A Hét Appja Bővebben (iOS): GBoard

Hát nem mondom, hogy nem hoztam nehéz helyzetbe magamat, amikor úgy döntöttem, hogy a GBoard lesz a hét appja iOS vonalon.

Mármint gondoljatok csak bele, hogy mégis mi az, amit egy billentyűzetről le lehet írni?!

Főleg egy olyanról, ami még csak nem is egy kézzelfogható, és lenyomható gombokkal rendelkező példány, ahol még visszajelzést is kapunk az ujjunk alatt, hogy igen itt valami történt.

Hanem egy virtuális dologról beszélünk, és ha ez még nem lenne elég a furcsaságok listáján az, amit a Google fejlesztői tettek, az túllőtt a képzeletünkön. Hiszen a keresőóriás a fejlesztett appot egyelőre csak és kizárólag iOS-en tette elérhetővé.

És szeretném tudni, hogy ezzel mit akartak elérni, vagy éppen bizonyítani? Azt, hogy az Android 7.X-ben már annyira jól megoldott a multitasking, hogy a kijelzőn egyszerre akár két alkalmazás is futhat, és ennek megfelelően nincs szükség a GBoard funkcióira? És ezzel együtt egy ütést vittek be az Apple-nek, hogy ugyan legyenek már kedvesek ezt a “hibát” valahogy jóvá tenni a felhasználóik számára!

Vagy nem a saját célközönségükön szerették volna tesztelni az ötletet, és egészen addig nem teszik elérhetővé a saját mobil operációs rendszerükön az alkalmazást, amíg az iOS felületén nem küszöböltek ki minden lehetséges hibát?

Nos ezekre a kérdésekre sajnos nem tudunk választ adni, akármennyire is szeretnénk. Egy biztos, a fentebb lévő sorok szinte semmiben nem mutatták be az appot. Így nyilván erre is rá kell térnünk valamikor..

Szóval mi is az a GBoard?

Nos nem más, mint egy olyan billentyűzet, melybe integrálták a Google keresési felületét, hogy ezzel tegyék még egyszerűbbé a felhasználók életét. Hiszen hányszor fordult már elő velünk az, hogy SMS-ek, vagy email-ek írása közben valamire rá kellett keresnünk? Elég sokszor, nem?!

Ehhez pedig mit is kellett csinálnunk, megnyitni a böngészőt, vagy a dedikált kereső appot, ott rákeresni az adott dologra, másolni, majd beilleszteni az eredményt a már fent említett médiumba.

1

Na, hát ennek most vége, hiszen mint azt a képek is mutatják, valóban ott van a Google saját logója. És egyetlen koppintással elérhetővé válik a kereső funkció, melynek segítségével nem csak magán a normális felületen, de a Google Maps, a Google Photos, valamint a GMail fiókjaink információ között is keresgélhetünk. Ennek megfelelően tehát bármikor át tudunk küldeni az ismerőseinknek egy-egy éttermet, egy fényképet amin ők is szerepelnek, vagy egy olyan “kártyát” mely a repülőjáratunk / vonatunk / buszunk foglalási információit tartalmazza2. Amennyiben pedig ez nem lenne elég, akkor a manapság oly népszerű GIF tárban is kutakodhatunk újabb, és újabb reakciók után. Hiszen, találhatnánk jobb kifejezési módot arra, hogy elmondjuk valakinek, hogy a paplan alatt rejtőzünk egész nap, mert annyira rosszul vagyunk a tegnap esti buli után, mintsem küldünk nekik egy mozgóképet, melyen egy ágyban fetrengő macska van?!

Hát mondjuk szó se róla létezik, fel is hívhatjuk az illetőt, vagy akár le is gépelhetjük ezeket a sorokat, de ennek a mélységeibe már inkább nem mennék bele. Mert még nem veszett el belőlem a kreatív szellem, és ennek megfelelően nem kell ezekkel az eszközökkel élnem nap mint nap, ennek megfelelően pedig nem is használom őket. 5Persze, ha a GIF nem lenne elég, akkor az emoji-k között is vakulásig keresgélhetünk. És, ha az Apple és a Google fejlesztői nem, akkor mondhatni senki sem hozott létre annyi mosolygós fejet, táncoló embereket, logókat, animációkat, és még hosszasan lehetne sorolni mindezt, mint amennyit ennek a két vállalatóriásnak sikerült.

Éppen ezért, miért ne próbálnák meg elkényeztetni a felhasználóikat azzal, hogy beépítenek egy olyan kereső modult az emoji-k közé is, melynek segítségével kulcsszavakkal érhetik el a felhasználók azt, amit ismét szavak helyett csupán egy 25 x 254 pixeles animációval akarnának kifejezni. Az egyetlen olyan újítást, amit mindenképpen fel tudnék írni a Google javára azt mondjuk a csúsztatás alapú gépelés hozta el az iOS világába. És bár igen, nem egy másik “gyártó” van az App Store-n, akiknek erre is van megoldásuk. Azonban a kipróbált teszt alanyok számomra nem biztosítottak olyan pontosságot, mint amekkorát a GBoard-nak sikerült. Arról már nem is beszélve, hogy bár jelenleg az app magyar nyelven még nem elérhető. A legtöbb másik fejlesztéstől még csak nem is várhatom el, hogy valaha is megjelenjen ez a funkció az anyanyelvemen. Ellenben a Google folyamatosan adja ki a frissítéseket, és az újabbnál újabb nyelvi csomagokat, így tehát szilveszter / újév környékén nagy valószínűséggel már ez az alkalmazás is tartalmazni fogja a magyar nyelvet.

De, akkor alig egy percben vegyük át mégegyszer, hogy mit is tartalmaz az alkalmazás!

 

És iOS vonalon a mai napra ennyit terveztünk! Az alkalmazást az alábbi linkre kattintva érhetitek el. És a videóval ellentétben az iPad tulajdonosoknak sem kell aggódniuk, természetesen a Google rájuk is gondolt, így a nagyobb kijelzőn is ugyanúgy elérhetőek ezek a funckiók!

app-store-icon_2x

Mi pedig ismét köszönjük, hogy velünk tartottatok! Reméljük,  hogy tetszett ez az epizód is A Hét Appja Bővebben: sorozatunkból.

Hamarosan jelentkezünk az Android változattal is, illetve természetesen már készülünk a következő Movie Night-ra. Ha a filmekkel kapcsolatban lenne bármi javaslatotok, esetleg az appokkal kapcsolatban kérdésetek, akkor ne habozzatok megkeresni minket!

Addig is azonban, ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Mégegyszer köszönjük, hogy velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

 

A Hét Appja Bővebben (iOS): GBoard” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.