Netflix & Chill – Taboo #1.1 & #1.2 (Season 1, Episode 1 & 2)

Sziasztok!

Úgy gondoltuk, hogy ha már a Movie Night keretein belül filmekkel foglalkozunk akkor miért ne írhatnánk a sorozatokról is hétről hétre? Főleg azokról amik nemrégiben vagy a közeljövőben lesznek levetítve.

Alapvetően inkább sorozat mint filmorientált vagyok. Szívesen nézek újra olyan sorozatokat amiket már láttam ezerszer mint a filmeket. Az az igazság, hogy nem tudom kivárni míg lemegy egy évad, ezért igyekszem minél több olyan sorozatot követni hétről hétre amik úgymond kitöltik az újabb részig az várakozási időt.

Nem vagyok nagyon válogatós, de természetesen szívesen nézek olyan sorozatot ami megragadja a figyelmem. Amennyiben úgymond esélyt adok egy sorozatnak pedig annyira nem is érdekel és a pilot epizód annyira jó lett, hogy felkeltette az érdeklődésem akkor persze természetesen tovább nézem. Esetleg további 1-2 részt ami alapján eldöntöm, hogy elkaszálom e vagy berakom a követéseim közé.

Így voltam a Tabu című sorozattal is amire a választásunk esett.

Bár már levetítették az első 2 részt a 8 részes mini sorozaból- ami remélhetőleg több évados lesz –  az alábbi feliratos trailer egy rövid betekintést adhat.

 

Az alaptörténet 1814-ben játszódik mikor James Keziah Delaney – akit az Oscar díjra jelölt Tom Hardy színész alakítja – 10 éves afrikai távollétéből hazatér Londonba, ahol elhunyt édesapja örökségét szeretné átvenni. Azonban a Kelet Indiai Társasággal – esetleg karib tenger kalózai utalással is találkozni fogunk? – összeütközésbe kerül az örökséggel kapcsolatban és ennek következtében az Amerika és Nagy-Britannia közötti háború kereszttüzében találja magát.

Miután a pilot epizódot – aminek a címe Shovels and Keys- megnéztem, nem voltam teljesen biztos abban, hogy mit is kezdjek ezzel a sorozattal. Hiszen olyan remek színészek vannak benne mint a főszereplő Tom Hardy, Oona Chaplin akit Talisa Stark-ként  Robb Stark feleségeként a Trónok harcából ismerhettünk meg valamint Jonathan Pryce is akit ugyebár a Karib tenger kalózaiban láthattunk mint Weatherby Swann kormányzó.Egyébként amellett, hogy Hardy a főszereplőt játssza mellette írója is a sorozatnak édesapjával , Chips Hardy-val valamint Steven Knight-tal aki olyan filmekhez írt forgatókönyveket mint Az ételművész és A hetedik fiú .

Spoiler-Alert

A pilotból nem lehetett megtudni sokat, épp ezért azt remélem, hogy a 2. epizód több információval rendelkezik majd.

Lássuk, hogy mit lehetett megtudni a szereplőkről valamint a pilot részről dióhéjban. James Keziah Delaney ifjabb korában kiváló kadét volt aztán valami megváltozott. Magatartása destruktív lett mind a környezetére és magára is. Aztán egy  rabszolgahajóra került és 10 évet töltött el rabszolgaságban. A kiszabadulásáról még nem derült ki semmi, de annyi biztos, hogy időközben kapcsolatba került édesanyjával valamilyen úton módon aki már rég eltávozott az élők közül. Egyébként egy kis spirituális töltettel is rendelkezik a sorozat, hiszen ő indián volt akit James édesapja az örökölt földdel eggyütt vásárolt meg.Nem mellesleg azt is kideríti, hogy – miután szándékosan exhumálja – megmérgezték őt.  Ott van a húga is aki ( Oona Chaplin )  bár a féltestvére igyekszik felvenni a kapcsolatot vele annak ellenére, hogy a férje erősen ellenzi azt. A szigetet Nootka – szorosnak nevezik amit megpróbál a Kelet Indiai Társaság – aminek a vezetője Sir Stuart Strange ( Jonathan Pryce ) megszerezni magának, hiszen stratégiai előnyre tenne szert az Amerikával szembeni háború alatt. Főszereplőnk ennyire nem hülye – bár annak akar látszani a későbbiekben – és visszautasítja az összes ajánlatot gondolkodás nélkül. Tehát számíthatunk további konfliktusokra bőven ezek után is.

js117148764_warning-use-of-this-copyright-image-is-subject-to-the-terms-of-use-of-bbc-pictures27-digi-large_trans_nvbqzqnjv4bqpvlberwd9egfpztclimqf98oamgzyx8vqbq2hlobtfc

Az operatőri munkára csak annyiból lehet panasz, hogy a közeli felvételeket valamiért annyira nem tudták megoldani olyan jól mint a távolabbiakat.

A helyszínek a korszakhoz illeszkednek mind a társadalmi osztályok alapján és az akkori körülmények szerint is. Az utcákon nyilvános WC amit egy fal választ csak el, az arisztokrácia  korhű tulajdonokkal rendelkezik és a többi. A bordélyházakat és szolgáltatásait egyszerűen nem lehet kihagyni egy ilyen kaliberű sorozatból.

A vágás a párbeszédek között egyenletes és csak néha fordul elő, hogy a snitt nem a beszélőre koncentrál hanem azt mutatja akihez beszélnek hiszen a reakciót szeretnék megmutatni ezzel. A dialógusok nem unalmasak, könnyen követhetőek és érthetőek amennyiben eredeti nyelven nézitek meg a sorozatot.

A zene és hangeffektek szerencsére ileszkednek az eseményekhez és helyszínekhez. Értem ezt arra, hogy az édesapa temetésénél gyászosabb és mélyebb hangvételű, azonban a templomi búcsúztatásnál az oda megfelelő kórust hallhatjuk.

Ebben a sorozatban még rengeteg potenciál van első benyomásra a pilot alapján. Milyen körülmények között vásárolta meg az édesanyját és a Nootka- szorost az édesapja?  Milyen volt az édesanyja valójában?  Mi történt James-szel, hogy így megváltozott?  Sorolhatnám tovább, éppen ezért teljesen reálisnak tartom az imdb 9,3-as értékelését.

Akkor lássuk mit tudhattunk meg a 2. epizódból.

Az epizód elején bebizonyosodik az amit eddig is lehetett gyanítani, a Kelet Indiai Társaság meg fogja ölettetni James Delaney-t, legalább is felbérelnek valakit aki elvégzi helyettük a piszkos munkát. De miért is lepődök meg ezen? Általában így szokott lenni – nem tudom, hogy a valóságban is – minden ilyen esetben, a gazdagabb társadalmi osztály inkább mással végezteti el a munkát, komornyikok, takarítók valamint rabszolgák.

Újabb karakterrel találkozhatunk név szerint Attucis-szal, akiről kiderül, hogy a néhai Horace Delaney tartozott neki. Atticus és James között érdekes párbeszéd alakul ki. Atticus olyan dialógust folytat vele mintha valójában 3-an lennének egyrészt valaki aki James-nek információt ad, viszont ott van kíváncsi, tudást kereső oldala is.

taboo_episode_2_review__tom_hardy_s_james_delaney_faces_a_bloody_reckoning

Reméljük láthatjuk még a további részekben is, ígéretes karakternek tűnik. Végülis az atticus jelentése athéni és a görög mitológiában Athéné volt a tudás és bölcsesség istennője.

Továbbá új szereplő még a régens herceg ki elég manipulálhatónak látszik – amit abből a kevésből lehet leszűrni – hiszen nem mindegy milyen színű a kereszt ha nem azon van a hangsúly. Remélem jól átejti őt a Társaság. Érdekes, hogy James nem bízik senkiben Brace-en a komornyikján kívül, mégis hisz egy fiatal leánynak aki azt állítja, hogy veszélyben az élete . Igazából nem veszi nagyon komolyra, felkészülni felkészül arra, hogy meg kell védenie magát de továbbra is folytatja a mindennapi életét.

Vesz egy hajót amivel kereskedni kíván a Nootka-szoroson keresztül, aminek e tulajdonjoga – na és itt jön a csavar –  már kérdéses hiszen megjelenik egy fiatal színésznő aki törvényes felesége bocsánat, özvegye az elhunyt Delaney-nek. Továbbra is igyekszik tartani a kapcsolatot testvérével, habár féltestvérek talán több volt közöttük…

Kíváncsian várom, hogy milyen további ellentétek vagy szövetségek jönnek létre, hiszen az özvegy megjelenése a Társaságnak újabb lehetőségeket ad. Valamint milyen következményekkel járhat  az , hogy egyedüli örösnek nevezte ki  James Delaney-t az apja.

Miután egy rövid összeszólalkozás volt köztük, hazafelé az utcán sétálva egy sötét alak női ruhában megtámadja, hiába volt kéznél a kés sajnos egy szúrást kap míg a másik félt nem kímélve Delaney több szúrást visz be neki. Szegény pára.

Érdekesnek találom azt, hogy fehér lovat választottak Delaney mellé, hiszen a karakter nem éppen a szőke herceg csupa színjósággal a szívében. Amúgy jól mutat a tetőtől talpig feketében valamint kalappal rajta, eléggé szélsőséges. Vajon mű lótrágyát használnak? Mert mindig mindenhol tele van vele az utca…

Továbbra is túl sok a “shaky cam” az operatőr részéről a közeli felvételeknél. Semmi baj elnézzük neki. Majd belejön. Még van 5 rész arra , hogy az utolsó részig bizonyítson. Egyébként minden más helyzetben pacek volt.

Díszlet és kellékek

Továbbra is nagy figyelmet fordítanak a kiegészítőkre. A kalapok! Ha kiegészítőknél kéne főszereplőt választani akkor a különböző fejfedők lennének azok. Legyen akár férfi vagy női, tükrözik a viselőjük természetét. A bútorok sem elhanyagolható tényezők,  vegyük csak figyelembe a régens herceg részt. Előszőr nem vettem észre, de mikor figyelmesebben újranéztem akkor észrevettem, hogy egy élő nyúl ugrál a lábánál. Tigrisbőr szőnyeg,  egy kitömött páva valamint egy szintén preparált zebra bámul ránk a tucatnyi gyertya fénye mellett. Nem is értem minek kellenek,  ha világos van..

128028Na és ott van a  holdfényes kikötő ami bár nagyon királyul nézett ki, több mint valószínűnek tartom, hogy nem vártak egy ilyen éjszakára csak hogy ezt a felvételt elkészítsék.  A festmények a falon valamint a  hatalmas tükör az epizód végénél amibe természetesen csak James és a húga néz bele ugyanabban a pillanatban.

Ezzel pedig a mai Netflix & Chill epizódunk végéhez értünk. Találkozunk jövő héten!

Addig is, ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Hamarosan ismét jelentkezünk!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.