A Hét Appja Bővebben (Windows): Kodi

Rég volt már példa arra, hogy Windows-os alkalmazással foglalkoztunk volna. Olyannyira, hogy ez a sorozatunk még nem is futott akkor.

Azonban így az új év alkalmából, illetve annak köszönhetően, hogy a magam részéről hamarosan megkapom az új céges telefonomat, mely természetesen egy Windows-t futtató készülék lesz.

Úgy gondoltuk, hogy akkor itt az ideje egy kicsit ismét a Windows Store-ban kutakodni, és ennek megfelelően egy-egy jól használható alkalmazást találni.

Így akadtunk rá mai jelöltünkre a Kodi-ra

Sokaknak talán ismerős lehet a név, hiszen akik összeraktak maguknak akár egy Media Center PC-t, vagy akár csak egy-egy Android-os készüléket alakítottak át hasonló célokra, náluk könnyen felmerülhetett a mostanra már v17.0-nál járó alkalmazás.

Ennek pedig számos oka lehet, egyrészt a szoftver önmagában véve teljesen nyílt forráskóddal rendelkezik, így tehát bárki, bárhonnan, és bármikor írhat hozzá újabb plugin-okat, funkciókat. Adhat hozzá újabb TV csatornákat, és így tovább.

Másrészt pedig egy ingyenes alkalmazásról beszélünk, ami a házimozi rendszerek létrehozásához kifejezetten előnyös kezdet lehet, hiszen így már legalább amiatt nem kell fájjon a fejünk, hogy a relatíve drága hardver mellé, még egy körülbelül hasonló árkategóriájú szoftvert is társítsunk!

De akkor térjünk rá magára az alkalmazásra

Egy nagyon is erőteljes appról beszélhetünk, mely az alapértelmezett add-onokkal is bőven elegendő kompatibilitást fog biztosítani bárki számára. Legalábbis uncompressed .MOV, majd utána konvertált .mpeg2, .mkv, valamint .flv fájlokkal teszteltem a videólejátszást, és sehol sem ütköztem kompatibilitási hibába.

Képek terén mondjuk már a .cr2 (avagy a Canon Raw) fájlokkal nem tudott mit kezdeni, azonban a népszerű kiterjesztésekkel, mint a .jpg, .png, .gif, és ezt a listát még hosszasan lehetne sorolni ugyanolyan könnyedséggel bánt el, mint bármelyik másik fényképnézegető.

Mindezek után következett az audió. Nos azt nem vártam volna el, hogy az .flac, illetve az .alac formátumokat probléma nélkül kezelje majd az alkalmazás. Azonban itt is kellemesen csalódnom kellett mindebben.

További funkciók

Nos ezekből megint csak nincs hiány, hiszen mint azt már fentebb is említettük a nyílt forráskódnak köszönhetően megannyi plugin elérhető az alkalmazáshoz, de kezdjük talán a legegyszerűbbel.

Időjárás

apps-3915-13510798887593391-9aacb0d3-44a5-47f5-b83a-a7175b000ed0

A Windows 7-ben megjelent gadget-ek, vagy widget-ek óta mindig is ott volt a beépített időjárásjelentés az operációs rendszerben. És bár a Windows 8.0, Windows 8.1, valamint a Windows 10 esetében ez már egy jóval fejlettebb eszközzé nőtte ki magát. Azonban azt mindenképpen egy jó ötletnek tartom a fejlesztők részéről, hogy ezt beépítették. Hiszen amennyiben ezt az alkalmazást valaki ténylegesen arra a célra használja, amire azt kitalálták.

Akkor elég valószínű, hogy a Kodi lesz az az app, ami a legtöbbször fut majd teljes képernyőn, és így a legalapvetőbb időjárási adatok is nagy segítséget nyújthatnak mindazoknak, akik a nappalijukban élvezik ki az indulás előtti perceket.

TV

Nos itt ismét felfedezhetjük azt a törekvést, miszetint TV-t lehet online is nézni, nem feltétlenül szükséges nekünk az, hogy legyen egy kábeles előfizetésünk. És bár ez bizonyos országokban megállja a helyét. Nyilván attól is függ majd, hogy a Kodi-n keresztül nézünk-e TV-t, hogy az általunk kedvelt csatornákhoz van-e online elérhetőség.

Persze lehetőség van arra, hogy egy kompatibilis PCI-E TV kártyát csatlakoztassunk a házimozi rendszerünkként szolgáló PC-hez, és ez esetben csak az adott plugint telepítve megkaphatjuk a TV műsorainkat, ugyanúgy mint bárki más. Itt azonban már ismét felmerül az előfizetés “problematikája”. Hiszen ehhez mindenképpen egy kábeles kapcsolatra van szükség.

Online streaming

Itt megint csak el vagyunk látva szinte minden földi jóval. YouTube, BuzzFeed, CollegeHumor, és még hosszasan lehetne sorolni azokat az akár különálló weboldalalakat, akár különálló csatornákat, amelyek elérhetőek az alkalmazáson belül. Ismét csak pluginek formájában adhatjuk hozzá ezeket. Itt azonban már inkább úgy kell érteni mindezt, mintha a könyvjelzőink közé húznánk be egy-egy weboldalt. Hiszen a kliens is gyakorlatilag ezket a felületeket nyitja meg.

apps-12068-13510798887593391-2b6e6afa-f392-46fc-8513-404d91671129

Filmek

Ezen a vonalon is kiváló lett maga az alkalmazás, hiszen alapvetően erre lett kitalálva. FIlmek, és sorozatok nézésére. Mint az az alábbi képen is látható, a háttértárunkon található filmekhez rövid információkat kapunk, mint a színészek, és a rendező listáját. IMDb értékelést, egy rövid leírást a történetről. És így tovább.

apps-56097-13510798887593391-295e9584-2b34-4f81-9ad0-ca6cb51e9480

A funkciók teljes listáját persze még 5-6 oldalon keresztül lehetne írni, így itt mi most meg is állunk. Amennyiben szeretnétek kipróbálni az alkalmazást, akkor nincs is más dolgotok, mint az alábbi linkre kattintva letölteni azt legalább Windows 8.0-t futtató számítógépetekre.

windows-phone-icon_2x

Vagy az alábbi weboldalt meglátogatva a Linux, MacOS, iOS, Android, illetve Windows 8.0-nál régebbi Microsoft Operációs rendszert futtató készüléketekre.

https://kodi.tv/download/

Mi pedig reméljük, hogy ez a Hét Appja Bővebben rész is elnyerte a tetszéseteket?! Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 –  ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.