Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Lethe (Season 1, Episode 6)

Nos annak megfelelően, hogy 10 nap múlva itt a Star Trek Discovery második évada.

Úgy gondoltuk, hogy visszatérünk a be nem fejezett Netflix & Chill sorozatunkhoz.

És az elkövetkezendő napokban lezárjuk a még hiányzó részeket!

Utána, köszönhetően a Netflix publikálási naptárának, a már megszokott hétfői napok helyett minden csütörtökön jelentkezünk majd ezekkel a cikkekkel!

Most azonban kezdjük bele a hatodik epizódba!

Spoiler-Alert

Az epizód első jelenete egy leszállóplatformnál ér minket a Vulcan bolygó festői szépségű egével, ahol Sarek nagykövet (James Frain) egy fiatal vulcani társával találkozik. Így ketten indulnak egy meglehetősen titokzatos diplomáciai küldetésre, amelyből csak annyit tudunk meg, hogy a Cancri rendszerben található az úticél. Mindezt Sarek meglehetősen nyomatékosítja azzal, hogy a krízis idején a tudatlanság hasznossá válhat. Az emberben ezért jogosan merülnek fel az alábbi kérdések: Kivel? Hol? Miért?

A felszállást követő átvezető képsorok után a U.S.S. Discovery fedélzetén folytatódnak a cselekmények ahol Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) és Silvia Tilly (Mary Wiseman) köröket futnak a hajófedélzeten. Abból a célból hogy a fiatal kadét sikeresebben vegye a következő megpróbáltatásokat, hiszen ahhoz, hogy kadétból kapitánnyá váljon hosszú és rögös út vezet. Azt gondolhatják néhányan, jómagam is, hogy ha Burham már soha sem kerülhet kapitányi rang közelébe, akkor valakit közelebb segít ahhoz.

Talán valamiféle mód arra, hogy megbánást tanúsítson, pedig tudja mindenki, hogy újra elkövetné azt amit tett. Továbbá lépésről lépésre elmondja Tilly-nek, hogy miként juthat el a kapitányi székig és, hogy mire lesz szüksége. Kitartás, pontosság, hiszen a programban mindenki okos. Nincs szükség személyiségre hozzá, míg Tilly pont azokat a jellemzőket emeli ki amiket Burnham ignorál. “Cadet to Captain, just like that”, ezzel a mondattal zárja a mondanivalóját, ami valamiért a Herkulesből a “Zero to Hero, just like that”-et juttatta eszembe.

Eközben a holofedélzeten Gabriel Lorca kapitány (Jason Isaacs) és Ash Tyler  hadnagy (Shazad Latif) lőgyakorlatot tartanak a klingonokon, amolyan levezetésként, hiszen nemrég még a rabjaik voltak.  Miközben nagyban folyik az akció két tártöltés, vagy fedezékbehúzódás között megismerhetünk részleteket Ash életéről, majd a szimuláció végeztével Lorca előlépteti Ash-t a Discovery biztonsági főnökévé, hiszen a korábbi személy aki ezt a posztot betöltötte, sajnálatosan áldozatul esett a Tardigrade-nek.

A két személy közötti tisztelet már a cellában is érezhető volt, azonban itt megerősítést nyer, hiszen Ash el akarta csalni a lelőtt klingonok számát a kapitánya iránti tiszteletből. Mikor Lorca észreveszi, hogy a Seattle közelében felnőtt fiatal pilóta többet lőtt mint ő, határozottan megmondja, hogy a  kiváló teljesítményért nem szabad bocsánatot kérnie. Szüksége van valakire akiben megbízhat és tudja, hogyan kell harcolni és túlélni.

Ezt követően Sarek-et és fiatal társát láthatjuk az utasszállító űrhajón amint haladnak a céljuk felé, azonban az utóbbi befecskendez magának egy anyagot. Még ezelőtt Sarek észreveszi, hogy valami nincs rendben, és amint meglátja, hogy mit tett az ifjú vulcani, rögtön tudja, hogy szabotálni fogja az utat.

Hiszen az öngyilkos merénylő egy fanatikus vulcani réteghez tartozik akik a Föderáció bukásában biztosak és a logikát abszolút mindenek és mindenki  felett tartják számon. Szerencsére mielőtt a robbanás Sarek-et is megölte volna sikerült aktiválnia egy pajzsot, de egyúttal elvesztette az irányítást a komp felett és így a nyílt űrben rekedt.

Az intro utáni képsorok a Discovery étkezdéjében folytatódnak, ahol az edzést befejező Burnham és Tilly enyhe ellentét alakul ki az étel kiválasztásában. Eztuán Tilly szeme Ash Tyler-re irányul és egy rövid listában felsorolja az addigi történéseket a fiatal hadnaggyal kapcsolatban. Azonban a nő nem hiszi el egy szavát sem, éppen ezért Tilly, hogy bebizonyítsa igazát, odaül a frissen kinevezett biztonsági fönökhöz.

Míg a férfi azt mondja, hogy ne higyjenek egy szót sem amit hallanak addig Burnham épp az ellenkezőjét teszi, hiszen Ash felismerte őt. A rövid kézfogás mely a bemutatkozás része a kelleténél hosszabbra sikeredett és Burnham az oldalába szúró érzés kíséretében a földre rogy, ahol víziója van egy  földön fekvő sebesült Sarek-ről. Amit az elmeegyesülés következményéből adódó emlék követ.

Hirtelen a Vulcan-on van Burnham,  abban az időben mikor még nem csatlakozott a csillagflottához, hanem a vulkáni felderítőcsoportnál szeretett volna szolgálni. Sarek Michael nevelőanyjával  vitatkozik a fiatal Michael jelenlétében, hiszen Burnham osztályelsőként végzett, és mégsem kapta meg a hőn áhított pozíciót.

A Csillagflottát javasolta alternatívaként hiszen ott „nem olyan magasak” az elvárások. Egyik pillanatról a másikra Sarek észreveszi a kívülálló Burhamet és szó szerint kidobja az emlékből, de még mielőtt ezt megtenné, megtudjuk, hogy Burnham nem önszántából került oda, Sarek hívta. A korábban említett elmegyesülés egy vulcani bombázáskor történt mikor Sarek megmentette Burnhamet azzal, hogy a katra-janak (örök életereje avagy vulcani lelke) egy részével meggyógyította őt.

Mivel Burnham a földre zuhant, ezért azonnal a gyengélkedőbe szállították ahol nem tudják, hogy mi a baja, mert a hajó főorvosa, Hugh Culber (Wilson Cruz) semmi rendelleneset nem észlel a nő életjeleiben. Burnham egyből reagál is erre, hogy nem vele van a baj, hanem Sarekkel. Röviden elmagyarázza ezt követően a kettejük között kapcsolatot és megkéri a kapitányt, hogy mentsék meg. Aki persze bele is megy a még kidolgozatlan tervbe.

A következő jelenet készenléti szobájában fogad, ahol Lorca-t egy vulcani admirális tájékoztatja, vagyis inkább megerősíti azokról a dolgokról amiről Burnham már beszámolt. Azonban a rész elején feltett kérdésekre hirtelen választ kapunk, Sarek egy találkozóra tartott a Cancri 4-re, ahol két klingon ház vezetésével szövetséget igyekezett volna kötni a háború megnyerésének érdekében. Mindezt követően, az admirális ellenezte, hogy megmentsék Sareket emberi beavatkozással, de Lorca finoman közölte velük, hogy nincs értelme időt pazarolni.

Az információk alapján Sarek hajója egy nebulában ragadt, ami azonban zavarja a Discovery berendezéseit, ezért személyesen kell kimenni érte, hiszen az állapota folyamatosan romlik, amit Burnham továbbra is érez. A nebula nagysága miatt az átkutatás hosszú időbe telne ezért Burnham az egyetlen esélyük. Sarek állapotát tekintve- legyen akár fizikai vagy mentális – érdekes akció elé néznek.

Burnham kapcsolatot fog létesíteni Sarek-kel, mégpedig úgy, hogy egy idegi implantátumot felturbóznak Stamets-el (Antony Rapp), aki a Tardigrade helyettesítési incidens óta kicsit jókedvű. Mintha valami ópiumkészítmény hatása alatt lenne. Ennek ellenére gyorsan summázza az elmondottakat. Az akcióra Tilly-t kéri Burnham mint szakértőt/ morális támaszt. A pilóta nem is más mint Ash Tyler, csak hogy kicsit bonyolítsuk a dolgokat. A kapitány „megkéri” Ash-t, hogy egyben hozza vissza a nőt.

A beszélgetést követően Lorca egyik felettese, Cornwell admirális (Jayne Brook) hirtelen felbukkan a semmiből és engedélyt kér a fedélzetre lépésre. A nő leszidja a kapitányt a közelmúltbeli döntéseiért majd ezt követően Lorca megkérdezi, hogy beszélhetnének már végre úgy mint a barátok egy üveg ital kíséretében persze.

A nebulában nehézkesen utazó űrhajón a Burnham-et segítő Tilly csodásnak tartja, hogy Sarek Michael-re gondol. Ő erre elmagyarázza, hogy miért nem az. A beszélgetést Ash szakítja félbe, hogy elérték az utolsó ismert pozícióját Sarek űrhajójának. Michael felteszi a fejére az implantátumot és Tilly-t megkéri, hogy semmilyen esetben se szakítsa meg a kapcsolatot közte és Sarek között. Még ha az élete is a tét.

A utazást követő képsorok ismét a vulcani emlékekbe repítenek minket, ahol Michael nevelőanja nekiajándékoz egy könyvet azzal az anyai tanáccsal, hogy habár vulcani nevelést kapott, ettől még emberi érzései vannak és vigyáznia kell rájuk. Majd a figyelmük és az emlékbe belépő Michael figyelme is a vulcani expedíciós csoport igazgatójára és Sarek-re irányul.

Sarek odalép a fiatal Burnham-hez és nevelőanyjához, majd közli, hogy nem felelt meg a feltételeknek Michael. Egyik pillanatról a másikra Burnham kérdőre vonja Sarek-et, hogy miért kéri a segítségét. A korábbi ellenállásra felkészülve felveszi Sarek-kel a harcot, de mindeközben a kompban az életjeleit követő műszer kezd kiakadni, és emiatt Tilly megszakítja a kapcsolatot, mert Ash arra utasítja, mint felettes tisztje.

Cornwell aggódik Lorca-ért,  hiszen a döntései megkérdőjelezhetők, valamint a Buran megsemmisítése óta más személynek látja őt. A pszhihológiai értékelésen átment, hiszen a nő engedélyezte, hogy szolgálatba lépjen, ennek ellenére tudni szeretné, hogyan érzi magát a férfi most. A férfi gyorsan eltereli a témát még személyesebb dolgok felé.

A kimerülésben levő Burnham-et Tyler ráébreszti, hogy miért hívta segítségül Sarek őt és ismét Sarek emlékében találhatjuk magunkat annál a pontnál ahol Sarek az igazgatóval beszélt. Sarek az ellenállást tanúsító Burnham-et figyelmezteti, hogy nem győzheti le. A nő azonban egy kérdéssel válaszol, mégpedig azzal, hogy mit rejteget.

A vulcani férfi ismét megtámadja a nőt, ő azonban könnyen hárít és kíváncsi, hogy mit nem szeretne megmutatni neki. Végül beadja a derekát és megmutatja neki a beszélgetést közvetlen közelről ami közte és az igazgató között történt. Kiderül, hogy mégis megfelelt Burnham az elvárásoknak, azonban nem tud két pozíciót betölteni egy személy, hiszen Sarek másik gyermeke Spock is lehetőséget kap, amennyiben befejezi a tanulmányait. Aki félig vulcani, félig ember.

Nem lehet egynél több nem vulcani személyzet a felderítő csoportban. Éppen ezért Sarek-nek kell dönteni a vére és a védence között. Michael-nek világossá vált, hogy belekényszerítették ebbe a döntésbe és Sarek emiatt felelősnek érzi magát. Ráadásul Spock az akarata ellenére a Csillagflottához csatlakozott.

Így nem hozott eredményt egyáltalán az amit szerettek volna. Burnham rájön, hogy még a vulcani civilizáció sem mentes az érzelmektől és az abból eredő kudarcoktól. Egy ekkora dráma kellett ahhoz, hogy végre rávegyék Sarek-et, hogy jelezzen nekik és ezáltal be tudják mérni a pozícióját.

Miután Cornwell és Lorca eltöltöttek néhány kellemes pillanatot, a korábban felébredő nőt megtámadja egy fézerrel – amit a párnája alatt tart – Lorca amint ő hozzáért a kínzásokból származó sebéhez. Ez az a pillanat mikor rájön, hogy a kapitánnyal valóban nincs rendben minden, és hiába bánja meg a férfi a tettét, a nő mindenképpen le akarja váltani a férfit, hiszen a Discovery a Csillagflotta legértékesebb fegyvere. A vitát követően Saru (Doug Jones) elsőtiszt tájékoztatja Lorca-t, hogy visszatért a komp, rajta a sebesült Sarek-kel.

Mivel Sarek állapota nem stabil egy diplomáciai találkozóhoz ezért másnak kell elmennie, mert pár órán belül nem lesz lehetőség egy ilyen fontos szövetség kialakítására, mint azzal a két klingonházzal. Azonban mégis van, hiszen Cornwell admirális képviselhetné a Föderációt.

Belegondolva egyértelmű a döntés, azonban ott motoszkál az emberben az, hogy vajon nincs e valami rejtett szándéka Lorca-nak a javaslatával. Továbbá meg is mondja Burnhamenek Lorca, hogy a Sarek megmentésére irányuló küldetés nem volt teljesen önzetlen, hiszen szüksége van egy legénységre akiben megbízik. Talán, ha a Föderáció ellen fellép a nézeteltérései miatt akkor mellette maradnak lojalitásból. Gondolhatja ezt. Egyúttal ki is nevezi burnhamet a parancsnoki hídra mint tudományos specialista.

Habár Burnham és Sarek között már az emlékében történt “szóváltás”, még csak most jött a feketeleves. Sarek-nek szembe kell néznie Burnham-mel, aki egy enyhe érzelmi hadviselést alkalmazva elköszön tőle. Magára hagyva Sarek-et a gyengélkedőn a gondolataival.

Mielőtt Lorca Cornwell-t elindítaná a diplomáciai küldetésre, a nő leszögezi, hogyha visszatér a férfinak le kell mondania és esetleg idővel visszatérhet a kapitányi székbe. Ha visszajön.

Burnham a folyosón sétálva megállítja a felé futó tilly-t és bevallja neki, hogy rossz tanácsot adott. Talán a korábban történetek hatására változott meg a véleménye? Ezt követően ismét az étkezdében folytatódik az epizód, ahol “nagy” meglepetésre Tyler hellyel kínálja Burnham-et. A kettejük között kialakult beszélgetés ismét érzelmi irányba tart, akárcsak a kompon, és a nő elmondja Tyler-nek, hogy sosem kapta meg Sarek-től  amit igazán szeretett volna.

Azonban ez igaz a másik félre is, hogy mindig cívódott a logika és az érzelem között, hogy jelenleg az érzelmei a végleteket tükrözik. Tyler egy mondattal reagál a nő vallomására, ilyen embernek lenni. Erre a nő újra bemutatkozik, immáron érzelemmel teli arccal. A férfi is, azonban mondja, hogy már találkoztak. Biztos?

Mivel a diplomáciai küldetés a Cancri 4-en van, ami semleges terület, ezért kis létszámú küldöttségek vesznek részt a találkozón. Cornwell admirális arra gondolhat, hogy egy erős szövetség a hasznára lenne a föderációnak, de sajnos csalódnia kellett. Miután üdvözölte a klingon delegáció tagjait, a kísérő személyzet torkát elmetszik és fegyvert szegeznek rá. Hirtelen megjelenik egy klingon hologramja, Kol generálisé.

Mindezek után a Discovery-n Saru tájékoztatja Lorca-t a találkozó végkimeneteléről, és arról, hogy Cornwell-t elrabolták a klingonok és a klingon űr felé tartanak. Lorca utasítja Saru-t, hogy vegye fel a kapcsolatot a Csillagflottával, ő erre kicsit zavartan néz, hiszen korábban másképp tettek, egyből mentőakciót indítottak. Azonban Lorca kimérten és határozottan érveket felsorakoztatva meggyőzi az első tisztet, hogy tegye meg a hívást. Ezt követően a kapitány bezárja az ajtót és kinéz az ablakon a semmibe, miközben megpillantja önmagát.

Vajon miképp befolyásolja a kapitány instabil lelkiállapota a hajót és a rajta élőket? Milyen lesz az új Michael Burnham? Michael és Ash között szorosabb kötelék alakul e ki mint bajtársiasság? Miképpen változnak Michael döntései mindezek után?

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.