoki második német Karl-Richard Freyjel találkozott az első körben, akit eddig egyszer – idén Bakuban – megvert, négyszer viszont kikapott tőle. A hatodik meccs hosszabbításban, aranyponttal ért véget, melyet Frey szerzett meg ipponnal.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-cseh-laszlo
Cseh László

100 méteres pillangóúszás

Csütörtökön a 100 méteres pillangóúszás küzdelmeibe vetette bele magát. Féltávnál a negyedik helyen fordult, 51:52-vel csapott célba, megnyerte a futamot, így ott lesz majd a középdöntőben. Michael Phelps összesítésben a negyedik idővel kvalifikálta magát, Cseh ideje a második legjobb lett.

Honfitársunk az első elődöntőben úszott, közvetlenül a 22-szeres olimpiai bajnok, Michael Phelps mellett. Cseh 50 méternél a negyedik helyen fordult. A táv második felén nagyot úszott, így megnyerte a futamot és bejutott a fináléba. A második futam erősebb volt, az időeredmények alapján Lacit hárman is megelőzték, így a negyedik legjobb idővel van ott a döntőben.

” Jobb időt szerettem volna, de a kezdés úgy látszik, nem akar összejönni. Az, hogy Phelpset megvertem egy századdal kis győzelem a lelkemnek, de nem jelent semmit. Holnap a döntőben szeretném a legjobbamat megúszni, akkor teljesen mindegy hányadik helyen végzek, mert ha nyolcadik, akkor is elégedett leszek. Már nincsenek olyan vágyálmaim, amelyeket nem biztos, hogy lehet teljesíteni – mondta Cseh.

A döntőjében a hatos pályán versenyzett, közepesen rajtolt, majd féltávnál a negyedik helyen fordult. A második 50 méteren Joseph Schooling vezetett, aki meg is nyerte a döntőt. Cseh László a második helyen végzett, 51:14-et úszott, ugyanúgy, ahogy Michael Phelps és Chad le Clos is.

200 méteres pillangóúszás

Cseh László második legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

Az elődöntőben 1:55:18-at úszva a harmadik helyen jutott be a döntőbe, Kenderesi lett az első 1:53:96-tal, utána Michael Phelps 1:54:14-el a második helyen végzett.

Az első olimpiai bajnoki címére hajtott, miközben a berobbanó Kenderesi Tamás őt (is) próbálta megtréfálni. Chad Le Clos kapta el legjobban a rajtot, 50-nél viszont Cseh fordult elsőnek, Phelps mögötte. Együtt haladt a mezőny, Kenderesi még kicsit lemaradt ekkor. 100 méternél a 19-szeres olimpiai bajnok Phelps vezetett Cseh és Le Clos előtt. Phelps elhúzni látszott, de Cseh László és Chad Le Clos még lőtávolságon belül volt. A japán Seto volt a harmadik 150-nél. Aztán beindult Kenderesi Tamás! Feljött a harmadik helyig, ezzel együtt Michael Phelpset nem tudta megelőzni, sőt, a japán Masato Sakai is befért a második helyre, Cseh László a hetedik lett.

” Az utolsó 50-en nem tudtam menni, meg kell nézni, mi történt, de nagyon elfáradtam. Ez borzasztó úszás volt. Ilyen időeredményt egy sorozatterheléses versenyen szoktam úszni. Belülről jobbnak éreztem, ez van, majd 100 pillangón. Örülök, hogy Kenderesi Tamás bronzérmes lett, gratulálok neki. – nyilatkozta Cseh László.

20160727csernoviczki-eva-arckep-portre-magyar.jpg
Csernoviczki Éva

Cselgáncs

Az ukrán ellenfele magabiztos legyőzésével kezdte meg a cselgáncsozók 48 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit.

A legjobb nyolc között az argentin világbajnok, Paula Pareto várt rá. A magyar versenyzőnek nem voltak túl jó emlékei riválisáról, ugyanis a világbajnokságon már az első fordulóban legyőzte őt.
Drámaian indult a mérkőzés, Csernoviczki már az elején a sérült lábához kapott. Bicegett, finoman szólva sem volt tökéletes állapotban, Évit passzivitás miatt kétszer is megintették, így muszáj volt támadnia. Honfitársunk sérülten is ment előre, a mérkőzés végére egyre nagyobb fájdalmakkal küzdött. A végén Pareto szerzett egy wazarit, így bejutott az elődöntőbe.

Ezek után vállalta a kazah Otgonceceg Galbadrah elleni vigaszágas mérkőzését. A tét nem volt kicsi, hiszen a nyertes a bronzéremért léphet tatamira. Csernoviczki a hírek szerint részleges szakadást szenvedett a combjában.
Mindkét cselgáncsozó intéssel kezdett, mert szabálytalanul próbáltak meg támadni. A meccs felénél úgy tűnt, hogy a magyar versenyző pontot szerez, de a bírók nem ítéltek semmit. Egy perccel a vége előtt a kazah ipponnal nyert, így ő mehet a bronzéremért.
Csernoviczki Éva hetedik lett.

” Sokat vacillálltunk, hogy kiállok-e vagy sem. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom, sajnos így sikerült. A sérült lábamra is figyelni kellett és a fájdalom is sokat levesz a koncentrációból. Így alakult – nyilatkozta.

20160727csoknyai-laszlo-arckep-portre-foto.jpg
Csoknyai László

Cselgáncs

A 81kg-osok között egy nagyon rossz sorsolásba szaladt bele, Takanori Nagaszé világbajnokkal kellett megküzdenie. Egy jukóval előnybe került a japán, a magyar végig jól tartotta magát, de nem volt sok esélye.

20160727csonka-zsofia-arckep-portre-foto.jpg
Csonka Zsófia

Sportlövészet

A döntőről egy körrel lemaradva a 10. helyen zárta a sportpisztolyosok versenyét a riói olimpia keddi versenynapján.

” Ez volt az első olyan olimpiám, amin ilyen sok időt kellett várnom a megérkezés és a verseny között, olyan voltam már, mint egy felhúzott íj, aztán az első öt lövésnél komoly izgalom tört rám, ami meglepett. Alapvetően nem indult jól a pontlövészet, pedig hónapokon át rengeteget dolgoztam azért, hogy abban jobb legyek, s az elmúlt időszakban sikerült is 290 fölé jutnom, sajnos most nem – nyilatkozta

20160727magyar-olimpiai-valogatott-decsi-tamas.jpg
Decsi Tamás

Vívás

A 2014-ben egyéni világbajnok orosz Nyikolaj Kovaljovot kellett volna legyőznie, de nem sikerült neki, változatos asszóban 15-10-re kikapott.

20160802erdi-maria-arckifejezes-fiatal-foto
Érdi Mária

Vitorlázás

A 18 éves Érdi  Mária rajt-cél győzelmet aratott a 46 perces futam során a 36 fős mezőnyben, folyamatosan növelve előnyét a londoni olimpiai bajnok kínai Hszü Li-csiával szemben. Bravúros teljesítményét a negyedik futamban is folytatta, akkor ötödikként zárt. Ezzel összetettben feljött a kilencedik helyre – a tíz futam után az első tíz mehet a dupla szorzós éremfutamba.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-foldhazi-david.jpg
Földházi Dávid

200 méteres hátúszás

Jó esélyei voltak, ennek megfelelően 50 méteren negyedikként haladt, igaz, 100-nál nagyon visszacsúszott, igaz, a mezőny együtt ment, nagyon. 1:59.69 lett a vége, ezzel hatodik lett, összesítésben a 22. helyen zárt.

20160802gadorfalvi-aron-szorfos-a-syma.jpg
Gádorfalvi Áron

Szörfözés

A hatodik olimpiáján induló Gádorfalvi Áron a 25., majd 20. és 21. helyen végzett a Dicsőség Jachtkikötőben, a 27. helyről várhatja a folytatást.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-gyorgy-reka.jpg
György Réka

200 méteres hátúszás

Az előfutamban 2:12.99 perccel hetedik lett, összesítésben pedig a 22. lett, így nem folytatja a versenyzést.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-gyurta-daniel
Gyurta Dániel

200 méteres mellúszás

A  harmadik előfutamban a szám címvédője Gyurta Dániel csak a hatodik lett, de mivel két futam még hátravolt, izgulhattunk, hogy bekerül-e egyáltalán a középdöntőbe. Sajnos 2 századdal kiesett, így nem jutott tovább.

100 méteres mellúszás

Holtversenyben a hatodik lett a negyedik futamban. Összesítésben a 16. lett holtversenyben, így szétúszás dönt arról, hogy bekerül-e az elődöntőbe. Adam Peaty a saját világcsúcsát döntötte meg.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-gyurga-gergely
Gyurta Gergely

400 méteres vegyesúszás

Magyar idő szerint szombat kora este a harmadik futamban kapott besorolást. A hatodik (4:14:81) helyen végzett, így nem jutott be sajnos a döntőbe.

1500 méteres gyorsúszás

Nem jutott be az 1500 méteres gyorsúszás szombati döntőjébe a pénteki előfutamokból a riói olimpián. A leghosszabb medencés úszószámban 15:06.24 perccel a 19. időt érte el.

20160727harcsa-zoltan-arckep-portre-foto.jpg
Harcsa Zoltán

Ökölvívás

Magyar idő szerint hétfő késő délután kezdte meg szereplését a riói olimpián.  A 23 éves ökölvívó a türkmén Arslanbek Achilov ellen lépett ringbe a 75 kilogrammosok mezőnyében. Aktívabban kezdett a türkmén bokszoló, három tiszta találatot is bevitt az első másodpercekben. Ezt követően ritmust váltott Harcsa, aki megosztott pontozással be is húzta az első menetet. A folytatásban továbbra is aktív maradt a türkmén ökölvívó, de Harcsa jól semlegesítette a támadásait. A második menetet is a magyar versenyző húzta be, így közel került a győzelemhez. A harmadik menetben bal horgokkal operált a 23 éves magyar bokszoló. Végül Harcsa Zoltán megosztott pontozással jutott be a legjobb 16 közé.

A pénteki második fordulóban a kubai világbajnok, Arlen López volt az ellenfele. Az első menetben jól mozgott a magyar bokszoló, ennek ellenére korán véget ért számára a mérkőzés. López egy elképesztő bal csapottal talált fejre a menet végén, így kiütéssel továbbjutott.

20160727hidvegi-vid-arckep-portre-foto.jpg
Hidvégi Vid

Lólengés

Sajnos nem jutott be a jövő vasárnapi döntőjébe. A magyar tornász a riói olimpia szombati selejtezőjében kilencedik helyen zárt. A világ- és Európa-bajnoki negyedik tornász negyedik gyakorlatára 15.233 pontot kapott. Hidvégi a selejtezőkben 6,6 kiinduló pontos gyakorlatát mutatta be. A magyar tornász korábban úgy nyilatkozott, hogy nagyon nehéz napokon van túl, gyomorhurutja volt, egy napig lázas is volt, így eléggé le volt gyengülve.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-horvath-david.jpg
Horváth Dávid

200 méteres mellúszás

Az első futamban második lett, de nem volt esélye bejutni a tizenhat közé.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-hosszu-katinka.jpg
Hosszú Katinka

200 méteres vegyesúszás

A második középfutamban volt érdekelt Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna. 50-nél Jakabos második, Hosszú harmadik helyen fordult, de 100-hoz közeledve már a friss kétszeres olimpiai bajnok volt az élen, Jakabos a negyedik pozícióban haladt. Az utolsó fordulónál már majd’ 1 másodperccel járt a mezőny előtt Hosszú Katinka, és meg is nyerte a futamot. 2:08.13, ez a második idő összesítésben.

Harmadik olimpiai aranyában reménykedett Hosszú Katinka, bár esetében a reménykedés kifejezést használni nem biztos, hogy adekvát. Képességei  és formája alapján jóval több ez, mint reménykedés, inkább élvezettel átitatott, teljesítendő cél. Ennek megfelelően kezdett Katinka. A pillangó végén, a fordulónál Hosszú elsőnek fordult, jobb idővel, mint a világcsúcs. Háton O’Connor tartotta azért magát, de a magyar lány fél testhossznyi előnyt dolgozott ki. A mellúszás után sem változott a helyzet, haladt történelmi győzelme felé Hosszú Katinka.És jött a gyors, a vitathatatlan fölény, és jött az újabb olimpiai bajnoki cím. A harmadik, mellesleg olimpiai csúccsal.

400 méteres vegyesúszás

A kedvenc számában, az ötödik, egyben legerősebb előfutamban úszott, egy másik magyarral Jakabos Zsuzsannával. Katinka már az első hossz után fél testhosszal vezetett a mezőny előtt, 100 méternél Shimizu és Belmonte Gracía feljött rá, de háton megint ellépett a többiektől az Iron Lady. A táv felénél több, mint két másodperccel haladt a világcsúcs részidőn belül. Ötven méterrel a vége előtt is Ye Shiewn időeredménye előtt haladt, végül nem jött össze a rekord. Jakabos összesítésben a 13. lett, így a nyolcaddöntőbe nem került be.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban állt rajtkőre a 400 méteres vegyes döntőjében. A 27 éves magyar úszónő rögtön a rajt után az élre állt, a pillangóúszást egy másodperces előnnyel zárta. Háton sem lassított Hosszú, három és fél másodperccel a világcsúcsrészidőn belül fordult féltávra. Az utolsó száz métert több, mint három testhossz előnnyel kezdte meg, végül 4:26:36-os idővel új világcsúccsal diadalmaskodott. Maya Dirado lett a második, Mireia Belmonte Garcia lett a harmadik.

“Még nem fogtam fel azt, ami történt. Olyan érzés volt, mintha edzésen úsznék, nagyon felszabadultan tudtam versenyezni. Ez életem egyik legszebb napja – Nyilatkozta Hosszú Katinka a finálé után

100 méteres hátúszás

Nem okozott neki gondot a középdöntőbe kerülés, összesítésben a negyedik helyet szerezte meg.

” Az volt a lényeg, hogy bekerüljek, de ez most nem esett jól, hiszen tegnap fél négy volt mikor ágyba kerültem. Ez a szám is ugyanolyan fontos számomra, mint a többi. Azt hittem, ha meglesz az arany, akkor nem fogok tudni aludni, ennek ellenére inkább nyugodtságot éreztem, és jól aludtam. – nyilatkozta az Iron Lady.

A középdöntőben a második futamon kapott helyet, az elsőt Madison Wilson nyerte 59:03-as idővel. Kifejezetten jól sikerült a rajt a 27 éves magyar versenyzőnek, majd féltávnál a második helyen fordult. Végül az amerikai Kathleen Baker nyerte meg a futamot, Hosszú Katinka 58:94-es idővel, összesítésben a második helyen jutott a fináléba.

 A döntőben jól kapta el a rajtot Katinka, de teljesen együtt haladt a mezőny az első 50 méteren. A falhoz az ausztrál Emily Seebohm fordult elsőnek, Hosszú hatodik volt, de aztán egészen elképesztő hajrát indított, és az utolsó két méteren megelőzte a második amerikai Bakert és a harmadik helyen holtversenyben befutó kanadai Massét és a kínai Fut. Hosszú Katinka második olimpiai aranyérmét nyerte Rióban. Új országos csúccsal mellesleg. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon úszta meg.

200 méteres hátúszás

Országos csúcsot úszva bejutott az elődöntőbe 200 méter háton a riói olimpia csütörtöki versenynapján, míg György Réka az előfutamban hetedik lett, így nem folytatja a versenyzést. Hosszú magabiztosan, 2:06.09 perces idővel nyerte az előfutamot, amelyben Réka 2:12.99 perccel hetedik lett. Az eddigi magyar rekordot szintén Hosszú tartotta 2:06.18 perccel, amelyet a tavalyi kazanyi világbajnokságon ért el. Hosszú így az első helyen jutott be az elődöntőbe, György Réka 22. lett.

Hosszú Katinka új országos csúccsal (2:06.09) jutott be a középdöntőbe. A magyar úszónő a második elődöntős futamban volt érdekelt. Az Iron Lady már a rajt után az élre állt, 50 méternél 38 századdal előzte meg orosz ellenfelét. A táv felénél tovább nőtt Hosszú előnye, ekkor már az amerikai Dirado előtt. A táv második felén még jobban ellépett a többiektől, és simán megnyerte a futamot. Természetesen a legjobb idővel jutott be a fináléba. Nem mellesleg ismét megjavította az országos csúcsát (2:06.03).

” Azért ez nagyon kemény lesz, holnap kiderül. Utolsó döntő, élvezni kell és ennyi. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz, még világbajnokságon sem úsztam ennyire erős időt, jókor jött ki – nyilatkozta a középdöntő után Hosszú.

Magyar idő szerint szombat hajnalban állt rajtkőre a 200 méteres hátúszás döntőjében.  Az Iron Lady a legjobb idővel jutott be a fináléba, ennek megfelelően a négyes pályán úszhatott. A legjobb reakcióideje Hosszúnak volt a rajtnál, 25 méternél már ő vezetett, 50 méternél világcsúcsrészidőn belül fordult. A második 50 méteren már fél testhossz előnnyel vezetett, majd ez egy egészre bővült. Az utolsó 50-en felúszott mellette Maya Dirado, aki hat századdal megverte a hajrában, így három aranyérem után ezüstöt nyert.

4×200 méteres gyorsváltó

Verrasztó Evelyn, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Hosszú Katinka összeállításban állt oda a 4-szer 200-as női gyorsváltó második előfutamára a magyar váltó.  Verrasztó Evelyn indította tehát a mieinket, a futamot az Egyesült Államok válogatottja dominálta. Evelyn az első két fordulónál a 7. helyen haladt, de a végére a hatodik helyre jött fel, így váltottunk. Az alig 15 éves Késely Ajna nagyszerűen folytatta, 100-nál a 3. helyen haladt, majd aztán a britek kicsit belehúztak, így Kapás Boglárka az 5. helyen vette át a stafétát. Nem kezdett túl jól Kapás, miközben a kínaiak megelőzték az amerikaiakat, de a vége jobban sikerült, negyedik helyen adta át a befejezőemberünknek, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának. Ő meg szokásához híven nagyot repesztett, hatalmasat, és a harmadik helyen hozta be a csapatot. 7:51.17 az időeredmény, ezzel 5. helyen jutottunk be a fináléba.

A finálét a Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételű négyes vívta ki. Egy változás mégis történt, Verrasztó helyett Jakabos Zsuzsanna kapott helyet a csapatban.  Az idén Európa-bajnoki címet szerző váltó a kettes pályáról indult, Jakabos 50 méternél még a harmadik helyen fordult, innen viszont folyamatosan visszacsúszott, a nyolcadik helyen váltotta őt a mindössze 15 éves Késely. A fiatal tehetség sem tudta közelebb hozni a csapatot, a mieink a japánokkal küzdöttek a hetedik helyért. Japánt sikerült megelőzni, így a hetedik helyen állt a váltó, amikor Kapás a medencébe ugrott. Kapás feljebb kapaszkodni nem tudott, de az ázsiaiakat sikerült lehagyni, ráadásul a hatodik oroszokra is sikerült megérkeznünk.Az utolsó emberünk a Rióban már három aranyat szerző Hosszú volt, aki nagy hajrával behozta Magyarországot a hatodik helyre.

” Igyekeztem az elején egy picit lemaradni, hogy a hullámok ne zavarjanak, de talán éppen ez volt a baj, mert a végén nagyon elmentek – nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-imre-geza.jpg
Imre Géza

Párbajtőr

A kolumbiai John Edison Rodríguezzel találkozott, aki nem okozott neki gondot, 15:8-ra nyert.

Imre Géza és Boczkó Gábor sajnos elég hamar találkozott egymással. Sokáig fej-fej mellett haladtak, aztán Imre Géza elhúzott, és nyert 15:8-ra.

A legjobb négy közé jutásért a kétszeres világbajnok észt Nikolai Novosjolovellen lépett pástra. A 41 éves magyar párbajtőröző szerezte meg az első találatot, majd az észt elhúzott 3-1-re, de Imre hamar kiegyenlített. Ez is lett az első harmad végeredménye. A második harmadban is fej-fej mellett haladtak, 6-6 is volt az állás, majd újra a magyar vezetett, de nem sokáig, 7-7-el fordultak. A harmadik harmadot Imre kezdte jobban, 10-7-re húzott el. Egy perccel a vége előtt már 12-8 volt ide, végül 15:9-re nyert. A döntőbe jutásért a francia Gauthier Grumier ellen vív majd.

Az elődöntőben az a Gauthier Grumier volt az ellenfele, aki egyesben volt ezüstérmes, csapatban pedig négyszer is aranyérmet világbajnokságon. A két balkezes vívó összecsapáson az első tus együttes volt, majd az első tiszta találatot Imre Géza szerezte. Az első három percben még négy együttes mellett két magyar tus született, így 8-5-re vezetett Imre. A második három percben három tiszta találatot is bevitt a francia, kicsit több mint egy perc alatt, így kiegyenlített 9-9-re. Az együttes találat után jött két nagyon fontos magyar pont, amellyel 12-10 volt ide. Honfitársunk ekkor három pontra volt a döntőbe jutástól, így a három együttes találattal ez meg is lett neki!

” Taktikai csata volt ez is, nem szerettem volna hagyni, hogy úgy vívjon, mint a múltkor. Menet közben vezettem hárommal, de ugyanúgy feljött, mint egy évvel ezelőtt tartottam is ettől a végén. De bíztam az együtteseimben, hogy kettővel vezetek, akkor az kitart a végén is. A közepén kicsit elbizonytalanodtam, ezért meg tudott fogni lábbal. De az a jó, hogy ki tudom zárni a dolgokat, abszolút csak a taktikára koncentrálok. Például, hogy mit váltott, mert van egy nagyon jó edzője, tudtam, hogy változtatni fognak. De szerencsére nekem is volt válaszom. Hogy kit szeretnék a döntőben? Akit meg tudok verni – mondta nevetve Imre Géza a sikeresen megvívott elődöntője után.

A dél-koreai Park volt az ellenfele a döntőben. A magyar párbajtőrözőé volt az első találat, majd a második is, aztán 2-1 után jött egy együttes (3-2). Megfontoltan, óvatosan támadgatott a koreai, Imre jól védte magát, együttes találatokkal ment előre az asszó. 5-5-nél egyenlített a kellemetlen stílusú Park, de Imre azonnal visszavette a vezetést, sőt, 7-5-re megint elment ellenfelétől. 8-6-ra alakult az állás az első harmad utolsó pillanatában, ezzel a két tus előnnyel lehetett tovább taktikázni.A második harmadban a koreaié volt az első találat, kezdeményezőbb is volt, de jött egy együttes (9-8). 2 perccel a harmad vége előtt 9-9-re módosult az állás, nem sikerült védeni. De nem engedte át a vezetést (10-9) az ázsiainak, sőt, 11-9-re megint elhúzott, kezdett erősebben verni a szívünk. Majdnem egy percig nem történt aztán semmi, de jött egy közbeszúrás, 12-9! És támadott a koreai, közbeszúrt Imre, 13-9! Itt ért véget a második harmad. A második szünetben egyeztetett edzőjével, Dancsházi–Nagy Tamással a magyar vívó. A harmadik harmadban sorozatban 5 tust kapott 14-10 után Imre, a dél-koreai vérszemet kapott, és végül megnyerte az asszót, ezzel az olimpiai bajnoki címet.

” Nagyon azt akartam csinálni, amit addig, meg aztán megpróbáltam elindulni, hátha megzavarom. Egyet adtam is belőle, de utána nem sikerült többször megcsinálnom. Jól váltott be és végén még szerencsém se volt, elszúrtam a karja alatt valahol a beguggolásnál. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok. De úgy látszik, valaki azt akarja ne legyek, csak ezüstérmes. Ezzel együtt kell élnem. – nyilatkozta Imre Géza a döntő után.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-jakabos-zuszsanna
Jakabos Zsuzsanna

200 méteres vegyesúszás

A 200 méteres vegyes úszásban második középfutamában volt érdekelt Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna. 50-nél Jakabos második, Hosszú harmadik helyen fordult, de 100-hoz közeledve már a friss kétszeres olimpiai bajnok volt az élen, Jakabos a negyedik pozícióban haladt. Az utolsó fordulónál már majd’ 1 másodperccel járt a mezőny előtt Hosszú Katinka, és meg is nyerte a futamot. 2:08.13, ez a második idő összesítésben. Jakabos Zsuzsanna a 10. helyen zárt összesítésben.

400 méteres vegyesúszás

Hosszú Katinka a kedvenc számában, 400 méter vegyesen az ötödik, egyben legerősebb előfutamban úszott, egy másik magyarral Jakabos Zsuzsannával. Katinka már az első hossz után fél testhosszal vezetett a mezőny előtt, 100 méternél Shimizu és Belmonte Gracía feljött rá, de háton megint ellépett a többiektől az Iron Lady. A táv felénél több, mint két másodperccel haladt a világcsúcs részidőn belül. Ötven méterrel a vége előtt is Ye Shiewn időeredménye előtt haladt, végül nem jött össze a rekord. Jakabos összesítésben a 13. lett, így a nyolcaddöntőbe nem került be.

20160727joo-abigel-arckep-portre-foto
Joó Abigél

Cselgáncs

Csütörtökön megkezdte szereplését a riói olimpián. A magyar cselgáncsozó a nők 78 kilogrammos súlycsoportjában lépett tatamira a mongol Lkhamdegd Purevjargal ellen. Jól kezdett a magyar versenyző, hiszen látványos akciót mutatott be, de a bírók nem ítéltek ippont. Két és fél perccel a vége előtt megintették a mongolt passzivitás miatt. Nem sokkal később wazarit szerzett a magyar cselgáncsozó, így előnybe került. Egy perccel a vége előtt kétszer is megintették Joót, de nem sokkal később ipponnal befejezte a mérkőzést. Magabiztos győzelme után tehát ott van a legjobb 16 között.

A kétszeres Európa-bajnok magyar dzsúdós a 16 között a világbajnok japán Umeki Mamival csapott össze, akit megvert eddigi egyetlen mérkőzésükön. Kettejük második meccsén Joó jukóval nyert.

A negyeddöntőben a címvédő és világbajnok amerikai Kayla Harrison volt az ellenfél, akit korábban eddig négyszer megvert, egyszer pedig kikapott tőle. Bő egy perccel a meccs kezdete után Harrison leszorította a magyar sportolónőt, és mivel Joó nem tudott húsz másodperc alatt kiszabadulni, ipponnal kikapott. Jóo Abigél a vigaszágon folytatja.

” Azért kaptam ki, mert nem tudok földezni. De nem vagyok szomorú, a világbajnokot megvertem, még van visszameccsem is. Inkább arra koncentrálok. És örülök, hogy itt vagyok az olimpián – nyilatkozta Joó Abigél.

A  vigaszági ellenfele Yalennis Castilló,akit le kellett legyőznie,ahhoz, hogy továbbjusson a bronzmeccsre. Határozottan kezdett a magyar cselgáncsozó, de érvényes akciót nem sikerült végrehajtania az első percben. Két perc után megintették a kubait, de nem sokkal később jukót szerzett, így előnybe került. Másodszor is megintették Castillót, de ez nem segített Joó Abigélen, aki így vereséget szenvedett. A magyar cselgáncsozó a hetedik helyen végzett a 78 kilogrammos súlycsoportban a riói olimpián.

Kormányos nélküli kettes evező

Juhász Adrián és Simon Béla duó szállt vízre az evezősök kormányos nélküli kettes előfutamában. A négy párost felvonultató versenyben nem kezdtek jól a mienk, az utolsó helyen álltak 500 méteren és sajnos ez 1000 méternél sem változott. Az Európa-bajnok páros hátránya a folytatásban nőtt, viszont a szerencse melléjük állt, mivel a szerbek beborultak a vízbe, így harmadikok lettek a mieink. Ezzel bejutottak az elődöntőbe, amelyet kedden rendeznek.

A kormányos nélküli kettesek középdöntőjében Simon Béla és Juhász Adrián versenyzett. Sokáig csak az utolsó helyen voltak, a végén viszont a 4. helyen végeztek, így a folytatásban a B döntőben, azaz a 7-12. helyért versenyezhet a riói olimpián.

A B döntőben harmadik, összesítésben pedig kilencedik lett a Juhász Adrián, Simon Béla férfi kormányos nélküli kettes a riói olimpia evezősversenyeinek csütörtöki napján. A magyar kettős 500 és 1000 méternél is harmadik volt, s bár 1500 méternél visszaesett negyediknek, végül nagy hajrával a célba is harmadikként ért be. A futamot a cseh Jakub Podrazil, Lukas Helesic duó nyerte a holland Roel Braas, Mitchel Steenman páros előtt.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kapas-boglarka
Kapás Boglárka

400 méteres gyorsúszás

Nagy reménységünk, a Londonban májusban négyszeres Európa-bajnok Kapás Boglárka és az úszócsapat fiatal titánja, Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszásban volt érdekelt.

Ajna még csak 14 éves, szeptemberben tölti a 15. életévét, megannyi olimpia van még benne. A négy előfutamból a másodikban indult, a futam elején folyamatosan az 5. hely környékén haladt, de a végén 4:12.40-nel a hatodik helyre ért be.  Kapás Boglárka az utolsó futamban indult, 4:04.11-gyel a futam harmadik helyén ért célba, s ezzel 7. idővel a döntőbe jutott.

“Nem fáradtam el, elég nagy hullámokat kaptam a 4-es pályán úszó Ledeckytől, ettől függetlenül jó érzésekkel tudtam leúszni a távot. A döntőben annyit szeretnék, hogy élvezzem a versenyzést. – értékelte Kapás.

A döntőben a négyszeres Európa-bajnok magyar úszónő jól rajtolt, Katie Ledecky fordult elsőként 50 méter után. 100 méter után Kapás a hetedik helyen fordult, az amerikai versenyző világcsúcsrészidőn belül úszott ekkor. Féltávnál feljött az ötödik helyre a 23 éves magyar úszónő. Az utolsó 50 méterre a negyedik helyen fordult rá Kapás, Ledecky világcsúcsot úszott és nyert, Kapás Boglárka a negyedik helyen végzett, négy tizeddel maradt le a dobogóról.

20160727karakas-hedvig-arckep-portre-foto.jpg
Karakas Hedvig

Cselgáncs

A magyar dzsúdós a nők 57 kilós súlycsoportjában pillanatok alatt legyőzte ipponnal türkmén ellenfelét.

A legjobb 16 között a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard ellen kellett bizonyítania. Az 57 kilogrammosok mezőnyében rendezett találkozót a kanadai kezdte aktívabban, de Karakas kibújt a szorításból. Két perc után nem jegyezhettünk fel érvényes akciót, majd a földharc dominált a küzdelemben. Egy perccel a vége előtt megintették a kanadait, így a magyar cselgáncsozó került előnybe. Karakas végül intéssel verte meg Beauchemin-Pinard-t, így bejutott a legjobb nyolc közé.

“Nehéz meccs lesz, a brazil lány itthon van és jó dzsúdós nagyon, de mindent meg fogunk tenni, hogy Hédi helytálljon és győzzön. Az elmúlt egy hónap az arról szólt, hogy kielemeztük a lehetséges ellenfeleket, szóval ebben a rövid időben csak át kell nézni a jegyzeteinket. A koreai nagyon jó volt az elmúlt időszakban, így egy kicsit vele számoltam inkább, de Rafaela Silva most nagyon egyben van – nyilatkozta Toncs Péter edző.

Az 57 kilogrammosok mezőnyében Rafaela Silvával találkozott Karakas Hedvig. A brazil cselgáncsozó hazai közönség előtt rendesen odatette magát, hozta az a formát, amit a versenynap során eddig mutatott, így végül magabiztosan győzött. Karakasnak a vigaszágon egy bronz még összejöhet.

A negyeddöntőben veresége után a 26 éves magyar cselgáncsozó a vigaszágon folytatta a versenyzést, magyar idő szerint hétfő este lépett tatamira a tajvani Chen-Ling Lien ellen. Az 57 kilogrammosok között rendezett mérkőzésen aktívabban kezdett a magyar cselgáncsozó, de nem tudott pontot érő akciót végrehajtani. Sőt, meg is intették Karakast, így hátrányba került. Fél perccel később a tajvanit is figyelmeztették. Az összecsapás felénél földharcba bonyolódtak a felek, de egyiküknek sem sikerült felülkerekednie. Másfél perccel a vége előtt jukót szerzett Lien, így Karakasnak kellett kapaszkodnia. Megfordítania nem sikerült a mérkőzést, így búcsúzott a további küzdelmektől, a hetedik helyen végzett.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kenderesi-tamas.jpg
Kenderesi Tamás

200 méteres pillangóúszás

 A 19 éves magyar fiú, így első lett az előfutamában.

” Próbáltam visszafogni magam – nyilatkozta Kenderesi Tamás élete legjobb úszása után.

Cseh László Kenderesi mögött a második legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

Kenderesi Tamás minden nagyágyút – Michael Phelps, Cseh László Chad le Clos, hogy csak a legnagyobb neveket soroljuk – maga mögé utasítva, az egyéni legjobbját az előfutamok után másodjára is megjavítva, 1:53.96-al az első helyen jutott be a 200 méter pillangó döntőjébe. 19 évesen. Mindezt egy olyan úszásnem, olyan távján, amelyet az úszók a 400 vegyes mellett talán a legkeményebb versenyszámnak tartanak.

Hatalmas várakozás előzte meg a döntőt, ugyanis két magyar versenyző is döntőbe jutott. Cseh László első olimpiai bajnoki címére hajtott, miközben a berobbanó Kenderesi Tamás őt (is) próbálta megtréfálni. Chad Le Clos kapta el legjobban a rajtot, 50-nél viszont Cseh fordult elsőnek Phelps mögötte. Együtt haladt a mezőny, Kenderesi még kicsit lemaradt ekkor. 100 méternél a 19-szeres olimpiai bajnok Phelps vezetett Cseh és Le Clos előtt. Phelps elhúzni látszott, de Cseh László és Chad Le Clos még lőtávolságon belül volt. A japán Seto volt a harmadik 150-nél. Aztán beindult Kenderesi Tamás! Feljött a harmadik helyig, ezzel együtt Michael Phelpset nem tudta megelőzni, sőt, a japán Masato Sakai is befért a második helyre, Cseh László a hetedik lett.

” Fantasztikus volt, nagyot úsztam, hogy érmet szerezzek, ennek nagyon örülök. Az utolsó 5 méter már eléggé csípett, gondolkoztam, mit kéne csinálni, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne egy két sajtburesz. Próbáltam élvezni a versenyt, azt a taktikát hozni, ami sikerülhet. Volt bennem izgalom, de görcsösség nem. – nyilatkozta Kenderesi Tamás.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kesely-anna
Késely Ajna

400 méteres gyorsúszás

Nagy reménységünk, a Londonban májusban négyszeres Európa-bajnok Kapás Boglárka és az úszócsapat fiatal titánja, Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszásban volt érdekelt.

Ajna még csak 14 éves, szeptemberben tölti a 15. életévét, megannyi olimpia van még benne. A négy előfutamból a másodikban indult, a futam elején folyamatosan az 5. hely környékén haladt, de a végén 4:12.40-nel a hatodik helyre ért be. Ez egyéni legjobbjától majdnem 5 másodpercre volt, ami így a 21. helyre volt elég:

“Nem vagyok megelégedve az eredménnyel, viszont ebben az évben nagyon sok versenyen vettem részt és nem volt meg az az állóképesség-fejlesztés, ami kellett volna ehhez a négyszázhoz. Remélem, a kétszáz sokkal jobb lesz. – nyilatkozta Ajna.

200 méteres gyorsúszás

Késely Ajna 1:59:20-al a 7. helyen végzett az előfutamban, 25. helyen végzett, így nem sikerült továbbjutnia.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kis-gergo
Kis Gergő

400 méteres gyorsúszás

Kis Gergő 38. lett az előfutamban, így nem jutott a nyolcas döntőbe.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kozma-dominik
Kozma Dominik

200 méteres gyorsúszás

Kozma Dominik viszont odacsapott, 1:46:68-cal negyedik lett futamában.  Végül Sun Yangé lett a legjobb idő, Kozma Dominik a 12. idővel ment tovább a középdöntőbe.

“Kicsit elrontottam a végét, egy fél másodperc még biztosan volt benne, de így is a legjobbamat úsztam. Annyira belassult ritmusban úsztam, hogy egy picit még bele is ragadtam. Reméljük, hogy este ezen még tudok gyorsítani. Egész jól éreztem magam a vízben, meglátjuk, hogy mit tudok még. Most még lesz egy 100 gyors a váltóval első emberként, amivel levezetek. – nyilatkozta Kozma a futama után.

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban Kozma Dominik 200 méteres gyorsúszásban állt rajtkőre. Chas le Clos nagyon bekezdett a második középdöntőben, a dél-afrikai úszót féltáv után megelőzte a kínai Sun Yang, aki a futamot is megnyerte 1:44:63-mal. Kozma Dominik 1:47:53-as idejével a 15. helyen végzett összesítésben és nem jutott be a döntőbe.

100 méteres gyorsúszás

A negyedik előfutamában volt érdekelt. A futamot a trinidadi Carter nyerte, megelőzve Bohust és Kozmát. Az időeredmények alapján Kozma a 26. lett.

20160802kovago-zoltan-arckep-portre-foglalkozas.jpg
Kővágó Zoltán

Diszkoszvetés

Bejutott a döntőbe a riói olimpia atlétikai versenyeinek pénteki nyitónapján. Az athéni játékokon ezüstérmes nehézatléta első kísérlete 59,83 méter volt. Amikor elengedte második dobását, nagyot ugrott és kiáltott, mert érezte, hogy sikerült javítania: 63,34 méternél ért földet a diszkosz. Az A csoport eredményeinek ismeretében sejteni lehetett, hogy ez döntőt ér, mivel ott csak négyen értek el jobb eredményt. A harmadik dobása 61,57 méter volt.

” Maradt még bennem tartalék- mondta Kővágó.

Remek volt a kezdése, 64 méter 50 centivel nyitott, de a második próbálkozása – amely nagyobb volt – érvénytelenre sikeredett, mert kilépett a magyar atléta. A verseny elsző szakaszában a lengyel Piotr Malachowski vezetett 67 méter 32 centivel a két német induló előtt, Kővágó az ötödik helyen állt. Kővágó harmadjára 62.98-cat „vetett”, a sorozat meglepetése 66.08-cal a német DanielJasinskié volt, de ezzel is csak a harmadik helyen maradt. Andrius Gudzius Litvániából dobta le az utolsót, de az érvénytelen volt, így kialakult a legjobb nyolc mezőnye. A lengyel Piotr Malachowski (67.32), a német Christoph Harting, a másik német Jasinski, az észt Gerd Kanter (65.10), Kővágó Zoltán (64.50), a másik észt Martin Kupper(64.47), a ciprusi Apostolos Parellis (63.72) és az osztrák Lukas Weisshaidinger került a végjátékba. Érdekesség, hogy a negyedik körben senki sem tudott javítani eredményén, és az ötödik kör sem indult valami fényesen. Kővágó is érvénytelenül próbálkozott. Az utolsó sorozatban Weisshaidinger végre javított (elsőként a verseny második felében), 64.95-re, ez nem jött jókor, hiszen Kővágó a hatodik helyre csúszott vissza. Sőt, jött az észt Kupper, 66 méter 58-cal feljött a második helyre! Kővágó Zoltán még egyet próbálkozhatott, de ismét érvénytelen volt a dobás, azaz a hetedik helyen zárta a versenyt a magyar atléta. A végén jött még egy meglepetés, 67.05-tel feljött a második helyre a német Jasinski, így Christophe Hartingnak muszáj volt javítania. És javított, de még hogy! 68.37-tel átvette a vezetést! A lengyel Malachowskinak fel volt adva a lecke, de nem tudott javítani.

20160727lovas-petra-arckep-portre-foto.jpg
Lovas Petra

Asztalitenisz

A legfrissebb világranglistán 90. helyen álló magyar Lovas Petra, a nemzetközi szövetség rangsorában mindössze 221. egyiptomi Nadeen El-Dawlaltyval csapott össze, és igazolta is a papírformát. A meccs 25 percig tartott.

Petra a legjobb 48 között az észak-koreai Ri Mjong Szunnal(37.) méri össze erejét. Lovas jól kezdett, pörgetéseivel többször is hibára kényszerítette a csapatban világbajnoki bronzérmes ellenfelét, 5-1-re ellépett. A védekező stílusú, jóval esélyesebb koreai azonban kezdeti idegessége után egyre jobban magára talált, és 11-9-re megnyerte az első szettet. A csapatban Európa-bajnok 30 éves magyar játékos, aki már lemondta válogatottságot, és az olimpiai kvalifikációra tért vissza, a folytatásban nem tudott mit kezdeni Szunnak, a második szettben mindössze két poénra futotta az erejéből. A harmadik játszmában kövezze Téglás Péter szövetségi kapitány tanácsait és 11-7-re szépített. A negyedik szettben azonban nem sikerült ezt továbbvinnie, és újra a koreai akarata érvényesült (11-4). Hasonlóan indult az ötödik szakasz is, de Téglás Péter időkérése után Lovas feljött 7-6-ra, így az ellenfele edzője is időt kért. Petrának 10-9-nél szettlabdája volt, de több poént már nem tudott beütni.

” Az utolsó szettért kár, pedig vártam a fals szervát, de ugratós jött. Összességében elégedett vagyok, főleg annak tükrében, hogy egyszer már abbahagytam a válogatott szereplést. Sikerült egy meccsen nyernem, s most is mindent megpróbáltam – összegzett Lovas Petra.

20160727miskolczi-julianna-arckep-portre-magyar
Miskolczi Julianna

50 méteres kisöbű sportpuska

Miskolczi Julianna az 50 méteres kisöbű sportpuska összetettben versenyzett Rióban. A 3×20 lövéses összetett számában a 22. helyen végzett a riói olimpia csütörtöki versenynapján. A 32 éves sportoló 577 körös eredményt ért el a három testhelyzetű, 60 lövéses alapversenyben, a nyolcas döntőbe 582 körrel lehetett bejutni. Miskolczi számára ezzel véget ért az olimpia, melyen szombaton légpuskában is a 22. lett.

20160727pattantyus-adam-arckep-portre-foto.jpg
Pattantyús Ádám

Asztalitenisz

Pattantyús Ádám magyar idő szerint szombat este mérkőzött meg Kirill Gerassimenko ellen. A magyar versenyző hét perc alatt 11-9-re hozta az első meccset. A második játszmában 6-3-ra elhúzott a kazah versenyző, de Ádám ismét 11-9-re nyert, bár a harmadik szettet elvesztette, de nem tört meg és az utolsó játszmában fej-fej mellett haladtak a játékosok, de Pattantyús maradt higgadtabb, és 4-1-re legyőzte Gerassimenkót.

Ezek után egy katari versenyző, a jó nevű Li Ping vert meg a 37 éves magyar versenyzőt, aki a világranglista 84. helyezettje, de vélhetően riói szereplése után javít majd. Kínai születésű volt az ellenfél vasárnap, aki mellesleg jóval magasabban jegyzett, a 28. helyen áll a világranglistán, és így papírforma a 4-0-s vereség.

” Az első szettet nagyon sajnálom, a szervánál meggondoltam magam, hogy inkább egy biztonságit adogatok, de ebből nem jöttem ki jól. Bár két szett szoros volt, így úgy tűnhetett, akár nyerhető is a meccs, de ez csalóka volt. A kínai európai szofttal játszott, nagyon jól helyezte a labdákat, váltogatta az oldalakat és az ütés erősségét, nem tudtam, mikor milyen falsra számíthatok, az igazság, hogy túljátszott. -nyilatkozta Pattantyús Ádám

20160727peni-istvan-arckep-portre-foto.jpg
Péni István

Sportlövészet

A 13. helyen zárt, így lemarad a fináléról.

20160727petervarimolnar-bendeguz-arckep-magyar-olimpiai.jpg
Pétervári-Molnár Bendegúz

Egypár evező

Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárevezősben második helyen zárt a futamában, magabiztosan megelőzve egy kazah evezőst, így mivel a második hely azonnali negyeddöntőt jelent, legközelebb csak kedden kell eveznie a magyar versenyzőnek. A futamot az Új-Zélandi Drysdale nyerte meg.

Pétervári-Molnár Bendegúz az egypárevezősök középfutamában csak negyedik lett, így nem jutott tovább az elődöntőbe. Pedig az olimpia előtt még optimistán nyilatkozott, azt mondta nem lehet gond a továbbjutás. A magyar versenyző a továbbiakban az alsóági középfutamban szerepelhet, ami azt jelenti, hogy a 13. helyezésnél jobbat már nem érhet el.

Pétervári-Molnár Bendegúz megnyerte pénteki futamát az alsó ágon, így szombaton a 13-18. helyért rendezendő C döntőben fejezi be szereplését a riói olimpián. A Budapest Evezős Egyesület 23 éves, ötkarikás újonc sportolója taktikusan versenyzett, a táv nagy részében a harmadik helyen haladt, majd remek hajrával minden ellenfelét maga mögé utasította.

A futamra a hirtelen emelkedő hegyek közé ékelt festői tavon több esős, felhős, hűvös napot követően szikrázó napsütésben került sor. Pétervári-Molnár a rajt után a negyedik helyen haladt, de 1000 méternél már harmadik volt az indiai Dattu Baban Bhokanal és az argentin Brian Rosso mögött. Ugyanez volt a sorrend 1500-nál is, de közben némileg közelebb férkőztek a szélső pályán evezők. A Budapest Evezős Egyesület 23 éves sportolója azonban eredményesen hajrázott, s másodikként ért a célba, jelentősen csökkentve hátrányát az éllovas indiaival szemben. A magyar evezős a legjobb esetben 13. lehetett volna összesítésben.

20160727pota-georgina-arckep-portre-foto.jpg
Póta Georgina

Asztalitenisz

Magyar idő szerint szombat vasárnap kezdte meg szereplését Póta Georgina az asztaliteniszezők egyéni versenyén. A magyar versenyző nyerte az első szettet 11-7-re, amire rögtön jött az egyenlítés Mo Zhang részéről. A harmadik játszmát magabiztosan húzta be 11-5-re a magyar versenyző. A negyedik szettben fej-fej mellett haladtak a játékosok, majd Póta 10-7-re elhúzott, és ki is használta a második szettlabdát. 3-0-val indította az utolsó szettet a magyar játékos, így időt kért a kanadai edző. Öt meccslabdája volt a szett végén Pótának, a magyar versenyző pedig ki is használta az elsőt, így 35 perc alatt 4-1-re legyőzte Mo Zhangot.

Vasárnapi ellenfele a honkongi Tu Hoj-kem volt. Az első szettben 8-8 után a magyar versenyző zsinórban 3 pontot nyert, így ő került előnybe. Fej-fej mellett haladtak a játékosok a második játszmában, de döntő pillanatban Póta volt higgadtabb így kétszettes előnybe került. A harmadik játszma 14-12-re a honkongi játékos nyerte, így 2-1-re szépített. Lendületben maradt a 19 éves játékos, aki 11-8-ra megnyerte a negyedik szettet és így ki tudott egyenlíteni. Sajnos az ötödik játszmában sem tudott ritmust váltani Georgina, így a honkongi játékos szerzett vezetést. Sőt a hatodik szettet is behúzta így 4-2-re nyert. Póta Georgina számára sajnos így ért véget az olimpia.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-rasovszky-kristof.jpg
Rasovszky Kristóf

1500 méteres gyorsúszás

Rasovszky Kristóf nem jutott be az 1500 méteres gyorsúszás szombati döntőjébe a pénteki előfutamokból a riói olimpián. A 400 méter vegyesen a 19 éves Rasovszky 15:29.36 perc alatt ért célba, ezzel 35. lett.

” Ez szörnyen sikerült, az első négyszáz után egyszerűen nem tudtam úszni. Nagyon rosszul esett, talán az alig egy hónappal ezelőtti tíz kilométert követően nem sikerült az átállás. Gyakorlatilag ez egy tíz kilométeres iram elejének felelt meg – mondta Rasovszky arra utalva, hogy júliusban aranyérmes lett a nyíltvízi úszók junior világbajnokságán 10 kilométeren.

20160802redli-andras-arckep-portre-foto.jpg
Rédli András

Vívás

A férfi párbajtőrözők első fordulójában Rédli András a kuvaiti független résztvevőt győzte le 14:13-ra. Abdulaziz Alshattit végig kis különbségen tartotta a meccset, de nem bírt Rédlivel.

második fordulóban a francia Yannick Borel várt a magyar versenyzőre. A zöld páston rendezett mérkőzés sajnos nem indult jól, az első négy pontot kivétel nélkül Borel nyerte. Magyar szempontból 0-4-nél Rédli talált egyet, de a francia végig kézben tartotta a mérkőzést, ráadásul tusokat is szerzett. Rédli 4-6-ra még felkapaszkodott, egy együttes találattal 5-7 lett, majd egy Borel találat után újra jött az együttes. 6-9-ről már nem tudott csodát tenni honfitársunk, így számára véget ért a verseny. Borel végül 15-9-re diadalmaskodott.

20160727sarosi-laura-arckep-portre-foto.jpg
Sárosi Laura

Tollaslabda

Megkezdte szereplését a riói olimpián. A magyar tollaslabdázó az indiai Sindu Pusarla ellen lépett pályára. A 21 éves indiai játékos volt a mérkőzés esélye, ennek megfelelően el is húzott 2-0-ra, majd 8-1-re. Ezt követően zsinórban két pontot szerzett a 23 éves magyar tollaslabdázó, de nem zökkentette ki az indiait, így 11-4-es állásnál vonultak egyperces pihenőre a játékosok. A fordulás után 17-7-re elhúzott az indiai tollaslabdázó, végül 21-8-ra nyerte az első szettet. A második játszmát jobban kezdte a magyar játékos, de ismét elhúzott az indiai 9-5-re, majd 11-6-nál fordultak a tollaslabdázók. A második játszmát 21-9-re nyerte az indiai Pusarla, így Sárosi Laura vereséggel kezdett.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-sebestyen-dalma.jpg
Sebestyén Dalma

200 méteres mellúszás

Sebestyén Dalma 2:27.94-et ment, futamában a hatodik lett. Összesítésben a 19. lett, így nem jutott tovább a középdöntőbe.

20160727sidi-peter-arckep-portre-foto.jpg
Sidi Péter

Sportlövészet

625,9 körös eredménnyel a 6. helyen jutott be a nyolc sportlövőt felvonultató döntőbe.

Sidi Péter az 5. helyen végzett férfi légpuskában a riói olimpián. A magyar sportlövő eddig öt olimpián szerepelt, ez az eddigi legjobb eredménye. A Komárom Olympia SE 37 éves klasszisa a nyolcas fináléban 142,7 körrel zárt, s a 14. sorozat után ért véget számára a kieséses rendszerű döntő.

Kisöbű szabadpuska fekvő

A 10. lett a kisöbű szabadpuska fekvő számban a riói olimpia pénteki versenynapján. A világ- és többszörös Európa-bajnok Sidi 623,3 körrel zárta a 60 lövéses alapversenyt. A nyolcas döntőhöz legalább 624,8 körre volt szükség.

20160727szabian-norbert-adidas-arckep-portre.jpg
Szabián Norbert

Kisöbű szabadpuska fekvő

Szabián Norbert a 42. lett a kisöbű szabadpuska fekvő számban a riói olimpia pénteki versenynapján. Az Európa-bajnoki ötödik Szabián 617,3 körrel zárta a 60 lövéses alapversenyt. A nyolcas döntőhöz legalább 624,8 körre volt szükség. 

20160727magyar-olimpiai-valogatott-szasz-emese.jpg
Szász Emese

Vívás

Magyar idő szerint szombat este 22:45-kor lépett pástra a női párbajtőrözők döntőjében. A magyar versenyző az elődöntőben a francia Lauren Rembitet győzte le 10-6-ra. A 33 éves magyar vívó a fináléban az olasz világbajnok Rosella Fiamingóval csapott össze. A döntő első perce a tapogatózásról szólt, majd a 25 éves olasz vívó szerezte meg a vezetést. Szász Emese szinte azonnal kiegyenlített, majd ismét hátrányba került, a csuklóját találta el az ellenfél. Nemsokkal később hasonló szituációban szerzett pontot Fiamongo, az utolsó percre 4-2-es olasz vezetéssel fordultak a vívók. Szász lábtalálattal zárkózott fel 6-5-re, így a második harmadnak hátrányból futott neki a magyar versenyző. Együttessel indult a második harmad, majd az olasz húzott el három ponttal. 10-6 után ismét egy együttes találat következett, majd 11-8-ra felzárkózott Emese. Ezúttal Szász próbálkozott csuklótalálattal, sikeresen, így 11-10-re szépített. Végül 12-11-es állással fordultak a versenyzők. Az utolsó harmadban rendkívül fontos pillanatban jött az egyenlítés, így Szász Emese került lélektani fölénybe. Majd 13-12-nél már a magyar vívó vezetett, ekkor két perc volt még hátra a fináléból. Ismét Szász szerzett pontot, így egy találatra került az aranyéremtől. A döntő tust is bevitte, így megnyerte a magyar csapat első aranyérmét.

“Még mindig nem hittem el. Az örömkönnyek folynak az arcomon, mert amiért gyerekkorom óta dolgozom, az most valósággá vált. Nagyon köszönöm a szurkolóknak, mert az ő támogatásuk nélkül nem sikerült volna. Éreztem, hogy ez egy jó nap, hittem abban, hogy most minden összejöhet -Nyilatkozta Szász Emese.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-szilagyi-aron
Szilágyi Áron

Vívás

A címvédő Szilágyi Áron a mexikói Julian Ayalával vívott kezdésként, és 15-9-re nyert.

A 2012-es olimpiai bajnok kardozó a legjobb 16 között a fehérorosz Aliakszandr Bujkeviccsel találkozott. A szám magyar címvédője az asszó feléig szinte végig hátrányban volt, aztán megindult és végül 15-12-re győzött.

Alig tíz perccel ezt a meccset követően, a magyar kardozónak már a negyeddöntőben volt jelenése a román Tiberiu Dolniceanu ellen. Szilágyi Áron jól kezdte az asszót, 8-4-re is ellépett, ám néhány perccel később már 10-10 állt az eredményjelzőn. A hajrát ugyanakkor jobban bírta a címvédő, zsinórban öt tust adott és ott van a legjobb négy között.

Az elődöntőben a dél-koreai Kim Dzsung Hvan várt rá, aki Londonban csapatban olimpiai bajnok lett. A piros páston rendezett asszó során nagyon bekezdett Szilágyi, az első öt pontot kivétel nélkül ő szerezte. Kim 5-0-nál vitte be az első tust, majd egy vitatott találat után már 6-1 volt magyar kardozónak. 6-1-nél a koreai kétszer is talált, így a legjobbkor jött egy újabb Szilágyi-tus (7-3). Ezt követően négy pont felváltva érkezett, így a négy tus előnyt megmaradt (9-5). Egy furcsa bírói döntés után Szilágyi ismét eltalálta a koreait (11-6). Kim megpróbált közelebb kerülni, de  úgy tűnt, a címvédő esélyt sem ad neki. A koreai felzárkózott 13-12-re, de ezt követően Szilágyi kétszer is talált, így 15-12-re győzött.

A fináléban az amerikai Daryl Homer várt rá.  A piros páston vívott asszó remekül indult, az első három tust Szilágyi szerezte. Ezt követően két tiszta Homer-találat következett (3-2), de a magyar címvédő azt viszonozta, el is lépett 5-2-re. Az egy perces szünet előtt jött az újabb Szilágyi-tus, amellyel 8-4-re vezetett. Honfitársunk parádéja a rövid pihenő után is folytatódott, mi sem bizonyítja jobban, hogy 11-6-ra ellépett. Homer nem tudott közelebb zárkózni, Szilágyi pedig 15-8-ra diadalmaskodott, így megvédte olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron egy különleges tettet is végrehajtott, ő lett a második magyar sportoló aki zászlóvivőként lett olimpiai bajnok. Mint ismert, a péntek esti megnyitónő hozta a nemzeti lobogót. Ezt a bravúrt még Németh Ferenc hajtotta végre, 1948-ban.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-szilagyi-liliana
Szilágyi Liliána

100 méteres pillangóúszás

A női 100 méteres pillangóúszás negyedik futamában úszott Szilágyi Liliána. A fiatal úszó 57.70-es időeredménnyel harmadik lett, összesítésben pedig a tizedik legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

“Tizenhat századra az egyéni legjobbamtól rögtön elsőre (ami az országos csúcs) – ez egészen nagyszerű! Végig próbáltam Vollmerrel menni, nagy példaképem ő, óriási élmény volt vele úszni. Diktálta a ritmust, próbáltam tartani, persze, előttem ment, így kaptam a hullámokat, de nem baj, ez így volt jó, ahogy volt. Mivel mindig az első úszás a legnehezebb, nagyon örülök, hogy ez így sikerült, és már nagyon várom az estét! Én éjszakai bagoly vagyok, azaz kifejezetten jó, hogy ennyire későn lehet versenyezni – értékelte Szilágyi.

Szilágyi Liliána összesítésben a tizedik legjobb idővel jutott elődöntőbe 100 méteres pillangóúszásban. Az első elődöntőben állt rajtkőre a 19 éves versenyző. Nem rajtolt jól a magyar versenyző, de a harmadik helyen fordult a második 50 méterre. Végül 58:31-es idővel a hatodik helyen ért célba. A mostani ideje 61 századdal rosszabb volt, az előfutamban úszotthoz képest. A második elődöntőben Sarah Sjöström 55:84-es új olimpiai rekorddal diadalmaskodott, így Liliána összesítésben a 13. helyen végzett, így nem jutott be a fináléba.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-sztankovics-anna.jpg
Sztankovics Anna

100 méteres mellúszás

1.08:09-et úszott, amivel megjavította egyéni legjobbját, ugyanakkor a 24. helyen végzett. A legjobb időt Lillia Kingúszta az Egyesólt Államokból, az utolsó pillanatban a riói olimpiára zöld utat kapó orosz Julija Jefimova lett a második.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-takacs-krisztian
Takács Krisztián

50 méteres gyorsúszás

Az előfutamában hatodik, összesítésben 17. lett férfi 50 méter gyorson, s így nem jutott be az elődöntőbe. A magyar versenyző saját futamában 22.12 másodperces idővel csapott célba hatodikként. Takács csupán két századmásodperccel maradt el a még elődöntőt érő 16. helytől.

” Sajnos ilyen az 50 méter, itt századok döntenek – nyilatkozta a futam után Takács.

” Kicsit féltem is ettől, mert általában jobban megy az úszás akkor, ha bejutok a 16 közé.

20160727tatrai-miklos-arckep-portre-foto.jpg
Tátrai Miklós

Sportlövészet

Az elején sok hibával versenyzett, a folytatásban azonban már stabilabbá vált, a 89 körös első tíz lövés után 92-es, 92-es, 90-es, 91-es szériákat produkált, amivel a középmezőnyben állt. A végéhez közeledve azonban egyre fogyott az ideje, a lövései pedig egyre messzebb voltak a tábla közepétől, több nyolcas is becsúszott, így 85 kört ért csak el, összességében pedig 539-et, ami a 34. helyhez volt elég a 41 fős mezőnyben.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-tegedy-adam
Tegedy Ádám

200 méteres hátúszás

Telegdy 50 méternél a hetedik helyen haladt, de aztán próbált erősíteni. Ez nem sikerült igazán, hatodik lett a futamában, 1:59.09-cel idővel ért be, ez majdnem két másodperccel volt rosszabb eddigi egyéni legjobbjától, a 19. helyre volt elég.

20160727tobaisike-renata-szemely-kozeleti-magyar.jpg
Tobai-Sike Renáta

Sportpisztoly

Tobai-Sike Renáta a 16. helyen zárta a sportpisztolyosok versenyét a riói olimpia keddi versenynapján.

20160727toth-krisztian-arckep-portre-foto.jpg
Tóth Krisztián

Cselgáncs

A 90 kg-os Tóth Krisztián megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a legjobb 16 közé a riói olimpia cselgáncstornáján.A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar dzsúdós a 32 között – pályafutása során először – a 35 éves kenyai Kiplangat Sanggal csapott össze, akit négy intéssel leléptettek.

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar dzsúdós a kenyai Kiplangat Sang után az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok görög Iliasz Iliadiszt búcsúztató kínai Cseng Hszün-csaóval találkozott, aki ellen 1-1 volt a győzelmi mérlege. Harmadik csatájukat gyors ipponnal nyerte az Ázsia-bajnokság harmadik helyezettje.

20160727ungvari-miklos-arckep-portre-foto.jpg
Ungvári Miklós

Cselgáncs

A magyar cselgáncsozó a portugál Nuno Saraiva ellen lépett tatamira.  Fél perc után megintették a magyar versenyzőt, szabálytalanul fogott rá a 22 esztendős portugálra. A 35 éves magyar cselgáncsozó lábkulcsolást alkalmazott, de nem tudott pontot szerezni belőle. Két és fél perccel a vége előtt Ungvári jukóval került előnybe. Végül magabiztosan diadalmaskodott a magyar cselgáncsozó.

A  holland Dex Elmontot győzte le egy iponnal.

A legjobb nyolc között az idén Európa-bajnok azeri Rustam Orujovval találkozott. Ungvári hamar hátrányba került, ellenfele ezután már gyakorlatilag csak védekezett, amit a magyar cselgáncsozó nem tudott feltörni, így Ungvárinak csak a vigaszág maradt.

A vigaszágon az amerikai Nicholas Delpopolóval találkozott és meg is nyerte a meccset. Végig jobban és kezdeményezőbben cselgáncsozott. A magyar cselgáncsos jobban kezdte a mérkőzést, de pontot nem tudott szerezni, ellenfele inkább a védekezésre koncentrált. Később mind a kettőjüket megintették, mert nem vették fel a szabályos fogást. Az amerikait ezután még egyszer megintették, mert nem kezdeményezett támadást.

Magyar idő szerint hétfő este lépett tatamira a 73 kilogrammosok bronzmérkőzésén. A magyar cselgáncsozó a belga Dirk van Tichelt ellen küzdött meg az éremért. Aktívabban kezdett a magyar cselgáncsozó, de érvényes akciót nem tudott végrehajtani az első percben. A belga cselgáncsozó a második percben karfeszítést próbált, és sikerrel járt, így ipponnal megnyerte a mérkőzést.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-verraszto-david.jpg
Verrasztó Dávid

400 méteres vegyesúszás

Verrasztó a hetedik ( 4:15:04) lett, így nem jutott be sajnos a döntőbe.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-verraszto-evelyn
Verrasztó Evelyn

200 méteres gyorsúszás

Verrasztó Evelyn a harmadik futamban volt érdekelt. A rajtja nem sikerült túl jól, féltávnál nyolcadikként fordult. Verrasztó végül egy jó hajrával a hatodik helyen ért célba 1:59.33-as idővel.

20160727zsivoczkyfarkas-gyorgyi-arckep-magyar-olimpiai.jpg
Zsivoczky-Farkas Györgyi

100 méteres gátfutás

A 19 fős magyar atlétikai csapatból az Európa-bajnoki ötödik Zsivoczky-Farkas Györgyi mutatkozott be elsőként az Olimpiai Stadion kék rekortánján a hűvös, esős idővel induló pénteken. Zsivoczky-Farkas Györgyi a 100 m gát első futamában remekül rajtolt, s elsőként ért célba, méghozzá 13.79 másodperces egyéni csúccsal (1008 pont).  A számot a címvédő brit Jessica Ennis-Hill nyerte 12.84 mp-vel (1149 p). Krizsán 18., Zsivoczky-Farkas a 21. a 31 indulóból a 100 m gát után.

Magasugrás

Zsivoczky-Farkas Györgyi magasugrásban is egyéni csúcsot ért el.

Zsivoczky-Farkas Györgyi az 1,68-as magasságon és 1,71-en elsőre jutott túl, az 1,74-en másodikra, aztán ismét magabiztosan tudta le az 1,77 és az 1,80 métert is. Harmadikra az 1,83 is összejött. Aztán következett az egyéni csúcsot jelentő 1,86 méter, amelyet másodikra teljesített. Ez 1054 pontot jelentett. Az 1,89 nem sikerült.

Két szám után Zsivoczky-Farkas Györgyi a 10. helyen áll 2062 ponttal.

20160727krizsan-xenia-arckep-portre-foto.jpg
Krizsán Xénia

100 méteres gátfutás

Az Eb-4. Krizsán Xénia a harmadik, azaz második legerősebb futamban indult, amelynek rajtjára újra rákezdett az eső. A tavaly U23-as Európa-bajnok atléta 13.66 másodpercet futott – nem sokkal elmaradva 13.51-es legjobbjától -, ami 1029 pontot ért.  A számot a címvédő brit Jessica Ennis-Hill nyerte 12.84 mp-vel (1149 p). Krizsán 18., Zsivoczky-Farkas a 21. a 31 indulóból a 100 m gát után.

Magasugrás

Krizsán Xénia pedig idei legjobbjával folytatta a riói olimpia atlétikai versenyeinek nyitónapján.

Az Eb-4. Krizsán Xénia az 1,65-ön kezdett, amelyet elsőre vitt, akárcsak az 1,68-at és az 1,74-et. Az 1,77 métert harmadikra ugrotta meg – ez idei legjobbja -, az 1,80-on kiesett, így 941 pontot gyűjtött.

Két szám után Krizsán Xénia a 18. 1968-cal.

Erre a hétre nagyjából ennyi fért bele, igen tudom, hogy történtek még egyéb dolgok is az olimpián, de jelenleg szerintem ez is elég olvasnivaló, és örüljünk MINDENKI sikerének, hiszen akik kint vannak, és hazánk színeiben versenyeznek mindentől függetlenül minket tesznek naggyá. HAJRÁ MAGYAROK!!!! CSAK ÍGY TOVÁBB!!!!!

Köszönjük, hogy végigolvastátok az olimpiai cikksorozat első részét, a következő résszel jövő héten ugyanebben az időpontban, azaz kedden délelőtt jelentkezünk, addig is:
Sok Sikert az olimpikonoknak, kitartást a munkában lévőknek, és, ha tetszett ez a tartalom, akkor nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további bejegyzéseinkről, akkor like-oljátok a Facebook oldalunkat, vagy iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Ha bármi kérdésetek, vagy véleményetek lenne, akkor írjatok nyugodtan az alábbi elérhetőségeink bármelyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Samu György
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Olimpia 2016, 1. rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.