2016. év, 34-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Reméljük, hogy tetszett az újabb londoni utazásomat bemutató cikkünk. Hasonlóan a “nyaraláshoz” a hét is véget ért. Ez pedig nem jelenthet mást, mint, hogy a hírösszefoglalónkkal térünk vissza.

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Fehér oroszlán született Nyíregyházán

12581185_edf4181aff7c182f5ffd0a01b070846d_wm.jpg

Az anyaállat a kifutóban, a látogatók szeme előtt adott életet utódjának, sajnos a nemét még nem lehet tudni.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehér oroszlán pár. A holland származású hím állat, Inkosi és társa a cseh Binti eleinte normál színezetű fajtársaikkal éltek közös csapatban, majd idén külön kifutóba kerültek.Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel.

A 100 napnyi vemhesség után világra jött apróságot mindkét szülő nagy gondoskodással neveli. A bundája színezete szüleihez hasonlóan világos bézs színű s előre láthatóan a macskafélékhez hasonlóan körülbelül két hetesen fog kinyílni a szeme. Az ivarát még nem tudjuk, az majd pár hetesen az első orvosi vizsgálaton derül ki.

A “fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak s csupán Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi. A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek”.

Samu György


Traktorral menekült a rendőrök elől

Egy férfi értesítette a rendőrséget 2016. augusztus 27-én este 9 körül, hogy Hajdúsámson külterületén lévő tanyájáról ismeretlen tettes ellopott egy traktort, de ő észrevette, és egy földúton egy kisteherautóval követi a jármű nyomát Nyírmártonfalva irányába. A nagy erőkkel a helyszínre érkező rendőrök pár perccel később Újléta külterületén, egy erdős részen észrevették a lopott traktort, amely velük szemben jött a szűk földúton.

A megkülönböztető jelzés ellenére a traktortolvaj nem állt meg, a sofőr ki akarta kerülni a rendőrautót, de ez csak úgy sikerült, hogy közben meghúzta annak oldalát, majd bekanyarodott az erdőbe. A férfi ezután kiugrott a mozgó járműből, a traktor nekihajtott egy fának, ő pedig futva menekült a helyszínről, de a rendőrök utolérték és elfogták.

Samu György


Külföld

Technológia

Trust GXT 25 Gaming Mouse

Végre sikerült a régi olcsóbb kategóriás egeremet erre a modellre lecserélnem. Magyarországi viszonylatban ~4200 Ft-ért vettem meg. Mint az a képekből is kiderült a kialakítása a jobb kezesekre van optimalizálva, bal kezesek számára sajnos ez a modell nem alkalmas. Az egéren lévő extra gombok elhelyezkedése tökéletes, és könnyen elérhető.  Az egérgörgő felett található DPI gombbal lehet az egér sebességét beállítani 800-2000 dpi között állítani. Oldalt található az előre és vissza gyorsgombok böngészőkhöz, illetve a bal egérgomb mellett helyezkedik el a “double fire” gomb, azaz két bal egérgomb lenyomása helyett elég ezt az egyet lenyomni, ami FPS játékoknál kifejezettek előnyös. Az alján helyezkedik el a négy oldalán gumírozott részek találhatóak a kényelmes és biztos fogásért. A csatlakozója arany bevonatos, a kábel hossza 180 cm. Használata kényelmes, az én kezemhez teljesen igazodik, kényelmes a fogása, egérpad nélküli használat mellett sincs vele gond. Maga az egér egy középkategóriás gamer egér, mint ahogy a billentyűzetem is(Trust GXT 280) , eddig a Trust GXT termékei amik használatban vannak nálam engem meggyőztek, és valőszínűleg ár-érték arányban is jók. Hétköznapi használatra is, illetve ténylegesen a gaming részhez is csak ajánlani tudom.

Samu György


Ötemeletes kék halál

Amióta létezik a Windows, azóta gyakran előforduló jelenség a kék halál. A felhasználók nem szeretnek ezzel a képernyővel találkozni, mert akkor valami hiba történt az operációs rendszerben, és rosszabb esetben az újraindítás sem segített rajta. Ezen képernyő már sokszor feltűnt automatáknál, hatalmas kivetítőkön, de akkorát még sosem láthattunk, mint a thaiföldi Pattaya Beachen.

13932957_10157250291555366_7104541051007997705_n.jpg

A képből kiderül, hogy a számítógépen Windows XP futott, aminek elvileg már lejárt a terméktámogatása, bár pont kritikus rendszereknél a Microsoft már többször meghosszabbította és külön szerződést kötött, hogy ne kelljen olyan gyorsan váltaniuk a nagy cégeknek, állami szervezeteknek.

Samu György


Boldog Születésnapot!

A cím alapján lehetne gondolni, hogy most mi is van?! De ha azt mondom, hogy 1991. augusztus 23-án startolt el a World Wide Web akkor már is van értelme. Gondolom, hogy mivel ezt a blogot olvasod nem nagyon kell részletezni, hogy mi az internet, vagy a világháló, de a történelmi hűség és alaposság miatt vegyük át, hogy a mai napon nem magát az internetet, hanem annak bárki által, böngészhetővel elérhető, World Wide Web néven ismert verzióját ünnepeljük.

Ez az egyszerű találmány teszi lehetővé, hogy az internet hálózatán dokumentumok, fájlok, információk jelenhessenek meg, a weboldalak pedig úgynevezett hiperlinkekkel kapcsolódjanak egymáshoz. a linkek a WWW világában már lehettek egyirányúak, ami így lehetővé tette a weboldalak készítőinek a más oldalakra mutató hivatkozások linkelését, ami a Web alapvető jellegzetessége.

world_wide_web_25-1024x682
Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója

A WWW megalkotása elsősorban Tim Berners-Lee, brit tudós nevéhez fűződik, aki már a gyerekkorában élénken érdeklődött az elektronika és főleg a modell vasutak iránt. E szenvedélye odáig vezette, hogy egy kiszuperált televízióból számítógépet barkácsolt, így nem annyira meglepő, hogy az egyetemi tanulmányait Oxfordban végezte el. Diplomázás után azonnal a CERN intézethez került, ahol szoftvermérnökként segítette részecskefizikai kutatásokat. Berners-Lee a munkája során arra lett figyelmes, hogy mennyire nehézkes az információ számítógépek közötti áramoltatása, legyen szó a lokális, vagy távoli elérésű gépekről.

Elmondása szerint:

” Abban az időben a különböző információkat különböző számítógépeken tároltunk, így mindig oda kellett bejelentkezni, ahol a kívánt adat éppen fellelhető volt. Ehhez bizonyos esetekben az adott számítógép saját szoftvereinek kezelését is meg kellett tanulnunk. Gyakran sokkal egyszerűbb volt megkérdezni a kollégákat kávézás közben.

Berners-Lee elkezdett dolgozni egy olyan megoldáson, ami közös protokollok, nyelvek segítségével alkot egy nyitott, bárki által használható hálózatot. 1989-1990 között létrehozott egy dokumentációt, amit egyébként a CERN vezetői eleinte nem igazán néztek jó szemmel, hiszen ennek nem sok köze volt Berners-Lee eredeti feladataihoz. Ezzel párhuzamosan megírta a mai napig használatban lévő szabványokat (HTML, URI/URL, HTTP), plusz lefejlesztette a világ első weboldal szerkesztőjét/böngészőjét (WorldWideWeb.app), illetve az első webszervert („httpd”).

worldwideweb_otlet-994x1024.png
Amikor a WWW még csak egy folyamatábra formájában létezett

A következő állomáshoz 1990-ben, az első weboldal (http://info.cern.ch/ ) megalkotásával ért el, majd 1991. augusztus 23-án megnyitották a rendszert a CERN gépein kívüli világ számára is. Ettől a pillanattól beszélhetünk a publikus világhálóról, ami azóta – minden túlzás nélkül – alapjaiban változtatta meg az egész emberiség életét. Tim Berners-Lee a CERN elhagyása után az MIT-nél folytatta a munkáját, 1994-ben részt vett a World Wide Web Consortium (W3C) megalapításában, ahol munkatársaival kialakította a nyílt Web alapvető szabványait. A 61 éves szakember pályafutása során rengeteg díjat, elismerést kapott, többek között a brit lovagi címet II. Erzsébet királynőtől 2004-ben.

Sir Tim, köszönjük szépen!

Samu György


 A hét applikációja

Android

Ezen a héten a H2Online Kft. által készített applikációját teszteltük ami nem más, mint az ElsőSegély – Mit kell tennem? nevezetű app. Remélhetőleg senki nem kerül olyan helyzetbe, hogy használni kelljen, de ha mégis baj van akkor viszont jól jöhet az alkalmazás.

unnamed

Ha a képen látható esetek közül bármelyik megtörténik, akkor az applikáció további segítséget ad, hogy ténylegesen az történt-e, és illenek-e rá a jelentkező tünetek. Például, ha valaki stroke-ot kap, és kijelöli, akkor a következő képernyő fogadja:

unnamed (2)

Amennyiben az elsőt választjuk ki, további segítséget kapunk, hogy hogyan győződjünk meg a beteg állapotáról, és ellát minket további utasításokkal, illetve egy “Hívjon mentőt” gombot kapunk amivel tárcsázza nekünk a mentőket. A mentők hívásakor az ember pánikban van és elfelejtheti, hogy mit is kell nekik feltétlenül elmondani, hogy gyors és szakszerű ellátást tudjanak nekünk nyújtani, illetve, hogy mit kell még tennünk a beteggel, hogy ne romoljon a helyzet míg kiérnek. Természetesen az app összeszedte nekünk, mit is kell közölnünk a telefonban:

unnamed (1)

Azért ezeken a funkciókon kívül is megtalálható elég sok minden benne, mint például:

unnamed (3).jpg

A keresőben az adott tartózkodási helyhez legközelebbi defibrillátorral ellátott helyeket és kórházat tudjuk megkeresni. Az app egyik hátránya, hogy ugye ilyen esetekben az ember pánikba esik és nem nagyon jut eszébe, hogy “Jajj a telefonomon van segítségem”, és azért meg kell említenem, hogy internet kapcsolat szükséges a “Helyzetek”-en kívül minden más használatához. Szerintem amikor otthoni balesetek történtek akkor hasznos, de véleményem szerint éles helyzetekben nem biztos, hogy teljesen használható.

Samu György
google-play-icon_2xapp-store-icon_2x


Film és média

Anthropoid

Bár az adott film előzetesét már bemutattuk, illetve most is be fogjuk szúrni ide a videót, egy valamit biztosan mondhatok. Mégpedig azt, hogy amikor végre a magyar mozikba is bekerül a film, akkor mindenképpen érdemes lesz megnézni.

A ShowFilmFirst, illetve a RadioTimes.com jóvoltából a mai nap során (2016. augusztus 28, a szerk.) volt alkalmam megtekinteni a filmet. Melyről amint lehetőségem van publikálni, azt azonnal megteszem.

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

Budapesti Borfesztivál

A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. 2016. szeptember 8-11. között a Budai Várban 15 ország, 220 borászat, 5000 féle bor várja a látogatókat. Négy napon át kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program, Szüreti Felvonulás, Népzenei és Néptánc Gála, gyerekprogramok.

További információkért, programokért és jegyvásárlásért: http://www.aborfesztival.hu/

Samu György


Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszló

1043-bioetel-borfesztival-gasztronomia-hajduszoboszlo.jpg

A Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio és bor összeforr. Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep. A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál csak bio húsból és bio élelmiszerekből készül ételek bő kínálata várja a látogatókat. A kiváló ételek kísérőjeként pedig az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borok színes választéka ismerkedhetnek meg az érdeklődők a bor pavilonokban. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes.

További információkért, részletes leírásért és a fesztiválokon készült képekért:
https://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/bioetel-es-borfesztival

Samu György


Külföld

FIA/FIM European Drag Racing Championships Finals

maxresdefault

Bár tudom, hogy sokaknak nem feltételnül lesz mindez egy olyan esemény, amire ilyen rövid határidővel eltudnak majd menni. Azonban úgy gondoltuk, hogy mégiscsak megpróbálkozunk vele. Hiszen a belépőjegyek árából 30%-os kedvezményt tudunk nektek biztosítani. Köszönhetően, a Metro újságnak.

Az esemény 2016. szeptember 8-11 között kerül megrendezésre a Santa Pod Raceway-en. A további részletekről, illetve a jegyfoglalásokról az alábbi weboldalon tájékozódhattok.

http://www.santapod.com

Amennyiben úgy döntötök, hogy lefoglaljátok a jegyeiteket, akkor használjátok a “METRO16” kódot, amivel 30% kedvezményt kaptok a belépőitek árából.

Szutor Márk


Illetve lehet, jobban jártam volna, ha azt írom a bevezetőben, hogy György tér vissza a heti hírek többségével. De, hát el kell ismernem nem volt egyszerű hetem, és egy kicsit rohanósra sikerült a hétvégém is. Ennek megfelelően nem tudtam annyi mindent összeszedni.

Ahogy azonban említettem a tegnapi cikkemben is, erre a hétre is már sok mindent készítettünk elő nektek, köztük két filmbemutatót / filmkritikát, illetve még sok minden mást is, amiket nyilván nem szeretnénk lelőni. Minden esetre köszönjük, hogy ma is velünk tartottatok, reméljük, hogy tetszett ez a tartalom is.

Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több ember értesüljön róla. Illetve, ha nem szeretnétek lemaradni a további cikkeinkről sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy likeoljátok a Facebook oldalunkat.

Hamarosan ismét jelentkezünk! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Szutor Márk
© Samu György
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.