Könyvmolyoknak: Suzanne Collins – Az Éhezők Vidala: Futótűz

Újra szombat és ezzel együtt folytatódik a könyvajánló sorozatunk is ahol az Éhezők Viadala könyvtrilógiát vesszük kicsit szemügyre.

Múlt héten az első részről olvashattatok, ezúttal értelemszerűen a második részről, vagyis a Futótűzről lesz szó.

Akkor nem is szaporítom a szót, lássuk a részleteket

Spoiler-Alert

Rövid bevezetés

A Futótűz nem rögtön ott folytatja, a történetet ahol az első rész befejeződik, hanem 6 hónappal később. Az esélyek ellenére Katniss Everdeen és Peeta Mellark megnyerték a 74. Éhezők Viadalát, és a Győztesek körútjára készülődnek. Katnissnek örülnie kellene, hiszen hazatért és a családjával van, de minden megváltozott a Viadal óta. Gale távolságtartó lett vele szemben, Peeta elárulta és egy Kapitóliumi lázadásról suttognak, amit ő és Peeta segítettek létrehozni akaratlanul.

Katniss nyugtalan, hiszen bizonyítania kell azt, hogy szerelmes Peeta-ba, mert a Viadalt csakis ennek köszönhetően élték mindketten túl. Azonban nincs meggyőződve arról, hogy egyáltalán meg kéne próbálnia. A Győztesek Körútja mind a 12 körzeten keresztül tart és borzalmas következményekkel járna, ha nem sikerül elhitetnie az emberekkel, hogy ami az arénában történt az valóságos volt.

Néhány gondolat

Az igazán zavaró az volt számomra, hogy nem folytonos a 2 kötet közötti átmenet. A visszatérésről számomra kimaradt egy fejezet, amit egyszerűen átugrott Suzanne Collins. Visszautal rá múlt idővel és ezzel le is tudta.

A könyv eleje unalmas, lassú és nem halad sokat előre a történet. Egészen a végéig. A Győzelmi körúton levő helyszíneket többnyire átugorja, kevesebb részletességet fedeztem fel benne, mint az első részben. Az is jó lett volna, hogy egy térképet készít az írónő a Kapitóliumi körüli kerületekről, ha nem is szó szerint, pár bekezdéssel is beértem volna.

Snow elnök látogatása a könyv elején ad csavart a történetnek, és a kialakuló felkelésen kívül nincsen túl sok esemény. A bonyodalom ott kezdődik, mikor bejelentik a 25 évente megrendezett különleges Viadalt, az Aratást. Tehát Panem fennállása óta ez lesz a 3. Aratás, aminek az a lényege, hogy az eddigi Viadal győztesekből választják ki az újabb versenyzőket. Kicsit az ismétlés érzését keltette bennem, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget.

Idővel a mellékkarakterekről is kapunk valamennyi háttér történetet, itt Haymitch-re, de rengeteg megválaszolatlan kérdés van az olyan mellék karakterekkel kapcsolatban mint Finnick vagy Johanna.

A könyv olyan kérdéseket feszeget, hogy milyen lehet egy olyan társadalomban élni, ami már évtizedek óta háborúban van, a Kapitólium diktatúrájáról nem is beszélve, továbbá a jelenkori média tükörképét is fel lehet fedezni a sorok között.

Kiknek ajánlom

Habár lassabb, mint az első rész, nem szabad kihagynia azoknak, akik elolvasták az elsőt, hiszen sokkal komorabbra sikerült, úgymond érettebb felfogásúbb lett. Továbbra is érdemes elolvasnia azoknak, akik szeretik az olyan poszt apokaliptikus könyveket, amely elég erőteljes társadalomkritikával rendelkezik, ráadásul még néha fel is lehet rajta nevetni, olyan szórakoztató tud lenni.

Találkozunk jövő héten!

Amennyiben sikerült segíteni, illetve tetszett ez a tartalom, akkor kérlek, nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem szeretnétek lemaradni a további akciókról, illetve tájékoztatásokról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessétek a M&D Blog további bejegyzéseit az alábbi közösségi média platformokon.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.