Búcsút Intett a Boeing 767-eseinek a British Airways…

2018. november 26. London Heathrow AirportBA Media Centre

A British Airways, lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében adta hírül egy újabb korszak végét.

Hiszen a 30-ik Boeing 787 Dreamlinerük átvétele alkalmából, a légitársaság végleg megválik a Boeing 767-300-as családtól.

Az utolsó még a géptípussal üzemeltett járat a Larnace – Heathrow útvonalon közlekedett. Mielőtt a gépet a Walesben található St. Athan-ba vitte volna a személyzet.

 

britishairways_216861246081475

A British Airways 1990-ben kezdte el üzemeltetni a típust, és a 28 éves szolgálat során a teljes 767-es flotta több mint 425.000 járatot teljesített.

Tekintsünk hát vissza erre az elmúlt időszakra, és a British Airways munkatársainak segítségével idézzük fel, a legfontosabb eseményeket.

Az első, a géptípussal repült járat Heathrow és Párizs, Charles-de-Gaulle reptért között közlekedett. Majd a későbbiekben a legtöbbször a Frankfurtba utazók, illetve az itt élők élvezhették a gép ikonikus formáját. Hiszen csak a London – Frankfurt útvonalon közel 15.000 járatot teljesítettek a Boeing szélestörzsű gépei.

britishairways_216861753156891

Ezen felül a csúcsidőszakban, amikor a légitársaságnak a legnagyobb szüksége volt arra, hogy egy-egy adott útvonalon megnövelje a kapacitást, akkor mindenképpen ezt a gépet hívták segítségül. Így Abu Dhabi, Calgary, illetve New York JFK repülőterein is nem kevésszer tűnt fel a 767-es.

Bár eredetileg mind a gyártó, mind a légitársaság elképzelései szerint hosszútávú utakra szánták a repülőgépet. A British Airways kérésére a teljes 767-es flotta átalakításra került, hogy a rövidtávú utakat is probléma nélkül tudja teljesíteni. Így a belföldi Heathrow – Edinburgh – Heathrow, valamint a külföldi Heathrow – Róma, Heathrow – Athén, Heathrow – Larnaca, útvonalakon is sokszor láthatták az érdeklődök a pilóták, a kabinszemélyzet, és az utasok által kedvelt géptípust.

A gépek nyugdíjazása már várható volt, hiszen a British Airways folyamatosan modernizálja a flottáját, és miután a 30-ik Boeing 787 Dreamliner is megérkezett a légitársasághoz így nem volt kérdéses, hogy mi lesz a 28 éve szolgáltatot teljesítő gépek sorsa.

britishairways_21686549752965

Ez többek között annak is köszönhető, hogy az Dreamlinerek nagyjából 40%-al csendesebbek, mialatt közel 20%-al kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a hasonló kategóriába tartozó repülőgépek. Mely a légitársaság teljes szén-dioxid, illetve nitrogén-oxide kibocsájtásának csökkentésében is hatalmas szerepet játszik.

A modernizáció azonban nem áll meg a Boeing 787-eseivel, hiszen még az ide év során a légitársaság átveszi majd az első Airbus A350-esét is.

Az utolsó Boeing 767-es járat üzemeltetése alkalmából. A British Airways Flotta Üzemeltetésért felelős igazgatója, Al Bridger Kapitány elmondta:

“A Boeing 767-es egy kiváló tagja volt a flottánknak, mely a lehető legnépszerűbb útvonalainkon repült, és az idejének legkorszerűbb szolgáltatását nyújtotta az utasaink számára. Nem is találhattunk volna megfelelőbb időpontot a gépek nyugdíjazására, mint a 30-ik Dreamlinerünk átvételét. Mely mégkiválóbb kényelmet, és egyéb szolgáltatásokat nyújt majd az utasainknak”

A légitársaság életében a legutolsó Boeing 767-essel történő járatot a G-BZHA lajstromjelű repülőgép üzemeltette. Mely elsőnek 1998-ban szállt fel, és azóta több mint 23.000.000 mérföldet reptült. Összességében 900-szor látogatta meg Larnaca-t, azonban a legtöbbször Athén repterén láthatták az utazók ezt a gépet, ahol az elmúlt 20 év során 1275 alkalommal tűnt fel. A becslések alapján a gép összességében 4.000.000 utast szállított a közel 23.000 járat során.

britishairways_21686734010337

A magam részéről mindenképpen azt kell, hogy mondjam, sajnálattal írom meg most ezt a cikket. Hiszen volt szerencsém nekem is a Boeing 767-es kényelmét kiélvezni a London Heathrow – Rome Fiumicino útvonalon. És megmondom őszintén, hogy nem is kívánhattam volna jobb szolgáltatást.

Természetesen megértem a légitársaság döntését, hiszen a fentebb leírtak alapján a gépek bőven kiszolgálták a maguk idejét! Ismételten köszönjük a British Airways munkatársainak, hogy eljuttatták hozzánk ezt a sajtóközleményüket! 

Amennyiben pedig a hírek hallatán esetleg úgy gondoljátok, hogy érdemes lenne a légitársasággal lefoglalni egy-egy utazást, úgy amellé a booking.com-on keresztül tudtok szállást is intézni magatoknak!

Screen Shot 2018-08-22 at 01.42.31

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-ot, illetve osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, úgy kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennüneket az alábbi közösségi média oldalak mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

 

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

british-airways-logo

© Szutor Márk
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.