Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Context is for Kings (Season 1, Episode 3)

Szép estét minden olvasónknak!

Ahogy ígértük a múlt hét folyamán, ismét visszatértünk a Netflix & Chill, és ezzel együtt a Star Trek Discovery c. sorozat egy újabb epizódjával.

Lássuk, hogy mit is tartogat számunkra az első évad, harmadik része.

Azonban még mielőtt tovább mennénk.

Spoiler-Alert

Hat hónappal az előző részben történtek után járunk. Michael Burnham, több rabbal együtt úton van éppen egy föderációs börtönkolónia felé, mikoris az őt szállító űrkomp veszélybe kerül. Az útvonaluk ugyanis közel viszi őket egy olyan “felhőhöz” mely a világűrben élő mikroszkopikus élőlényekből áll, amelyek tiszta, vagy legalábbis közel tiszta energiával táplálkoznak. Veszélybe sodorva ezzel a komp legénységét, és az utasait.

Burnham természetesen nem tud menekülni a tettei elől még itt sem, hiszen ő a Föderációs Csillagflotta első tisztje, aki fellázadt a saját kapitánya ellen. Ennek köszönhetően pedig olyan általa nem kívánatos hírnévre tett szert, nem csak a flotta, de a civilek körében is, amit nehéz lesz maga mögött hagynia.

Hiszen a rabok felismerik, és gyakorlatilag hibáztatják azért, ami a Klingonokkal való csata során történt. Gyakorlatilag őt próbálják meg beállítani felelősnek mindazért, ami akkor és ott történt. És bár mi a nézők pontosan tudjuk, hogy ez mennyire messze áll a valóságtól. Ettől függetlenül valamilyen szinten átérezhetjük az ő nézőpontjukat is. Nem hiába, sokaknak nem könnyű elfogadni a tényt, hogy nincs olyan háború melynek ne lennének áldozatai.

És bár többféleképpen lehet megközelíteni ezt a kérdést is, hiszen vajon egy ilyen esetben ki az áldozat? Az aki abban a csatában elesett, vagy az aki szám szerint tudja, hogy hány bajtársa veszett oda, és együtt kell élnie ezzel a tudattal? Michael pedig vulkáni neveltetésének köszönhetően utóbbi kategóriába tartozik. Bár érzelmeit még mindig képes elnyomni a legmélyebb szinten is. A logikus gondolkodás azonban sokszor felülkerekedik rajta.

Azonban a problémáknak még közel sincs vége, a pilóta aki azért volt felelős, hogy a “bogarakat” eltávolítsa a komp külsejéről végül nem éli túl ezt az eseményt, és a bebörtönzött hőseinknek már nem sok esélye van arra, hogy megmeneküljenek. Azonban itt jön talán a forgatókönyvírók legnagyobb kedvenceként emlegetett Deus Ex Machina-ja a U.S.S. Discovery, mely vonósugarával kiszabadítja, és megtisztítja a kompot az élősködő faj fogságából.

A fedélzetre lépve a foglyok hamar rá jönnek, hogy a U.S.S. Discovery egy teljesen új hajó, mely sem csatát, sem egyéb konfliktust nem látott még. És a jelenlegi helyzetben ez egy kicsit meg is zavarja őket. Főleg mivel a személyzet tagjai között nagy számban vannak jelen a Csillagflotta tudományos ágának tisztjei. Azonban a hajón nem minden az aminek látszik.

A történet előrehaladtával, Michaelt magához hívatja a Discovery kapitánya, Gabriel Lorca úgy csak tovább bonyolódnak a szálak. Hiszen Michael logikusan próbálja kikövetkeztetni, hogy vajon mi is folyik körülötte, azonban túlságosan sok az ismeretlen tényező. Ahogy azt Lorca-nak is jelzi a kompra telepedett élőlények nem az egyetlen oka annak, hogy ő a Discovery-re került. Hiszen már amikor egyik börtönből a másikba transzferálták arról sem kapott értesítést, ami egyébként teljes mértékben szokatlan. Arról már nem is beszélve, hogy a komp kétszer kért, és kapott engedélyt az útvonalmódosításra menet közben, ami csak tovább tetézi a volt első tiszt kíváncsiságát.

Lorca pedig az egyenes válaszok helyett továbbra is csak kérdésekkel, és parancsokkal hajlandó kommunikálni. Próbálja meggyőzni mind saját magát, mint Burnham-et arról, hogy dolgozzanak együtt. Melyet Michael természetesen első ízből utasít vissza. Hiszen mi az a három nap amit el kellene töltenie a hajón, ahhoz képest mint ami a börtönben vár rá.

Természetesen, és nem túlságosan megbonyolítva a történetet, Lorca így is úgy is fel fogja használni Michaelt a saját terveihez. És ebbe a volt tisztnek nem lesz beleszólása. Ha tetszik neki, ha nem másnap reggel 08:00-kor akkor is munkába fog állni.

Nos az innentől kezdve történt események láncolata igencsak komplex, melyhez nagyban hozzájárul az is, hogy a hajón végzett kutatás olyannyira összetett, hogy a fizika, kémia, mechanika, és biológia határai gyakorlatilag nem léteznek. A U.S.S. Discovery testvérhajója a U.S.S. Glenn úgy szintén azon van, hogy ezt a kutatást segítse. Azonban nem sokkal azután, hogy Michael valamint a Discovery főgépésze nekiállnak a feladat megoldásának. A Glenn-el elveszítik a kapcsolatot. És természetesen egy kisebb csapatot küldenek, hogy vizsgálják meg mi is történt a hajó fedélzetén.

A csapat tagjai között Michael az egyetlen, akiben azonban kétes érzések tombolnak. Hiszen jelenleg még mindig kitaszítottként kezeli mindenki, és most mégis egy olyan űrkomp fedélzetén ül, mely további Csillagflotta tiszteket szállít egy bevetés helyszínére, hogy a bajbajutottakon segítsenek.

És igazából ez jellemzi az egész részt. Gyakorlatilag minden pontosan a logika által diktált elvektől eltérően működik. Vajon miért akarná egy hajó kapitánya, hogy egy volt flottatiszt részt vegyen a hajóján végzett kutatómunkában, illetve egy másik hajó személyzetének segítésében? Vajon miért próbálja ugyanez az ember már a kezdetektől fogva manipulálni a lázadót, és úgy alakítani minden szálat, és minden tettet, hogy a végén ő jöjjön ki győztesen belőle?

Haladva azonban egy kicsit tovább ahogy a kutatócsapat megérkezik a U.S.S. Glenn fedélzetére, egy igencsak sokkoló kép fogadja őket. A legénység tagjai közül senki sincs már életben, és a halottakon különböző vágások nyomai figyelhetőek meg. A holttestek között akad néhány Klingon is, ami bár részben megmagyarázza a vágásokat, illetve az ilyen és ehhez hasonló sérüléseket. Legalábbis addig, amíg a csoport egyik tagja rá nem világít arra, hogy a hajó falán látható sérüléseket nem okozhatta kézi fegyver. És itt valami teljesen más áll a háttérben, mint ami a szemük elé tárul.

A széttépett testek jelenléte aggodalomra ad okot persze mindenkinek, főleg miután rájönnek, hogy mi is az ami ezt tette a legénységgel. Legalábbis ha mást nem akkor már fel tudják mérni a helyzet súlyosságát, hiszen azt egyikük sem tudja megállapítani, hogy az adott lény csak egy félresikerült kísérlet végeredménye. Vagy esetleg egy Klingon terv része.

Michael logikus gondolkodásának, és vakmerőségének köszönhetően a kutatócsapat el tud menekülni a laborból, ahol rájuk tört a furcsa és veszélyes élőlény. Azonban ilyen esetekben senkit sem hagynak hátra a Csillagflotta emberei. Kifejezetten akkor nem, ha az illető a sorozat főszereplője. 😀 Így természetesen Michael megmenekül, és mialatt a rejtélyes élőlény elől próbál valahogy egérutat nyerni, akkor kaphatunk némi betekintést a karakter múltjába.

A rész végén természetesen Gabriel ismét elbeszélget Michael-el a folytatásról, és arról, hogy innentől, hogyan tovább. Bár Burnham még mindig ellenkezik, és még mindig nem tudja elképzelni, hogy vajon miként lenne képes szolgálni ismét a Csillagflottában, amikor a tetteiért börtönbüntetésre ítélték.

És mi itt zárnánk le a mai részünket.

A következő epizóddal október kilencedikén 21:00-kor jelentkezünk. Addig is, ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

mv5bmdcxn2nhngutyjcxoc00yjuxltk1njitytu3mjzlmtzmmgmxl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynde2njq1nza-_v1_sy1000_cr007481000_al_

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Context is for Kings (Season 1, Episode 3)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.