Elavult, vagy használható? Az iPhone 3G

Sziasztok! Gondolom még mindannyian emlékeztek a jó öreg szappantartó formájú iPhone 3G-re? Lévén, hogy még anno sikerült egyhez hozzájutnom, és még mindig működőképes állapotban van, így úgy döntöttem, hogy egy teljes hétig fogok élni az eszközzel.

Ezzel kiderítve azt, hogy így, hogy az iOS 10, illetve az iPhone 7 megjelenésével mennyi is a valós, mindennapi életben történő lemaradás a legújabb modellekhez képest?

Nyilván most mindannyian mondhatnátok, hogy már az iPhone 5S is egy elég nagy lemaradás a 7-hez képest. De ebben az esetben nem vagytok eléggé elrugaszkodva a témától. Így tehát lássuk, hogy milyen szempontokat vettem figyelembe, a használat előtt.

  • Hívások illetve SMS-ek kezelése
  • Email-ek, illetve naptárak szinkronizálása
  • Navigáció
  • Multimédia
  • Internetes kommunikáció
  • Kamera

És nagyjából ennyi is lenne, hiszen ezek nem mások mint az alap funkciók, amiket elvárhatna egy okostelefontól az ember. Lássuk tehát, hogy hogy szerepelt az iPhone 3G?

Előbb azonban még egy kis történelem.

  1. július 11-én került forgalomba a készülék, 8 és 16 GB-s tárhellyel, 2 megapixeles hátlapi kamerával. A hardvert ezen felül egy 32-bites architektúrában üzemelő Samsung RISC ARM 620 MHz-es processzor 128MB eDRAM, illetve egy 1150 mAh-s akkumulátor alkotta. A kijelző terén egy 3,5 inches, 480 x 320 pixel (163 ppi) felbontású egység dolgozott, 18-bites színmélységben.

Miért is volt nagy előrelépés az iPhone 3G? Az eredeti iPhone-hoz képest? Nos ezen a készüléken debütált az iPhone OS 2, és ezzel együtt az App Store, valamint természetesen ez volt az első olyan Apple készülék, amely képes volt a 3G hálózatokat is kihasználni.

Lássuk, hogy állunk a mai nap során.

A nálam lévő telefon az iOS 4.2.1-es verzióját futtatja, melyet 2010. november 20-tól lehetett letölteni. És azóta nem is került frissítésre az adott készülék. Mint az a képeken is jól látszik a 8GB-s modell van nálam.

Bár ebből mindössze 5,5 GB-t tudok felhasználni. Ami bőven elégnek bizonyult azokra a feladatokra, amikre használni terveztem az egy hét alatt a készüléket.

Hívások és SMS-ek kezelése

Nos itt gyakorlatilag nem észleltem semmilyen problémát. Természetesen az iMessage mint olyan az sajnálatos módon nem állt rendelkezésemre az alatt az egy hét alatt, amíg a 3G-vel éltem. Ettől függetlenül azonban tökéletesen megfelelt a mindennapos használatra. Olyannyira, hogy a BlackBerry Q5-met, visszaadtam a manager-emnek, és kineveztem a 3G-t a céges telefonomnak. Mely egészen addig tökéletes volt, amíg a következő szempontunkhoz nem értünk el.

Email-ek, és naptárak szinkronizálása

Nos itt kezdődtek a problémák. Sem a saját, sem a céges email-ekhez, és naptárakhoz nem tudtam hozzáférni. Egyrészt a fentebbi képeken látható okok miatt. Másrészt pedig azért, mert a Google nem sokkal azután, hogy elkezdtem ezt az egy hetes együttélést, lezárta azokat az API-ket, amik az iOS 4.2.1-ben még csatlakozni próbáltak a keresőóriás szervereihez. Így tehát a Naptár, a Mail, illetve a Gmail alkalmazásoknak búcsút kellett mondanom, és sajnálatos módon olyan alternatív levelező alkalmazást sem találtam, ami még kompatibilis lett volna az operációs rendszerrel.

Navigáció

Hát rég láttam már olyat is, hogy a térképre várnom kellett, illetve, hogy nem tudtam lementeni offline használatra egy-egy régiót. Ettől függetlenül arra, hogy megtaláljam, hogy hol vagyok, arra tökéletesen alkalmas volt. Azonban a navigációval már akadtak problémák.

Itt igazából nem nagyon tudtam mit kezdeni. A Maps, azaz még az Apple és a Google közösen készített térkép alkalmazásával. Hiszen hiába a már friss tömegközlekedési kapcsolatokkal is ellátott térkép jelent meg az alkalmazás kezelőfelületén. Ettől függetlenül maga a Maps még nem volt képes arra, hogy Newcastle-ben tömegközlekedéssel bármit is tervezzen.

Ellenben a Római kalandozásaim során a térkép ismét hasznosnak bizonyult, amikor gyalogos útvonalakkal kellett boldogulnia. Így tehát a navigációról fele-fele arányban tudok nyilatkozni. Hiszen arra amire a leginkább használnám, arra sajnos nem volt képes. Azonban a gyalogos, és autós navigáció tökéletesen működött. Éppen ezért itt nem tudtam pontot adni, sem levonni az iPhone 3G-től.

Multimédia

img_0077

Ezt sajnos sejteni lehetett, hiszen anno a Google és a YouTube bejelentette, hogy a régebbi iOS eszközöket, illetve a beépített kliensek támogatását megszünteti. Innentől kezdve az egyetlen olyan platformot ahonnan valamilyen szintű szórakoztatást remélhettem volna sem tudtam megtekinteni.

Az egyéb beépített multimédia funkciók, mint az iPod alkalmazás jól kezelte azokat a zenefájlokat, amivel megkínozni terveztem az eszközt. Ezek természetesen az .alac azaz az Apple Loseless Audio Codec fájlok voltak. Ami gyakorlatilag az .flac Apple-s megfelelője.

És bár minőségben ugyanazt a hatást kaptam, mint az iPad-emen, illetve az iPhone 4S-emen. A telefon érezhetően lassult a feldolgozandó adatmennyiség miatt. Hiszen az ilyen fájlok sokszor akár 40-50 MB helyet is elfoglalhatnak egy 4 perces szám esetében.

Így tehát a 128 MB RAM, és a zenehallgatással egybekötött böngészési feladatok már nem voltak annyira egyszerűek, és gördülékenyek.

Ezzel pedig el is érkeztünk a következő pontunkhoz.

Internetes kommunikáció

Nos itt már előjöttek a problémák. Míg a beépített alkalmazások tökéletesen tudtak kommunikálni a szerverekkel. Így az Időjárás, illetve a Safari könnyedén elérte azokat a weblapokat, amikre szükségem volt.

Azonban a Facebook, Messenger, és Twitter appokkal már akadtak problémák. Hiszen a Facebook, a bejelentkezés után gyakorlatilag a Loading kijelzőn megtorpant, és innen nem is tudott tovább menni. A Messenger már valamilyen szinten használhatóbb volt, hiszen ez az értesítéseket normálisan megjelenítette, azonban néhány esetben ez is sajnálatos módon a várakozó álláspontot választotta.

A Twitter bár tökéletesnek tűnt, egészen addig, amíg meg nem próbáltam bejelentkezni a natív kliensből. Hiszen a több lépcsős azonosítást még nem implementálták, amikor megjelent az adott verziójú alkalmazás, így ezt a közösségi média platformot nem tudtam használni.

img_0067

Bár a ritka alkalmak egyike, hogy telefonról, vagy bármilyen egyéb hordozható eszközről publikálok. Eddig ha jól emlékszem, talán kétszer, vagy háromszor történt meg mindez. És akkor is épp csak addig, amíg nem értem egy PC közelébe, hogy módosítsam a tartalmat. Viszont mivel fontos volt sürgősen publikálni az adott tartalmat, így addig bőven megfelelt az igényeimnek az amit a WordPress iOS alkalmazása nyújtott. Legalábbis iOS 7.0.1, illetve 9.3.2 alatt.

iOS 4.2.1-nél azonban ismét akadtak problémák. Igaz nem a funkcionalitásban, inkább a kezelhetőségben. Hiszen a legújabb elérhető verzió még nem támogatja a grafikus felületeket, így bármilyen formázási lehetőség csak és kizárólag HTML kódok használatával lett volna lehetséges, amihez akkor és ott sem időm, sem türelmem, és megmondom őszintén már (megkopott) tudásom sem volt.

British Airways

Bár ez nem feltétlenül a kommunikáció szekcióba tartozik, azonban bármikor egy újabb Apple eszközt veszek a kezembe, akár tesztelésre, akár mindennapi használatra. A Brit légitársaság applikációja az elsők között van a letöltési sorban.

img_0080

Mint azonban a kép is jól mutatja ezt sajnos nem tudtam megtenni, köszönhetően a hibaüzenetnek. És a legrosszabb az egészben, hogy még csak azt sem tudtam megcsinálni, amit a Facebook, WordPress, vagy Viber alkalmazásokkal. Hiszen ezek mindegyikéről az AppStore még tartalmaz egy olyan régebbi verziót, ami az iOS 4.2.1-el kompatibilis.

De ennyi elég is ezekről. Lássuk, hogy az utolsó részleg, hogyan teljesített.

Kamera

img_0068

Nos ezt látva nem is próbálkoztam tovább. Semmilyen fókuszálási lehetőség. Digitális zoom ami a 2 megapixeles lencse képét csak még tovább rontotta. És bár nem vártam túl sokat ettől a hardverelemtől, az eredmény valamilyen szinten mégiscsak sokkoló volt.

Összegzés

Az iPhone 3G, legalábbis az ami nálam van, még mindig egy megbízható, és szerethető készülék. Ami a használhatóságot illeti, köszönhetően a külső tényezőknek, sajnos egyre inkább az offline lehetőségek felé tolódik. Hiszen sem iCloud, sem Gmail szinkronizálás nem lehetséges, így tehát sem az email-jeimhez, sem a naptáraimhoz nincs hozzáférésem.

Bár ezt mindenképpen kompenzálta a hívások minősége, illetve az SMS-ek kézbesítése, azonban az iMessage internetes funkcióit hiányoltam. És sejtettem, már akkor, amikor elkezdtem ezt a cikket, és ezzel együtt ezt a kísérletet, hogy a verdikt nem lesz majd más, mintsem az iPhone 3G sajnos egy elavult készülék.

Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy az az egy hét, amíg az elsődleges készülékemként használtam nem is telhetett volna el jobban. Azóta folyamatosan a zsebemben lapul a telefon. És ahhoz képest amit anno a BlackBerry nyújtott szívesebben használom ezt, mint a kanadai gyártó készülékét.

Viszont egészen addig amíg működik, addig nem érzem szükségét annak, hogy lecseréljem. Már csak azért sem, mert nem is igazán tudom, hogy mi lenne a méltó utódja, akár ennek, akár az iPhone 4S-nek.

Ha nektek lenne bármi ötletetek, azt szívesen látnám a kommentek között. Addig is remélem, hogy tetszett ez a cikk?! Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk.

Ha nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Köszönjük, hogy ma is velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.