Könyvmolyoknak: José Rodrigues dos Santos – A Hetedik Pecsét

Ez alkalommal kicsit komolyabb könyvet olvashattam a portugál újságírótól, José Rodrigues dos Santos-tól, ami nem más volt, mint A hetedik pecsét.

Ráadásul ismét olyan művet tarthatunk a kezünkben, amiben nem csak a múltról és azzal kapcsolatban esik szó,  hanem a jövőről is olvashatunk elgondolkodtató gondolatokat, tényeket.

Az alcím ezúttal sem maradhatott el, ami azt sugallja, hogy olyan témát választott, amit nem szabad félvállról venni.

Rövid bevezetés

Antarktika, 2002 nyara. Az amerikai antarktikai tudományos állomás, McMurdo rádióüzenetet kap az argentíniai állomástól, Marambiotól. Az üzenetet Howard Dawson vezető tudós csípte el. Az argentinok kint vannak az Antarktika egyik legnagyobb selfjegénél, a Larsen B-nél és azt jelentették, hogy hatalmas rengések mellett a szétesés határán van a Larsen B. Dawson egyből egy szatelitképet kért le a kérdéses területről és megalapozottnak találta a hívást, azonnal oda is repült. Odaérvén a szemei előtt esik darabokra a selfjég, sokkos állapotban tér vissza McMurdoba, hogy jelentést tegyen az esetről, amely az emberiség eddig legnagyobb problémája lehet. Hirtelen egy idegen szegez rá pisztolyt. 3 lövés dördült és a jelentést soha nem írták meg.

A világhírű kriptoanalitikus Tomás Noronha-t felhívja az Interpol, hogy a segítségére van szükségük egy ügyben. Az orosz Interpol ügynök, Alexander Orlov bízza meg a feladattal, hogy nyomára akadjon Filipe Madeira-ra, aki Tomás régi osztálytársa, aki kapcsolatban volt azzal a két tudóssal akit napra pontosan akkor gyilkoltak meg mint Howard Dawsont az Antarktikán. Mindezek mellett még az emberiség egyik legnagyobb rejtvényét is meg kell fejtenie, amit az áldozatok mellett hagytak üzenet gyanánt, a 666 bibliai rejtélyét. A Fenevad számát.

Néhány gondolat

Az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb problémát jelent a környezetszennyezés, azon belül is a globális felmelegedés és a szénhidrogén függőség, hiszen az az egész bolygónkra hatással van. José Rodrigues dos Santos ezúttal egy klímakatasztrófával fenyegető, több kontinenst érintő összeesküvést bontakoztat ki a szemünk előtt.

Ismét szemtanúi lehetünk Tomás Noronha professzor kalandjainak, aki a Lisszaboni Új Egyetem tanára .  Ezúttal is mintha szánt szándékosan sodorná magát olyan helyzetekbe, amikbe egy tudós soha nem kerülne. Nem tanult a korábbi hibáiból és amellett, hogy kisujjból kirázza a különböző rejtvények megoldásai, rendkívül naiv megmozdulásai is vannak, de éppen ettől szerethető a karakter.

Ebben a könyvben az tetszett mindig is, hogy nagyon egyszerűen és érthetően magyarázza el a károsanyag kibocsátással kapcsolatos tudnivalókat, egy csapásra én is tudósnak éreztem magam. Egy pillanatra, de ettől függetlenül azt éreztem olvasás közben, hogy igenis komolyan vesz az író, nem rejti el a sorok közé az összeesküvés elméleteket és továbbra is szórakoztató kalandregény a könyv, ami tulajdonképp megkaphatná az ismeretterjesztő alkategóriát.  Hiszen J. R. dos Santos könyvei tudományos szempontból a megalapozottak közé tartoznak

Kiknek ajánlom

Akik csak most ismerték meg José Rodrigues dos Santost és szeretnének egy olyan fontos témát érintő könyvet olvasni tőle, ami az egész emberiségre hatással van,  akkor ez az a könyv, amit keresnek. Valamint természetesen azoknak, akik eddig is nyomon követték a portugál író munkásságát. Habár teljesen más hangvételű a könyv mint az első és a második, kötelező darab a könyvespolcon.

Jó olvasást kívánunk és találkozunk jövő héten egy újabb dos Santos könyvvel!

Amennyiben sikerült segíteni, illetve tetszett ez a tartalom, akkor kérlek, nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem szeretnétek lemaradni a további akciókról, illetve tájékoztatásokról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessétek a M&D Blog további bejegyzéseit az alábbi közösségi média platformokon.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.