Movie Night: Whiskey Tango Foxtrot

Sziasztok!
Bár tudom, hogy a friss filmek azok leginkább, amiről az emberek olvasni szeretnének egy pár sort. Azonban úgy gondolom, hogy ezt a történetet nem sokan láttátok, és mivel most már másodszorra nézem meg, 24 órán belül.

Ennek megfelelően arra a következtetésre jutottam, hogy ha új film, ha nem, akkor is megírom nektek a Whiskey Tango Foxtrot filmkritikáját.

És bár a kiadástól számítva lassan egy év is eltelt. Ettől függetlenül ezt indokoltnak érzem.

Spoiler-Alert

Innentől kezdve ugyanis a cselekmény részletei következnek. A film jelenetei, és forgatókönyve igaz történet alapján íródott.

Kim Baker úgy dönt, hogy felpezsdíti unalmas életét. Otthagyja kényelmes irodai állását New Yorkban, és elvállal egy afganisztáni megbízást. Kalandjai eleinte a szokásos kultúrsokk-sablonokból építkeznek, kezdetben igencsak alkalmatlan módon áll az előtte álló feladathoz, illetve egy számára szokatlan és bizarr világba kerül, ahol az újságírók lakhelyén pornófüggő tolmácstól az akcentust színlelő biztonságiakon át a szexuális ajánlatokat tévő államügyészig mindenkinek van valami defektje.

Ahogy azonban a játékidő előrehaladtával Kim egyre jobban megszokja a körülményeket, az alkotás is egy komolyabb hangvételre vált, elsősorban az újságírói felelősség kérdésére, valamint az izgalmas, de alapvetően nem normális életvitel fenntarthatóságára helyezve a hangsúlyt. Ezzel egyértelműen egy kevésbé szórakoztató szakaszához érkezik a film, ráadásul a forgatókönyvnek kell egy kis idő, mire itt is el tud szakadni az elődök által megfogalmazott gondolatoktól. Ettől függetlenül túlzás lenne azt állítanom, hogy a Whiskey Tango Foxtrot sok újat mond a témában, de legalább valamennyire a konkrét helyzetre igyekszik reflektálni általános igazságok megfogalmazása helyett.

Értékeljünk

Összességében a mű rengeteget köszönhet a Glenn Ficarra – John Requa rendezőpárosnak, akik megmutatták, hogy kellő érettséggel és odafigyeléssel egy elcsépeltnek tűnő témából is képesek egy emlékezetes és szerethető filmet faragni.

Ennek megfelelően tőlünk megérdemli a maximális pontszámot!

5-out-of-5

Összegezzünk

Lehet, hogy nem látni a filmben eget rengető üzeneteket, sokkoló drámát és őrületesen vicces poénokat. Mégis intelligens gondolatokat közvetít, egy-egy alakja vagy jelenete garantáltan meg fog ragadni bennünk, és bár a finálé már-már közhelyesre sikerült. Ettől függetlenül mindenkinek bátran ajánljuk!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.