Olimpia 2016 2.rész

Sziasztok. Mint azt ahogy ígértük folytatjuk, illetve befejezzük az olimpiai összefoglalónkat. Szeretnénk gratulálni a teljes írói csapat nevében az olimpikonjainknak az elért sikereikhez, kitartást a továbbiakhoz és reméljük, hogy négy év múlva hasonló, vagy még ennél is jobb eredményeket sikerül elérniük. Na de akkor vágjunk is bele:

vizilabda_valogatott-1024x613.jpg

Vízilabda

Férfi vízilabda válogatottunk a lehető legnehezebb ellenféllel, az utóbbi években verhetetlen Szerbia ellen kezdte meg szereplését a riói olimpián.
Az első félidőben jól működött mind a védekezésünk, mind a támadásunk. Tizenhat perc után három góllal 9-6-ra vezettünk. A második félidőben kapust cserélt a szerb kapitány, Pijetlovic pedig jól elkapta a fonalat, így a támadásunk kicsit megakadt, de szerencsére a védekezésünk erős maradt. A záró felvonásban azonban elpártolt tőlünk a szerencse, Nagy Viktor bő fél perccel a vége előtt megsérült, így Decker Attila érkezett a kapuba, sajnos négy másodperccel a vége előtt nem tudott védeni, így a meccs eredménye döntetlen (13-13)  lett.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Ausztrália ellen folytatta szereplését a riói olimpián.  Kicsit álmoskásan kezdte a mérkőzést a magyar válogatott, az ausztrálok kerültek előnybe Richie Campbell révén. Vámos Márton egyenlített, majd ehhez hasonló jelenetek zajlódtak le. Campbell szerzett gólt, majd ismét Vámos egalizált. Ezt követően Hárai Balázs jelentkezett egy fantasztikus svédcsavarral, majd emberelőnyből is betalált, így egygólos előnnyel zárta a magyar csapat az első negyedet. Ausztrál góllal indult a második negyed, majd Manhercz Krisztián szerzett ismét vezetést a magyar válogatottnak. Decker Attila parádés védéseket mutatott be hátul, Varga Dénes pedig ötméteresből talált be, így 6-4-nél először vezettünk kettővel. A félidő előtt George Ford szépített, így 6-5-ös magyar vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. Gólváltással indult a harmadik negyed, majd Decker ért oda a bal alsóra. A negyed felénél Campbell már a negyedik gólját lőtte, így 7-7 állt az eredményjelzőn. Ezt követően Joe Kayes talált be centerből, így három perccel a negyed vége előtt már az ausztrálok vezettek. A hajrában Varga Dániel próbálkozott, de nem sikerült gólt szereznie. Varga Dénes góljával indult az utolsó negyed, így hét perccel a vége előtt új meccs kezdődött. Decker parádés védéseket mutatott be, jól dolgozott a magyar védelem. Két perccel a vége előtt Varga Dénes adott parádés passzt Erdélyi Balázsnak, aki közelről nem hibázott. Fél perccel a vége előtt John Cotterill egyenlített ismét. Varga Dániel lövését védte James Stanton-French.

Izgalmas, kemény, feszült meccset játszott a görögök ellen a Benedek-csapat, a görögök ellen ez mindig így is volt az elmúlt időszakban is. Mint máskor, ezúttal is az emberfórok kihasználása volt a kulcskérdés, a görögök ebben nagyon jók. Most is azok voltak. Végig fej fej mellett haladt a két válogatott, először 5-3-as előnynél húzott el az egyik csapat, sajnos, nem mi. De a magyar válogatott erős, és ennek volt jele, hogy megfordította az állást. Ahogyan a szerbek és az ausztrálok ellen, úgy most sem volt elég a győzelemhez az előny. És megint az utolsó pillanatban vesztettük el a két pontot. Vlachopoulos keretbe foglalta a meccset, ahogyan az első, az utolsó gólt is ő szerezte. Szabaddobásból, messziről.

Férfi vízilabda-válogatottunk a Japánok ellen folytatta olimpiai szereplését. Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd Kis Gábor egyéni villanásával szerzett vezetést a magyar csapat. A japánok egy védelmi megingást követően egyenlítettek. Az ázsiaiaknak meggyűlt a baja a bivalyerős magyar centerekkel, ezúttal Hárai Balázs harcolt ki ötméterest, melyet Varga Dénes értékesített. A folytatásban Manchercz Krisztián pillanatai következtek, előbb szélről, majd emberelőnyből, végül egy megúszást követően lőtt a hálóba (5-1). A második negyed újabb Kis-gólokkal kezdődött, igaz, távoli csavarását alaposan benézte a japán kapus, közeli ziccerénél pedig egyszerűn tehetetlen volt. A japánok támadásban teljesen súlytalanok voltak, védekezésben pedig gyengék, ezt Varga Dénes használta ki egy megúszás végén. Az ázsiaiaknak ötméteresből jött össze a szépítés, Szivós azonban gyakorlatilag azonnal válaszolt. A negyed végén egy szép japán ejtésre Kis újabb gólja és Manhercz negyedik találata érkezett (11-3). A harmadik felvonást Decker Ádám távoli gólja nyitotta, majd Varga Dénes lőtt a japán kapus feje fölött a hálóba. Az ázsiaiak Nagy Viktor kisebb hibája miatt szépítettek, majd fórból megszerezték az ötödik góljukat is (13-5). A zárónegyedet Varga Dániel szélről eleresztett bombagólja nyitotta, majd a japánok egy újabb emberelőnyt kihasználva szépítettek. Nem sokkal később Takej Kodzsi úszott meg a szélen, majd észrevette, hogy Nagy rossz ütemben indult ki a kapujából, és szépen átejtette. Az ellentámadásban előnybe került a magyar együttes, az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert fejezte be nagy góllal a figurát. A végeredményt az öt góllal záró Kis állította be (17-7).

A magyar férfi vízilabda-válogatott az utolsó, rendkívül fontos csoportmérkőzését a házigazda Brazília ellen játszotta Rióban. A találkozó tétje óriási volt, ugyanis a Benedek-csapat egy győzelem esetén a csoport első helyére ugrott volna, vereség vagy döntetlen pedig csomagolhatott volna.
Az első gólra bő három percet kellett várni, Varga Dénes egy szép akció után volt eredményes (1-0). Öt perc játék után egy magyar időkérés után Hosnyányszki bombázott a léc alá (2-0). Az első negyedben a védekezésünk nagyon jól működött és a kapuban Nagy Viktor is eksztázisban védett. Azért támadásban sem mentek rosszul a fiúk, ugyanis Vámos is felavatta a szerb színekben világbajnoki címet is szerző, de ma már brazil válogatott Slobodan Sorót (3-0). A második nyolc perc egy hatalmas Nagy-védéssel indult, a ziccerben lévő Rocha lövését tolta ki. A negyed elején sorra kapták a fórokat a házigazdák, de a remek védekezésnek köszönhetően az eredmény nem változott. Volt, hogy a szerencse is mellénk állt, a korábbi spanyol válogatott, de brazil születésű Felipe Perrone bombája a lécről pattant ki. Egy gyors emberelőnyös szituáció megjátszása után Kis is eredményes volt, így már négy góllal mentek a mieink (4-0), majd Zalánki gólja után tovább nőtt a szakadék a két válogatott között (5-0). Közel tíz perc után érkezett az első brazil gól, az is ötméteresből…(5-1). A harmadik negyed is magyar góllal indult, emberelőnyben Hosnyányszki talált be (6-1).Perrone pattintott lövése is utat talált a kapuba, de ez a legkevésbé sem zavarta a nemzeti csapatot, rögtön utána Vámos jegyzett újabb gólt (7-2). Újabb Perrone-találat után Soro is kezdte elkapni a fonalat, előnyben pedig Crivella felhozta őket három gólra (7-4). Fél perccel az utolsó negyed előtt a mínusz kettőért támadtak fórban, de Baches kísérlete elakadt Nagy kezében. A kihagyott előnyt kőkeményen megbüntettük, Hárai klasszikus centergóljával visszaállt a négygólos differencia (8-4). A záró felvonásban nem változott a játék képe, a védekezés továbbra is jól működött, elől pedig a gólok is jöttek. Az is bőven belefért, hogy kihozzuk döntetlenre az utolsó nyolc percet. A lényeg, hogy a válogatott megnyerte az A-jelű hatost.

A csoportelső magyar férfi vízilabda-válogatott Montenegró ellen játszotta negyeddöntőjét a riói olimpián. Az első két negyed során nagyon nem ment a játék a mieinknek, Scepanovic szinte minden lövést hárított. Nagy Viktor ezúttal nem tudta elkapni a fonalat, gyorsan le is kellett cserélni. A második félidőre feljavult a védekezésünk és elől is jöttek a gólok, nyolc perccel a vége előtt felzárkóztunk egy gólra. A záró felvonást sikerült egy góllal megnyerni, így akárcsak hétfőn a hölgyek összecsapásán, jöhettek az ötméteresek. A harmadik párban Vámos hibázott, szerencsére rögtön utána Janovic is pontatlanul célzott. Viszont Hosnyányszki sem tudta bedobni, Paskovic viszont belőtte, így egy álommal szegényebbek lettünk. A torna még nem ért véget a Benedek-csapat számára, két győzelemmel még meglehet az ötödik hely.

Az elveszített negyeddöntő után Szivós Márton bejelentette: nem szerepel többé a magyar válogatottban. Benedek Tibor szövetségi kapitány magára vállalta a felelősséget a vereség után. Az első két percben nem született gól, Nagy Viktor magabiztosan hárította az első brazil lövést. Erdélyi Balázs szerzett vezetést a mieinknek, éles szögből talált a brazilok kapujába. Nem sokkal később Varga Dénes védekezett nagyszerűen, majd gólt is szerzett, így már két góllal vezettünk a negyed felénél. Adrian Baches révén szépítettek a brazilok, majd Decker Ádám szerzett szerencsés gólt. A negyed hajrájában Erdélyi Balázs lőtte a mieink negyedik gólját. Vámos Márton óriási góljával indult a második negyed, majd Varga Dániel bombázott a kapuba emberelőnyből, így már 6-1-re vezettünk. A negyed derekán Szivós Márton talált be közelről, majd kettős emberelőnybe kerültek a brazilok, de nem sikerült gólt szerezniük. A másik oldalon Manhercz Krisztián bombázott a kapufára. A mieink 7-1-es vezetésénél ért véget az első félidő. Két magyar góllal indult a harmadik negyed, majd Baches szépített a másik oldalon. Ötmétereshez jutottak a brazilok, de Adrian Baches kihagyta csakúgy, mint nem sokkal később Manhercz Krisztián a túloldalon. Felipe Perrone lőtte a brazilok harmadik gólját, majd Hárai Balázs használt ki villámgyorsan egy emberelőnyös szituációt. Öt másodperccel a harmadik negyed vége előtt Kis Gábor szerzett gólt emberelőnyből. Az utolsó negyed elején Nagy Viktor védett magabiztosan egy középre érkező lövést, majd további két hárítást is bemutatott. A másik kapu előtt Zalánki Gergő szerezte meg a mieink 12. gólját. A mérkőzés hajrájában Varga Dénes ütötte a kapuba a testvérétől kapott labdát, így a magyar csapat 13-4-re győzte le Brazíliát és az ötödik helyért szállhat medencébe.

A találkozó első felében egyértelműen látszott, hogy a görög válogatott kevésbé motivált, a mieink viszont amit kellett, kiadtak magukból. A harmadik negyed végére kissé idegessé váltak Afroudakisék, és elkezdtek játszani – de nem elég jól. Kis Gábor, Zalánki Gergő és Nagy Viktor jó játéka most elég volt a győzelemhez. A férfiválogatott Londonhoz hasonlóan az 5. helyen zárt.

letöltés

Vízilabda

Az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott első ellenfele az kínai válogatott volt, akit az utóbbi években világversenyen nem tudott legyőzni nemzeti együttesünk. Az első két negyed kiegyenlített játékot hozott, majd a nagyszünet után sikerült eldönteni a mérkőzést. A harmadik nyolc perc során 6 gólt dobott a válogatott, főleg Czigány Dóra volt elemében, aki négyszer vette be a kínai kaput. A magabiztos vezetés tudatában még az is belefért, hogy a negyedik negyedet egy góllal a kínaik nyerjék.

” Kína nagyon nehéz ellenfél, amelyet a magyar válogatottnak az elmúlt két és fél évben nem sikerült legyőznie. Egyrészt emiatt is örülök a győzelemnek, másrészt nagyon fontos volt a jó kezdés az olimpián, harmadrészt pedig adhat egy olyan önbizalmat a következő mérkőzésekre, amely kell a csapatnak – nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány

” Fontos, ha megakad elöl a gépezet kicsit, hátul ugyanolyan stabilak maradjunk, hiszen a jó védekezésből lehet építkezni. Mondanom sem kell, a folytatásban ezen a téren is fejlődni kell – nyilatkozta Takács Orsolya a meccs után.

A második fordulóban a spanyolok ellen szállnak medencébe Keszthelyi Ritáék. Mi vezettük az első támadást, de nem sikerült lövéssel befejezni az akciót. Ezt követően kettős emberelőnybe kerültek a spanyolok, de nem tudtak gólt szerezni. García Godoy lőtte az első hispán gólt, majd Bujka Barbara értékesítette az általa kiharcolt ötméterest. Ezt követően ismét előnybe kerültek a spanyolok Beatriz Ortiz révén. Bujka Barbara ismét kiegyenlített, így 2-2-es állással fordultak rá a negyed hajrájára a csapatok. García Godoy ismét betalált, így spanyol góllal indult a második negyed, majd Szűcs Gabriella egyenlített közelről. Laura Lopez Mentosa a hispánok negyedik gólját lőtte, majd Csabai Dóra egyenlített emberelőnyből. Először a második negyed végén vezettünk, Keszthelyi Rita talált be ötméteresből, sőt, emberelőnyből is gólt szerzett, így kettővel vezettünk. Aymerich Tarrago ötméteresből szépített, majd hat másodperccel a félidő előtt Judith Ariza egalizált (6-6). Bujka Barbara rögtön a harmadik negyed elején kiharcolta a mieink harmadik ötméteresét, melyet be is lőtt. Anna Espar egyenlített kapufás góllal, majd a vezetést is megszerezte a spanyoloknak. Beatriz Ortiz ismét betalált, így már kettővel vezettek a spanyolok. Tarrago ötméteresből talált be, így már 10-7-re vezettek a spanyolok. Bujka Barbara emberelőnyből, majd ötméteresből is betalált a negyedik negyedben, így 10-9-es eredménnyel fordultak rá a hajrára a csapatok. Forca lőtt újabb spanyol gólt emberelőnyből, majd Kisteleki Hanna ejtett parádés gólt. Egy perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattunk az egyenlítésért. Kisteleki Hanna a kapufát találta telibe, újabb gólt már nem sikerült szereznünk, így 11-10-re a spanyolok nyerték meg a mérkőzést.

A magyar női vízilabda-válogatott 11-6-ra kikapott a címvédő és világbajnok amerikai csapattól a riói olimpia csoportküzdelmeinek szombati zárófordulójában. Amerikai góllal indult a találkozó, de gyorsan jött a magyar egyenlítés, Szűcs Gabriella lövése az amerikaiak világklasszis kapusának, Asleigh Johnsonnak a hóna alatt talált utat a hálóba. Nem sokat kellett várni a rivális újabb találatára, Kasó Orsolyát könnyedén ejtette át Maggie Steffens, az amerikaiak kapitánya. A magyarok tapadtak ellenfelükre, Bujka Barbara centerben verte meg emberét és húzta a labdát a kapuba (2-2). Az amerikaiak erejét jól mutatta, hogy Adam Krikorian szövetségi kapitány szinte teljes sort is cserélhetett. A második negyedben ismét az amerikaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra egy szép pattintott lövéssel válaszolt. A világbajnok – amely talán kissé a bírók támogatását is élvezte – két emberelőnyt váltott gyorsan gólra, majd Kaleigh Gilchrist “pókhálózta ki” a jobb felsőt (6-3). A hetedik amerikai találatot követően Bíró Attila időt kért, hogy kissé rendet tegyen a fejekben. A harmadik felvonás Antal Dóra szép szélről bepattintott találatával indult, majd mindkét oldalon számos helyzet maradt ki, végül Steffens a játékrész végén emberelőnyből volt eredményes (8-4). A negyedik negyed elején Keszthelyi Rita szerzett gólt egy megúszás végén, majd Szűcs Gabriella talált be kiszorított helyzetből, kettőre csökkentve ezzel a különbséget (8-6). Az amerikaiak azonban egy pillanat alatt “kapcsoltak” és egy remek húzásgóllal ismét elléptek, sőt, ötméteresből újra “lőtávolon” kívülre kerültek (10-6). A tengerentúliak lendülete nem tört meg, Courtney Mathewson fórból lőtte ki a jobb felső (11-6), beállítva ezzel a végeredményt. Bíró Attila Európa-bajnok együttese – amely korábban a kínaiakat legyőzte, a spanyoloktól pedig vereséget szenvedett – a négyes harmadik helyén végzett, ami azt jelenti, hogy a folytatásban az olimpiai bronzérmes ausztrálokkal játszik majd a negyeddöntőben.

Drámai küzdelemben jutott a négy közé a női vízilabda-válogatott a riói olimpián! Meglehetősen nehezen indult a találkozó, sokkal pontosabbak voltak az ausztrálok, elöl és védekezésben is. Különösen Yanitsas kapus volt a helyzet magaslatán, ekkor még nem tudták a magyar lányok megtalálni az ellenszerét. De aztán Gangl Edina helyett bejött Kasó Orsolya a magyar kapuba, és ez a csere jól sült el, lelkileg is átbillentek a lányok. Ahogyan a belgrádi Európa-bajnokságon, úgy ezúttal is ez volt a mieink egyik fő fegyvere, nem tört ugyanis össze nagy hátrányban sem a csapat. Antal Dóra vezérletével a negyedik negyedben védekezésben és támadásban is egyre jobban összeállt a játék, Kasó is védett, elbizonytalanodtak az ausztrálok is. 8-8-nál még a győzelemért is támadhatott a magyar válogatott, de végül csak 5 méteresekkel dőlt el a meccs. Knox, az ausztrálok csapatkapitánya hibázott egyedül, ez pedig azt jelentette, hogy a magyar válogatott London és Peking után Rióban is a négy közé jutott. Az elődöntőben az Egyesült Államok lesz az ellenfél.

A magyar női vízilabda válogatott pénteken a bronzéremért szállt medencébe a riói olimpián. Bíró Attila tanítványai az elődöntőben 14-10-es vereséget szenvedett az Egyesült Államok legjobbjai ellen. Az ellenfél az orosz válogatott, mely szerdán 12-9-re kikapott Olaszország ellen a legjobb négy között. Bíró Attila szövetségi kapitány az elődöntő után úgy nyilatkozott:

Lehetett volna jobb, ha négy vagy öt góllal kevesebbet kapunk. A védekezésünkön mindenképpen javítanunk kell, hogy az oroszok ellen nyerni tudjunk. Buta gólokat kaptunk, nem is fogom ezeket visszanézni, majd csak az olimpia után. Az előremutató, hogy tíz gólt lőttünk ennek az USA-nak, mert azért nem szabad elfelejteni, hogy jövőre vb lesz Budapesten és ott is jól szeretnénk szerepelni. De egyelőre a bronzmeccset akarjuk megnyerni, nem szabad leülnünk, nincs semmi veszve. Bele fogunk halni a vízbe, hogy éremmel menjünk haza.

Anna Timofeeva emberelőnyből szerzett gólt, így előnybe került az orosz csapat az első percben. Egy perccel később Antal Dóra egyenlített, szintén emberelőnyből. Keszthelyi Rita góljával már mi vezettünk a negyedik percben. A negyed felénél Ekaterina Lisunova góljával egyenlítettek az oroszok, majd a vezetést is átvették Elvina Karimovarévén. Bujka Barbara akciógólt szerzett, így 3-3 állt az eredményjelzőn. A második negyed orosz góllal indult, Anna Grineva talált be közvetlen közelről. A túloldalon Kisteleki Hanna emberelőnyből egyenlített. Sőt, Bujka Barbara ismét akcióból talált be, így a negyed felénél ismét mi vezettünk.  A másik oldalon Nadezhda Glyzina pattintott a hálóba, majd nem sokkal később a hosszúba lőtt, így már az oroszok vezettek. Szűcs Gabriella kapott labdát teljesen üresen, majd közelről a kapuba lőtt. Glyzina nagyon elkapta a fonalat, ezúttal a hosszúba ejtette a labdát. Az első két negyed után Oroszország 7-6-ra vezetett a mieink ellen. Kasó Orsolya védéseivel indult a harmadik játékrész, majd ötméterest kapott a magyar válogatott, melyet Bujka Barbara értékesített. Emberelőnyből ismét előnybe kerültek az oroszok, Ekaterina Lisunova talált be. Illés Anna villant a túloldalon, kilőtte a bal alsó sarkot. Hátul magabiztosan zárt a magyar csapat, több emberhátrányos szituációt is kivédekeztünk. Sőt, Antal Dóra kettős emberelőnyből szerzett gólt, így átvettük a vezetést. Az utolsó játékrészben Glyzina már a negyedik gólját lőtte, így ismét egyenlő volt az állás. A másik kapu előtt Illés Anna volt határozott, így 10-9-re mi vezettünk hat perccel a vége előtt. Sőt, Czigány Dóra is betalált, így először vezetünk kettővel.  Ekaterina Prokofyeva lőtt a hálóba egy kipattanót, így feljött egy gólra az orosz válogatott. Egy perccel a vége előtt ötméterest kaptunk, melyet Keszthelyi lőtt a jobb felsőbe. Az oroszok az utolsó másodpercben egyenlítettek emberelőnyből, így jöhettek az ötméteresek. Gangl Edina nem védett a rendes játékidőben, de az ötméteresekre ő állt a mieink kapujába. Az első büntetőt Borisova lőtte be, majd Bujka Barbara értékesítette a sajátját. Lisunova is belőtte a büntetőjét, majd Kisteleki Hanna sem hibázott. Karimova a bal alsót választotta a harmadik sorozatban, Keszthelyi Rita pedig a jobb felsőbe lőtt. Prokofyeva is belőtte a sajátját, majd Czigány Dóra egyenlített ismét. Glyzina az ötödik orosz büntetőt is a hálóba juttatta, Antal Dóra azonban megint egalizált. 5-5 után Borisova jött ismét, ezt is belőtte. A túloldalon Bujka Barbara sem hibázott. Kasó Orsolya jött a mieink kapujába, de nem tudott hárítani Lisunova lövésénél. Kisteleki Hanna lövését viszont megfogta az orosz kapus, így a magyar csapat a negyedik helyen végzett a riói olimpián.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-marton-anna
Márton Anna

Vívás

Hétfő délután Márton Anna sikeréért szoríthattunk, aki a venezuelai Alejandra Benitez Romeróval csapott össze kardvívásban. Az asszó elején a 21 éves magyar vívónak kellett zárkóznia, de fordított, így 8-5-ös vezetésnél vonulhatott pihenőre. A folytatásban újabb három pontot szerzett, így 11-5-re elhúzott. 14-8 után úgy tűnt, hogy megvan a meccs, de 14-14-re felzárkózott a venezuelai. Ezt követően ismét vezetést szerzett Márton Anna, így ő nyert, így bejutott a legjobb 16 közé.

A magyar vívó következő ellenfele a francia Manon Brunet-vel akivel eddig háromszor találkozott, mindháromszor Márton Anna nyert.
Az első két pontot a francia vívó szerezte, ezt követően azonban egyből kiegyenlített Márton, majd a vezetést is megszerezte. Hárompontos előnnyel vonulhatott pihenőre a 21 éves magyar vívó. A fordulás után egyből pontot szerzett a francia versenyző, majd ki is egyenlített, 8-8-nál új meccs kezdődött. Brunet a vezetést is megszerezte, sőt két ponttal el is húzott. 13-9-es hátránynál kezdett elmenni a mérkőzés, de 13-11-re felzárkózott a magyar versenyző. Ezt követően a francia volt határozottabb, így Brunet jutott be a legjobb nyolc közé.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-kapas-boglarka
Kapás Boglárka

800 méteres gyorsúszás

A 23 éves Kapás Boglárka 8:19.43 perccel a második helyen csapott célba előfutamában a mostani játékokon már két aranynál járó amerikai Katie Ledecky mögött. Az eddigi magyar rekordot szintén Kapás tartotta 8:21.21 perccel, ezt a 2013-as barcelonai világbajnokságon úszta.

A négyszeres Európa-bajnok magyar úszó összesítésben a második legjobb idővel kvalifikálta magát, így az amerikai Katie Ledecky mellett úszott az ötös pályán. Kapásé volt a legjobb reakcióidő a rajtnál, de 50 méternél a nyolcadik helyen fordult, Katie Ledecky ekkor már egy testhosszal vezetett. 200 méternél már a negyedik helyen fordult a 23 éves magyar úszó. Féltávnál 4:07:57-es idővel fordult és már a második helyen állt Kapás Boglárka. Jazmin Carlin tempózott ekkor a harmadik helyen, úgyhogy nem engedhetett ki a magyar úszónő. 600 méternél a második helyen úszott Kapás, Carlin viszont csak nem akart leszakadni. A brit versenyző az utolsó százon a második helyre jött fel, Kapás Boglárka a harmadik helyen csapott célba. Katie Ledecky világcsúccsal nyerte meg a finálét.

20160802marton-anita-arckep-portre-foto
Márton Anita

Súlylökés

Márton Anita bejutott a súlylökés döntőjébe a riói olimpián. Az idén a fedettpályás világbajnokságon és a szabadtéri Európa-bajnokságon is ezüstérmes versenyző elsőre túldobta a 18,50 méteres selejtezőszintet – igaz, csak egy centiméterrel. Az első körben rajta kívül csak négy súlylökő biztosította helyét  a fináléban, a legnagyobbat a kétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Valerie Adams dobta 19,74-gyel. A szintet végül mindössze hatan teljesítették, így még 17,76 méterrel is be lehetett kerülni a 12-es döntőbe.

” Nagyon örülök, hogy elsőre megdobtam a szintet, mert kicsit izgulós vagyok, s hajlamos arra, hogy elsőre egy biztonságit dobjak – nyilatkozott Márton Anita.

Márton Anita magyar idő szerint szombat hajnalban volt érdekelt a női súlylökés fináléjában. 17.60-as lökéssel kezdett a magyar atléta, majd 18.72-t teljesített a második sorozatban. A harmadikban 19 méter 39 centimétert lökött, majd ennél egy centiméterrel kisebbet, így négy sorozat után bronzérmes helyen állt. Az ötödik próbálkozás 19.10 lett, majd a hatodikra 19 méter 87 centiméteres új magyar csúcsot lökött. A kínai versenyző nem tudott nagyobbat dobni nála, így Márton Anita a harmadik helyen végzett a súlylökés döntőjében.

20160802helebrandt-mate-arckep-portre-foto
Helebrandt Máté

20 kilométer gyaloglás

Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 28. helyen végzett szombaton 20 kilométeres gyaloglásban a riói olimpián. A 27 éves atléta 1:22:31 órával ért célba a 70 induló között. A nyíregyházi versenyző az első kilométereken még a mezőny második felében gyalogolt, majd fokozatosan jött előre, 10 kilométernél a 41., 16-nál a 35. volt, s még az utolsó kilométereken is tudott javítani. A számban kettős kínai győzelem született, az aranyérmet a Londonban harmadik, a tavalyi vb-n második Csen Vang szerezte meg.

20160727magyar-olimpiai-valogatott-molnar-flora
Márton Anna

50 méteres gyorsúszás

A mindössze 18 éves úszó 25.07 másodperccel a 25. időt érte el a riói olimpián.

“Nagyon élveztem, fantasztikus érzés volt úszni a nagyokkal. Az időm egy picit lehetett volna jobb, de meg vagyok elégedve, nem sokkal, egy tizeddel maradtam el a legjobb időmtől

20160727krizsan-xenia-arckep-portre-foto
Krizsán Xénia
20160727zsivoczkyfarkas-gyorgyi-arckep-magyar-olimpiai
Zsivoczky-Farkas Györgyi

Hétpróba

A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi az első nap után a 13., Krizsán Xénia pedig 23. helyen áll a riói olimpián.

Az idei fedettpályás világbajnokságon ötödik Zsivoczky-Farkas 200 méteren az első futamban 25.38-as időt teljesített, ami az idei legjobbja. Ezzel 852 pontot szerzett.

A kontinenstornán negyedik helyezett Krizsán 25.24-et futott, amivel 865 pontot szerzett.

Négy szám után Zsivoczky-Farkas Györgyi a 13. helyen áll 3734 ponttal, míg Krizsán Xénia a 23. 3612-vel. A címvédő brit Jessica Ennis-Hill vezet jelenleg 4057 ponttal.

Zsivoczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia magyar idő szerint vasárnap hajnalban folytatták szereplésüket hétpróbában a riói olimpián.

Zsivoczky-Farkas Györgyi gerelyhajításban első próbálkozásra idei legjobbját érte el 48.07 méteres eredménnyel. Másodikra (45,01) és harmadikra (46,04) kisebbet dobott, így 823 pontot gyűjtött.

Az Eb-4. Krizsán Xénia elsőre 48,02 méterre repítette a gerelyt, majd 49,53-mal ő is ezévi legjobbját érte el, s utolsóra is javítani tudott: a 49,78 méterért 856 pontot kapott.

800 méteren Zsivoczky-Farkas 2:11.76-t futott, Krizsán 2:13.46-ot, így előbbi versenyző a 8., utóbbi a 16. helyen végzett Rióban. Az olimpiai bajnok a belga Nafissatou Thiam lett.

20160727sarosi-laura-arckep-portre-foto
Sárosi Laura

Tollaslabda

A második összecsapásán a kanadai Michelle Lee ellen javíthatott magyar idő szerint szombat késő este. Jobban kezdett a kanadai versenyző az első szettben, hiszen 9-4-re, majd 15-8-ra elhúzott, végül 21-11-re meg is nyerte az első játszmát. A másodikban az első három pontot Sárosi Laura szerezte, ezt követően Lee pillanatai következtek, 11-5-re elhúzott. 19-8-nál eldőlni látszott a mérkőzés, a kanadai ki is használta az első meccslabdáját, így megnyerte a meccset. Sárosi Laura befejezte szereplését a riói olimpián.

20160802erdi-maria-arckifejezes-fiatal-foto
Érdi Mária

Vitorlázás

Érdi egy 9. és egy 20. helyet szerzett szombaton, ezzel a 14. helyen zárt tehát (az aranyérmet a holland Marit Bouwmeester nyerte, és összesen 37 versenyző fejezte be a viadalt), és így nyilatkozott a szövetségnek:

Összetettben a 14. hely az nagyon jó eredmény az olimpián, nyertem egy futamot, az utolsót leszámítva jó rajtjaim voltak és egy csomó tapasztalatot gyűjtöttem. Ha karácsonykor azt mondják, hogy kijutok az olimpiára azt gondoltam volna, hogy ilyen nincs, de már látom, hogy oda tudok érni, úgy, hogy a mezőny többi részének plusz 15 év versenytapasztala van. Azért ez nem rossz.

20160727bacsi-peter-arckep-portre-foto
Bácsi Péter

Birkózás

Magyar idő szerint vasárnap délután megkezdte szereplését a riói olimpián. A magyar birkózó a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában mérkőzött meg a kolumbiai Carlos Andres Munoz Jaramillóval. Aktívabban kezdett a magyar birkozó, fél perc után meg is intették a kolumbiait, majd egy perc után megkapta a másodikat, így Bácsi támadhatott barterhelyzetben. Végre is hajtott egy négypontos akciót, majd át is forgatta ellenfelét, így már 6-0-ra vezetett másfél perc után. Végül egy perc 44 másodperc alatt technikai tussal diadalmaskodott a 33 éves magyar versenyző.

A második összecsapásán Daniel Tihomirov Bulaleksandrov ellen kellett bizonyítania, aki az első mérkőzésén egy nála jóval esélyesebbet birkózót győzött le. Bácsi a bolgár első támadását gyönyörűen kivédekezte, utána többször is megforgatta Bulaleksandrovot. A 75 kilósok között Bácsi eddig nagyon szépen menetel, második meccsét is 8-0-ra, technikai tussal nyerte meg.

A negyeddöntőben az azeri Ervin Mursaliyev volt az ellenfél. 20 másodperc után az azeri menekülése miatt előnybe került a 33 éves magyar birkózó. Válldobással próbálkozott Bácsi, mellyel újabb két pontot szerzett. Két perc után ismét figyelmeztették Mursaliyevet, így Bácsi támadhatott barterhelyzetből, el is dotba ellenfelét, így 5-0-ra vezetett az első három perc után. A magyar versenyzőt figyelmeztette a bíró, majd barterhelyzetből próbálkozhatott a Mursaliyev. Jól védekezett Bácsi, így az azeri sem tudott érvényes akciót végrehajtani ellene. A magyar birkózó 5-0-s győzelmet aratott, így bejutott az elődöntőbe.

A dán Mark Overgaard Madsennel meccselt az elődöntőben a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpián. Egy perc után Madsen volt egy kicsit aktívabb, 1:30-nál pedig már leküldték a földre Bácsit, de a magyar világbajnok ezt gyönyörűen kivédekezte. 3 perc után komolyabb akció nem volt, csak hatalmas gyűrés. A második 3 perc elején Bácsi passzivitása miatt kapott egy pontot a dán, de akciót nem tudtak csinálni Péteren. Sajnos Bácsi sem tudott, egy intéssel végül Madsen jutott a döntőbe.
Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya a mérkőzés után elmondta,

” A dán ötszörös világbajnoki érmes, nem egy utolsó, futottak még kategória, tavaly is második volt a vb-n. Nagyon kellemetlen stílusú birkózó. Azt kell, hogy mondjam, az intések jogosak voltak, állásból el tudta adni jobban, hogy ő akar birkózni. Állásból ő nem nagyon szokott akciót csinálni, az intésekre megy. Nagyon jól védekezett lentről is, nagyon jól birkózott. Abban bíztunk, hogy Péter meg tudja emelni, de azt is kivédekezte, sajnos így a döntő elúszott.

Az iráni Szaeid Morad Abdvali ellen a bronzéremért lépett tatamira a kötöttfogásúak 75 kilogrammos súlycsoportjában. Borzasztóan kezdődött a mérkőzés, az iráni négy másodper után kitolta Bácsit, amiért kapott két pontot. Az ítéletre Sike András szövetségi kapitány challenge-t kért, amiért egy büntetőpontot is kapott. Szerencsére a Fradi versenyzője nem tört össze, eldobta Abdvalit, így sikerült feljönni 3-2-re. Ennyi is maradt az állás az első menet végére. A második menetben az iráni újfent támadott, Bácsi a nagy menekülés közben kilépett, így újabb iráni pont került fel a táblára (4-2). Nem sokkal a vége előtt a magyar birkózót meg is intették, így el is dőlt a bronzérem sorsa (5-2).
Bácsi Péter így is nagyon büszke lehet magára, hiszen ötödik lett az olimpián.

Párbajtőr

A magyar csapat Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András összeállításban állt fel a dél-koreai csapat ellen. Utóbbi vívó kezdett a mieinknél, rögtön az olimpiai bajnok ellen. A koreai szerezte az első két pontot, majd Rédli szépített és egyenlített is, így 2-2-vel zárult az első asszó.
A másodikban Imre Géza lépett pástra Jinsun Jung ellen. 20 másodperc után meg is szerezte az első pontot a magyar vívó, majd együttessel lett 4-3. 7-4 után zsinórban három pontot szerzett a koreai, majd ismét Imre Géza villant, így 10-8-ra vezettünk a második asszó után.
Boczkó Gábor és Kyoungdoo Park több, mint egy percig nem találták el egymást, így a bíró véget vetett a küzdelemnek, jöhetett az olimpiai döntő visszavágója öt tusban. Park kezdett egy gyors flash támadással, majd egyenlített is, 10-10. Ezt követően Imre Géza villant, majd két együttessel lett 13-13. 18-18 után a koreai szerzett vezetést, majd 20-18-ra megnyerte az asszót.
Rédli András Park csuklóját találta el, majd ki is egyenlített. A koreai szerzett még egy pontot, így 21-20-nál fejeződött be az ötödik asszó. Boczkó Gábor következett Jung ellen, ezúttal támadott is a magyar vívó, így ismét egyenlő volt az eredmény. Ezt követően kétszer is lábra szúrt a koreai, majd Boczkó szépített, de 27-23-ra ismét Jung húzott el.
Fel volt adva a lecke Imre Gézának, de ő nem rettent meg a feladattól, 28-27-nél már az egyenlítésért támadhatott. 30-30-nál ez sikerült is, majd egy együttes következett. Végül 32-32-es állásról folytathatta Boczkó Gábor az olimpiai bajnok ellen. Egy perc után gyors pontváltást jegyezhettünk fel, majd a magyar vívó villant, így 35-33-ra vezettünk egy perccel az utolsó előtti asszó vége előtt. 35-34-es magyar vezetésnél következhetett az utolsó asszó Rédlivel és Junggal.
Rédli 40 másodperc elteltével hajtott végre érvényes akciót, majd egy perc után már három tussal vezettünk. Szépített a koreai, majd ismét Rédli villant, ezzel 38-35-re vezettünk másfél perccel a vége előtt. 40-38-ra feljött Jung, majd Rédli szúrta meg közelről. 25 másodperccel a vége előtt három tussal vezettünk, 15 másodperccel a vége előtt, feljött egyre a koreai. Ezt követően 44-41-re elhúzott a magyar vívó, majd egy együttessel megszerezte a győzelmet a magyar csapatnak, mely így bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben a francia párbajtőr csapat ellen léptek pástra a magyarok. A mérkőzésen Boczkó Gábor kezdett Yannick Borel ellen, utóbbi el is húzott 3-0-ra az első asszóban, mely 5-2-vel ért véget. Rédli András következett Daniel Jerent ellen, kettejük asszóját 5-4-re nyerte a francia, így összesítésben 10-6-ra vezettek a franciák.
Gauthier Grumier a földet szúrta meg, majd Imre Géza szerzett pontot. 13-10 után a magyar vívó támadott nagyszerűen lábra, majd 15-12-vel fordultak a válogatottak.
Boczkó Gábor lépett pástra Daniel Jerent ellen a negyedik asszóban. Két perc után 3-1-re elhúzott a magyar vívó, de egyenlített a francia, sőt a vezetést is átvette, így 19-15-re vezettek ekkor a gallok.
Imre Géza rögtön két egylámpást szerzett, majd együttessel lett 3-1, de Borel kiegyenlített., végül 25-20-as eredménynél ért véget az ötödik asszó. Rédli lábra szúrt Grumier ellen, majd kiszorított helyzetből támadta sikeresen a franciát.
Imre Géza találataival 25-24-re feljött a magyar csapat. Együttesekkel lett 29-28, majd a magyar vívó egyenlített is, 35-34-es francia vezetésnél jöhetett a nyolcadik asszó. Boczkó Gábor és Grumier egy perc alatt nem szereztek találatot, így jöhetett az utolsó asszó.
Yannick Borel támadta Rédli Andrást, ezzel lett 36-34 a franciáknak, majd Rédli pillanatai következtek, de egy perccel a vége előtt 41-37-re elhúzott Borel. A magyar vívó kifordult, így piros lapot kapott a bírótól. Ennek következtében eldőlt az összecsapás, a franciák 45-40-re nyertek, így bejutottak a döntőbe.

A világbajnoki címvédő Ukrajna ellen a bronzéremért léphetett pástra a riói olimpián a magyar csapat.
Az első három perc során Rédli András és Karyuchenko nem vitt be egylámpás találat, ahogy a másodikban Imre Géza és Nikishin is. A harmadik asszó során volt volt három tiszta találat is, mivel Somfai Péter kétszer is megszúrta Hereyt, 2-1-re vezettek a mieink.
A negyedik asszóban jött újfent az egyéniben ezüstöt szerző Imre, aki Karyuchenko ellen 6-4-ra vezetett, amikor az ukrán megsérült, a helyére pedig Khvorost érkezett, aki a hátralévő időt 1-0-ra megnyerte.
Az ötödik asszó előtt 8-5-ra vezettek a mieink, Rédli és Herey párharcában honfitársunk bizonyult jobbnak egy tussal, így négy pontra nőtt az előny.
Ez után következett Somfai és Nikishin meccse, melyen az ukrán egy tussal nyert, de a lényeg, hogy Imre és Herey találkozása előtt megmaradt a három tus előny (12-9).
A riói ezüstérmes ezúttal ezt a három percet egy tussal elveszítette (11-12), így hat perccel a vége kettővel vezettek a mieink (23-21).
Az utolsó előtti asszóban Somfai 6-3-ra verte  Khvorostot, így három percre voltunk a bronzéremtől, úgy hogy öt tus volt az előnyük (29-24).
A záró asszóban Rédli sokáig őrizte az előnyt, majd növelte is, de az ukrán a végén nagyon felzárkózott. Hét másodperccel a vége előtt feljöttek egyre, de Rédli talált egyet, így meglett a hőn áhított bronzérem. A vége 39-37 lett Magyarország javára.

20160727peni-istvan-arckep-portre-foto
Péni István

50 méteres sportpuska összetett

Péni István a 12. helyen végzett, így nem jutott be a döntőbe a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses számban az ötkarikás játékok sportlövő versenyeinek zárónapján.
Az ifjúsági olimpiai bajnok Péni a 120 lövéses alapversenyt 1172 körrel zárta. A nyolcas döntőbe jutáshoz 1174 körre volt szükség.

20160727sidi-peter-arckep-portre-foto
Sidi Péter

50 méteres sportpuska összetett

Sidi Péter pedig a 34. helyen végzett, így nem jutott be a döntőbe a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses számban az ötkarikás játékok sportlövő versenyeinek zárónapján.
Sidi, a szám 2010-es világbajnoka 1162-vel zárta. A nyolcas döntőbe jutáshoz 1174 körre volt szükség.

Maratonfutás

Erdélyi Zsófia az 52. helyen végzett a 156 fős mezőnyben, Papp Krisztina a 65., Szabó Tünde pedig a 83. lett.

20160802berecz-zsombor-arckep-portre-foto
Berecz Zsombor

Finn dingis

A finndingis Berecz Zsombor a 12. helyen végzett a riói olimpián, így nem jutott be az éremversenybe. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Berecz a kilencedik helyről kezdte a vasárnapi versenyeket, mivel az óvások után még egy helyet visszacsúszott. A legjobb tíz folytathatta az érmekért, így az utolsó két selejtező futamban az élmezőnyben kellett végezni a 23 hajót számláló mezőnyben. Mögötte öt vitorlázó is tíz ponton belül állt.
A kilencedik futam a halasztás miatt több mint másfél órás késéssel kezdődött a Dicsőség Jachtkikötőben. Berecz az első bóját csak a 16. helyen vette, több mint kétperces hátránnyal az elsőhöz képest, míg közvetlen riválisai az élmezőnyben vitorláztak. A második fordulónál sem javított, viszont hátránya 1:37 percre csökkent. A hátul haladók fokozatosan közelítettek az élbolyra, de a magyar finndingis pozícióján nem tudott javítani, a 16. helyen ért célba.
Az 50 perces futamot az argentin Facundo Olezze Bazan nyerte – aki a 15. helyen állt a rajt előtt -, ezzel megelőzte Bereczet összetettben, s elé került a negyedikként végzett új-zélandi Josh Junior is.
A magyar vitorlázó tehát a 11. helyről várta az tizedik részverseny rajtját, azonos pontszámmal, mint az argentin. Ezúttal sem sikerült elmennie az élbollyal, a 21. helyen kerülte az első bóját, riválisa mind előtte voltak. Innen viszont elkezdett felzárkózni, a 19., majd a 14. helyen fordult, s a 12. helyen futott. Ez azonban kevésnek bizonyult, négy helyezési ponttal maradt le a tizedik helyről, s tizenkettedikként zárta az olimpiát.

Csalódott vagyok. Amikor a harmadik helyen álltam, jött a pihenőnap, s azt gondoltuk, hogy akár nyerni is lehet. Feladtam az addigi taktikámat, amiben a legjobb vagyok, hogy taktikusan együtt menjek a mezőnnyel, s kockáztattam – nyilatkozta a kikötés után

10 kilométeres úszás

Elkezdődött a riói olimpia nyílt vízi programja – a női 10 kilométeres versenyszámmal. Olimpiai bajnokunk, Risztov Éva és Olasz Anna volt ott a mezőnyben. Féltávnál még úgy tűnt, bírják a gyilkos tempót, de aztán visszacsúsztak és a középmezőnyben végeztek. A versenyt követően kizárták a francia Müllert, mivel akadályozta a célba érkezéskor az olasz Brunit, így Risztov Éva a 13., Olasz Anna a 14. helyen zárt.

20160727vasbanyai-henrik-arckep-portre-magyar
Vasbányai Henrik

C-1 1000 méter

A harmadik helyen futott be a férfi kenu egyes 1000 méteres előfutamában, ezzel a középdöntőbe jutott. A német Sebastian Brendel rajt-cél győzelmet aratott, a lengyel Kaczor másodikként ért célba.

A harmadik helyen végzett a férfi C-1 1000 méteres versenyének középfutamában, de összesítésben a kilencedik legjobb időt futotta, így a B-döntőben állhat rajthoz. Az első 250 méter után a magyar kenus az ötödik helyen állt, féltávnál pedig negyedik volt. Végül a cseh Fuksa futott be elsőként, a második helyen az olasz Tacchini ért célba. A másik előfutamot az orosz Stokalov nyerte.

Kedden a B-döntőben volt érdekelt. A magyar kenus az elején egy kicsit lemaradt, de a táv második felén egyre jobban felzárkózott. Célfotó döntött arról, hogy a harmadik vagy a negyedik helyen végzett a futamban. Végül a negyedik lett, vagyis csak lett volna, mert utólag kizárták őt. Így végül a 16. helyen zárta a számot.

K-1 500 méter

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó megnyerte előfutamát, s ezzel egyből a döntőbe jutott 500 méteren a riói olimpián. Az aktuális világ- és Európa-bajnok kettős favorithoz méltóan versenyzett első pályáján, csak a lengyelek hajója tudott vele tartani, de végül magabiztos siker lett a vége.

A fináléban remekül kapta el a rajtot a magyar duó, a németek mögött a második helyen haladt, sőt féltávnál már a mieink voltak elől. A táv második felénél nagyon nagyon együtt haladt a két hajó, végül a mieink értek elsőként a célba. A Weber, Dietze végül 51 századdal lemaradva lett második. Az eredményhirdetés során Schmitt Pál adta át az aranyérmeket kajakosainknak.

Két napja arról beszélünk, hogy az utolsó 20 méteren fog eldőlni minden, így felkészültünk rá. Feltámadtak a hajrára a német lányok, de sikerült az utolsó métereken visszavernünk. Rengeteg erőt adott, hogy Danutával ültünk egy hajóban, nem lehet elképzelni, hogy milyen bizalom van közöttünk. Tényleg szorosnak tűnt, én láttam, hogy nyertünk, de volt már olyan, hogy a verseny után megváltoztatták az eredményt. Még mindig felfoghatatlan – mondta Szabó Gabriella az M4 Sportnak.

Kozák Danuta a napokban gyomorfertőzéssel küzdött, emiatt nem érezte magát százszázalékosnak.

Kemény volt a tegnapelőtt éjszaka, most ki tudtam magam aludni, de ez még mindig nem a 100 százalékos Danuta. Megérte ennyit edzeni az évben, hogy még így is tudtam menni és Gabit tolni, az ő lelke, az ő csapása vitt be minket. Tényleg nem hittem el, annyira jöttek a németek, azt hittem, hogy veszítettünk. Gabi kiáltott egyet, azt hittem azért, mert másodikak vagyunk. Hátulról nem láttam semmit.

20160727douchevjanics-natasa-arckep-magyar-olimpiai
Douchev-Janics Natasa

K-1 200 méter

A 200 méteres kajak előfutamában Douchev-Janics Natasa 41.403-s eredménnyel az új-zélandi Carrington és a portugál Laia után a harmadik helyen végzett, és ezzel a középdöntőbe jutott.

A negyedik helyen végzett a női 200 méteres kajak középdöntőjében, összesítésben azonban csak a 10. legjobb időt érte el, így ő sem jutott a döntőbe. A Győr háromszoros olimpiai bajnok kajakosa, aki négy éve, Londonban bronzérmes volt a sprintszámban, ezúttal nem jött el jól a rajttól, és nem is tudott igazán felpörögni, hiába küzdött, csak negyedikként futott be az azeri Inna Oszipenko Rodomszka, a francia Sarah Guyot és sógornője, fivére felesége, a szlovén Spela Ponomarenko Janic mögött.

Az volt a terv, hogy bolyban maradjak, s mindent megtegyek a továbbjutásért. Ezt csináltam, elfogyott az erőm a végén, nem tudom miért, jól éreztem közben magam.”

– nyilatkozott könnyeivel küszködve Douchev-Janics Natasa.

Ha megnézzük, nálam volt négy erős név, abból én voltam a negyedik… Megpróbálok egy jó pályát menni holnap.”

Megnyerte a B döntőt, így összesítésben a kilencedik lett Douchev-Janics Natasa, a kajak egyesek 200 méteres versenyében a riói olimpián.

20160727lorincz-viktor-arckep-portre-foto
Lőrincz Viktor

Birkózás

Örmény ellenfelet kapott a 85 kilogrammosok kötöttfogású birkózók versenyének első fordulójában. Maxim Manukiyan nem volt gyenge ellenfél, teljesen kiegyensúlyozott volt a mérkőzés eleje. Az örmény 4 percnél megállította a játékot, ezért büntetőpontot kapott, 1-0-ra ment el a magyar, aki aztán kitolta a szőnyeg szélére ellenfelét (2-0). Aztán passzivitásért intették meg Manukiyant (3-0), eldőlt, továbbment a magyar birkózó.

Technikai fölénnyel nyerte meg indiai ellenfelével szemben a nyolcaddöntőt.

A harmadik ellenfele is borzasztóan erős volt, az üzbég Rustam Assakalov, aki amerikai ellenfelet győzött le. Az örményt 3-0-ra, az indiait technikai fölénnyel verte Lőrincz, nagy önbizalommal jöhetett tehát ki a harmadik meccsére az Ázsia-bajnok ellen, aki egyébként jóval magasabb volt nála. A második percben kritikus helyzetben volt Lőrincz, de nagyszerűen védekezte ki a helyzetet, Assakalov nem tudta megemelni. 0-0 volt az állás a szünetben. Aztán jött egy pörgetés a magyartól, 2-0, két perccel a vége előtt. Meg kellett tartani az előnyt, ezt nem segítette, hogy megintették Lőrinczet (2-1), aki így térdelő állásba kényszerült.De kibírta, a vb-ezüstérmest legyőzve ott van a négy között, éremért vívhat!

Az orosz Davit Chakvetadze  volt az ellenfele a riói elődöntőben. Az Európa-bajnoki és kétszeres világbajnoki bronzérmes magyar versenyző most magassági előnyben volt, szemben az előző mérkőzésével, amikor az üzbég jóval erőteljesebb testalkatú volt. A fürgeség sem hátrány persze birkózásban, az orosz ebben bízhatott. A második percben védekezésre kényszerült Lőrincz, de megoldotta, hogy aztán a harmadik percben forduljon a kocka, igaz, nem sikerült élni a lehetőséggel. A második menet 0-0-ról indult tehát, de 41 másodperc után megintették a magyart (0-1), ráadásul kétszer is megemelte az orosz a mi fiunkat, 6-0-ra nőtt ez a kis előny az orosznak. És ez már nagy előny volt. Nem is sikerült innen a visszakapaszkodás, az éremben még bízhatunk. 

Pazar teljesítményt nyújtva egészen az elődöntőig menetelt a kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjában a riói olimpián, ahol csak az orosz Davit Chakvetadze tudta megállítani őt. A magyar versenyző így a bronzmérkőzésen léphetett szőnyegre a német Denis Kudla ellen. Előnyt jelentett a magyar birkózó számára, hogy a német Eb-bronzérmes a vigaszág miatt eggyel több meccset játszott, így fáradtabb volt. Másfél perc után Lőrincz, majd bő két perc után Kudla próbálkozhatott partel helyzetből, de pontot egyikük sem szerzett. De a szőnyegelnök belenyúlt a meccsbe, szabálytalan kézhasználat miatt büntette a magyart, két pont került a német neve mellé. A második menet elején Lőrincz egy mögé kerüléssel levitte Kudlát, amelyért két pontot kapott. Rögtön utána a németet is büntették, így már 3-2 volt honfitársunk javára.Passzivitás miatt a magyart is megintették (3-3), így a kevesebb intések miatt Kudla lett a bronzérmes.
Lőrincz az ötödik helyen zárt.

20160727kopasz-balint-arckep-portre-foto
Kopasz Bálint

K-1 1000 méter

A férfi kajak egyes 1000 méteres előfutamában Kopasz Bálintért izgulhattunk, ahol az első öt – és a futamok legjobb hatodikja – jutott tovább a középfutamba. A nyolcas pályán kajakozó világbajnokunk élete első olimpiájának első futamában remekül rajtolt, végül azonban az ötödik helyen futott be; az első helyen a dán Holten végzett, a szlovák színekben futó Gelle Péter lett a második.

A férfi kajak egyes 1000 méteres középfutamában Kopasz Bálint az ötödik helyen végzett, így a B-döntőben versenyezhet. A 19 éves kenus ötödik volt féltávon a futamban, ahol az első négy helyezett számára volt biztos a döntőbe jutás. A középfutamot ausztrál Stewart nyerte a portugál Pimenta előtt.

Kenu egyesben, 1000 méteren tízedik lett.

20160727baji-balazs-budapest-2016-julius
Baji Balázs

110 m gátfutás

Bejutott az elődöntőbe 110 méteres gátfutásban a riói olimpia hétfői versenynapján. A 27 éves magyar sűrű esőben, előfutamában 13.52 másodperccel a második helyen ért célba, így biztosan került az elődöntőbe.Baji előfutama után a szervezők felfüggesztették a versenyprogramot a szakadó eső miatt.

A szöges cipő miatt nem csúszkáltam, azzal nem volt probléma, látni viszont nem sokat lehetett. Ami nehéz volt, hogy sokat kellett pislognom, mert az eső folyt a szemembe. Rengetegszer futottam már, rossz időben is sokszor, ilyen szakadó esőre viszont nem emlékszem. Ennek ellenére nem zavart, csak az volt a fontos, hogy jól fussak – nyilatkozta a 27 éves sportoló, aki az MTI-nek elmondta, jó formában van, és a futásával is elégedett.

 A cél az volt, hogy könnyedén fussak az előfutamban, persze ilyen időben nem lehetett nagyon lazán, kaparni kellett rendesen. Ám jól ment, s ha nem rúgok bele az utolsó gátba, akár nyerhettem volna – mondta Baji.

A magyar versenyző a hatos pályán állt rajthoz magyar idő szerint szerda hajnalban. Jól rajtolt és a hatodik gátig továbbjutó helyen állt, de ezt követően hibázott, így a negyedik helyen végzett a futamában. A spanyol Orlando Ortega nyert 13.32-es idővel, a második Ronnie Ash lett 13.36-tal, a harmadik helyen pedig a lengyel Damian Czykier futott be.

20160727kiss-balazs-arckep-portre-foto
Kiss Balázs

Birkózás

A férfi kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos súlycsoportjában az ukrán Dimitrij Timcsenko ellen lépett szőnyegre a selejtezőben. A magyar versenyző végig kézben tartotta a mérkőzést, nagyszerű birkózással 3-0-ra győzött, így biztosította helyét a következő körben, a legjobb tizenhat között.

A kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos kategóriájában érdekelt Kiss Balázs is kiesett, mivel svéd legyőzője az elődöntőben vereséget szenvedett a riói olimpia keddi versenynapján. A 2009-ben világbajnok, 33 évesen élete első olimpiáján szereplő magyarnak a vigaszági folytatáshoz az kellett volna, hogy Carl Eric Schön a fináléig meneteljen, ám a svéd 2-0-ra kikapott a kubai Yasmany Daniel Lugo Cabrerától a legjobb négy között, ezzel Kiss búcsúzott.

20160727lorincz-tamas-arckep-portre-foto
Lőrincz Tamás

Birkózás

London ezüstérmese, Lőrincz Tamás is szőnyegre lépett 66 kilogrammban.Ellenfele a dél-koreai Rju Han Szu volt az első fordulóban. Kilenc másodperccel az első menet vége előtt Lőrinczet megintették, mert nyakra támadt, így két pontot kapott a koreai. A hátralévő három percben is nagyon aktív volt Rju, így nem volt esély arra, hogy földharc következzen. Másfél perccel a vége lőtt a magyar birkózót kitették a szőnyegről, mellyel már 4-0 volt ellenfelének. Csodát tenni a hajrában már nem tudott Lőrincz, így kikapott. Amennyiben a koreai döntőbe jut, még lehet esély egy bronzmeccs kiharcolására.

20160727papp-mark-adidas-arckep-portre1
Papp Márk

10 kilométeres úszás

A férfiak 10 kilométeres versenyében a holland Ferry Weertman célfotóval nyert a görög Szpirosz Janniotisz előtt. Az ifjú magyar úszó a rendkívül előkelő 13. helyen végzett első olimpiáján. Bravó!

20160727nagy-peter-arckep-portre-foto
Nagy Péter

Súlyemelés

A második lett a súlyemelők +105 kilogrammos kategóriájának B csoportjában.

Bombaformában van, de ne kiabáljunk el semmit -nyilatkozta a verseny előtt Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány Magyarország egyetlen képviselőjéről súlyemelésben.

A londoni ötkarikás játékokon 11. magyar versenyző jól kezdte az ólomsúlyúak 12 résztvevőt felvonultató délutáni viadalát, hiszen a 182 és a 188 után, egyéni csúcsot elérve a 193 kilót is kiszakította. Lökésben 218 kilogramm után 227 kg-ra emeltetett, s ezt is sikeresen teljesítette. Harmadikra 234 kilót rakatott a súlyzóra, ám felemelés közben váratlan szúrást érzett a jobb térdében, így nem járt sikerrel.

A verseny előtt 422 kilót terveztem, 420 lett belőle, egy kilóval kevesebb a legjobbamnál, úgyhogy nem lehetek és nem is vagyok elégedetlen. Kár az utolsó fogásomért, de nem akartam egy súlyosabb sérülést kockáztatni -nyilatkozta Nagy Péter

K-2 1000 méter

K–2 1000 méteres szám előfutamában az első versenyen a hetes pályán indultak. A Budapest Honvéd kajakosai rosszul indultak, az első 250 méternél az utolsó helyen álltak. Féltávnál sikerült feljebb lépni a negyedik helyre, a futamot hatalmas fölénnyel megnyerő németek mögött több másodperccel lemaradva. 750 méternél már a második volt a duó, ezt sajnos nem sikerült megőrizni. Végül a harmadikok lettek a mieink a németek és a szlovákok mögött.

A mieink az ötös pályát kapták az első elődöntőben. A cél az volt, hogy az első három hely valamelyikén végezzenek, ők kerülnek ugyanis az A-döntőbe. A rajt most jobban sikerült, mint bő egy órával korábban. 250 méternél Ausztrália mögött a második helyen haladt a magyar páros, ezt sikerült tartani a táv feléig is. 250-el a vége előtt robbantott Ceiner és Hufnágel, így lerázta a negyedik helyen érkező kazahokat, így meglett a harmadik hely, ezzel együtt a csütörtöki döntő is.

A magyar duó az egyes pályára kapott besorolást a fináléban, az ausztrálok rajtoltak a legjobban, majd a német duó állt az élre. 250 méternél az utolsó helyen állt a magyar egység, továbbra is a németek vezettek. Féltávnál továbbra is sereghajtók voltak a mieink, hat tizeddel voltunk ekkor lemaradva a hetedik olasz hajótól. 250 méterrel a vége előtt óriási fölénnyel vezettek a németek, a mieinknek nem sikerült az előzés. A németek nyerték a döntőt a szerbek és az ausztrálok előtt, a magyar duó a nyolcadik helyen végzett a fináléban.

20160727hajdu-jonatan-arckep-portre-foto
Hajdu Jonatán

C-1 200 méter

C-1 200 méteren a harmadik előfutamban indult, akinek mexikói, német, orosz, kazah és cseh ellenfele volt. Sprintszámról beszélünk, így a rajt kimondottan fontos, melyet világbajnoki bronzérmes kenusunk nagyon jól kapott el. Az orosz Andrey Kraitor mögött a második helyen ért célba. A dunaújvárosi sportoló így középdöntőre kényszerül, de időeredménye (40.147) biztató. Az első három futamot tekintve ő mente a második legjobb időt.

A magyar versenyző rettenetesen nehéz futamba került. Hozzá hasonlóan a harmadik futamba kapott besorolást a német Stefan Kiraj, a kanadai Mark Oldershaw és az azeri Valentin Demyanenko. A legfontosabb az volt, hogy Hajdu az első két hely valamelyikén végezzen, vagy beférjen a két legjobb harmadik idő közé. A négyszeres junior világbajnok a négyes pályáról indult, a nagyon fontos rajt jól sikerült. Sajnos a borzasztó erős mezőnyben az első két helyre nem sikerült befutni. Hajdu végül a negyedik lett, az időeredmények alapján a B-döntőbe került.

A B-döntőben volt érdekelt ahol jól rajtolt a magyar versenyző, így az első 50 méteren ő vezetett. Az utolsó száz métert is jól bírta, de az utolsó métereken megelőzte őt a cseh Martin Fuksa, így Hajdu Jonatán a második helyen végzett a B-döntőben. A harmadik helyen a litván Henrikas Zustautas végzett.

K-2 200 méter

K-2 200 méteren az első előfutamba kapott besorolást. Kajakosaink a négyes pályáról indultak. A remek rajt után együtt haladtak a németekkel, a britekkel és a spanyolokkal. Az első helyen a spanyol duó végzett, őket követte Molnár és Tótka. Ez azt jelenti, hogy a mienk a középdöntőben harcolhatják ki a fináléba jutást.

A második futamba kerültek, mely nem is akkora baj, itt ugyanis nem hat, hanem csak öt hajó harcolt a döntőbe jutásért. Világbajnok duónk nagyon jól jött el a négyes pályáról. Egy harmad hajóhosszal végig a magyar páros haladt elől, így futamgyőztesként kétség sem férhetett a döntőbe jutásához.

Csütörtök délután már az éremért szállhattak harcba. A mieink tavaly Milánóban győzelmet arattak a világbajnokságon ebben a számban, ezúttal a hatos pályán álltak rajthoz. Jól kezdett a magyar páros, az első métereken ott voltak az élmezőnyben. 50 méter után a 3-4. helyen haladt a magyar hajó, végül a negyedik helyen végzett. A számot a spanyol kettős nyerte meg 32.075-ös idővel, a másodikok a britek lett, a dobogó harmadik fokára pedig a litván kettős fért még fel.

20160802molnar-peter-arckep-portre-cimer
Molnár Péter

K-1 200 méter

K1 200 méteres verseny pénteki előfutamában Molnár Péter képviselte Magyarországot. A 30 éves versenyző a hármas pályáról indult, a spanyol Saul Craviottomellől. Jól kapta el a rajtot a magyar kajakos, de Maxime Beaumont vette át a vezetést féltávnál. A francia meg is nyerte a futamot, a második Craviotto lett, Molnár Péter 35.102-es idővel a harmadik helyen végzett, így bejutott a középdöntőbe.

A 30 éves magyar versenyző 35.102-es időt teljesített a selejtezőben. Molnár a litván Ignas Navakauskas és az olasz Rizza Manfredi között versenyzett a hármas pályán. A litván és az ausztrál kajakos rajtolt a legjobban, 100 méter után az olasz Manfredi állt az élre. A hajrában többen is megelőzték Molnár Pétert, aki a B-döntőbe jutott, miután a hatodik helyen végzett a középdöntőben.

20160727kozak-danuta-arckep-portre-foto
Kozák Danuta

K-1 500 méter

Kedden olimpiai bajnok lett Szabó Gabriella oldalán, 24 órával később pedig már a kajak egyes 500 méteres előfutamában volt érdekelt. A második futamban az ötös pályáról (amely tulajdonképpen a négyes, mert az egyesen nem volt senki) induló versenyzőnk ellenfelei a palaui Marina Toribiong, a német Franziska Weber, a fehérorosz Maryna Litvinchuk, a dél-afrikai Bridgitte Ellen Hartley, a brazil Ana Paula Vergutz és a török Lasma Liepa voltak. Egyenes ágon nem lehetett a döntőbe jutni, “csak” annyi volt Kozák dolga, hogy futamában az első ötben végezzen. Háromszoros olimpiai bajnokunk már a rajt után ellépett a némettel és a fehérorosszal. A táv felénél fél hajóhosszal állt az élen Kozák, melyet a hátralévő 250 méteren is megtartott, így simán bejutott a középdöntőbe.

A harmadik középdöntős futamba kerülő Kozák a rajt után azonnal az élre állt, 250 méternél már fél hajóhosszal volt a dán Jörgensen és a kínai Zhou előtt. A táv második felénél megtartotta előnyét a magyar versenyző, így bejutott a döntőbe.

A 29 éves versenyző a hatos pályára kapott besorolást, nem ő kapta el a legjobban a rajtot, az első métereken a fehérorosz Maryna Litvinchuk állt az élre. Féltávnál Kozák elkezdett felzárkózni, majd az élre állt. A táv második felében fél hajó előnyt épített ki a magyar versenyző, így magabiztosan nyerte meg a finálét 1:52.494-es idővel. Kozák Danuta lett a magyar kajak-kenu történelmének első négyszeres olimpiai bajnoka, illetve ő nyerte a magyar sport történetének 500. érmét.

20160727pars-krisztian-arckep-portre-foto
Pars Krisztián

Kalapácsvetés

A címvédő Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe szerdán a riói olimpián. A szombathelyi versenyző a selejtezőben 73,54 métert, majd 75,49-cet ért el, ezzel a harmadik helyen jutott tovább. A legnagyobb meglepetést a világbajnok és ranglistavezető lengyel Pawel Fajdek szolgáltatta, aki csak 72 méterig jutott, így kiesett.

A 2012-ben Londonban aranyérmet szerző Pars Krisztián a harmadik helyen jutott be a 12-es döntőbe, ahol nem volt ott a világbajnok lengyel Pawel Fajdek.

Első sorozat

A fehérorosz Ivan Tyihon kezdte a versenyt, 40 évesen, többszörös eltiltás után vett részt újabb olimpiáján, 76 méter 13 centi volt az első dobása. A mexikói Del Real (73.35) után Pars Krisztián volt a harmadik dobó, 74 méter 77 centire vitt a kalapács. A szlovák Lomnicky (73.33) és a finn Söderberg (72.30) után a moldovai Marghiev előzött először, no nem sokat, 73-31-gyet dobott ugyanis. Nem úgy a katari Ashraf Elseifi, aki 73.88-cal a harmadik helyre ugrott, de rögvest megelőzte a belorusz Kalamoyets a maga 74.22-es eredményével. Az ukrán Vynohradov 73.39-cel jelentkezett, majd a tádzsik Nazarov rántott egy nagyot, 76.16-tal átvette a vezetést. Az első sorozatban érvénytelent dobott a lengyel Nowicki és a brazil Domingos.

Második sorozat

Tyihon egyből javított (77.43), és Pars is, 75 méter 15-tel tartotta a harmadik helyet, majd Wagner Domingos 71.97-tel megdobta első érvényes próbálkozását. A katari 75.40-nel leszorította a magyar atlétát aztán a képzeletbeli dobogóról, míg Nazarov 77.27-re javított, de nem tudta megelőzni Tyihont.

Harmadik sorozat

Tyihon nem javított tovább, a mexikói Del Real viszont igen, 76.05-tel feljött a harmadik helyre. Pars Krisztiánnak javítania kellett, kicsit javított is, 75.28-ra. A lengyel Nowicki ezúttal érvényeset dobott, 74.97-et, amivel a hatodik helyre pozicionálta magát. És jött Dilshod Nazarov, 78 méter 7 centijével átvette a vezetést! A legjobb nyolcba utolsóként még a finn Söderberg jutott.

Negyedik sorozat

Pars Krisztián beállt a 75 méter környékére, nem sikerült neki tovább javítani eredményét, így az 5. helyen állt a verseny ezen szakaszában. Del Real a hálóba dobta a kalapácsot, Tyihon meg a szektoron kívülre tette. Nazarovon volt a világ szeme, vajon az utolsó két sorozatra feladja-e a leckét. Nem javított végül.

Ötödik sorozat

Két körrel a vége előtt Pars az 5. helyről várta a folytatást, de Marcel Lomnicky a második dobóként megelőzte, 75.97-tel, a szlovák a negyedik helyre ugrott. Nowicki érvénytelent dobott, hogy aztán jöjjön Pars Krisztián. A magyar atléta megint a 75 méter vonalához közel “talált”, csakúgy, mint a katari Elseify. Tyihon viszont üzent Nazarovnak, 77.79-cel. A tádzsik viszontválaszolt, messzire szállt a kalapács, 78.68-cal megerősítette a vezető helyét.

Hatodik sorozat

Kisebbfajta csoda kellett volna ahhoz, hogy az olimpiára az utolsó pillanatban elutazó, az utóbbi hónapokban komoly sérülésekkel bajlódó Pars Krisztián a dobogóig vesse a kalapácsot az utolsó körben. A finn Söderberg hálóba dobott, így eldőlt, hogy a 8. helyen zárja az olimpiát. A szlovák Lomnicky nem javított tovább, így nem lett dobogós. A lengyel Nowicki sajnos nagyot javított az utolsó dobására, 77.73-mal a harmadik helyre ugrott, leszorítva ezzel Parsot a pontszerző helyekről. De lehetett még javítani, a magyar atléta ennek reményében állt oda a hatodik dobásra. Csakhogy hálót ért a kalapács, így eldőlt, hogy hetedik helyen zár Rióban. Az élbolyban nem történt változás, a Dilshod Nazarov megőrizte előnyét, ezzel Tádzsikisztán első olimpiai aranyérmét szerezte.

A fehérorosz Ivan Tyihon lett a második, a lengyel Wojciech Nowicki a harmadik.

20160727kormos-villo-arckep-portre-foto
Kormos Villő

Toronyugrás

A toronyugrók szerdai selejtezőjében 27. helyen végzett, így nem jutott elődöntőbe a riói olimpián. A magyar versenyző öt ugrására összesen 227,70 pontot kapott, így közel 52 ponttal maradt el a 18., utolsó elődöntős helyen végzett versenyző eredményétől.

20160727sastin-marianna-arckep-portre-foto
Sastin Marianna

Birkózás

A 2013-ban 59 kilogrammban világbajnok, 2011-ben a 63 kilósoknál vb-második Sastin nem kapott könnyű sorsolást, a selejtezőben kellett kezdenie, ráadásul az orosz Inna Trazsukova ellen, aki az idei Eb-n hozzá hasonlóan bronzérmet nyert. A Vasas kiválósága agresszívan kezdte a mérkőzést, néhány másodperc után befogta ellenfele fejét, s hosszú másodpercekig fárasztotta, ám nem tudta földre vinni, sőt, ahogy közeledtek a szőnyeg széléhez, az orosz jó érzékkel megindult,  kivitte riválisát, s vezetett 1-0-ra. A meccs ezek után meddő állóharccal telt, a felek mélyen kapaszkodtak össze, elkerülve a lábra támadás lehetőségét, az összekapaszkodásokból pedig nem tudtak egymással mit kezdeni. A második menet elején Sastint intették meg passzivitásért, ami azt jelentette, hogy 30 másodperce volt akciót csinálni, ám nem tudott, így riválisa újabb egy ponttal gazdagodott(0-2). Az előny nem látszott behozhatatlannak, ám a magyar klasszis nem tudta megingatni a stabil oroszt, hiába tett meg mindent. A mérkőzés végül – egy újabb kitolással – 3-0-ás végeredménnyel zárult, Sastinnak pedig már csak az a reménye maradt, hogy Trazsukova elmegy a fináléig, vigaszágra segítve őt.

20160727nemeth-zsanett-arckep-portre-foto
Németh Zsanett

Birkózás

Az idén U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett a tapasztalt, ötkarikás ezüst- és bronzérmes Guzel Manyurova ellen kezdte meg szereplését annak tudatában, hogy amennyiben sikerül a kazah “akadályon” túljutnia, a négybe jutásért egy lényegesen könnyebb ellenfél várhat rá. A mérkőzés nagyon biztatóan indult, Németh ellenfele lábra támadási kísérletét gyönyörűen védte, majd abból visszatámadott, riválisa mögé lépett és két pontért a földre gyűrte. Manyurova ugyanakkor nem bizonytalanodott el a sikertelen akciótól, a folytatásban is bátran ment lábra, magyar riválisa pedig később már nem tudta lereagálni ezeket. Nagyon gyorsan gyűjtögette pontjait a kazah birkózó, így még két és fél perc sem telt el, amikor tízpontos különbséget harcolt ki, ami technikai tusgyőzelmet jelentett számára.

Sokkal erősebb volt mint én – mondta könnyeivel küzdve Németh Zsanett a vegyes zónában.

A taktika az volt, hogy ne menjen lábra az első három percben, a másodikban pedig, amikor már fáradt, akkor kell legyőzni. Fiatal vagyok még, ez az első olimpiám tudom, de így kikapni, nagyon rossz. Németh abban az esetben kerül vigaszágra, ha legyőzője bejut a fináléba.

A 22 éves versenyző ellenfele a vigaszágon a kameruni Annabel Laure Ali volt. Az első percben az U23-as Európa-bajnok magyar versenyző volt aktívabb, lerántotta a szőnyegre ellenfelét, így két pontot szerzett. Nem sokkal később a kameruni hölgy kiegyenlített, miután kitolta a szőnyegről ellenfelét. Két perc elteltével mindkét birkózót figyelmeztette a bíró, az első menet 2-2-es állással ért véget. A második menet elején átvette a vezetést Ali, ismét kitolta Némethet a szőnyegről. 50 másodperccel a vége előtt három ponttal elhúzott a kameruni versenyző, végül 5-2-re nyert, így Németh Zsanett nem birkózhat a bronzéremért.

20160727szabo-barbara-budapest-2016-julius
Szabó Barbara

Magasugrás

Az ugrók délelőtti selejtezőjében 1,94 métert kellett teljesíteni a fináléba kerülésért, ami Szabó egyéni csúcsával egyezik meg, s négy centivel több a magyar sportoló idei legjobb eredményénél, azaz bravúrra lett volna szüksége. Az UTE 26 éves atlétája a júliusi Európa-bajnokságon kifejezetten jól ugrott, 11. lett. Akkor a selejtezőben 1,90-ig jutott, ezúttal azonban messze elmaradt ettől. Az 1,80 méteres kezdőmagasságon ugyan még másodikra átjutott, az 1,83-at azonban már nem tudta teljesíteni, így nagyon korán véget ért számára a verseny. A 35 induló közül 14-en ugrották meg a kvalifikációs szintet, míg Szabó – négyes holtversenyben – 32. lett.

Triatlon

A férfi triatlonosok versenyében Tóth Tamás és Faldum Gábor képviselte Magyarországot a riói olimpián. Az 1500 méteres úszást követően előbbi a 16., utóbbi versenyző pedig a 30. helyen állt. Tóth 17:30, Faldum pedig 18 perc alatt teljesítette a másfél kilométert.

Következett a kerékpározás, mely Faldumnak sikerült jobban. A 28 éves versenyző fel is jött a 23. helyre összetettben, miután 1:14:41-es idővel teljesítette a 40 kilométeres távot.

Faldum Gábor végül a 20. helyen végzett, 1:48.20-as idővel teljesítette a futást, Tóth Tamás pedig a 33. helyen ért célba. Ezt megelőzően a 2000-es sydneyi játékokon Kuttor Csaba által elért 30. hely volt a legjobb magyar férfi szereplés ötkarikás játékokon ebben a sportágban.

Az olimpai bajnok, London után ismét, a brit Alistair Brownlee lett, mögötte a testvére Jonathan Brownlee lett a második, a dobogó harmadik fokára a dél-afrikai Henri Schoeman fért még fel.

Öttusa

Kovács Sarolta a 15., Földházi Zsófia pedig a 33. helyen áll a vívás után az öttusázók riói olimpiai versenyében. Az idei moszkvai világbajnokságon győztes Kovács 17 megnyert és 18 elveszített asszóval zárt, míg Földházi 11 győzelem mellett 24 vereséget könyvelhetett el abban a számban, mely nem kifejezetten az erőssége. Jelen állás szerint a lengyel Oktawia Nowacka vezet, 60 ponttal előzi meg Kovács Saroltát. Az olimpiai öttusaversenyeket egyébként a korábbiaktól eltérően bonyolítják le Rio de Janeiróban. Az első napon rendezik a rangsoroló vívást mindkét nem számára, majd pénteken a női, szombaton pedig a férfi verseny következik a megszokott számokkal, de ekkor már csak bónuszvívás lesz az első napi sorrend alapján. Az utolsó kezd az utolsó előttivel és a győztes maradhat a páston.

Kifejezetten jól szerepeltek a magyar indulók úszásban a riói olimpia női öttusaversenyében. Kovács Sarolta a harmadik, Földházi Zsófia pedig a hatodik legjobb időt teljesítette a 36 fős mezőnyben. A 200 méteres úszást hat futamban rendezték, a mieink a legjobb versenyzőket felvonultató hatodikba kerültek a kettes és hármas pályára. Kovács 2:09.02-es idővel végzett a harmadik helyen az orosz Gulnaz Gubajdullina és a francia Elodie Clouvelmögött. Földházi ötödikként csapott célba, de az előző futamból a kazah Jelena Potapenko fél másodperccel gyorsabb volt nála.

Jól úsztak, ahogyan azt vártuk tőlük -nyilatkozta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. A következő megmérettetés a bónuszvívás, mely magyar idő szerint 19:00-kor veszi kezdetét.

Kovács a csütörtöki körvívást a 15. helyen zárta 17 győzelemmel és 18 vereséggel, Földházi 33. lett 11/24-gyel. A csütörtöki vívásban utolsó helyezett kezd az utolsó előttivel, a győztes maradhat a páston, majd következik a 34. helyezett, és így folytatódik az elsőig. Földházi ellenfele a fehérorosz Anasztaszija Prokopenko volt, akit le is győzött, ezt követően az egyiptomi Hajdi Morsinál is jobbnak bizonyult, de harmadik asszóját elvesztette. A világbajnoki címvédő Kovács Anna Maliszewskát győzte le, de következő asszójában kikapott az olasz Claudia Cesarinitől, így egy bónuszponttal zárt. Jelenleg a lengyel Oktawia Nowacka vezet 554 ponttal.

Nem sikerült olyan jól öttusázóink számára a lovaglás versenyszáma az öttusa döntő során, Kovács Sarolta a 24., Földházi Zsófia a 29. helyen zárt.

Utóbbi versenyzőnk ráadásul le is esett a lóról. A versenyszámot a brit Kate French nyerte egy koreai és egy kanadai öttusázó előtt, mellettük még ketten kaptak 300 pontot a hibátlan teljesítményükre. Az összesítésben a kombinált versenyszám előtt Kovács Sarolta a 13. helyen áll 784 ponttal, Földházi Zsófia a 30. pozícióban van 694 ponttal.

A női öttusa döntőben az utolsó, kombinált versenyszám (futás, lövészet) előtt Kovács Sarolta a 13., Földházi Zsófia a 30. helyen állt, innen vágtak neki a látványos végjátéknak. Az élen a lengyel Nowacka “várakozott”, amíg el nem kezdődött a negyedik és ötödik tusa, de a versenyszám közben az ausztrál Chloe Esposito átvette a vezetést, ő a hetedik helyről vágott neki mellesleg a hajrának. Végül őt is intették le olimpiai bajnokként. Mögötte a francia Clouvel lett a második, a lengyel Nowacka a harmadik.

A 25 éves Kovács Sarolta a 17. lett (ez sokkal jobb, mint legutóbbi, londoni eredménye), míg a 23 éves olimpiai újonc Földházi Zsófia a 27. helyen zárt.

Kovács Sarolta így értékelt:

Elég vegyes érzelmek vannak most bennem. Sok olyan volt, amit én hibáztam el, ami lehetett volna jobb az elmúlt két napban – utalt arra, hogy a verseny a körvívással már csütörtökön elkezdődött. Hozzátette, hogy a pénteki versenyt nagyon jól kezdte. Olyan időt úsztam, amilyet évek óta nem. Sajnos aztán kaptam egy lovat, amelyik nem nagyon segített nekem, inkább lógatta a lábát. Jól éreztem magam a lovaspályán, nem értettem, miért volt ennyi verés. Így viszont hátracsúsztam, ezzel elszálltak az esélyeim, hogy elöl végezzek.

Földházi Zsófia összességében boldogan nyilatkozott:

Nagyon sok szeretetet ad az öttusa-társadalom. Nagyon sok barátnőm van, és nagyon jó érzés volt így versenyezni, hogy, úgymond, az értékem nem csökkent, mert ugyanúgy támogattuk egymást, akármilyen helyzetben is vagyunk. Nagyon jó úgy versenyezni, hogy az ember kap egy-egy mosolyt vagy hátba veregetést, hogy fel ne add. Ezt mindenképpen hazaviszem. Amennyi könnyet csorgattam ebbe, abból egy kisebb Balatont meg tudnék telíteni, de hasznos volt, nagyon jó volt itt lenni. Bízom benne, hogy a következő négy évet újra ki fogom bírni kisebb nagyobb bajok nélkül.

Öttusa

Demeter Bence 16., Marosi Ádám pedig 24. helyen áll a csütörtöki vívás után.

Előbbi 19 ellenfelét győzte le és 16-tól kapott ki, míg a Londonban négy éve bronzérmes, 2009-ben egyéni világbajnok honvédos Marosi pont fordítva teljesített, 16 asszót nyert meg és 19-et vesztett el. Az élen álló Alekszandr Lesun nagyszerűen vívott, 28 győzelmet aratott. Demeter 54 pontra van tőle lemaradva, ami ugyanennyi másodperces hátránynak felelne meg a lövészettel kombinált futás rajtjánál. Marosi 72 pont lemaradást szedett össze az orosszal szemben.

Az úszással nyitottak a fiúk, Marosi Ádám a futamában (a hatodik, utolsó futamban) az 5. lett, de a korábbi úszók közül még négyen is jobb időt mentek nála, ezzel a 9. legjobb időt érte el, ez egészen pontosan 2.01:66 másodperc. Demeter Bence 2.03:89-et ment, ez a 17. legjobb idő volt. A vívás során remekelt Demeter (három győzelmet is aratott), és összesítésben a 12. helyre jött fel (546 ponttal), míg Marosi Ádám, aki a rangsoroló vívás során gyengébben szerepelt, két szám után a 24. helyen állt. Az élen az orosz Alexander Lesun nevét láthattuk, 592 ponttal. Minden pont egy másodpercnek felel meg a kombinált szám rajtjánál, tehát egy adott versenyző annyival később indul majd az elsőhöz képest, amennyivel kevesebb pontja lesz három szám után. A mindig kritikus lovaglás következett. Marosi Ádám egyetlen hibával 293 pontot lovagolt, Demeter Bence öt verőhibával, 35 hibapontot nyugtázva 265 pontot szerzett. A lovaglás után Marosi Ádám a 18., Demeter Bence a 22. helyen áll.

A négy éve, Londonban bronzérmes Marosinak hátulról kellett megkezdenie a felzárkózást, mivel a csütörtöki körvívásban 16 ellenfelét győzte le, miközben 19-től kikapott, s így csak 24. volt a 36 fős mezőnyben. A szombati bónuszvívásban ráadásul nem tudott pluszpontot szerezni, így hiába végzett előzőleg kilencedikként a 200 méteres úszásban, maradt a 24. helyen. A lovaspályán viszont jól teljesített, egy verőhibával ment végig, így a lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futást már 18.-ként kezdhette meg. A BHSE 32 éves versenyzője ebben többször közel került ahhoz, hogy akár az éremért is versenyben legyen, de az utolsó lövészetei nem sikerültek jól, így nagy futással végül hat helyet tudott előrelépni. Demeter, a csütörtöki vívásban holtversenyben a 12. helyen zárt azzal, hogy 19 asszót megnyert, és csak 16-ot vesztett el. A bónuszban ráadásul az addigi teljesítményéhez további három pontot tett hozzá, s bár a nap elején megrendezett úszásban csak a 17. idő volt az övé, két szám után így is a 12. helyen állt. Csakhogy a lovaglása nem sikerült, öt akadályt vert le, így tíz helyet visszacsúszott. A kombinált számban aztán a Volán Fehérvár 26 éves öttusázója is jól küzdött, aminek eredményeként öt pozícióval előrébb fejezte be a versenyt. Győzött az orosz Alekszandr Leszun.

C-2 1000 méter

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó a C2 1000 méteres verseny előfutamában álltak rajthoz. A világbajnoki címvédő páros jól kapta el a rajtot az ötös pályán, az első métereken nagyon együtt volt még a mezőny. 250 méter után az ötödik helyen állt a magyar egység, a német duó: Sebastian Brendel és Jan Vandrey haladt az élen. Féltávnál feljöttek a mieink a negyedik helyre, majd nem sokkal később már a harmadak volt a mi hajónk. A németeket nem lehetett megverni ebben a futamban, a második helyen a kubaiak futottak be, Vasbányai Henrik és Mike Róbert a harmadik helyen végzett a futamban, így középdöntőben folytatják a szereplésüket.

Ebben a futamban a magyar mellett a mozambiki, az ukrán és a cseh egység állt rajthoz. A mozambikiak nagyon beragadtak a rajtnál, a mieink a harmadik helyen haladtak az első 100 méter után. Féltávnál továbbra is az ukránok vezettek a csehek előtt, a magyar a harmadik helyen állt. Az ukránok végül magabiztosan nyerték a középdöntőt a csehek előtt, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó a harmadik helyen végzett, így bejutott a szombati döntőbe.

A magyar páros a harmadik helyen jutott be a szombati döntőbe, legalábbis az előfutamában ezen a helyen zárt az ukránok és a csehek mögött. Előzőleg a szám, azaz a kenu kettes 100 méteres versenyszám egyik esélyesének számított Vasbányai Henrik és Mike Róbert, hiszen a világbajnoki címvédő egységről van szó. Az 1-es pályán startoltak a mieink, közepesen jól, de aztán igyekeztek a srácok, 250 méternél viszont csak a nyolcadik helyen álltak. A brazilok vezettek, csakúgy, mint féltávnál, az oroszok előtt. Több mint 3 másodperc volt a hátránya a magyar hajónak 500-nál. 250 méterrel a vége előtt egyet feljött a magyar hajó, az üzbégek elé, miközben orosz-brazil harc volt az aranyéremért. Aztán a németek elindultak az utolsó 150 méteren, és lehajrázták a hazai hajót. Német győzelem, brazil ezüst, ukrán bronz. A magyar hajó a végére a negyedik helyre jött fel, miután óriási hajrát indított az utolsó 150 méteren.

K-4 500 méter

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina magyar női kajaknégyes a második előfutamban volt érdekelt a K4 500 méteres versenyben. A szám olimpiai címvédője Magyarország, Londonban a Szabó Gabriella, Kozák Danuta,Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina négyes diadalmaskodott. A magyar egység ezúttal az ötös pályán versenyzett a németek és a szerbek között. A lengyelek és a mieink kapták el jól a rajtot, 250 méter után már Kozákék álltak az élen és magabiztosan nyerték meg a futamot 1:29.497-es idővel. Ez azt is jelenti, hogy ma már nem kell evezniük, egyenes ágon a döntőbe jutottak.

Magabiztosan jutott a döntőbe, a legjobb idővel – éppen ezért kerültünk a négyes pályára, a fehérorosz és a német hajó mellé – ők voltak a legnagyobb ellenfelek. 250 méternél vezetett a magyar hajó egy kicsivel a németek előtt, a végén viszont nagyobb lett az előny: megvan a nyolcadik magyar aranyérem! 

Kozák Danuta ezzel ötszörös olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Csipes Tamara követi édesapja sikerét, aki Szöulban lett aranyérmes a férfi kajak négyes tagjaként. Ezzel ő a negyedik olyan olimpiai bajnok, akinek édesapja is aranyérmesnek mondhatja magát.

Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) ugyanebben a sportágban diadalmaskodott.

K-4 1000 méter

A férfi kajak négyes a K4 1000 méteres verseny második előfutamában állt rajthoz. A mieink jól kezdtek, de az első 250 méter után a csehek álltak az élen, mögöttük az orosz, majd a spanyol egység, Hufnágelék a negyedik helyen haladtak ekkor. Féltávnál a csehek magabiztosan vezettek, a mieink az utolsó előtti helyre csúsztak vissza. 750 méternélmár látszott, hogy a cseheket nem lehet megverni, a magyar hajó feljött az ötödik helyre. A mieink 3:00.369-es időt teljesített, így a középfutamba jutottak.

Nagyon bekezdett a portugál hajó az elején, a mieink a negyedik helyen haladtak 250 méter után. Féltávnál már a harmadik helyre jöttünk fel, megelőztük a szerbeket. Jobban bírták a hajrát a szerbek, így a magyar egység nem jutott be az A-döntőbe, a mieink szombaton a B-döntőben folytatják a szereplést.

20160727madarasz-viktoria-arckep-portre-magyar
Madarász Viktória
20160727kovacs-barbara-arckep-portre-foto
Kovács Barbara
20160727recsei-rita-arckep-portre-foto
Récsei Rita

20 kilométeres gyaloglás

Kínai siker született a női 20 kilométeres gyaloglás során a riói olimpián. Három magyar is ott volt a mezőnyben, Madarász Viktória a 25. helyre “futott be”, azaz gyalogolt be.

Kovács Barbara az 58., Récsei Rita az 59. lett. A 74 indulóból 63-an teljesítették a távot.

20160727vereb-istvan-arckep-portre-foto
Veréb István

Birkózás

A nyolcaddöntőben rögvest kikapott a szabadfogású birkózók 86 kilogrammos kategóriájában. Nem meglepetés ez, hiszen az első számú esélyestől, az orosz Abdulrasid Szadulajevtől kapott ki, technikai tussal. Így a vigaszági folytatásban bízhat a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar sportoló.

Az orosz azóta végigverte a mezőnyt, döntőbe jutott, így vigaszágon folytathatja a métát.

Este a venezuelai Pedro Francisco Ceballos Fuentes ellen mérkőzhetett: a győztes joga a bronzért lépni szőnyegre. Veréb egy intéssel és egy akcióval 2-0-ra vezetett, ezt követően a venezuelai két akcióval átvette a vezetést (2-4). Eztán Veréb Ceballos mögé került, egyenlített (4-4), ám a venezuelai kitolta őt, s visszavette a vezetést (4-6). Veréb még egy mögé kerüléssel egyenlített, de az iksz az ellenfélnek jelentett továbbjutást. Veréb challenge-et kért, ezt elutasította a zsűri, ennek már nem volt tétje, Ceballos kapott egy pontot, 7-6-ra nyert, bronzért birkózhat. Veréb a hetedik helyen végzett.

Triatlon

Kovács Zsófia a 24. helyet szerezte meg női triatlonban, alig öt perccel maradva le a győztes, 1 óra 56 perc 16 másodperces eredményt produkáló amerikai Gwen Jorgensen mögött, az ezüst a sokáig vezető svájci Nicola Spirig Hug, a bronz egy brit, Vicky Holland vitrinjébe kerül. Az élete első olimpiáján rajthoz álló másik magyar, Vanek Margit 45. lett.

Maratoni futás

2 óra 8 perc 44 másodperc kellett a kenyai Eliud Kipchogének ahhoz, hogy lefussa a 42 kilométert Rióban, a maratonfutás során. A győzelmet az etióp Feyisa Lilesa előtt szerezte meg (1 perc 10 másodperccel később érkezett célba), a harmadik helyen némi meglepetésre az amerikai Galen Rupp végzett, a negyedik a világbajnok Ghirmay Ghebreslassie lett Eritreából. Józsa Gábor a 87. helyen ért célba, ideje 2 óra 23 perc 22 másodperc. Csere Gáspár a 109. lett, ő 2:28.03 alatt teljesítette a távot.

20160727parti-andras-arckep-portre-foto
Parti András

Hegyi Kerékpár

Negyvenkilenc versenyző indult a hegyikerékpárosok versenyében, 32 ország képviseletében. A mezőnyben harmadik olimpiáján ott volt Parti András is. Hat kört kellett megtenniük a több mint 4 kilométeres pályán a versenyzőknek. Az első kör után a cseh Jaroslav Kulhavy állt az élen, azonos idővel a francia Victor Koretzky, a svájciNino Schurter, a finn Shlomi Haimy, és a spanyol Carlos Coloma Nicolas társaságában. Parti András a 28. helyen haladt, a legnagyobb ugrást a start után a szlovák Peter Sagankövette el, egyébként ő nagy Tour de France-menő (sorozatban 5-ször nyerte meg a Tour pontversenyét) – 7 kilométernél amúgy kereket cserélt. A svájci Shurter aztán az élre állt, az olasz Luca Braidot jött fel rá, miközben a finn Haimy nagyot esett vissza.Parti másfél körnél a 22. helyen haladt.A 2. kör végén vezetett a svájci, a spanyol Coloma Nicolasszal párban, Parti két helyett visszacsúszva a 24. helyen kerékpározott. A cseh Kulhavy állt az élre két és fél körnél, de az élboly állandósulni látszott. Örömteli volt, hogy Parti feljött a 21. helyre, és maga mögött tartotta Peter Sagant. A 3. kör után Kulhavy-Schurter-Coloma Nicolas volt a sorrend,Partit megelőzte Sagan, a 21-22. helyen haladtak.A francia Maxime Marotte tudott még az élmenőkkel haladni egyébiránt. A negyedik kör végén maradt a cseh vezetés, Parti András visszaesett, a 33. helyen haladt, egy boly elmehetett mellette. Két körrel a vége előtt Kulhavy és Schurter félperces előnyre tett szert, várható volt tehát, hogy kettejük között dől el az aranyérem sorsa. Aztán a svájci nem sokkal később “robbantott”, megszökött a cseh elől, 10-12 másodperc volt az előnye. Parti András a 28. helyen kezdhette az utolsó kört. A hatodik körben már kifejezetten nagy volt az ötszörös világbajnok svájci előnye, nem volt kérdés, hogy övé lesz az olimpiai bajnoki cím. Így is lett. A második helyre a cseh Kulhavy, a harmadikra a spanyol Coloma Nicolas ért be. Parti András a 24. helyen zárta harmadik olimpiáját.

Köszönjük szépen a megtisztelő figyelmüket, és hogy végigolvasták az összefoglalónkat. Ezen a héten még érdemes velünk maradni ugyanis meg fog jelenni egy laptop tesztünk, illetve egy Londoni utazásról szóló cikk is meg fog jelenni.

Ha tetszett ez a tartalom, akkor nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további bejegyzéseinkről, akkor like-oljátok a Facebook oldalunkat, vagy iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Ha bármi kérdésetek, vagy véleményetek lenne, akkor írjatok nyugodtan az alábbi elérhetőségeink bármelyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Samu György
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Olimpia 2016 2.rész” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.