2016. év, 48-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok!
Természetesen ez a hét sem telhet el / indulhat el anélkül, hogy ne jelentkeznénk a hírösszefoglalónkkal. Úgyhogy nem is halogatnánk tovább az időt, kezdjünk is bele a múlthét legfontosabb eseményeinek elemzésébe. És nézzük, hogy milyen technikai újdonságokat tartogat nekünk még az év vége.

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Magyar kommandósok a világ legrangosabb versenyén

A SWAT Round-up International (SRI) a világ egyik legrangosabb, kizárólag műveleti, terrorelhárító vagy speciális rendvédelmi egységeknek szervezett versenye.

Az SRI első három napjában különböző szakmai előadásokat tartanak, a következő négy napban pedig öt különböző összetett pályán zajlik maga a verseny.

Mindig csapatban kell dolgozni, teljes bevetési ruházatban és felszerelésben, ami személyenként és feladattól függően elérheti a 15-20 kilogrammot.

Papp Zoltán alezredes, a Köztársasági Elnöki Őrség parancsnokhelyettese, csapatvezető a versenyről szólva elmondta: egy olyan világversenyen vettek részt Orlandóban, amelyre kizárólag rendvédelmi, speciális, terrorelhárító vagy műveleti egységek érkeznek a világ minden pontjáról. Mindenhonnan a legjobbak – tette hozzá.

A magyar csapatnak nem volt szüksége különösebb felkészülésre a verseny előtt – mondta Papp Zoltán –, elegendő volt a napi szolgálat, a napi feladatok és kiképzések.

A csapat tagjai magasan képzett szakemberekből állnak, így igazán csak az adott feladatra kellett felkészíteni őket. „Úgy fogtuk fel a versenyt, mint egy szolgálati feladatot. Megkaptuk a kiírást, kiválasztottuk rá a megfelelő embereket, kiutaztunk, és ez lett a végeredmény” – foglalta össze a csapatvezető.

20162911160448-1024x750.jpg

Az idei, 34. SRI-n a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének csapata parádésan teljesített:

összetett 2. helyezést, valamint a legjobb nemzetközi csapat címét is ők hozták el.

A csapatküzdelmek mellett egyéni versenyszámokban is összemérhették szakmai felkészültségüket a rendőrök. Az egyik legnépszerűbb egyéni verseny a ’Super SWAT Cop’, ahol Rózsa János r. főtörzsőrmester az igen előkelő 3. helyezést érte el a 47 induló közül.

A magyar volt az egyetlen olyan egység a versenyen, amelynek az alapfeladata a személyvédelem, de rendelkezik különlegesen képzett egységgel, taktikai támogató csoporttal. Ez a felépítés az amerikai elnök védelmét ellátó Secret Service leképezése – mondta el Pomozi Sándor, hozzátéve: a magyar egy kisebb egység kifejezetten a köztársasági elnök és családja védelmére.

Nem kell mindent újra kitalálni, van olyan is, amit tőlünk lesnek el más egységek. Erre például a verseny is nagyon jó színtér volt, egyfajta szakmai továbbképzésként is felfogható – szögezte le.

Samu György


Elvették a civilektől az AIDS-megelőzésre fordítható pénzt

A 15 millió forintot inkább egy állami háttérszervezetnek adták, de félő, hogy nem jut belőle a prevenció szempontjából fontos óvszerosztásra.

Elvette a kormány a civil szervezetektől azt a 15 millió forintot, amelyet évek óta megkaptak HIV-prevenciós célokra – írja az Index. Az összeg a 2016-os költségvetésben is szerepelt, de október végén az Emberi Erőforrások Minisztériumának Miniszteri Kabinete úgy döntött, hogy inkább egy állami háttérszervezet, az Országos Epidemológiai Központ irányítása alatt költik el a pénzt. Pedig a 15 milliót a költségvetésben is azzal a címmel tüntették fel, hogy

HIV/AIDS megelőzése civil szervezetekkel.

Mocsanaki László, aki a Civil AIDS Fórum ügyvezetője és egyben a Háttér Társaság vezetője, azt mondta: az országos tiszti főorvos arról tájékoztatta, hogy az epidemológiai központ kész együttműködni a civilekkel, de ennek menetét még nem közölték velük. Attól tartanak, hogy a pénzből már nem tarthatnak ingyenes óvszerosztást, pedig ez a HIV-megelőzés egyik fontos eleme.

A legveszélyeztetettebb csoportokkal foglalkozó civilek, mint a Háttér Társaság vagy a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete gyakorlatilag már kifogyott az óvszerekből, és nem tudják, miből vásárolhatnak utánpótlást.

Samu György


Külföld

Technológia

Microsoft Surface Studio Review

Bár számunkra egyelőre sajnos nem adatott meg a lehetőség, hogy olyan termékeket, mint a Microsoft Surface Studio anélkül teszteljünk, hogy két havi fizetésünknet kéne ott hagynunk a gyártó webshop-jában. Ettől függetlenül kíváncsiak vagyunk arra, hogy az adott termékeket mégis hogyan fogadja a nagyközönség. Ennek megfelelően a mai nap során ezzel kezdjük a Tech rovatot. A fent említett legújabb üdvöskét a Surface vonalon pedig a DetroitBorg YouTube csatorna mutatja most be nektek

Szutor Márk


Unbox Therapy

Természetesen ez a hét sem telhet el Lewis nélkül, és bár eddig mondhatni átlagos dolgokkal foglalkozott a YouTube egyik legsikeresebb előadója. Most azonban nem egy mindennapi dolgot láthatunk tőle. A McDonald’s kérte fel arra, hogy tesztelje a legújabb fejlesztésüket, és persze amikor gyorskajáról van szó, akkor nehéz nemet mondani, akárkiről is legyen szó!

Szutor Márk

Biztonságban van a Facebook, Twitter, illetve Gmail fiókod? Biztos vagy benne?! Nos ez esetben valószínűleg hallottál már a több lépcsős azonosításról!

Amennyiben mégsem, akkor a LinusTechTips, Techquickie, és ChannelSuperFun csatornák host-ja, Linus Sebastian most elmond mindent, amit tudni érdemes a biztonságnak ezen fokáról.

Szutor Márk


Gondolkoztatok már azon, hogy milyen jó lenne egy olyan telefon, aminek a kijelzője valóban a telefon egyik szélétől a másikig terjed?

Nos erre sem kell tovább várni, igaz már nem egy mai darab, azonban úgy gondolom a teszteket még kevesen láthatták, hiszen a Xiaomi nem éppen azok közé a gyártók közé tartozik, akiknek a nevét sokszor halljuk a közösségi médiában, vagy a hírekben.

Most azonban MKBHD előadásában itt van a Xiaomi Mi Mix review-ja.

Szutor Márk


Légiközlekedés

A Norvegian International megkapta az engedélyeket az USA-ba történő járatok üzemeltetésére.

A Norwegian International még 2013-ban adta be járatnyitási kérelmét az USA Közlekedési Minisztériumának. Amit a napokban hagyott jóvá a fent említett szervezet. Ezzel lehetővé téve a Norwegian-nak az Európából az USA-ba történő low-cost modellben működő járatok megnyitását és üzemeltetését.

Ezzel pedig egy olyan tényező jelent meg a piacon, mely bár a következő társaság után bekövetkezett űrt soha nem lesz képes betölteni. Mégis alacsony áron, és ennek megfelelő kiszolgálás mellett lehet majd képes járatokat üzemeltetni. Melyeket csak és kizárólag Boeing 787-9 Dreamliner-ekkel fog megtenni a cég. Legalábbis az előzetes információk alapján erre a következtetésre juthatunk.

Szutor Márk

norwegian-logo


25 éve szűntette be a működését a PanAm

A PanAm neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem túlzottan érdekeltek a légiközlekedés mindennapi világában. A neves légitársaság pontosan 25 éve, azaz 1991. december 4-én szüntette be a működését.

A légitársaság történetéről készült BBC Dokumentum filmet alább tekinthetitek meg. És ne csodálkozzatok, ha esetleg ismerős bevezetővel indul a történet! 😉

Szutor Márk

500px-pan_am_logo


Repülőgép szerencsétlenség Kolumbiában

Santa Cruz repülőtérről Medellinbe tartó géptől, amely a Chapecoense csapatát szállította akkor kapták az utolsó radarjeleket, amikor 15 500 láb magasságon volt 30 kilométerre a célállomástól. Jelentések szerint rossz időjárási körülmények voltak a hegyvidékes területen, ahol a Lamia légitársaság gépe lezuhant Medellin városától nem messze.

A charter járatot teljesítő gépen 81-en voltak, közülük 76-an életüket vesztették a balesetben, a túlélők közül hárman játékosok. A futball csapat tagjai a Sudamericana döntőjére tartottak. A Flightradar 24.com adatai szerint a járatot a CP2933-as lajstromszámú, Avro RJ85-ös teljesítette, amely 1999-ben szállt fel először, a Lamiánál 2013-óta volt szolgálatban.

Ezen balesetnek köszönhetően a kolumbiai hatóságok bevonták a héten lezuhant Avro RJ85-ös üzemeltetőjének, a Lamia légitársaságnak az üzemelési engedélyét és közben fény derült arra is, hogy bár a diszpécser tudott róla, mégis figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy nem lesz elég az üzemanyag az útra.

A hatóságok megtalálták a gép adatrögzítőit is, ezek vizsgálata még zajlik, de sajtóértesülések, valamint egy túlélő beszámolója szerint az az üzemanyaghiány volt a baleset kiváltó oka.

Szutor Márk


A hét applikációja

Android

SoloLearn JavaScript

Mivel eddig a weboldalakkal foglalkoztunk, így mostis ezen a vonalon haladunk tovább. Mivel már a html alapokat elsajátítottuk, és “színezni” is tudjuk az oldalainkat, kezdjük el az oldalak “programozását” is. Az eheti appunk: Learn JavaScript.

557927_673527322675408_423260494_n

google-play-icon_2x

Samu György


iOS

GBoard

Nos azt nem gondoltam volna, hogy a Hét Appja versenyt akármelyik héten is egy billentyűzet fogja majd megnyerni. De úgy tűnik, hogy ez is bekövetkezett. Nem másról beszélünk most, mint a GBoard-ról. A Google válaszáról arra a manapság igencsak jellemző problémára, melyet SMS-ek, email-ek, vagy egyéb közösségi média, és/vagy üzenetküldő alkalmazások használata során tapasztalunk.

Ez pedig nem más, minthogy egyik appról ugrálunk a másikra, amikor valamit meg kell találnunk. Ebben segít a GBoard, melynek részletes elemzésével természetesen szerdán a szokásos időpontban jelentkezünk!

app-store-icon_2x

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

Utazás a Veszprémi illatos adventre és a Tihanyi Apátság koncertre – December 11.

Utazás rövid pihenővel, érkezés Veszprémbe. A veszprémi „Illatos Advent” programsorozat fahéj- és fenyőillattal csalogatja karácsonyi ráhangolódásra a helybelieket és az idelátogatókat. A kísérőprogramok során állatsimogatóval, forralt borral és frissen sült kürtöskaláccsal várnak a szervezők kicsiket és nagyokat a Kossuth utca felső részén található Szent Imre téren és a Szentháromság téren. A Betlehem az Érseki Palota előtt kerül felállításra.

74175121106050648_illatos_advent1.jpg

Kora délután tovább utazunk Tihanyba. Megtekintjük az új látogatóközpontban az apátság történetét bemutató filmet, majd a múzeummal és a templommal idegenvezetéssel ismerkedünk. Délután 16:00-kor kerül sor a Tihanyi Apátsági Templom kórusának hangversenyére. A hangverseny után indulunk vissza Budapestre, ahová várhatóan az esti órákban érkezünk. Leszállási lehetőség a felszállással megegyező helyeken.

tihany-tél.jpg

Részvételi díj:  5.300 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza: autóbuszos utazás költségeit.

A részvételi díj nem tartalmazza: 2 700 Ft tihanyi belépőjegyet, mely tartalmazza a filmvetítést, a múzeum- és templomlátogatást vezetővel és a koncert támogatását

Kedvezmények: törzsutasoknak, diákoknak 18 éves korig,65 év feletti nyugdíjasoknak 300 Ft

Utazás: az utaslétszámnak megfelelő autóbusszal

Útvonal: Budapest – Veszprém – Tihany – Budapest

Ellátás: önellátó

Indulás: 7:30 – kor Pestszentlőrinc, Üllői út 368-cal szemben LIDL parkoló
               8:00 – kor Népliget, M3 népligeti metrómegálló, Planetárium elől.

Samu György


Pezsgő Maraton – December 9

borkorut.jpg

Segítünk a szilveszteri választásban, 8 pezsgő kóstolásával végigmegyünk a pezsgőkészítés technikáján, elmélyülünk a Garamvári Birtok kínálatában (Sentimental, Blanc Fleur Premium, Prestige Brut) kóstolunk az itthon alig ismert Chapel Hilltől, lesz pár meghökkentően beszédes meglepetés tétel.

Magyarország jelentős hagyománnyokkal rendelkezik pezsgőkészítés terén. Az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a pincészetek kínálatában, nemzetközi díjakat nyernek legjobbjaink, ahogy mind több borász készít habzó- és gyöngyöző bort is.

Bár gasztronómiai szempontból június-július cárnője az intenzíven szénsavas ital, de legtöbbünk mégis decemberhez, azon belül is a Szilveszter estéjéhez köti fogyasztását.

December 9-én az alábbi kérdésekre is választ kapunk:

Tankpezsgő is tud jó lenni?
Miért ekkora az eltérés árakban?
A rossz bor lesz pezsgővé?
Miből, hol és hogyan készül?
Hány buborékot raknak bele a mesterek?

Helyszín: Borháló Körút
Időpont: 2016. december 9. péntek, 20 óra
Részvételi díj: 2500 Ft/fő, melyből 500 Ft levásárolható a helyszínen.
Borháló kártya: 25 pont felett ingyenes, vagy 10 pont + 1000 Ft

Samu György

És mára ennyi is lenne a történet. Reméljük, hogy ismét tudtunk érdekes tartalmakkal szolgálni, és sikerült olyan programokat ajánlani, amikben érdekeltek vagytok?!

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben pedig nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

És, ne felejtsétek el, hogy a felhívásunk még mindig tart.

Köszönjük, hogy ismét velünk tarottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003020191199
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu942@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.