Könyvmolyoknak: José Rodrigues dos Santos – Isten Haragja

José Rodrigues dos Santos valamennyi megjelent regénye elképesztő mennyiségű információgyűjtés eredménye, hiszen az író igyekszik az aktuális témát a lehető legalaposabban bemutatni úgy, hogy egy átlag olvasó számára is érthető legyen.

Ez alkalommal is így tett, mikor egy igen kényes témát dolgozott fel, ami pedig az iszlám. Mielőtt a kezembe vettem volna az Isten haragját, nem volt túl sok információm a vallásról, de mint a korábbi könyveiben, itt is odafigyelt dos Santos arra, hogy informatív legyen az amit olvasunk.

A 2012-ben megjelent könyv a Tomás Noronha sorozat 4. kötete, amiben ismét nyomon követhetjük a Lisszaboni Új Egyetem professzorának egy újabb történetét, aminek a segítségével részletes képet kaphatunk az iszlám vallásról és a benne levő ellentétekről.

Rövid bevezetés

A könyv kezdeti cselekménye igen ilyesztő forgatókönyvvel nyit, iszlám fanatikusok atombomba birtokába jutnak a volt Szovjetúnióban. Természetesen kedvenc professzorunknak kell megakadályoznia a bomba felrobbanását, és mind tisztában vagyunk vele, hogy a protugál kriptoanalitikus nem éppen akcióhős alapanyagból lett faragva. Mindebbe úgy csöppent bele, hogy egy ismeretlen férfi egy találkozót szervezett neki amin egy régi ismerős beavatta őt abba, hogy fejtsen meg egy olyan kódot ami az al-Kaidával van kapcsolatban.

A könyvben két történetről olvashatunk, egy a Tomás Noronhaval kapcsolatos események, míg a másik szál egy Egyiptomban él muszlim kisfiúról, Ahmedről szól. A két karakter története nem egyazon időben játszódik, ami természeteseb csak később kezd világossá válni. A fejezetek egymást váltják fel, egyszer Tomás, egy másik alkalommal pedig Ahmed tapasztalatairől és a velük történtekről olvashatunk.

Tomás részéről részletesebb információkat tudhatunk meg a nukleáris atombombákról és az iszlám eredetéről, és természetesen nem maradhat el az útikönyvszerű elmesélés sem azokról a helyekről amiket a férfi az utazásai során látott.

Míg Ahmed oldaláról az iszlám vallásról mutat egy olyan képet, aminek a segítségével jobban megismerhetjük a Koránt, a muszlim embereket és azt, hogy milyen kapcsolatban vannak a Koránnal.

A könyvet egyébként egy volt al-Kaida vezető lektorálta, amiből arra lehet következtetni, hogy hiteles tényeket olvashatunk az Isten haragjában.

Néhány gondolat

Habár az Isten haragját ugyanolyan gyorsan el lehet olvasni, mint a legtöbb hasonló kategóriájú könyvet, nem nevezhető könnyű olvasmánynak a témájából fakadóan. A könyv egy gyorsan pörgő thriller, ahol ismét nem nézi hülyének az olvasót dos Santos, az egyértelmű dolgokat sem hagyja leleplezetlenül.

Nem is gondoltam bele soha, hogy milyen rövid idő alatt el lehet készíteni egy atombombát, amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő erőforrások. Nem kellenek hetek, sem napok, akár fél nap is elég az összeállításához.

A könyv elolvasása után érdemes jobban átgondolni az ott leírtakat, mert az amit elénk tár a portugál író, az teljes egészében valódi tények és egyházi dokumentumok segítségével jöhetett létre. Oda kell figyelni, hogy az iszlám nem elhanyagolható vallás, hiszen a céljainkhoz idomítható, amolyan igazolásképp. Ami nagyon fontos, nem szabad a szélsőséges eseteket alapul venni.

Kiknek ajánlom

Akik továbbra is lojálisak maradnak a dos Santos regényekhez, és azoknak akiket érdekel a Közel-Kelet és annak gondolatai, a vallás és a hívők. Továbbá olyanoknak akik olyan könyvet keresnek ami egy vallási tanulmányhoz hasonlít, de rendelkezik egy kalandregény stílusával. Ha mindenáron dos Santos könyvet szeretne valaki olvasni akkor annak kezdésként A 632-es kódexet javaslom.

Jó olvasást kívánunk és találkozunk jövő héten egy újabb dos Santos könyvvel!

Amennyiben sikerült segíteni, illetve tetszett ez a tartalom, akkor kérlek, nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem szeretnétek lemaradni a további akciókról, illetve tájékoztatásokról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessétek a M&D Blog további bejegyzéseit az alábbi közösségi média platformokon.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.