Movie night: Sully

Sziasztok!
A mai nap során, alkalmam nyílt megnézni a Clint Eastwood által rendezett Sully c. filmet. És most a gondolataimat szeretném megosztani veletek az alkotással kapcsolatban.

És persze, most látom azokat a valamilyen szinten csodálkozó szemeket, hogy vajon miért vártam több mint három hónapot azzal, hogy megnézzem ezt a filmet? De akkor had áruljak el egy apró részletet a Warner Bros. Studio úgy dönött, hogy az Egyesült Királyság területén csak decemberben jeleníti meg a Tom Hanks és Aaron Eckhart főszereplésével készült művet.

És bár ezzel a döntéssel sokan nem értettek egyet, köztük én sem, hiszen mi értelme van annak, hogy a világon mindenhol máshol három hónappal előbb jelenjen meg bármi is? Na erre a kérdésre nem tudok választ adni! Arra azonban mindenképpen, hogy érdemes-e esetleg DVD-n, megvennetek a filmet. Így tehát!

Spoiler-Alert

Hát, akkor kezdjük is el.

Nos Clint Eastwood alkotása nagyon is olyan hatást keltett, mintha egy Christopher Nolan filmet néztem volna, és érezhetően így is próbálták kivitelezni a filmet, ami sajnos nem tett jót neki. De talán nem a kritikus elemekkel kéne kezdeni, vagy mégis?!

Szóval a Sully c. film természetesen igaz történetre épül, és azt az eseményt dolgozza fel, amikor Chesley “Sully” Sullenberger, valamint Jeff Skiles végrehajtották azt, amire senki sem gondolt. Végrehajtottak egy sikeres vízre történő landolást, kettős hajtóműleállás után. Mindezt pedig úgy, hogy az utasok és a személyzet közül senki sem vesztette életét. Na, de akkor lássuk az előzeteseket, melyeket a Warner Brothers Studio kiadott.

 

És bár a komplett filmet természetesen nem tudjuk ide beszúrni, azonban amennyiben érdekeltek lennétek a National Geographic népszerű sorozatának elemzésére a United Airlines 1549-es járatával történtekre, azt ide kattintva nézhetitek meg.

Illetve amennyiben inkább végig olvasnátok az eseményeket, akkor az itt található linken keresztül tudjátok megtenni mindezt.

https://en.wikipedia.org/wiki/US_Airways_Flight_1549

És most már akkor tényleg térjünk rá a filmre.

Szóval természetesen rögtön az események közepébe csöppenünk, legalábbis úgy gondolhatjuk majd, de hamar rájövünk (legalábbis azok, akik az adott esettel kapcsolatban elolvasták az NTSB reportjait, vagy csak végig nézték a fentebbi videók egyikét), hogy azok a képsorok amiket látunk, azok természetesen nem a valós körülményeket mutatják be. Ezek már Sully hamis emlékei, illetve képzeletének szüleményei, és a film egésze során erre nagyon nagy hangsúlyt fektettek. És számomra nagyon is úgy tűnt, hogy bár próbáltak hangsúlyt fektetni arra, hogy bemutassák azt a stresszt amin a kapitány, és az elsőtiszt átment az események után, mégis úgy gondolom, hogy akármennyire is érzékeltetni akarták ezt, sokkal jobban megtehették volna mindezt, ha Tom Hanks és Aaron Eckhart tehetségére hagyatkoznak, és nem a CGI-ra.

Persze az egész film egyáltalán nem erre volt kihegyezve, hanem az NTSB (National Transportation Safety Board) nyomozására. És minden velejárójára, akár legyen az akár negatív, akár pozitív értelemben beszélünk erről. Na már most lévén, hogy igaz történetről beszélünk, ezzel nem nagyon tudtak volna mit kezdeni, és így is úgy is bele kellett volna rakniuk mindezt a filmbe. Azonban úgy gondoltam, hogy nem kaptunk eleget abból, ami esetleg a színfalak mögött zajlott. Bár igaz ebbből a szempontból meg tudom érteni a rendezőt, hiszen az talán unalmassá tette volna a művet, igaz így sem volt éppenséggel egy olyan másfél óra a Sully az életemben, aminél nem éltem meg izgalmasabbat, de ez már egy másik kérdés.

Szóval az NTSB, akármennyire is ők a “jó fiúk” a legtöbb esetben, most mindenképpen a két pilótára próbálják meg rákenni a balesetet, illetve azt, hogy a gép a Hudson folyóban kötött ki. Ugyanis a saját adataik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a gép minden esetben eljuthatott volna akár La Guardia, akár Teterboro reptereire. És a film során erre az aspektusra próbálják építeni a konfliktust. Hiszen a pilóták nem értenek egyet azzal, amit a nyomozók állítanak, és ez természetesen fordítva is igaz.

És akkor jöjjön az első olyan pontunk, amire szeretnénk kitérni, mit is várhattok el a filmtől?!

Nos ami a humor részét illeti a dolgoknak, két kisebb-nagyobb szóvicctől eltekintve szinte semmit, lévén, hogy Clint Eastwood legtöbb alkotásának nem ez a fő erőssége, és nem erre próbál építeni a rendező. Igaz, amiket hallhatunk a dialógusokban azok jól jönnek ki, és az eseményekkel kapcsolatos háttértudás nélkül is érthetőek, ez tehát mindenképpen egy jó pontot ad a filmnek.

A CGI terén, bár nem számítottam arra, hogy pont ez lesz majd a kiemelkedő eleme az alkotásnak, igazából azt kell mondanom, hogy nem kaptunk sem rossz, sem jó megoldásokat. Ami viszont a hanghatásokat illeti, na azon a téren már voltak problémák. Legalábbis számomra mindenképpen akadtak, lévén, hogy még nem hallottam ilyen furcsán megoldott szerencsétlenséget.

Azonban ettől függetlenül nem lehet panaszom a továbbiakra, hiszen magát a repülőt, és minden egyéb olyan jelenetet, amihez esetlegesen kellett, ha mást nem egy valós szisztéma, vagy egy valós elem. Azt meg is oldották, a második trailer-ben jól látszik, hogy valóban vizen, nagy valószínűséggel folyón forgatták azokat a jeleneteket, melyek a való életben is, ott történtek. És azért már csak külön jó pontot tudok adni nekik, hogy a mostanra már nyugdíjazott kapitányt is bevették a tanácsadók sorába.

A látványvilággal kapcsolatban mondjuk lennének még mondanivalóim.

Hiszen a felépített szettek jól sikerültek, és ennek megfelelően azok nagyon is hihetően ábrázolják a dolgokat. Ami viszont az időjárást illeti, vagy éppenséggel azt, hogy hihető legyen az esetleges téli New York az már nem sikerült annyira jól. Legalábbis a túlzottan látszó lehelletek, illetve a kamu hóesés az nem sokat segített.

De akkor most már térjünk vissza a történethez.

A vizsgálat/nyomozás csúcspontján az NTSB emberei közlik a személyzettel, hogy hibát követtek el, ugyanis az ACARS (Aircraft Communication and Reporting System) adatai szerint az egyes hajtómű (bal oldali) még mindig alapjáraton pörgött, amikor megkezdték a fordulót, és ennek köszönhetően még meg tudták volna oldani azt, hogy visszatérnek a reptérre. Azonban a két pilóta természetesen kitart amellett, hogy nekik van igazuk, hogy az ACARS hibás adatokat küldött vissza, és nem volt más lehetőségük, mintsem a folyóban landoljanak.

És bár nem akarnak senkit sem hibáztatni, ennek megfelelően lefuttatták a szimulációkat úgy is, hogy mindkét hajtómű valóban megsemmisült, és azok a szimulációk is azt mutatták, hogy lehetséges lett volna mind a La Guardia 22-es, valamint Teterboro 3-as kifutópályáján a landolás.

Amennyiben pedig ezt be tudják bizonyítani, akkor az nem csak Sullenberger, hanem Skiles karrierjének a végét jelenthette volna. Természetesen Sully nem adja fel a dolgokat, és belekezd a saját nyomozásába. És próbálja felhasználni a kapcsolatait az Airbus-nál, hogy olyan szimulációkat is figyelembe vegyenek, ahol nem egy számítógép oldja meg a helyzetet, hanem két hús-vér pilóta.

És akkor téljünk színészi munkára

Captain Chesley “Sully” Sullenberger (Tom Hanks)

Hát Tom Hanksről aztán már igazán nem lehet mit mondani, talán az egyik kedvenc színészemről beszélek jelen pillanatban. És igazából láttam már olyan szerepben amit nem tudott rendesen eljátszani vagy a film túlságosan gyors irama, és a forgatókönyv miatt, mint például A Da Vinci Kód, illetve természetesen volt olyan is, amit azóta is nagyon sokan emlegetnek például a Forrest Gump c. alkotás. Mely amióta először láttam azóta az egyik kedvencemmé vált. És akármikor elő tudnám venni, hogy mégegyszer megnézzem.

És azt kell mondjam, hogy egészen addig, amíg a pilótát kellett alakítania, addig ebben a filmben is helytállt, és jól játszotta el minden mozzanatát annak a 208 másodpercnek, amit az eredeti személyzet átélt.

Ami a stresszes, és valamilyen szinten már már hallucinációkat, és rémálmokat átélő embert illeti, na ott már mondjuk voltak problémák. Legalábbis hiába alakított jól azokban a jelenetekben, amikor egy-egy rémálomból kellett felébrednie, a folyamatos stressz jelei nem látszottak.

És ez egy kicsit talán elvett az alkotás hitelességéből, de alapjaiban véve nem mondanám, hogy rosszul sikerült.

Jeffrey Skiles (Aaron Eckhart)

Nos Aaron Eckhart színészi játékáról nem tudok sok mindent mondani, és nem azért, mert nem ismerem a színész előző filmjeit, vagy nem tudom, hogy eddig mit csinált, hanem azért, mert Clint Eastwood, és a forgatókönyvíró talán abban a szindrómában szenvedett, amiben a legtöbben, amikor pilótákról van szó. Mégpedig, hogy csak és kizárólag a kapitány számít minden esetben, és az első tiszt szerepe nem annyira számottevő, mint bárki is gondolná.

Ennek megfelelően pedig a színészt elég erőteljesen a háttérbe szorították, és pontosan azért nem tudok túl sok mindent írni róla, mert bár eltöltött némi időt a vásznon, de ez nem volt elegendő ahhoz, hogy túlságosan sokat tudjunk írni róla.

Ezzel pedig elérkeztünk az utolsó elemhez, az összegzéshez.

Nos alapvetően nem sikerült rosszul a Sully c. film, bár Clint Eastwood, Tom Hanks, és Aaron Eckhart közös produkciójától sokkal többet vártam volna. És azt elismerem, hogy egy igaz történetből nem nagyon lehetett volna kihozni sokkal többet.

Főleg már csak azért sem, mert mindaz az anyag amire a filmet építették valóban nem tartott tovább, mint 208 másodperc. Majd mindezek után a nyomozás is szinte rekord idő alatt ért véget.

És talán az az elkötelezettségem, beszél most belőlem a légiközlekedés iránt, amikor az értékelésen gondolkozom. De azt kell, hogy mondjam, hogy a Sully bár egy jó alkotás lett, mégis úgy gondolom, hogy maximum egyszer, és talán jó szívvel kétszer nézhető a film.

És bár jó pontokat szerzett tőlünk, mégis úgy gondoljuk, hogy az alábbi értékelésnél többet nem tudunk adni rá.

4-out-of-5

Ezzel pedig a mai Movie Night epizódunk lezárult. Reméljük, hogy élveztétek ezt a tartalmat is?!

Amennyiben igen, akkor kérlek, hogy nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Illetve, ha nem szeretnétek lemaradni a további bejegyzéseinkről sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Valamint kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Mégegyszer köszönjük, hogy velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

 

Movie night: Sully” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.