A Hét Appja Bővebben (iOS): Ada

Sokszor gondolkoztam már azon, hogy miként kerülhetném el a kórházakat, orvosi rendelőket, és egyéb hasonló létesítményeket.

Azonban egyre inkább rá kellett jönnöm, hogy tolmács másodállásomból kifolyólag ez igencsak nehéz lenne.

Viszont köszönhetően annak, hogy nem iratkoztam be háziorvoshoz Angliában töltött éveim során.

És lekopogom, mindezt annak köszönhetően, hogy egy-egy allergiás reakción, illetve szénanáthán kívül semmi bajom nem volt még.

De tudtam, hogy sokáig nem húzhatom majd ezt a dolgot, hiszen hiába van a zsebemben az esetek 90%-ban a telefonom, és hiába fut rajta Ada. A diagnózis terén csak a legalapvetőbb esetekben tud segíteni.

Na, de kezdjük az alapoknál.

Ada 2Az alkalmazás letöltése után egy relatíve egyszerű kezelőfelület fogad minket.
A mesterséges intelligencia megkérdezi, hogy találkoztunk-e márvalamikor? És amennyiben erre a kérdésre igennel válaszolunk, akkor a bejelentkező felületre visz minket. Nemleges válasz esetén természetesen regisztrációra kényszerít minket, de a mai világban mi az amihez nem kell legalább egy email cím, és jelszó páros?

A regisztráció után az alkalmazás persze szeretne minket egy kicsivel jobban megismerni, így az első kérdések melyeket kapunk a nevünkre, nemünkre, születési dátumunkra, illetve dohányzási szokásainkra vonatkoznak.

Ezen felül még az alapvető kérdések között a magas vérnyomás problémákra, illetve cukorbetegségre kérdez rá az alkalmazás, és miután ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, azután elkezdhetjük felméretni az AI-al az állapotunkat.

Az alkalmazás képes arra, hogy nem csak az eltárolt profil adatai alapján dolgozzon, hanem valaki más számára is diagnózist készítsen rögtön a főképernyőről. Amennyiben szeretnénk, akkor az Apple Health adatbázisához is hozzáférést adhatunk az appnak, ami alapján állítása szerint sokkal pontosabb diagnózist tud majd készíteni amikor elvégezzük a “vizsgálatot”

És akkor térjünk is át erre a részre, a vizsgálat

Ada 2Nos ez egy érdekes eset több okból is. Egyrészt amit hiányoltam, az az volt, hogy nem tudtam vesszővel elválasztva egyszerre több tünetet bevinni a kereső mezőbe, ez pedig egy kicsit kényelmetlenné tette a használatot. Hiszen miután begépeltem, a migrénes fejfájást, utána végig kérdezett az alkalmazás, hogy mióta észlelem ezeket a tüneteket, mennyire befolyásolja a mindennapjaimat mindez, és így tovább. Majd mikor a végére értünk a kérdéseknek, akkor adott csak lehetőséget a következő tünet bevitelére.

És bár a legtöbb embernek elég is lenne ez, hiszen általában kettőnél több orvosi jellegű problémával nem szembesülnek majd, azonban nekem több szempontból kellett vizsgálnom az appot. Egyrészt mint egy esetleges felhasználó, aki a jövőben megadná a lehetőséget ennek az appnak, másrészt pedig mint egy kegyetlen és vérszomjas tesztelő, aki minden hibára, és minden egyes kényelmetlenségre felhívja a figyelmet.

Bár meg kell mondjam őszintén, hogy ezen az egy apró problémán felül nem észleltem semmi egyéb olyat, ami miatt ne akarnám használni a jövőben ezt az appot. Ada 3

Kérdezhetnétek persze, hogy vajon mennyire pontos a diagnózis amit az alkalmazás biztosít?

Na ez volt az, amin a leginkább meglepődtem. Egyik orvostanhallgató kollegámmal beszéltük át éppen a napi dolgainkat, amikor Ada küldött egy értesítést, valami új funkcióról.

Majd, ha már úgy is itt volt a lehetőség, akkor kipróbáltunk egy logikai játékot. Migrénes fejfájás, rossz közérzet, illetve hőemelkedés volt az a három tünet, melyet beraktunk a kalapba.

Kollegám közölte, hogy ez magas vérnyomás, esetleges influenza kezdeti szakasza, illetve bakteriális fertőzés voltak a lehetőségek között. Mindezek után ránéztünk Ada-ra, és a magas vérnyomsá, valamint a vírusos / bakteriális fertőzés jelentek meg a kijelzőn.

És bár nem mertünk megkockáztatni ennél komplexebb diagnózisokat, illetve ennél esetlegesen vészesebb tüneteket, de nem is ez volt a lényege ennek a tesztnek.

Lezárásképpen azonban nem is találhattam volna jobbat. Kinek ajánlom Ada-t?

Hypochonder-eken kívül bárkinek, aki egy kicsit is kíváncsi az egészségügyi állapotára, vagy aki csak szeret új fajta mesterséges innteligenciával rendelkező appokkal kísérletezni.

Ami mindenképp plusz pont volt számomra az az egyszerű kezelhetőség, és a nem túlkomplikált kezelőfelület. Azonban mindenképpen hiányoltam belőle azt a fajta funkcionalitást, ahol egyszerre több tünetet meg tudnék adni, egy vesszővel elválasztva.

Természetesen nem helyettesíthet egy képzett orvost ez az alkalmazás, ám mindenképpen megkönnyítheti a saját életünket, ha nem rohangálunk állandóan a dokihoz egy-egy fejfájás esetén, hanem csak az appal konzultálunk.

Amennyiben Ti is szeretnétek letölteni, és kipróbálni Ada képességeit, azt az alábbi linkre kattintva tudjátok megtenni.

app-store-icon_2x

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Ha szeretnétek értesülni további akciós ajánlatokról, a heti hírekről, illetve minden egyéb tartalmunkról, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.