2017. év, 5-ik heti hírösszefoglaló

Ismét eltelt egy hét, és bár a múltheti hírösszefoglalónk nem lett éppen olyan, mint amilyet megszokhattatok tőlünk. Most visszatértünk, és igaz késéssel, ámde újúlt erővel vágunk neki ennek a hétnek.

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Szobrot emeltek Budán Göncz Árpádnak

Októberben avathatják fel Göncz Árpád volt köztársasági elnök mellszobrát Budapesten, a III. kerületben.

Még november végén kezdeményezték Göncz Árpád barátai és tisztelői a szoborállítást, és egyben közadakozási felhívást tettek közzé. A felhívást Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János és Szász Katalin írta alá.

Az eltelt két hónapban az erre a célra elkülönített számlán 5 180 000 forint gyűlt össze. A kezdeményezők köszönetet mondtak a magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának, amely támogatóként csatlakozott a szoborállításhoz.

A mellszobor a néhai államfő egykori lakhelyének szomszédságába, abba a Bécsi úti parkba kerül, ahol Göncz Árpád barátai tavaly emlékfát ültettek. Az alkotás elkészítésére a Göncz család javaslatára és a kezdeményezők egyetértésével Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművészt kérték fel. A szobrot várhatóan októberben, Göncz Árpád halálának második évfordulóján avatják fel.

Samu György


Külföld

1,4 tonna kokain

Rekord nagyságú, 1,4 tonnás kokainszállítmányt fogtak el az ausztrál hatóságok a múlt héten egy éjszakai, fedett akcióban – közölték az illetékesek hétfőn.

A hatalmas mennyiségű drog egy Ausztráliába tartó jacht rakománya volt, s a szállítmány értékét 312 millió ausztrál dollárra (mintegy 68 milliárd forint) becsülik.

A hatóságok hat ember, köztük öt ausztrál állampolgár ellen emeltek vádat kábítószer bevitelére szőtt összeesküvés vádjával, s az elkövetők akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak – jelentette be közös közleményében Michael Keenan igazságügyi és Peter Dutton bevándorlásügyi miniszter.

A közlemény szerint ez minden idők legnagyobb egyedi kokainfogása Ausztráliában, miután több mint 400 kilóval múlja felül az eddigi rekorderként számon tartott 2001-es nyugat-ausztráliai kokainfogás nagyságát.

Az ausztrál rendőrség és határőrség, valamint az új-zélandi vámhatóságok több mint két és fél évi, kitartó együttműködése vezetett el az állítólag 1,4 millió utcai üzletkötéshez elegendő drogszállítmány elfogásához.

Az igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a kokain utcai értéke Ausztráliában akár kilencszer is magasabb lehet, mint az Egyesült Államokban, ami különösen vonzóvá teszi az országot a drogcsempészek számára.

Samu György


Technológia

Nos, akkor az új évben sem hiányozhat a Tech rovatunkból a Linus Media Group.

Lássuk tehát, hogy mit gondolt Mr. Sebastian az új HP Spectre x360-ról.

Szutor Márk


És, ha már a “szinte kötelező” tartalmaknál járunk, akkor most jöjjön Lewis, és az Unbox Therapy

Aki úgy tűnik, ismét visszatért egy kicsit a különböző táskák világába. De miért is lenne különleges egy táska? Kattintsatok a videóra, és kiderül!

Szutor Márk


Autó – motor

The Grand Tour

Ritkán adatik meg, hogy egy olyan TV műsor szereplői, mint a Top Gear esetleg máshol is munkát kapjanak. Bár a mai világban már nem kellene elcsodálkoznom semmin úgy érzem?! Most azonban a The Grand Tour első évada is a végéhez közeledik. Így lássuk, hogy mi vár majd ránk az utolsó részben!

Szutor Márk


Légiközlekedés

Öt évvel ezelőtt szűnt meg a Malév

Bár tudom erről már írtunk külön cikket, és megszületett az a tartalom, amit reméltem, hogy soha nem kell majd megírnom. Azonban most mégegyszer szeretnék itt megemlékezni a nagymúltú légitársaságról.

Szutor Márk


Gondolom mindannyian láttuk már az Elnök Különgépe című filmet?

Nos, ha igen, akkor most talán tudunk valami újat mutatni! Hiszen az Amerikai Egyesült Államok vezető politikusának a “játékszereivel” már sok médium foglalkozott. Azonban az Orosz államelnök gépével eddig csak a Call of Duty Modern Warfare 3 dolgozta fel, egy bizonyos részletességgel. Az alábbi videó azonban betekintést enged az Ilyushin IL-96-os fedélzetén. És azt kell mondjam, mindenképpen érdemes megnézni.

Szutor Márk


Jöhetnek az ingyen jegyek a Ryanair-nél?

Nos remélem, hogy megélem majd azt a korszakot, amikor egy légitársaság valóban fenntartható lesz aszerint a modell szerint ami Michael O’Leary fejéből pattant ki.

Az Ryanair légitársaság vezetője a német Handelsblatt gazdasági újságnak beszélt erről az ötletéről, mely szerint az utasoknak nem kellene fizetnie a repülőjegyekért. Egy ilyen légitársaság kétség kívül vonzó lehet az nagyközönség szemében, illetve mindemellett jelentős versenyelőnyt is biztosítana az ír low-cost légitársaság számára.

Mindezen újabb meghökkentő kijelentését arra alapozta a vállalat igazgatója, hogy az előző fiszkális évben a Ryanair a kiegészítő árbevétele mintegy 30 százalékát adta az üzemelés teljes nettó bevételének. Az elmúlt évben a diszkont légitársaság az 1,5 milliárd eurós profitot termelt ezen szolgáltatásokból. 4,9 milliárd eurós jegyár bevételek melett.

És bár a Ryanair vezetőjének nem ez az első olyan ötlete, amivel felhívta magára a nemzetközi szaksajtó figyelmét. A hallottak, és a látottak alapján ez még mindig inkább megvalósítható, mint az állóhelyek létrehozása a gépek fedélzetén.

Szutor Márk

ryanair-logo


A hét applikációja

iOS

Touchnote

Tudom a képeslapok küldése már eléggé kiment a divatból, ellenben a Touchnote segítségével ez talán megváltozhat. Bármelyik fényképedből pillanatok alatt varázsolhatsz egy olyan professzionális lapot, amit utána nem csak saját használtra kinyomtathatsz, hanem akár az alkalmazáson belül a világ bármely pontjára elküldheted!

app-store-icon_2x

Szutor Márk


Windows

LastPass

Neked is akadnak problémáid azzal, hogy túl sok jelszót kell a fejedben tartanod? Ellenben sem a Google Chrome, vagy az általad favorizált böngésző általi titkosításban nem bízol?! Ez esetben a LastPass appot neked találták ki.

A csak és kizárólag offline elérhető “széf” minden jelszavadat úgy tudja eltárolni, hogy mindemellett maximális titkosítást tesz lehetővé, de természetesen a részletekkel szerdán jelentkezünk!

windows-phone-icon_2x

Szutor Márk


Sport

Labdarúgás

Lampard visszavonul 

14582623_0f84b70920942da20fa3307ab651bad0_wm21 év után visszavonul Frank Lampard aki 36 évesen akasztja szögre a cipőjét. A 106-szoros angol válogatott futballista 13 éven keresztül volt a Chelsea játékosa ahol mindent megnyert, FA kupát, Bajnokok Ligáját, háromszor lett bajnok és Európa kupa győztes is volt. Továbbá ő volt az aki középpályásként a legtöbb gólt rúgta a londoniaknál, szám szerint 211-et.

2004-ben mutatkozott be először a válogatott játékosaként is majd 10 évvel később vonult vissza. Valamint a dél-afrikai és brazil VB-n is jelent volt, viszont a 2012-es eb-t sérülés miatt ki kellett hagynia.

Téglás László

Visszatér a labdazsonglőr

Barcelone/FC Seville- Liga

Ronaldinho visszatér korábbi csapatához a spanyolországi F.C. Barcelonához. Ennek igen egyszerű oka van még pedig az, hogy a volt csapat felkérte őt, hogy legyen a nagykövetük. Ez azt jelenti, hogy ilyen bemutatkozó mérkőzéseken fog részt venni különböző legendás játékosokkal, jótékonysági gálákra fog járni, illetve a nemzetközi utánpótlásban fog segédkezni.

A kétszeres aranylabdás (2004,2005) 2003 és 2008 között játszott Barcelonában ahol két bajnoki címet valamint ugyanannyi Bajnokok Ligáját nyert a Barcelonával.

Téglás László

Nem látsz a szemedtől?

Amennyiben  angol Mike Dean van a bírói síp mögött akkor szinte biztos, hogy valami balul fog elsülni a meccsen. Ez alatt azt értem, hogy teljesen véletlenszerűen oszt piro lapokat, bizonytalan a kétes helyzetekben.

Az angol bajnokság keddi fordulóján, a Burnley-Leicester City meccsen is valami hasonló történt. A címvédő Leicester City azzal a góllal kapott ki 1-0-ra ahol gyakorlatilag nem pedig átvitt értelemben lekezelte a labdát és úgy szerezte meg a győztes gólt.

Ezzel közelebb került a kieső helyhez a Leicester City (2 pont). Hasonló helyzetben  1988 a német Kaiserslautern csapat volt, akik újoncként voltak bajnokok.

Téglás László

Úszás

Segítség a vízilada válogatottnak?

Giorgetti, Alex;

Alex Giorgettivel erősítene a magyar vízilabda válogatott. Az olasz és magyar szülőkkel egyaránt rendelkező vízilabdázó korábban az olasz válogatott erősítette akikkel sikeresen nyert az elmúlt időkben többször is. Ennek ellenére beszélt az olasz szövetségi kapitánnyal és azt mondta neki, hogy nagyobb kihívásra vágyik. A magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitány Märcz Tamás nincs ellenére, szívesen a válogatott soraiban.

Téglás László

Film és média

A Karib Tenger Kalózai 5

Ha valakinek még esetleg nem lett volna elég Jack Sparrow kalandjaiból, akkor ebben az évben újra kiélheti majd a rajongását. Hiszen Memorial Day-en azaz 2017. május 29-én a mozikba kerül a legújabb alkotás a Disney részéről. Addig is nézzétek meg az előzetest, illetve kifejezetten a Super Bowl-ra készült trailert is!

Szutor Márk


Fast and Furious 8

Nos ez az a film, amihez nem szeretnék túl sokat hozzáfűzni. Maradjunk minden esetre annyiban, hogy az előzetes alatt szóló számban elhangzottak közül egy szóval értettem egyet, miközben ezt a trailert néztem. BULLSHIT!

Szutor Márk


A Szépség és a Szörnyeteg

Azt talán egy kicsit erős lenne mondani, hogy Emma Watson visszatért a vászonra. Hiszen egyelőre csak erről az egy filmjéről tudunk ami a közeljövőben megjelenne. Ezt már csak az is jól mutatja, hogy megkaptuk a film megjelenése előtti utolsó előzetest. Melyet természetesen alább tekinthettek meg!


Programajánló

Belföld

Kocsonya Szépségverseny

btordemic_kocsonyaFebruár 11-én jellegzetes téli ételünk „kelleti magát”: az ízletes kocsonyát ezúttal a külső alapján bírálja a szakértő zsűri Badacsonytördemicen. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Kocsonya Szépségversenyen régi szép tálakba, cserépedényekbe helyezik a kocsonyákat – van hagyományos, hal és gyümölcskocsonya. Az értékelés része a látvány, a tálalás (minél patinásabb edény), az ötletesség.

Program:

  • 13.30 – 15.00-ig a versenyző kocsonyák leadása
  • 15.00 – 16.00 Kocsonyák bírálata, amely idő alatt a
    Tördemic Néptáncegyüttes felnőtt és gyermek utánpótlás csoportjainak
    műsora látható
  • Kb. 16.00 eredményhirdetés

Utána a versenyre benevezett kocsonyák bemutatása, kóstolása

Tombola sorsolás

A zsűri értékelése közben is vásárolható és fogyasztható házias, hagyományosan elkészített kocsonya!

További információkat ITT találhatnak!

Külföld

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003020191199
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

Téglás László
Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Szutor Márk
© Samu György
© Téglás László
Copyright by M&D’s Blog 2014-  ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.