Könyvmolyoknak: José Rodrigues dos Santos – Az Ördög Keze

Sziasztok! Előző héten elgondolkodtam azon, hogy José Rodrigues dos Santos tud-e újat mutatni ismét egy újabb Tomás Noronha kalanddal, és tudott.

Szerencsére sikerült meglepnie, és csak remélhetem, hogy így is marad a továbbiakban. Két dolog miatt. Egy a történet a regényben, valamint a második az információ, amit tartalmaz.

Valahogy soha nem foglalkoztatott a politika, mert úgy voltam vele, hogy amíg nem érint engem per pillanat, akkor nem foglalkozom vele. Egészen addig a pillanatig míg el nem olvastam Az ördög kezét.

Rövid bevezetés

Tomás Noronhát is elérte a válság. A megszorítások következtében elbocsátja az egyetem, és kénytelen munkanélküli segélyt igényelni., hiszen az Alzheimer kórban szenvedő édesanyjának az ápolási költségei is megnőnek az otthonban. A munkanélküli központból hazafelé menet megszólítja egy régi, gimnáziumi barátja, akit ismeretlen személyek üldöznek. A menekülő barát elrejtett egy kompromittáló DVD-t, amely leleplezi a válság felelőseit, és Tomásnak meg kell fejtenie egy rejtjeles szöveget, hogy megtalálja. A Nemzetközi Büntetőbíróság pert indított a válság felelősei ellen, az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával és ez a DVD perdöntő bizonyítékokat tartalmaz, amit fel lehetne használni a tárgyalás során. Amennyiben sikerül megtalálni.

A kódolt üzenet megfejtése és az üldözés sikerrel jár. Kedvenc történészünket, Tomás Noronhát kegyetlen és nagy hatalmú, befolyásos gyilkosok üldözik. A per amely elvezeti az olvasót a világ legveszélyesebb titkát tartalmazó DVD-jéhez, az eltitkolt igazsághoz a világválságról. Szerencsére segítő társa is akad, akiben bízhat. Raquel talpraesett, vagány és ügyes női karakter.

Néhány gondolat

Az ördög keze című regény egy gazdaságpolitikai, hangsúlyozottan fikciós krimi. A második nagy gazdasági válságról, annak kiváltó okairól és hatásáról. Végig izgalmas és pergő krimit olvastam. Ami tagadhatatlanul a valóság peremén egyensúlyoz. Ezért is elképesztően valós és ijesztő.

Az ördög keze nem csupán fordulatokban gazdag, lélegzetelállító krimi: valós adatokkal és információkkal szolgál a gazdasági világválságról, segít megértenünk annak okait, megismernünk a felelőseit és meglátnunk, mi várhat ránk a jövőben.

Ez alkalommal mindennél messzebbre merészkedett dos Santos, hiszen a politika és a gazdaság világa elleni keresztes hadjárat annyiban fikció amennyit az olvasó nem hajlandó elhinni. A szerző hitelesen ábrázolja a politika világát, mocskos játszmáikat.  A felelősség közös, de egy-egy miniszter vagy bankelnök azért egészen más, mint az egyszerű kisember.

Szokás szerint az író nem beszél a levegőbe, szigorúan a tényekre épített fel mindent, bár olykor úgy tűnik, hogy elbagatellizálja a történetet az információáradatért cserébe, azonban a végére minden a helyére kerül. Néha újra kellett olvasnom, mert nem egyszerű a szövegkörnyezet. Közgazdasági fogalmak és összefüggések között lavíroz a történet, és ha nem figyelünk oda akkor elveszhetünk a részletekben. Viszont érdemes újraolvasni, hiszen olyan dolgokról van benne szó, amivel nap mint nap találkozik az ember. Mindezt dos Santos szépen lépésről lépésre építette fel, egy izgalmas történet segítségével. Habár nem lopta be magát a szívembe ez a könyve a portugál írónak, továbbra is kitartok amellett, hogy érdemes volt elolvasnom.

Az ördög keze mintapéldája lenne egy olyan tankönyvnek, ami megtanítana arra amit tartalmaz, nem csak tanítana. Ez pedig a gazdasági világválság.

Kiknek ajánlom

Szerintem Az ördög keze dos Santos egyik legnehezebb könyve a megjelent Tomás Noronha könyvek közül. Ez a könyv azok számára egyértelmű akik átlátják az összefüggéseket, jártasak a politikában. Azok számára akik kevésbé annak így, mint jómagam, nekik lesz hasznos. Segít megérteni a körülöttünk levő világot.

Kellemes olvasást kívánunk minden kedves olvasónknak!

Amennyiben sikerült segíteni, illetve tetszett ez a tartalom, akkor kérlek, nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez eljusson. Ha nem szeretnétek lemaradni a további akciókról, illetve tájékoztatásokról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy kövessétek a M&D Blog további bejegyzéseit az alábbi közösségi média platformokon.

Mégegyszer köszönjük a figyelmeteket!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.