A Hét Appja Bővebben (iOS): ProCam 4

Nos, ez a hét eléggé a fényképezés, és videó készítés jegyében telt el, legalábbis ami az alkalmazásainkat illeti.

iOS vonalon a ProCam4 képviselteti magát, már csak abból az okból is, hogy ennél jobb alkalmazást, amely DSLR (avagy tükörreflexes fényképezőgép) jellegű beállítások alkalmazását teszi lehetővé nem találtam még.

Itt szeretném azonban felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy bár egy kiváló alkalmazásról beszélünk, a fejlesztők ennek meg is kérik az árát.

Nem kell persze egyből a £10-£20-os horror árakra gondolni. Hiszen az alkalmazás készítői £4.99-et kérnek a kiváló appért. De akárhogy is nézem, bárkinek akit egy kicsit jobban is érdekel a fényképezés, ellenben nem szeretne magával hurcolni semmi mást, mint a telefonját, annak ez az apró „befektetés” kiváló lehetőség lehet.

procam-1

És bár ez jelenleg nem okozhat problémát túl sok embernek akik valamilyen iOS-t futtató eszközzel rendelkeznek. Itt szeretném jelezni, hogy az alkalmazást csak és kizárólag iOS 9.0, vagy újabb operációs rendszert futtató készülékekre lehet csak telepíteni. És bár a régebbi változatok, mint például a ProCam3 még lehetséges, hogy megtalálhatóak az AppStore valamelyik bugyrában, ezek már nem fogják tudni kihasználni annyira jól a régebbi hardvert. Szóval nem feltétlenül érdemes az iPhone 4, vagy iPod Touch 4th Gen felhasználóknak megvásárolni az alkalmazást.

Mint azt már fentebb is említettem az alkalmazás segítségével majdnem minden beállításhoz hozzáférést kapunk. ISO érzékenység, záridő, AE/AF kompenzáció, fehéregyensúly, fénymérési módok, és még lehetne mindezt sorolni.

De akkor ez a tartalom sem születne meg valószínűleg soha, úgyhogy haladjunk is tovább.

iPhone 4S esetében például a leghosszabb záridőt mindössze ½ másodpercben tudjukprocam-2 maximalizálni, azonban iPhone 5S esetében ez már 30 másodpercre módosul. És lévén, hogy ennél újabb készülékkel nem rendelkezem jelen pillanatban, amin tesztelni is tudnám az alkalmazást, úgy csak valószínűsíteni tudom, hogy iPhone 6S, vagy 7 készülékek esetében ez már a 60 másodperces tartományban mozoghat.

A másik aspektus ami mindenképpen megfogta a fantáziámat az alkalmazás használata közben az a dinamikus megjelenítés volt. Azaz, tegyük fel, hogy beállítottam a záridőt, és az ISO érzékenységet egy adott állapotra. És ennek megfelelően a kijelzőn megjelenített kép is úgy módosult, hogy az adott beállításoknak megfelelően jelenítetté meg azt az állapotot.

procam-3Mindezek mellé természetesen megkapjuk még a videó felvételek lehetőségét is. Mely esetben választhatunk megint csak a telefonunkban, vagy egyéb iDevice-unkban lévő érzékelő képességeinek megfelelően videó módokat. Az alkalmazáson belül tehát hozzáférést kapunk a felbontáshoz, a képkocka/másodperc beállításokhoz, és egy érintéssel dönthetjük el, hogy egy FullHD 30 vagy 60 fps-es videót szeretnénk-e felvenni, vagy esetleg Time-Lapse felvételt szeretnénk készíteni. Mely esetben megint csak rendelkezésünkre állnak a már fent említett lehetőségek.

Természetesen a videó elkészítése után az akár az alkalmazáson belülről is megvághatjuk az adott felvételeket. Ennek megfelelően nem kell sem az iMovie-n, sem az iOS beépített galériáján belülről szerkesztenünk ezeket. Ami már csak azért is előnyös, mert ennek megfelelően a natív alkalmazáskészletet használhatjuk mindenre.

A képek elkészítése esetén még természetesen egy olyan mód van, ami miattprocam-4 mindenképpen előnyös lehet az, ha a ProCam4 alkalmazást használjátok. Ez pedig nem más, mint a RAW képek felvétele. Hiszen ennek köszönhetően a későbbi utómunka során sokkal több lehetőségünk van, mintsem a JPEG, vagy PNG formátumok esetén.

És persze még bőven lehetne sorolni mindazokat a funkciókat, és beállításokat, amiket az alkalmazás tartalmaz. Úgyhogy csak annyit tudok mondani lezárásképpen, hogy nekem mindenképpen megérte azt a £4.99-t amit anno kértek érte.

Amennyiben kedvet kaptatok a fotózáshoz, akkor az alkalmazást az alábbi linkre kattintva vásárolhatjátok meg, és tölthetitek le.

app-store-icon_2x

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.