Könyvmolyoknak: Suzanne Collins – Az Éhezők Viadala

Sziasztok! Ismét itt a szombat délelőtt, és köszönhetően a Librinek, ez a tartalmunk, most méginkább aktuális.

Nem mellékesen pedig első alkalommal én is megpróbálkozom azzal, hogy a Könyvmolyoknak epizódot megírjam.

Ezzel együtt pedig itt szeretném bejelenteni, hogy innentől kezdve ez a tartalmunk hetente jelenik majd meg, az eddig megszokott két héttel ellentétben!

Spoiler-Alert

Nade akkor kezdjünk is bele.

Alapvetően nem nagyon olvastam a túlságosan “mainstream” könyveket, nem mondom persze, hogy nem vettem ki a részemet a Harry Potter, az Ötven Árnyalat trilógia, és még egy pár másik klasszikus sikerkönyv elolvasásából. Az Éhezők Viadala triológia azonban egyáltalán nem mozgatta meg a fantáziámat a megjelenésekor. Azonban rá kellett jönnöm, miután idén gyakorlatilag három éjszaka alatt végeztem ki a három kötetet, hogy mekkora hibát követtem el.

Rövid bevezetés

A történet szerint az USA, és a világ ahogy most ismerjük már a múlté. Az egyetlen olyan hely, melyet megemlít a regény Panem országában játszódik. És ebben a környezetben találjuk meg főhősünket Katniss Everdeen-t. Aki gyakorlatilag 16 éves létére a családfenntartó szerepet tölti be. Anyukájával és tizenkét éves húgával élnek Panem tizenkettedik körzetében. A minden évben megrendezésre kerülő “Éhezők Viadalára” Panem minden körzetéből egy-egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt választanak ki, hogy azok élet-halál harcot vívjanak egymással.

Mindezt egy 74 éve történt rövid, és a körzetek számára pusztító következményekkel járó lázadás miatt hozták létre, hogy ezzel is emlékeztessék Panem teljes népességét arra, hogy a Kapitólium kezében van mindenkinek az élete!

Néhány gondolat

Bár meg kell mondjam őszintén nehezen találom a szavakat magyarul, mivel a három regényt nem a magyar fordításban olvastam el. Így nem tudhatom biztosan, hogy helyesen írom-e meg ezt a részt.

Akárhogy is, ami számomra nagyon figyelemreméltó, és nagyon nagy újdonság, és ezzel együtt pozitívum volt a három könyvben, az az Egyes szám, első személy használata volt a narratívában. Olvastam már életrajzi regényeket, igaz történet alapján készült könyveket, háborús beszámolókat. De ezek közül egyiknél sem tapasztaltam azt, amit ezekben a könyvekben sikerült.

Úgy felépíteni egy komplex világot, és rengeteg karaktert, hogy mindezt a főhős saját szemén keresztül kapja meg az olvasó, ha ez nem zseniális az írónő részéről, akkor semmi sem az!

És, ha már itt tartunk, sokan úgy gondolhatják, hogy ez a könyv nem más, mint egy sci-fi, egy egyszerű mű. Azonban egy olyan üzenettel is bír, amit nem biztos, hogy sokan végig gondoltak. Itt nem feltétlenül arra gondolok, ami az orrunk elé van tárva, és ami gyakorlatilag a történet minden elemét képezi. Én itt a komplett mögöttes tartalomra gondolok. Mármint én voltam az egyetlen akinek a President Snow név olvasásakor George W. Bush feje ugrott be a lelki szemeim elé? Mondván, igen az az ember ha még mindig hatalmon lenne valószínűleg meg is csinálná mindezeket?!

Na jó, talán egy kicsit eltértünk a témától! De igen, ha nem fedezitek fel a három kötetben a társadalomkritikai elemeket, akkor olvassátok el mégegyszer, ha mást nem az első részt. És rájöttök majd, hogy mire is gondolok. Ezzel pedig elérkeztünk a következő pontunkhoz!

Kiknek ajánlom

Nos alapvetően mindazoknak tudom ajánlani a könyvet, akik szeretnének elmerülni egy kicsit egy olyan poszt-apokaliptikus világban, és egy olyan történetben, ahol úgy érezhetik, hogy ők is folyamatosan ott vannak a karakterrel, és a saját szemükkel élik meg mindazokat a dolgokat, amiken Katniss átmegy. Illetve mindazoknak, akik a filmet már látták, de a könyvhöz még nem volt szerencséjük, akárhogy is nézem a CGI-tól, és Jennifer Lawrence-től függetlenül is jobb lett a könyv, mint a négy mozifilm.

Mint azt már fentebb is említettük, innentől kezdve a Könyvmolyoknak sorozatunkkal minden szombaton jelentkezünk. Reméljük, hogy tetszett ez a tartalmunk is!

Amennyiben igen, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Ha nem szeretnétek lemaradni a további cikkeinkről sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül. Illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.