Netflix & Chill: Star Trek Discovery – The Butcher’s Knife Cares Not for the Lamb’s Cry (Season 1, Episode 4)

Sziasztok!

Ismét visszatértünk a Star Trek Discovery sorozat következő fejezetével.

És azt kell, hogy mondjam végre kezd értelmet nyerni mindaz, amit az előző epizód során annyira próbáltak túlmagyarázni.

Lássuk akkor, hogy mit tartogat számunkra az első évad, negyedik része.

Spoiler-Alert

Ahogy az várható volt a U.S.S. Glenn-en, valamint a U.S.S. Discovery-n történtek után Michael Burnham nem tér vissza a börtönkompra, és Gabriel Lorca szolgálatába áll. Bár rangjától megfosztották, és a jövőben ez nem feltétlenül változik majd. Ettől függetlenül értékes tagja lehet majd a Discovery csapatának.

Burnham új megbízást kap a hajó fedélzetén egyenesen a kapitánytól, aki a U.S.S. Glenn-ről elfogott élőlénnyel szeretné tovább fejleszteni mind a saját hajójának, mind a Föderációnak az offenzív, illetve deffenzív képességeit.

Ami valamilyen szinten érthető is, legalábbis egy olyan szörnyeteg amelyik képes a karmaival feltépni a föderációs csillaghajók duránium burkolatát, és melynek teste képes  a sztender fézerpuskák által halálos lövésekből többet is elviselni, az mindenképpen több figyelmet igényel.

Mialatt Burnham és a Discovery első tisztje próbálnak rájönni a titok nyitjára azalatt természetesen a Klingonok sem tétlenkednek. Az első részekből megismert T’Kuvma utódját a Kol ház tagjai próbálják manipulálni, hogy feladja a hajója legénységét, és minden olyan fejlesztést, amely beépítésre került. Hiszen jelenleg a teljes Klingon flottának ez az egy cirkálója rendelkezik a többi Star Trek sorozatból már oly jól ismert álcázó-berendezéssel.

Természetesen (már, ha a Klingon szokásokra mondhatunk egyáltalán ilyet) az utód, és egyben T’Kuvma házának mostani vezetője bár próbál nyitott maradni az ajánlatra, azonban gyanúsan méri fel Kol ajánlatát.

Off-topic, azonban gyakorlatilag az egész epizód ennek megfelelően halad előre, és bár elismerem kellett az, hogy megszakítsák a cselekményeket, máskülönben túlságosan lineáris lett volna a történet. Egy kicsit azonban soknak tartom azt az ugrálást amit a Föderációs hajó személyzete és a Klingonok között.

Mindeközben a Discovery  egy segélyhívást kap a Flotta parancsnokságától, hogy lehetőségük szerint azonnal induljanak a Föderáció legfőbb dilíthium bányájához, mely jelenleg Klingon támadás alatt áll. És lévén, hogy ők az egyetlen hajó a körzetben mely rendelkezik a legújabb térhajtómű-technológiával, mely az előző részből megismert spórák quantum-mechanikán alapuló helyváltoztatási képességein alakul. Melynek megfelelően a szokásos warp-drive-nál megszokott sebességek több ezerszeresével haladhatnak, mely kis híján képes instant utazást biztosítani a galaxis bármely pontja között.

Azonban itt egy kisebb problémába ütköznek, hiszen Staments, a Discovery főgépésze nem tudja elvégezni a kellő számításokat egy olyan hosszú ugrás megtételéhez, mint amire a hajónak szüksége lenne, és ez egy elég nagy ellentmondást szül közte és Lorca között.

Azt nem mondom persze, hogy nem nevettem fel a Lorca által mondottakon, melybe sikerült belekeverni némi jelen kori referenciát is azzal, amikor a történelem nagyjai között megemlíti Elon Musk nevét, de akkor haladjunk.

Miközben Staments az újabb ugrásra készül, aközben Michael is szóba elegyedik a főgépésszel, mivel a kutatásai során észrevette, hogy az általa tanulmányozott élőlény agyi funkciói kifejezetten az előző ugrásuk előtt jóval intenzívebbek voltak mint addig bármikor. Azonban a további kutatást félbeszakítja a hajó másod-tisztje, aki addig is Burnham-el dolgozott.

A Lorca parancsainak mindenképpen eleget tenni akaró tiszt megpróbálja egy mély altatásba helyezni a furcsa élőlényt, hogy végre le tudja vágni a karmait, és ezzel utat engedjen Lorca további terveinek. Azonban a lény rátámad, és hasonlóan a U.S.S. Glenn személyzetéhez, és az adott hajó fedélzetén tartózkodó Klingonokhoz most is halálos sérülések árán sikerül csak megfordítani a helyzetet.

Burnham innentől kezdve szabad utat kap a további kutatásban, és egy újabb kísérlet során Staments-el együtt rájönnek, hogy a lény egy bizonyos szimbiózisban él a spórákkal, melyeket a Discovery hajtóművében alkalmaznak, és képes kontrollálni azokat, úgy, hogy azzal a térugrásokat akár hosszabb távolságokon is pontosan kalibrálja.

Számomra azonban talán a Föderációs bányász kolónia, és a Staments és Lorca közötti nézeteltérések tisztázása után jött el az a pillanat amit a legjobban furcsálltam. Mégpedig az, hogy mennyire eltér mindez a sorozat az eddig megszokottaktól. Persze voltak nézeteltérések a hajók személyzete, és annak kapitánya között. Láttunk már olyat, hogy a vezető karakter személyisége, és erkölcsei tartották vissza az alá beosztottakat attól, hogy olyat tegyenek, ami nem lenne etikus.

Itt azonban Lorca az, aki igyekszik mindent katona szemmel nézni, míg Staments (akitől eddig egyetlen érzelmet láthattunk) az aki inkább tudósként próbálja felfogni a dolgokat, és igyekszik, ha mást nem az etikusság határán járni, és nem átlépni azt időről-időre. Ez a kettősség természetesen nem tesz jót Burnham karakterfejlődésének sem, aki igyekszik lojális maradni mind a kapitányához aki megadta neki a második esélyt, mind Staments-hez a közös felfedezésüknek, és személyes kapcsolatuknak köszönhetően.

Az epizód végén még láthatjuk a U.S.S. Shenzou kapitányának utolsó szavait, melyet a végrendeletében Michael-nek szánt, és mely során az egyik legszeretettebb, és legszemélyesebb holmiját hagyta Burnham-re.

A következő epizóddal október tizenhatodikán 22:00-kor jelentkezünk. Addig is, ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

mv5bmdcxn2nhngutyjcxoc00yjuxltk1njitytu3mjzlmtzmmgmxl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynde2njq1nza-_v1_sy1000_cr007481000_al_

© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.