Könyvmolyoknak: Dan Brown – Digitális Erőd

Szervusztok! Elindítjuk új cikksorozatunkat ami pedig a címben is olvasható könyvajánlásról fog szólni.

Mától kezdve minden második héten szombaton délelőtt 10:00-kor egy régebbi vagy egy új  könyvet vagy épenséggel egy szerző könyveit fogunk górcső alá venni.

A Movie night keretein belül volt szó Dan Brown-ról és a könyveiből készült filmekről-A Da Vinci kód, Angyalok és démonok  és az Inferno -ámde ebből SAJNOS nem készült film. Még. A Digitális Erőd egy zseniálisan felépített krimi amiben bár az elején lehet már sejteni ki kivel van, azért tartogathat meglepetéseket.

Számomra ez a könyv jelenti igazából Dan Brown-t. Izgalmas, nem lehet letenni, mert folyton történik valami. Ha filmes hasonlattal kéne élnem akkor olyan mint a Vissza a jövőbe, legalább annyisszor újraolvasnám a könyvet mint amennyiszer szívesen megnézném az időutazó DeLorean kalandjait.

Térjünk is rá a lényegre.

A könyv maga. Az első kiadás óta újratervezték a borítót, személy szerint a kék sokkal jobb mint az új verzió. A könyvet az író köszönetnyilvánítással kezdi majd egyből rá is tér a prológusra amit egy japán programozó, Ensei Tankedo halála jelenti.

Az első 30 oldalon megismerjük a könyv főszereplői közül David Becker-t és Susan Fletcher-t akik egy párt alkotnak mégis szinte az egész könyv során külön szálon folynak a történések. Mindketten kiemelkedőek a saját területükön. A férfi nyelvész professzorként keresi a kenyerét míg a nő kíváló kriptográfus az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (National Security Agency-tobábbiakban NSA).

Susan felettese valamint mentora Trevor Strathmore parancsnok aki az NSA igazgatóhelyettese és a Kriptográfiai Részleg vezetője. Az úgymond főszereplő az ott lévő szuperszámítógép amely a sok lúd disznót győz elvvel töri fel a kódokat (3 millió processzorral könnyű).

Viszont ennek a gépnek a létezését nem voltak hajlandóak elismerni. Ensei Tankado ez ellen volt, azt akarta, hogy ismerjék be a létezését. Hát még mielőtt a zsarolása célt ért volna – mert megzsarolta az NSA-t hogy tönkreteszi őket – sajnos egy titokzatos fémkeretes férfi kiiktatta. Ezzel párhuzamosan a Kriptográfián röviden Kripto a szuperszámítógép amely a TRANSLTR nevet viseli elég hosszú ideje próbál feltörni egy algoritmust az ún. Digitális Erődöt. Sikertelenül. A közel 2 milliárd dolláros gép tehetetlen ellene.

Milyen érdekes egyébként, hogy a kis dolgok olykor mekkora problémát tudnak okozni.

Mint említettem David és Susan 2 különböző helyszínen vannak elég sokáig, viszont kettejük között ott van Strathmore parancsok. Ő volt az aki behívta Susant mert szüksége volt rá valamint David-et Spanyolországba, ahonnan a Digitális Erőd belépési kódját igyekszik megszerezni a sevilla-i hullaházból, de sajnos elkéstek vele. A haldokló Tankado továbbadta egy  német turistának. Az, hogy egy német turistánál volt nem volt egyértelmű az elején. A mentősöket a helyszínre hívó kanadai francia Pierre Cloucharde-ot egy szerencsétlen baleset folytán egy közeli kórházba kerül ahol ellátták a fejsérülését és a törött csuklóját. Miután David elhagyta a kórtermet a fémkeretes szemüveget viselő férfi a kórházban fekvő Pierre-t megöli.

David a Clinica de Salud Pública-ban talál rá és egy kis agyafúrtsággal meg tudja tőle, hogy a német férfival levő “hostess” lány neve Harmatcsöpp ami az angol megfelelője Rocíó-nak. Rocíó-ra és német partnerére Hans Huberre az Alfonso XIII szállodában talál rá, a 301-es szobában. Rövid de annál lényegretörőbb beszélgetésből David megtudja, hogy egy punk lánynál van a gyűrű. Piros-fehér-kék haj, brit zászlós póló koponyás fülbevaló. Ez volt a legtöbb amit megtudott róla.

Időközben a Kriptóban Susan elindított egy nyomkövetőt, hogy megtudják a második belépési kódhoz tartozó személynek az adatait. Azonban Greg Hale aki szintén a Kriptográfiai Részleg dolgozója megszakítja a keresést,mert azt hiszi, hogy utána akar szaglászni Strathmore. Aki úgy került oda, hogy a Skipjack nevű project-et leleplezte. Amibe írtak egy hátsó ajtót, hogy könnyebb legyen dekódolni az üzeneteket. Ezt akarja ismét csinálni a parancsnok, csak ezúttal világ méretű lenne. Mert ha meg lenne a belépési kódja akkor írhatna egy kiskaput az eredetibe, kicserélhetné a neten lévővel amit még csak letölteni lehet, használni nem. Elhitetnék a közvéleménnyel, hogy a TRANSLTR nem tudta feltörni és akkor mindenkinek az kell majd. Egy univerzális titkosítási mód lenne amit könnyedén dekódolna az NSA.

Ensei Tankado a halála előtt aukcióra bocsájtotta a Digitális Erődöt, ezért is került fel a netre letölthető formában.Minnél többen próbálták dekódolni és nem sikerült annál többet ért. Így volt vele Tokugen Numataka is a Numatech vezérigazgatója.Aki aggódott, hogy a rejtélyes amerikai telefonáló nem fogja betartani amit ígért.

Susan nem sokkal később miután rájött, hogy a nyomkövetőjét Hale szakította meg újraindította. Greg Hale gépében rátalál e-mailekre melyeket Ensei Tankado küldött. Közben a fiatal rendszerbiztonsági technikus Phil Chartukian bezörög a 3-as egység üvegfalán – a kriptográfusok saját kis Játszóháza- hogy baj van a TRANSLTR-rel. Greg Hale volt olyan szíves és kiment vele.

Eközben a Sevillában az Alfonso XII 301-es szobájában Rocíó Eva Granada-át és Hans Huber-t megöli a szemüveges gyilkos ami tulajdonképp egy kommunkikációs eszköz is, mert a férfi 12 éves kora óta süket volt.

Miközben Chartukian e van pánikolva amiatt hogy az NSA adatbankja vírust kap megismerjük Chad Brinkerhoff-ot aki az igazgató Leland fontaine asszisztense és jobbkeze. Valamint Midge Milkent is aki a Nagy Testvér szerepét tölti be, hiszen ő kezeli az összes kamerát, poloskát, és egyéb megfigyelést végző készüléket. Chad épp a költség per dekódolási adatokat ellenőrite mikor látta, hogy valami nem stimmelt és szólt Midge-nek. Bár ne tette volna. Láthatták, hogy elég hosszú ideje nem végzett el kódfeltörtést és Midge elkezdett gyanakodni.

Ugy David megtudta, hogy hogyan néz ki a lány és szerencséjére találkozott pár sráccal akik ugyanúgy néztek ki. Felszálltak a 27es buszra amit David épp elért. kivitte őket a Club Embrujo nevű szórakozóhelyre ahol megtudta, hogy a lányt Megannak hívják és a reptérre ment ki ,hogy hazamenjen.

Midge annyira azt akarja,hogy neki legyen igaza, – márpedig az lesz – hogy felhívja Jabbát aki a TRANSLTR létrejöttében segédkezett , hogy probléma van. Ő pedig szimplán elhajtja.Viszont egy későbbi beszélgetésükben Jabba elszólja magát,hogy a TRANSLTR szűrőjét – Gauntlet – ki lehet iktatni manuálisan.

Miután a Kripto elsötétedett Susan meglátja a parancsnokot aki bizonytalan körülmények között elhunyt Phil Chartrukian-t nézi, a TRANSLTR szervízjáratának csapóajtaján keresztül zuhant 30 métert , valamint Greg Hale is jelen volt .

David utoléri Megant-t a repülőtéren,miközben üldözőbe vette a szemüveges gyilkos amkiről megtudjuk, hogy Hulohot a neve. Míg David egy motorbiciklin menekül addig Hulohot egy taxival üldözi.

Miután nagy valószínűséggel zárlat keletkezett mikor meghalt Chartrukian, a Kripto teljes sötétségbe borult és az ajtók bezáródtak.Susan a parancsnok segítségével sikeresen bejut a 3-as egységbe,

David mikor bemegy a repülőtéri váróterembe nem talál senkit,majd a WC-ben mégis rátalál Megan-re aki félreérti a helyzetet és lefújja gázsprével.

Midge a hajthatatlansága miatt kinyomtatja a titkosított adatoka az igazgató irodájában,hiszen úgyis külföldön van. Természetesen pont akkor ért vissza mikor ott volt ő is meg Chad is.

A fádalmakkal küszködő David a félreértést tisztázva megveszi Megan-nek a repülőjegyet, hiszen lekéste a gépét és cserébe megkaja tőle a gyűrűt amibe bele van vésve a belépési kód. Természetesen Hulohot a háttérből figyel.David a repülőtéri mellékhelyiségben rátalál a meggyilkolt Megan-re majd szemtől szemben találja magát Hulohot-tal és egy rövid harc után menekülőre fogja egy robogón.

Strathmore úgy dönt,hogy elmondja tervét a digitális Erőddel kapcsolatban Susan-nek akivel azután kimennek a sötét Kripto előcsarnokba.Ekkor kapja el Greg Hale a nőt,de a parancsnok ártalmatlanná teszi őt úgy,hogy a fémlépcsőhöz hozzávágja a cipőjét és ezáltal elterelte a figyelmét.

David a motrobiciklivel a repülőgép hangár felé vette az utat ahol egy Learjet várja őt, ami vissza viszi Stone Manorba.Menekülés közben az autópályáról kénytelen volt bemenni a városba, mert a lopott taxival hamarabb utolérte volna őt minthogy elérte  volna a repülőgép hangárat.A városban aztán a szűk sikátorban sikerült lerázni őt,legalábbis ezt hitte.Az egyik pillanatban hirtelen megjelent előtte és meglőtte őt.Szerencsére csak súrolta a golyó.

Fontaine igazgató próbálja elérni a fényárban úszó Kriptót,de senki nem veszi fel.

Hulohot nem tudja elkapni Davidet miután eltalálta,mert temlombaindulók özönlöttek ki az utcára és sodorták be őket a katedrálisba.Miután a katedrálisból kikeveredett,Langdon felmenekül a Giralda toronyba ahol csak egy bejárat van. Az üldöző örül annak , hogy üldözöttje csapdába sétált.Felért a tetőre és sehol a professzor.

Davidnek pont volt annyi ideje, hogy sikeresen kifüggeszkedjen az egyik nyíláson ,s amint hallotta, hogy elkezdett visszafelé sietni gyorsan beugrott és elkezdett futni lefelé.Hulohot csak 1 kanyarral volt mindig lemaradva,ezt David is tudta.Hirtelen egy gyertyatartóval elkaszálta David Hulohot-ot és az esés következtében életét vesztette.

Ahogy távolodott David a toronytól egy furgon fékezett le mellette és mégkérte a kiszálló két férfi őt , hogy menjen velük.Viszont ő nem bízott bennük és megpróbálta lelőni őket, ehelyett ő volt az akit lelőttek altatólövedékkel.

Strathnore lement a TRANSLTR szintjére megnézni, hogy mit tud tenni.Meglátta Chartrukian testét aki véletlenül esett be a nyitott csapóajtón mikor a parancsnokkal vitatkozott. Ezért tűnhetett úgy mintha szándékosan tette volna, mert nem lehetett pontosan látni mi történt. Összegzi magában,hogy mi is történt edig és minek kell még történnie.Greg Hale-nek is meg kell halnia. Elsődleges feladata mindenesetre a TRANSZLTR lekapcsolása volt amit sikerül véghezvinnnie.

Miután Strathmore feljön a a 3-as egységbe Greg Hale-t találja a földön mellette Susan, a kezében pisztoly. Mivel kölcsönadta neki a zakóját mert fázott a fiatal kriptográfus, ezért megtalálta a benne levő kommunikációs eszközt. Susan mivel rájött, hogy hazudtak neki és szerelme feltehetőleg halott, kirohant a 3-as egységből. Ekkor olvadt le 3 millió szilícium processzor és mérgező füst kezdte elönteni a csarnokot.

A menekülés egyetlen útja a parancsnok irodáján keresztüli lift volt. Arra kezdett el Susan rohanni mikor a parancsnok épp az égő TRANSZLTR előtt volt mikor teljesen fel nem robbant vele együtt. A liftet csak jelszóval lehetett használni. Susan végiggondolt mindent ami vele eddig történt és rájött, hogy a jelszó az ő neve.

A lift egy alagút sztrádához vitt. Egy kis bolyongás után egy férfi jelent meg egy golfautót vezetve. Chad Binkerhoff volt az,  aki elvitte Leland Fontaine-hez.

Jabba asszisztense szólt neki, hogy valami nagyon nagy baj van az adatbankkal s kiderült, hogy egy vírus támadja amit a TRANSLTR-be bevitt fájl tartalmaz. Majd lementek az adatbank központba ahol a valódi okát megtalálták, hogy mit is csinál ez a vírus ami nem vírus, hanem egy féreg. Jabba röviden felvázolja mi a különbség a vírus és a féreg között, majd egy prezentácóval ábrázolják az adatbank védelmi szintjeit, ami abban a pillanatban is támadás alatt volt.

Leland Fontaine egy audio-vizuális kapcsolatot hozott létre a két férfivel akik a furgonba tették be David-et. Jelentést tesznek a történtekről. Hulohot halálláról akinek a teste mellettük van valamint még egy test vérben akit Susan egyből felismer.David volt az.Miután felébredt elmondja a gyűrűn levő szöveget ami a belépési kód lehet de nem az. Majd levetítenek egy videót Ensei Tankado haláláról.

A bediktált szöveget beírják szünetek nélkül, mivel rossz bejelntkezési kód ezért felgyorsul az adatbank elleni támadások mértéke. Időközben a forráskódban találnak olyan betűcsoportokat amik nem részei a program működésének, ezeket sorba rendezve egy 64 betűs teljes négyzetet kapnak amiből kiolvassák a következő lépést, hogy megfejtsék a helyes jelszót.

Susan az interneten keresi a megoldást, miközben mindenki pánikol a közelben. Már majdnem teljesen leomlott a teljes védelme az NSA adatbankjának mikor rájön a megoldásra amit gyorsan beüti azt .A támadás megszakad és a rendszer kezd visszaállni.

A rengeteg megpróbáltatás után Stobne Manorban végre együtt van Susan és David, ahol David újra megkéri a kezét a nőnek .

Az epilógusban fény derül Tokugen Numataka titkára. Egy  milliárdos cég elnöke aki egy hatalmas áttörést várt a Digitális Erődtől. Amit a saját kitagadott fia írt.

A könyv végén található egy számsor. Ami egy kis feladványt tartalmaz. (Amit megjegyzem Dan Brown nagyon is jól kitalált, és érdemes vele a Google segítsége nélkül egy kicsit foglalkozni. [a főszerk.])

Remélem ez a tömörített vázlata a könyvnek meghozta a kedvet, hogy elolvassátok. Valamint amennyiben tetszett a fentebb olvasott cikk akkor a legközelebbi alkalommal is velünk tartotok majd amikor szintén Dan Browntól az Infeno című könyv lesz a témánk.

Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Valamint kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Mégegyszer köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50

icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.