2017. év, első heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Hát így 2017-ben szeretnénk először is köszönteni titeket, illetve megköszönni előre i, hogy minket fogtok olvasni. A hideg idő ellenére jöjjenek az elmúlt hét legfontosabb eseményei számunkra:

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Kocsi a Dunában

terepjaro-a-dunaban-4-1024x682.jpg

Most viszont egy kicsit más a helyzet. A Hajógyári sziget északi csücskénél péntek délelőtt egy telepjáró hajtott a Dunába. Az autóban 2 ember és hat kutya utazott, akiknek még időben sikerült kimenekülni a süllyedő autóból, és a tűzoltóautóban melegedhettek át.

terepjaro-a-dunaban-1024x682.jpg

A rendőrség közlése szerint a szóban forgó autót kivonták a forgalomból és szabálysértési eljárást indítottak a sofőr ellen.

terepjaro-a-dunaban-2-1024x682.jpg

Samu György


Szikra

Még mielőtt elkezdenénk találgatni, hogy mit is jelent a cím, közlöm: Egy négylábú tűzoltónak a neve, aki sajnos már nincs köztünk.

“Ismét elhagyott minket egy kolléga, aki ha nem is két lábon, de négy lábon tíz éven keresztül rendíthetetlenül ült a sziréna alatt, és várta, hogy segíthessen” – így köszöntek el a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei Szikrától, a drótszőrű magyar vizslától.

Szikra profi tűzvizsgáló kutya volt, sorban a második a Mentőkutyás Szolgálat megalakulása óta.

szikra-e1483699468972-1024x576.jpg

Feladata a titkok megfejtése, az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlan jelek megtalálása és jelzése volt. Keresett benzint, gázolajat, alkoholt, mindent, ami szándékos tűzokozásra alkalmas anyag volt. Számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a tűzoltóság tűzvizsgálóinak, amikor kiégett autók, lakások, házak felderítését végezték.

Kollégái szerint Szikra igazi profi volt, sose kellett könyörögni neki, hogy végezze a feladatát, éjjel 2-kor is lelkesen ugrott autóba és indult egy újabb feladat felé.

szikra-2-e1483699428597.jpg

A munka díja általában egy finom falat vagy egy labda volt, és egy kis simogatás, amit mindig nagyra értékelt. Még kölyökként, nyolchetesen került a szolgálat vezetőjéhez, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, aki otthonában nevelte fel, de az első perctől fogva elkísérte szolgálatba is. Már az alomban, teszteléskor kiderült, hogy kivételes ösztönös szaglási, keresési képességei vannak.

Kiképzése egyéves koráig tartott, ekkor kezdte meg munkát önállóan, és beköltöztették a laktanyába. Minden kollégát elfogadott, az idegenekkel kedves, de közömbös volt, szeretett a feladatra, a keresésre koncentrálni, ösztönös tehetségnek tartották.

szikra-3-e1483699585532-1024x576.jpg

Szabadidejében leginkább sétálni, úszni szeretett, és a kedvenc programjai közé tartozott a már említett labdázás is. Szikra 2017.január 6.án aludt el örökre.

A róla készült videót megtekinthetik itt.

Köszönjük a szolgálataidat, és nyugodj békében Szikra!

Samu György


Külföld

Óvatosan a kölcsönadott autóval

Kétféle ember létezik: az egyik már átélte, milyen érzés, amikor az autójának csak a hűlt helyét találja ott, ahol leparkolt vele, a másik pedig attól retteg, hogy ez mikor fog ez bekövetkezni. Előfordulhat azonban az is, hogy a tolvajoknak semmi közük egy autó eltűnéséhez.

Egy skót férfi még júniusban kérte kölcsön a barátjától az autóját, hogy Manchesterbe utazhasson, a Stone Roses koncertjére. A BMW-t egy parkolóházban hagyta, csakhogy a koncert után azt is elfelejtette, hogy melyikben.

A feledékeny barát még öt napot töltött az angol városban, keresztül-kasul bejárta a nagy parkolóházakat, de képtelen volt ráakadni a kocsira. Amikor hazament, a tulajdonossal leveleket írtak a parkolóházakat üzemeltető cégeknek, sőt, a manchesteri önkormányzatnak is, de nem kaptak választ. Nem volt mit tenni, augusztusban bejelentették a rendőrségen az autó eltűnését.

Egy nappal szilveszter előtt aztán járőröző rendőrök lettek figyelmesek az elhagyatottnak tűnő autóra. Ellenőrizték a rendszámot, aztán felhívták a tulajdonost azzal, hogy van egy jó hírük, meg egy rossz. A jó az, hogy megvan a BMW, a rossz, hogy valószínűleg egy kisebb vagyon lesz a hat havi parkolás díja.

A történetről a Great Manchester Police belvárosi kapitánysága írt Twitter-bejegyzést. Úgy tippelik, az autó kiváltása akár ötezer font (kb. 1,8 millió forint) is lehet.

Samu György


Rendhagyó gyászmenet Tajvanban

Igazán emlékezetesre sikerült a 76 évesen elhunyt férfi búcsúztatása. Hatalmas tömeget vonzott egy tajvani politikus temetése, leginkább annak az ötven, alig felöltözött szexi rúdtáncos nőnek köszönhetően, akik dzsipek tetején táncolva szórakoztatták gyászmenet résztvevőit.

A Chiayi megyei önkormányzat egykori magas rangú tagja, a december végén elhunyt Hszian Tung keddi temetésén a Taiwan News beszámolója szerint több ismert politikus is megjelent.

A politikus fia elmondta: apja mindig is szeretett szórakozni, és úgy gondolta, a rúdtáncosokkal igazán boldog lesz az utolsó útja a földön. A gyászmenet több kilométer hosszú volt, és a táncoslányok mellett hagyományos zenekarok és dobosok feleltek a jó hangulatért.

Samu György


Technológia

CES 2017

Nos igen, nagyban folyik az idei évi CES, és ennek megfelelően természetesen a Linus Media Group csapata sem maradhatott ki abból, hogy megpróbáljanak majdnem mindenről tájékoztatást adni.

Ennek megfelelően, most mi is az ő videóiknak köszönhetően adhatunk tudomást nektek arról, hogy mit is várhattok a különböző számítástechnikai gyártóktól a 2017-es évben.

Gondolkoztatok már azon, hogy a PC-tekben lecserélitek a ventillátorokat vízhűtésre? Ez esetben a Thermaltake, és Luke Lafreniere ajánl most nektek egy kitűnő lehetőséget!

Szutor Márk


Megérkezett a Corsair legújabb Cherry MX kapcsolókkal felszerelt billentyűzete a K95. Linus mondja el most a véleményét minderről.

Szutor Márk


HP Omen

Nos a HP-ről eddig még nem tudtam jót mondani. Az Omen nevű termékük azonban mindenképpen egy érdekes dolognak bizonyul. És már várom az első review-kat a későbbiekben. Illetve a látottak, és a hallottak alapján ki tudja, lehet ki is próbálom majd.

Szutor Márk


Corsair Vengeance RGB DDR4 RAM

Na, hát azok után, hogy a Corsair már majdnem minden termékét RBG LED-ekkel látta el, akkor miért ne tette volna ugyanezt a legújabb Vengeance RAM moduljaival is?!

Szutor Márk


The Gigabyte PC

És most nem viccelünk. A Gigabyte igazán egyszerű elnevezési sémát választott, amikor a legújabb kreálmányuknak kerestek bármit.

Szutor Márk


Acer Aspire VX-15

Az Acer úgy tűnik most jött rá, hogy nem feltétlenül a high-end gaming notebook-ok jelentik a hatalmas bevételi forrást. Ennek megfelelően kihozták most a $800 körülre árazott laptopjukat.

Szutor Márk


ASUS Maximus 9 Alaplap

Nos az Asus, pontosabban az R.O.G (Republic of Gamers) részleg most kitett magáért, ami az egy nyomtatott áramköri lapon elérhető extra funkciókat, és szolgáltatásokat illeti. Lássuk, hogy mit mond majd erről Luke

Szutor Márk


A hét applikációja

Android

SoloLearn Python

A hét appja bővebben sorozat következő “terméke” a Learn Python lesz, ami egy elég összetett programozási nyelv, de a szépsége a sokoldalúságában rejlik. Tehát ahogy megszokhattátok, részletes ‘leírás’ A Hét Appja Bővebben cikkünkben lesz olvasható!

google-play-icon_2x

Samu György


Sport

Labdarúgás

Vajon folytatódik e a veretlenségi sorozat?

Szombaton a Real Madrid a Granada ellen beállította a 39 mérkőzéses spanyol veretlenségi rekordot. Április 6-án Wolfsburgban kapott ki 2-0-ra a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Azóta 39 tétmérkőzésen nem kapott ki, ezzel megismételte a Barcelona erre vonatkozó rekordját.

Toni Kroos víazstvo oslava

A 17. fordulóban a tabella utolsó előtti helyén levő Granada csapata nem tudott mit tenni a hazai csapat nyomása ellen. Ennek következtében nem jelentettek nagy kihívást a blancóknak.
A  meccs összefoglalóját ide kattintva tekinthető meg.

Jelenleg 6 pont az előnye a Real Madridnak a címvédő Barcelonával szemben.

Téglás László


Hogyan tovább?

Miután a franciaországi Európa-bajnokság véget ért, a magyar válogatott Kádár Tamásért egyre jobb és jobb csapatok jelentkeznek be.2015 óta van a lengyel Lech Poznan csapatánál. Az értékét a Transfermart körül belül 350 millió Forintra taksálja.

6sneccckhikbbnpcs

A válogatott bal hátvédet olyan csapatok csábítják mint a Preimer League cím védő Leicester City , Newcastle United, Ajax vagy talán a Bologna csapatához szerződik ahol honfitársával együtt tudna játszani.

Téglás László


Vizilabda

 Megnevezték a férfi vízilabda keret tagjait

Az újonc Märcz Tamás, a férfi vízilabda válogatott szövetségi kapitánya kinevezte a játékosokat akikkel megkezdte a felkészülést  január 5-8. között Szolnokon.

vizilabda-labda

A kapitány az alábbit nyilatkozta, hogy mik a jövőre nézve a tervei:

Nagyon kevés lehetősége van a válogatottnak az összetartásokra a bajnoki szezon végéig, ez a január eleje az egyik ilyen időszak, amit mindenképpen meg kell ragadni, hiszen legközelebb csak a februári Volvo Kupán tudunk találkozni, ahol gyakorlatilag azonnal meccseket játszunk. Nyitottabb és egy kicsit bővebb keretet állítottam össze, mint amit eredetileg terveztem, figyelembe vettem klub- és játékosérdekeket is. Szerettem volna kicsit elszeparálni a csapatot, ezért megyünk most Szolnokra.

Vannak fontos játékosok, akik hiányoznak a mostani keretből, a legtöbbjükkel beszéltem. Remélem a jövőben számíthatok a részvételükre. Továbbra is az a legfontosabb cél, hogy a budapesti világbajnokságon a lehető legerősebb kerettel szerepeljünk majd

A jelenlegi keret:

kapusok: Decker Attila (Honvéd), Lévai Márton (DVSE), Nagy Viktor (Szolnok)

mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Kovács Gábor, Nagy Ádám, Salamon Ferenc, Zalánki Gergő (OSC), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő (Eger), Fülöp Bence, Jansik Dávid, Mezei Tamás, Vámos Márton (Szolnok), Kovács Péter, Török Béla (BVSC), Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC)

Téglás László


Úszó világbajnokság

Egy hónap alatt úgy fogytak a jegyek az úszó vb-re mint a gumicukor. Közel 34 ezer jegy talált gazdára. 21 ezret a úszó- és műugró-versenyekre épülő Dagály uszodába valamin 7 és fél ezrer jegyet a Hajós András Uszodában rendezendő vízilabdatornára értékesítettek

18199-uszo-vilagbajnoksag

A július 14 és 30 között rendezett különböző számok közül a legjobban inkább aziránt érdeklődnek, amelyben  Hosszú Katinka is részt vesz és a  férfi 10 méteres toronyugrás.

Külföldről is elég nagy az érdeklődés, közel hatezren vásároltak eddig jegyet, nagy részük Nagy-Britanniából és Kínából.

Téglás László


Kézilabda

Pozitív tapasztalatok a Bygma Kupán

A világbajnokságra készülő férfi kézilabda válogatott a Bygma Kupa 3 meccséből 2 fordulót győzelemmel zárt. A olimpiai címvédő és házigazda dánok ellen viszont vereséget könyvelhettünk el pedig 4 góllal is vezettünk a találkozó során.

hun-slo_uj_fekvo_lead

Az utolsó fordulóban nem lépett pályára térdfájdalmak miatt Bodó Richárd bal-átlövőre a hazatérést követően hétfőn MRI-vizsgálat vár és attól függ, hogy kezdőként rész vehet-e majd a jövő héten kezdődő Franciaországban rendezendő világbajnokságon.Viszont az eddig sérüléssel bajlódó Balogh Zsolt az Egyiptom ellen szerepelhetett először.

A mérkőzések az alábbi eredménnyel zárultak:

  • Magyarország-Egyiptom 32-26 (18-13)
  • Magyarország-Izland 30-27 (18-15)
  • Dánia-Magyarország 24-21 (8-10)

Téglás László


Programajánló

Belföld

XVI. Nemzetközi Böllérverseny Napkoron

napkor_bollerverseny

A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat.

A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is.

A hentesek választhatnak, mangalicát vagy hússertést vágnak, ám a versenyben csak azok vehetnek részt, akik mangalicát dolgoznak fel. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja.

Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák.

Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is.

A Napkorona Udvarház területén a színpadon napjaink legnagyobb sztárvendégei szórakoztatják a közönséget.

Bővebb információ: ITT

Samu György


Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003020191199
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu942@gmail.com

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglaslaszlo@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.