Bankok és bankszámlák Angliában

Sziasztok! Természetesen mint ahogy azt már az előzőleg felsorolt témáknál is megszokhattátok, Angliában minden egy kicsit másképp működik, mint otthon.

Nincsenek ezzel másképp a bankok sem, és természetesen a bankszámlanyitás feltételei is teljes mértékben különböznek.

Ennek megfelelően a mai nap során ezeket a különbségeket, és feltételeket fogjuk számba venni.

Kezdjük talán azzal, hogy Angliában a bank kiválasztása nem lesz annyira egyértelmű mint otthon, OVB-s múltamból következik, hogy ezt a mondatot most be tudom ide szúrni, de Magyarországon összesen körülbelül 45-50 pénzintézet van, de vajon ezek közül mennyiről tudnak az emberek? A hat nagy társaságról, mint az OTP Bank, az Erste, a K&H, stb. stb.

Mi a helyzet Angliában ehhez képest? Nos itt sem sokkal egyszerűbb a helyzet? Rengeteg olyan pénzintézet van, amik reklámozása és reprezentálása minden városban jelen van, ilyenek például a Lloyds, vagy a Barclay’s, illetve a The Royal Bank of Scotland (RBS). Ezeken felül azonban további körülbelül harminc vállalat látja el az angliai pénzforgalom nagy részét. És akkor a különböző start-up bankokról, vagy az úgynevezett pre-payed bank account-okról még nem esett szó.

Na, de kezdjük akkor bele a boncolgatásba.

Mindenek előtt, mik azok amik különbözőek egy magyar bankhoz képest?

Hát először is a számlaszám, míg Magyarországon a bankszámlaszám az ami azonosítja a bankot, addig itt az úgynevezett Sort-code, és bankszámlaszám rendszert használják.

Ez azt jelenti, hogy minden bank kap egy, vagy több azonosító számot, majd minden régió ahol a bank jelen van kap ugyanígy egy azonosító számot, és végül már szinte városokra lebontva adódik még egy azonosító.

Ehhez pedig társul egy nyolc számjegyből álló bankszámlaszám, ami ahhoz képest, hogy nagyjából 65 millió ember él az egyesült királyság területén, és ennek kb. a fele rendelkezik kettő, ha nem több bankszámlaszámmal, akkor elég figyelemre méltó, hogy a rendszer még nem omlott össze, illetve, hogy még mindig van variációs lehetőség.

Azonban csak úgy mint a National Insurance Number esetében, itt is van egy olyan lehetőség, hogy két számlaszám, azonban csak és kizárólag számlaszám, különböző sort-code-ok esetén egyezhet. Így tehát lehetőség van arra, hogy a 16-26-21-es sort-code-hoz tartozó 12345678-as számlaszám a 16-26-32-es sort code alatt is megjelenjen.

Mi történik akkor, ha bankfiókot váltunk? Változik olyankor a sort-code-unk?

Jogos a kérdés, de szerencsére nem, hiszen pont ekkor érkeznénk el oda, hogy a rendszer összeomlana, és nem lenne elég variációs lehetőség a bankszámlaszámokban.

Függetlenül attól, hogy hol élünk, illetve hova költözünk Angliában, a sort-code, és a számlaszám állandó marad, mivel ezt a kiállító bankfiók adataihoz fűzik. Amennyiben a költözésünkkel együtt bankot is váltunk, akkor már természetesen más a helyzet, mivel akkor normális esetben új adatokat kapunk.

Azonban a bank váltás lehetősége idekint kicsit másképp, és flexibilisebben mozog, lévén, hogy a bankok az ügyfeleikért vannak. Így tehát, ha nem vagytok elégedettek azzal a szolgáltatással amit a saját választott bankotok nyújt, akkor nyugodt szívvel válthattok egy másikra. És ehhez nem kell megszüntetnetek az eredeti számlátokat, mindössze annyit kell tennetek, hogy besétáltok a következő bankfiókba, tegyük fel Lloyd’s számláról váltotok, RBS számlára.

Ez esetben besétáltok egy RBS bankfiókba (opcionális: melyek listáját itt találjátok) és megkéritek az ügyintézőt, hogy kezdjen el egy átkérési tranzakciót a Lloyd’s-al. Meg kell adnotok majd az eredeti adataitokat, és nagyjából 2 héten belül már RBS ügyfelek lesztek. Köszönhetően a legtöbb bank által használt „switch guarantee”-nek.

Ebben az esetben néhány bank eltekint az adatok változtatásától, így tehát hiába vagytok immáron RBS ügyfelek, a sort-code és a bankszámlaszám változatlan marad. Azonban ezt nem minden bank támogatja, erről kérdezzétek ügyintézőtöket.

Fontos még megjegyezni a különböző banki termékeket, mint például a bankkártyák, A-kártyahitelek, megtakarítási számlák, illetve prémium bankszámlák.

Kezdjük talán a kártyával.

Nos, ha szeretnétek MasterCard bankkártyát, akkor rossz országot választottatok a költözés során, ugyanis a hitelkártyákon kívül majdnem minden Angliában kibocsájtott betéti kártya egy Visa Debit Contactless kártya lesz.

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy azon felül, hogy nem a már ismerős logó lesz a kártya jobb alsó sarkában. Ezen felül még egy olyan pozitív tulajdonságot tudok felhozni a Visa kártyákkal szemben, hogy az online tranzakciók függetlenül attól, hogy PayPal-on keresztül, vagy csak sztenderd kártyás tranzakcióról beszélünk. Mindenképpen védve vannak bármilyen jellegű csalás ellen, mivel kártyás fizetések esetén minden weblap egy beépített script segítségével megkér minket majd arra, hogy a netbankhoz tartozó jelszavunkból, és pin-ünkből megerősítsünk kettő, majd három karaktert. És a fizetés csak ezután lesz lehetséges.

Bár a MasterCard is elkezdte bevezetni a saját online biztonsági rendszerét, ezzel túl sokszor nem találkoztam.

Ezen felül a Visa Contactless nagy előnye, hogy az NFC-n keresztül történő, és a fizikai kártyával megvalósított tranzakciók csak három nappal a tranzakció létrejötte után kerülnek levonásra a kártyánkról. Ezzel is biztosítva azt, hogy amennyiben csalás áldozataivá váltunk, akkor legyen elég időnk arra, hogy ezt jelezzük a bank felé.

Amennyiben az ApplePay, vagy a Samsung Pay szolgáltatásait használjuk, akkor azonban, mivel a tranzakciót az ujjlenyomatunkkal erősítettük meg azonnali levonásban részesülünk.

ISA (Instant Access Savings Accounts)

Ezek gyakorlatilag a megtakarítási számlákkal egyenlő számlatípusok. A különbség annyi, hogy míg otthon minden esélyünk megvan arra, hogy egy megtakarítási számlán kezeljünk egy bizonyos összeget, és lekötött betéttel egy másikat. Addig itt ennek a fogalma majdnem teljes mértékben ismeretlen. Léteznek lekötött betétek, de ezeket általában nem úgy kezelik a bankok mint otthon, hogy ugyanazon a számlán tartják az összeget.

Maradjunk azonban a valóság mezején. Mivel az esély arra, hogy lekötött betétet fogtok választani elég csekély, már csak azért is, mert ezt sem támogatja minden bank. Jelen pillanatban, csak az RBS, illetve a Natwest az akik ezt a terméket az ügyfeleik rendelkezésére bocsájtják. (Amennyiben a cikket 2017-ben olvassátok, addigra ez a két társaság már Williams & Glynn lesz) Ebből következik nyilván az a kérdés, hogy megéri-e bármilyen megtakarítási számlát nyitni? Nos ami azt illeti igen is, és nem is.

Amennyiben van valamilyen célotok, amihez mindenképpen szeretnétek félretenni, akkor megéri, hogy egy külön számlán kezeljétek ezt az összeget, amihez nem tartozik bankkártya, és csak és kizárólag csekkel történő ki,- és befizetési tranzakciók lehetségesek.

Amennyiben viszont csak és kizárólag azért nyitnátok meg a számlát, hogy magasabb kamatot kapjatok a félretett összegre, akkor csalódást kell, hogy okozzak. Mivel a heti nagyjából £150 félretett összeg után a havi kamat körülbelül £0.50. Ez pedig azért nem a legszebb eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy mekkora összegekről beszélünk.

Valószínűleg a nemzetközi tranzakciókkal járó extra díjakkal együtt is jobban megéri majd, ha az otthoni bankszámlátokat használjátok megtakarítási számlaként. És ez még olyan téren is jól jöhet, hogy nem kell majd pénzt váltanotok amikor haza utaztok, hiszen a megtakarításotok ott lesz a számlátokon. Ennek megfelelően tehát bőven el tudtok majd lenni, és a kamataitok is valószínűleg magasabbak lesznek.

Utalások, és egyéb tranzakciók

Nos ezt a kategóriát igazából három részre tudom még felbontani, a sima bankközi utalásokra, a csoportos beszedési megbízásokra (Standing Order), és az úgynevezett Direct Debit-re.

Ezek mindegyike természetesen különböző módon kell, hogy jóváhagyásra kerüljön. Míg a banki, vagy bankközi átutalást amennyiben az adott számlaszámra először utalunk, akkor egy a bank által kapott géppel tudjuk majd azonosítani, hogy valóban mi vagyunk azok, akik az utalást jóvá akarják hagyni.

Ehhez szükség lesz a kártyánkra, és a már fentebb említett kártyaolvasóra.

Amennyiben már utaltunk az adott számlaszámra az előbbiekben, akkor nincs semmi probléma, mivel ekkor azt a bank már jóváhagyta, és mi is megbízunk az adott személyben, így tehát az utalás ismét létre jöhet.

Csoportos beszedési megbízás (Standing Order)

Mint azt a neve is mutatja ez a fizetési mód az egyik leghasznosabb azoknak a vállalatoknak, vagy magánszemélyeknek, mint például a főbérlőtök, akiknek egyszerre több helyről, kell ugyanazt az összeget beszedniük, minden hét/hónap ugyanazon napján.

Az előnye, hogy ezt is csak egyszer kell jóváhagyni, és onnantól kezdve teljesen automatikus. Valamint az, hogy az összeget nem tudja a beszedő fél módosítani kénye és kedve szerint, ugyanis amennyiben a csoportos beszedési megbízások összege módosul a szerződés feltételei szerint, akkor nekünk kell újra jóváhagyni mindezt, és módosítani az összegeket.

Direct Debit Megbízások

Na itt jön az, amiről már a Miért ne válassz House Share-t, ha Angliába költözöl?! Című cikkemben említettem. Emlékeztek rá amikor megemlítettem, hogy a bankszámlakivonatotokon rajta van minden olyan adat, amivel egy ilyen megbízást fel lehet állítani? Amennyiben nem, kattintsatok ide a mellékletért.

Na, de maradjunk akkor a Direct Debit mezején? Mi is ez egészen pontosan? Nos a Direct Debit mint olyan az gyakorlatilag a csoportos beszedési megbízás egyik formája, azzal a különbséggel, hogy magánszemélyek csak és kizárólag akkor tudnak felállítani egy ilyen jellegű megbízást, amennyiben egyéni vállalkozók. Így ezt leginkább vállalatok használják majd, és emiatt sajnos van máris egy nagy hátránya az egésznek.

Mégpedig, tegyük fel, hogy megkötitek a szerződést az energiaszolgáltatótokkal, és felajánlják, hogy amennyiben a számláitokat Direct Debit-tel egyenlítitek ki, akkor körülbelül 12% kedvezményt tudnak majd adni.

Ez ugye jól is hangzik, de mivel a mérőóra állásokat folyamatosan be kell olvasnotok és mivel a fogyasztásotok nagy valószínűséggel nem lesz ugyanannyi minden egyes hónapban, így az előre megbeszélt, és „aláírt” havi £60-os levonás az a nyáron valószínűleg lecsökken majd havi 30-ra, a télen pedig felmegy a kiegyezett összeg duplájára.

És mindezt úgy, hogy erről a szolgáltató majd jóhiszeműen küld egy emailt, illetve majd az egyel előbb lévő számlátokra rárakja majd az adott üzenetet, hogy a következő hónaptól a Direct Debit mértéke magasabb lesz. Azonban mindezt egy olyan helyen, és úgy tünteti majd fel, hogy az semmiképpen se legyen feltűnő.

És bár az úgynevezett credit score-unkat, javítja, ha legalább két direct debit van felállítva a számláink kifizetésére. Ami jól is hangzik, akárhogy is nézem, hiszen a későbbiekben ez még jól jöhet, de ha nagyon javítani akarunk ezen a pontszámon, akkor inkább fizessük bankkártyával minden egyes alkalommal, a számla keltének napján. Mivel ez többet fog segíteni a helyzeten, mint egy-egy Direct Debit.

Ezeken felül a bankok még nyújtanak megannyi szolgáltatást, mint például csekk-könyvek, hitelek, hitelkártyák, illetve valutaváltás.

A csekk-könyvek olyan téren hasznosak lehetnek, hogy manapság még mindig nagyjából öt millió csekket állítanak ki naponta az Egyesült Királyság területén, és amennyiben a napi limitünknél nagyobb összeget szeretnénk kifizetni, és az adott hely elfogadja a csekkel történő fizetést, akkor igazából semmi akadálya nem lesz annak, hogy ezt a tranzakciót véghez vigyük.

Hitelek, és hitelkártyák.

Amennyiben nem tartózkodtatok az Egyesült Királyság területén legalább három évet, akkor ez az a szolgáltatás amit, ha meg is igényeltek, akkor automatikusan elutasításra kerül majd a kérelmetek. Ezt pedig nem is szeretném tovább boncolgatni. Csak annyit mondanék, hogy ez a jogszabály része, és ez ellen nem nagyon tudtok mit tenni.

Valutaváltás

Valutaváltás terén a bankotok lehet a legjobb megoldás, ugyanis ők lesznek azok, akik a legtöbb esetben a legjobb árfolyamot biztosítják majd legyen szó bármilyen ország készpénzéről.

Ezen felül az internetbank rendszeren keresztül meg tudjuk rendelni előre az összeget, amit magunkkal szeretnénk vinni, és ez csak akkor kerül majd levonásra a számlánkról, amikor a bankfiókban átvesszük a kért valutát.

Mobil applikációk, telefonos,- és internet bank rendszerek.

Majdnem minden bank támogatni fogja az internetes ügyintézést, illetve a mobil applikációkat. Az appok használata egyszerű, vagy egy hat jegyű kóddal, vagy amennyiben készülékünk támogatja, akkor ujjlenyomatunk beolvasásával tudjuk megnyitni ezeket, és használatba venni az alap banki funkciókat.

A telefonos banki szolgáltatások természetesen ugyanazon az automatizált rendszeren keresztül történnek, mint mondjuk az otthoni OTP Telebank. A telefonos ügyfélszolgálatot hívva a géphang automatikusan képes az egyenlegünkről, és minden egyébről tájékoztatni.

Ami viszont biztosan más lesz, és az első pár alkalommal még szokatlan is, hogy a kártyás tranzakciókról nem kapunk majd SMS értesítést. Legalábbis egészen addig nem, amíg az adott tranzakcióval, a számlánk egyenlege egy előre beállított összeg alá nem esik.

Ha pedig szeretnétek egy olyan szolgáltatónál bankszámlát nyitni, akik teljes mértékben megfelelnek az Európai szabályozásnak. Illetve ezzel együtt akár 8 perc alatt megkaphatjátok a számlaszámotokat, úgy ne is menjetek messzebb mint az N26.

1280px-n26_logo

A fentebbi képre kattintva el is indíthatjátok az adott folyamatot, és alig egy hét alatt már a kártyátok is nálatok lehet!

Nagyából ennyi lenne amit a bankokról, és a szolgáltatásokról el tudnék mondani Angliában. Hamarosan ismét egy heti hírösszefoglalóval jövünk, utána pedig a már fent említett credit score-okról fogunk egy kicsit bővebb tájékoztatást adni.

Addig is, ha tetszett ez a cikk, nyomjatok rá egy like-t, és iratkozzatok fel, vagy likeoljátok Facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le a további tartalmainkról. Ha úgy gondoljátok, hogy ez másnak is hasznos lehet, akkor osszátok meg ezt a tartalmat. És ha bármilyen tapasztalatotok van egy-egy adott bankkal, vagy bankfiókkal kapcsolatban, akkor azt írjátok meg nekünk kommentben. Ha pedig bármilyen kérdésetek van, akkor úgy szintén hagyjátok azt a komment szekcióban, vagy az alábbi elérhetőségeink bármelyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.