2016. év, 36-ik heti hírösszefoglaló

Bevezetés

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Elhunyt Kertész Magda

Elhunyt Kertész Imre özvegye, Kertész Magda – jelentette be Facebook oldalán Balog Zoltán, az ember erőforrások minisztere.Balog rövid megemlékezésében “Kertész Imre életének titkos erőforrása”-ként jellemezte a Nobel-díjas író feleségét.

Kertész Magda az író második felesége volt, 1996-ban vette őt el. Közös gyermekük nem lett, Magda asszonynak az első házasságából volt gyermeke. Hosszú ideig Berlinben éltek csak életük utolsó pár évére költöztek haza Magyarországra. Tavaly írt még arról a Blikk, hogy Kertész Magda súlyos betegséggel küzd, 2014-ben mellrákkal operálták, pedig az ezredfordulón egyszer már legyőzte a kórt. A lapnak tavaly azt nyilatkozta, újra felveszi a harcot a betegséggel, bár nehéz a gyógyszerek mellett élni az életet.

Az elmúlásról ezeket mondta:

“Mivel a férjemmel együtt komoly, gyógyíthatatlan betegséggel élünk, sokat beszélünk a halálról is. Felkészülni igazán nem lehet erre, pedig ez a természet rendje. Ugyanakkor azt is hiszem, hogy az élet tele van csodákkal és szerencsével, a végén pedig valahogy minden a helyére kerül. A férjemnek van egy mondása: minden élet teljes, akármeddig élünk.

Kertész Magda még tavaly nyilatkozott az MTI-nek Európa sorsáról is. Férje korábbi szavait idézte, miszerint “Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik”, ennek egyik fő oka, hogy a “gyűlölet nyelvét” ismerő iszlám előtt szélesre tárta a kapuit. Kertész Magda akkor ezt mondta a szövegről: “A szöveg nem gyűlölködő és nem kitaszító, ez csak egy szomorú megállapítás, amelyet Kertész Imre így lát”, és hozzátette, ez egy jóslat, ami kezd beteljesedni.

Kertész Magda 73 éves volt.

Samu György

Költözéshez segítség

Egy 20 éves férfi egy sárisápi telephelyen leállított buszt nyitott ki a pótkulccsal, majd a lakóhelyére, Dorogra hajtott vele. A férfit a lakásán elfogták, később beismerte, hogy a buszt a tulajdonos engedélye nélkül használta. A buszra költözködés céljából volt szüksége, ráadásul útközben nekiment egy fának és letörte a busz jobb oldali tükrét. A férfit kihallgatták, majd megállapították, nem is volt busz vezetéséhez szükséges jogosítványa. A Dorogi Rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat ellene jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Samu György

Külföld

Technológia

Autó – motor

Pénzügy

Légiközlekedés

A hét applikációja

Android

google-play-icon_2x

iOS

app-store-icon_2x

Windows Phone

windows-phone-icon_2x

BlackBerry

logobbappworld

Film és média

Programajánló

Belföld

Színházak Éjszakája

cimlap_szinhazakejszakaja2016.jpg

Tisztelt Színházbarátok!

Ötödik alkalommal rendezi meg a főváros a Színházak Éjszakáját, amelyen már harminc budapesti teátrum várja különleges programokkal a közönséget. A nézők ezen a napon egy karszalag megvásárlásával látogathatnak el a részt vevő színházak bármelyikébe, vehetnek részt a sok száz programon, amellyel a teátrumok e különleges estére készülnek. A Színházak Éjszakájának az az alapgondolata, hogy a nézők a kulisszatitkokat is megismerhessék, részt vehessenek rendhagyó, különleges, interaktív programokon, eddig még nem látott előadásokon, izgalmas performanceokon, koncerteken, beszélgetéseken. Ez azért jó, mert minden igazi színházban együtt játszik a színész és a közönség, a sokszínű programok pedig azokat is a színházakba csábíthatják, akik nem rendszeres látogatók. A fogyatékkal élőkre gondolva több színház is audionarrációval, akadálymentes járatokkal és jeltolmácsokkal készül.

Samu György

Kalocsai Paprikafesztivál

fb_kalocsaipaprikafeszt.jpg

Szeptember harmadik hétvégéjén a Kalocsára érkező közönség testközelből is megismerkedhet a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Ezért szerveződik immár közel húsz éve a Paprikás Ételek Főzőversenye, ezért szerves része a programoknak a kalocsai népzene és néptánc és ezért kerül felállításra a Kalocsai „Tisztaszoba” mely élő hagyományainkba enged betekintést.

A részletes programokat itt találjátok: Kalocsai PaprikaFesztivál 2016

Samu György

Külföld

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Samu György
© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.