Könyvmolyoknak: José Rodrigues dos Santos: A 632-es Kódex

Ki volt Kolumbusz Kristóf?  Olasz, spanyol vagy esetleg portugál a származását tekintve? Előkelőség vagy közember? Keresztény vagy zsidó vallású?

Ennél jóval több kérdést igyekszik megválaszolni José Rodrigues Dos Santos portugál író akinek a műveiről olvashattok majd egy pár soros könyvajánlót a Könyvmolyoknak című cikksorozatunkon belül.

R. Dos Santos-nak ez volt az első nagy sikerű könyve mely bombaként robbant be a köztudatba. Könyve elkalauzol minket a spekulációk, a találgatások világába.

További részletek a spoiler felirat után!

Spoiler-Alert

Nagyon szeretem azokat a novellákat, amik a pörgős cselekményük mellett történelmi témával is rendelkeznek. A Dan Brown könyvek után valami hasonlót kerestem és így akadtam rá a Dos Santos könyvekre. Hasonlóan Brown Langdon könyveihez itt is egy kulcsfigurára építi a sorozatát.

Martinho Toscano elismert történészt felbérli egy amerikai alapítvány, hogy vizsgálja ki Brazília felfedezését.  A kutatása során valami hatalmas dologra bukkant és még mielőtt jelentést tehetett volna róla, meghalt.

Főszereplőnk Tomás Noronha-ra, aki történelemtanár, kriptoanalitikus és nyelvész. Ismerős, ugye? Felbérlik, hogy folytassa ott ahol Martinho Toscano a halála előtt abbahagyta. A Lisszaboni Új Egyetem tanára Toscano jegyzeteit követve eljut Kolumbusz Kristóf igazi kilétéhez.

A könyv tulajdonképpen nem az igazságra koncentrál, hanem az odáig vezető útra, a keresésre. Természetesen egy ilyen típusú könyv nem szenvedhet hiányt a valós történelmi dokumentumokon alapuló információkból, kalandokból és rejtélyekből. Ez meg is látszik A 632-es kódexen. Az író elegendő részletességgel tárja az olvasó elé minden idők egyik legnagyobb felfedezőjét és a kort melyben élt, néha túlságosan is. Ezt az alapítványra értem,  amelyik felfogadta Toscano-t és Noronha-t. Egy olyan szervezetnek, amely az észak-amerikai történelemre szakosodik, többször is el kellett részletesen magyaráznia Tomás Noronha-nak, olyan dolgokat Kolumbusszal kapcsolatban, amivel tisztában kellett volna lennie.

A könyvben kettő történetszál is van, egy a lányával kapcsolatban, a másik egy tanár-diák tiltott kapcsolata. Szerintem itt az író arra törekedett, hogy Noronha karaktere valószerűbb legyen, ne pedig egy feddhetetlen hős.

Először a lányát ismerjük meg aki Down szindrómás. Látjuk Noronha-n, hogy bármit megtenne a lányáért, de a fő történethez való viszonya a könyv végéig nem derül ki. Sajnos ez a szál egy kicsit zavaró volt számomra. Míg a diákjával való viszony már akkor leesett, mikor belépett.  Tomás Noronha egy olyan férfi, aki a családja felé elkötelezett viszont gyorsan rabul esett a házasságtörésnek. Mikor először olvastam, reménykedtem benne, hogy Lena akivel viszonyt folytatott, valamilyen módon segíteni fog a Kolumbusz utáni kalandban, de sajnos nem így lett.

Természetesen egy jó összeesküvés elméletet tartalmazó könyv nem készülhet el a Templomos Lovagok nélkül. A szerepük kicsit határozott, de a könyv egyértelműen nagy jelentőséget tulajdonít a Kabbala világának, főképp az írás és a kódolás részt. Viszont a Kabbala nem éppen az a témakör amit túl gyakran látunk egy novellában, ez volt az egyik ami miatt többször szívesen előveszem a polcról is A 632-es kódexet. A másik pedig az, hogy valóban olyan, mintha visszamennénk az időben.

A könyvet azoknak ajánlanám, akik a Dan Brown könyveket szívesen olvasták és továbbra is szeretnének hasonló témában lapozgatni, valamint kódok, rejtélyek és a történelem szerelmeseinek.

Találkozunk jövő héten egy újabb Könyvmolyoknak epizóddal.

Addig is, amennyiben tetszett ez a tartalom, akkor kérlek, nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem szeretnétek lemaradni a további akciókról, illetve tájékoztatásokról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessétek a M&D Blog további bejegyzéseit az alábbi közösségi média platformokon.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Könyvmolyoknak: José Rodrigues dos Santos: A 632-es Kódex” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.