Movie Night: Spectral

Mindig is mondhatni furcsán, de azt is mondhatom, hogy tisztelettel néztem azokra a filmekre, melyekben Budapestet láthatom, akár a valós megnevezéssel, akár úgy, hogy egy teljesen más szerepet kap a város.

Nos a Netflix legújabb akció thriller-ében sincs ez másképp, ezúttal éppenséggel Moldova egy meg nem nevezett települése helyett ugrottunk be.

És, hát a cselekményt és a forgatókönyvet ilyen téren nem szeretném kritizálni, szóval lássunk is neki annak, ami ránk vár a film megnézése során.

Spoiler-Alert

 

A történet szerint polgárháború polgárháború sújtja az országot, és az USA hadserege, és speciális egységei ennek megfelelően elindulnak, hogy rendet tegyenek. Arra azonban nem számítanak, hogy az embereiket olyan lények kezdik majd el pusztínani, amik nem tűnnek eviláginak. És bár szabad szemmel nem, azonban a kifejezetten ehhez a hadművelethez fejlesztett szemüvegeken keresztül láthatóak.

Ekkor jön be a képbe a DARPA egyik embere, aki természetesen felelős volt azért, hogy kifejlessze ezeket az eszközöket. És azt kapja feladatként, hogy derítse ki, hogy mik is ezek a semmiből előtűnő gyilkológépek, és ha az megvan, akkor találjon megoldást arra, hogy elpusztíthassák őket.

Elég egyszerűen hagnzik nem?!

Hát, nagyjából azért, mert az is. Tudjuk nagyon jól, hogy mit kapunk majd a filmtől, már amikor a legelején járunk. Hiszen adott egy pár katona, akik soha nem adják majd fel a harcot, legalábbis önszántukból biztosan nem. Adott egy DARPA mérnök / tudós, aki majd kitalálja a megoldást, illetve adott a szinte kötelező CIA ügynök, akinek az a parancsa, hogy bármilyen ellenséges technológiát ami fejlettebb mint az USA-é azt szerezze meg, és vigye vissza magával.

És itt kezdődnek a problémák. Alapvetően azért kezdtem neki ennek a filmnek, és ennek a Movie Night epizódnak, mett az előzetest látva jónak ígérkezett a film. Nem mellékeesen Budapest utcáit, és tereit látva úgy voltam vele, hogy ezt, ha mást nem azért megnézem, hogy leteszteljem, hogy a forgatási helyszínek közül mennyit ismerek fel a CGI ellenére is.

És körülbelül ennyit is tud majd nyújtani a film.

Mert izgalmat azt már kevésbé. Jól kinéző CGI effekteket még azt mondom, hogy biztosan, viszont pontos referenciákat, és olyan dolgokat, amik a legtöbb filmnézőnek feltűnnek, na olyanokat ismételten nem.

Mártmint persze értem én, hogy az US Army-t, vagy a Delta Force-t, vagy a Navy Seals-eket, vagy a jó ég tudja már, hogy kiket személyesítenek meg a színészek, de azt nem lehetett volna megcsinálni, hogy ha már a szövegkönyvben Abrams-nek említik a tankot, akkor egy T-72-esre legalább ráhúzzanak egy Abrams számítógép animációt? Vagy csak csináljanak egy modellt, ami ha mást nem úgy is néz ki?

Úgy érzem ez az epidód is át fog menni egy olyan review-ba, mint ahogy az Arrival sikerült, mert lennének még bőven olyan pontok, amikre kitérnék, ám az idő rövidsége miatt nem igazán van erre lehetőség.

Meg kéne említenem nyilván a színészi munkát is.

A probléma azonban ott kezdődik, hogy egyetlen ismerős arcot láttam a képsorok alatt, ez pedig nem volt más, mint a tábornok, aki a hadműveletet vezeti. Hiszen ezt a karaktert Bruce Greenwood játszotta, aki a Star Trek (2009), valamint a Star Trek: Sötétségben c. filmekből lehet ismerős sokak számára.

Rajta kívül azonban nem nagyon tudok megemlíteni senkit, mármint persze azt el tudom mondani, hogy ahhoz képest, hogy a Netflix milyen ütemben adja ki a saját készítésű filjeit, ahhoz képest nem lett rossz ez sem. És a színészek is nyilvánvalóan értik a dolgukat.

De valahogy nem állt össze rendesen ez a történet. Túlságosan lineáris volt minden, és inkább úgy éreztem magamat a film nézése közben, mintha szó szerint egy láncon húztak volna végig egyik helyről a másikra. És ez leginkább annak köszönhető, hogy pörög a film szinte folyamatosan. Azonban nincsenek mellékszálak, nincsenek olyan kitérők, amik legalább egy pillanatra is, de megakasztanák azt a robogást, amit a rendező, és a forgatókönyvíró diktál. Holott ez kifejezetten jót tett volna ennek az alkotásnak.

Ennek megfelelően lassan itt az értékelés ideje is.

Tudnám-e ajánlani a Spectral c. filmet bárkinek is, aki rendelkezik Netflix előfizetéssel? Amennyiben másfél órán keresztül szeretnétek nézni egy olyan filmet, amiben folyamatos a lövöldözés, és a számítógépes animációtól nem mentes Budapesti látkép, akkor mindenképpen. Mert ez esetben telibe találtatok a dolgokkal.

Amennyiben valami olyan misztikus filmre vágytok, ahol nem jöttök rá azonnal a megoldásra, akkor viszont semmiképpen sem. Mint azt az elején is leírtam, erről a filmről azért nem volt egyszerű írni, mert annyira nem lehetett róla mit, hogy az valami eszméletlen.

Bár a cselekmény alapvetően nem volt rossz ahhoz, hogy elvegyen két órát az életemből, nem hinném, hogy mégegyszer meg fogom nézni. Ennek köszönhetően tőlünk a Spectral nem kaphat más értékelést, mintsem a következőt.

1-out-of-5Ami sajnálatos, hiszen a Netflix előző filmje, legalábbis az előző amit mi is bemutattunk. A, The True Memoirs of an International Assassin az kifejezetten jól sikerült. De hát, nem lehet minden film tökéletes, sőt.

Ezzel pedig elérkeztünk a cikk végéhez is. Bár tudjuk nem azt kaptátok amit megszokhattatok a Movie Night sorozatban. Ettől függetlenül reméljük, hogy tetszett ez a cikk?!

Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

 

Movie Night: Spectral” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.