Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Magic To Make The Sanest Man Mad (Season 1, Episode 7)

Ahogy haladunk az évad közepe felé, egyre több információt kapunk a U.S.S. Discovery legénységéről.

Azonban még így is keveset tudunk a karakterekről és a tudományos háttérről, amely az űrhajót övezi.

Vajon melyik lesz a jellemző az epizódra ami az elkövetkezendő sorok témája lesz? Nem is húzom tovább az időt, jöjjenek a részletek.

Spoiler-Alert

Az előző rész viszontagságainak következményeképpen Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) élete megváltozott. A bevezető jelenetek egy átlagos nap képét mutatják egy nem éppen átlagosnak mondható munkakörnyezetben. Mindezt olyan módon ismertetik meg a nézőkkel, hogy főhősünk lenarrálja az eseményeket úgy, hogy az ágyában fekve elmélkedik. Az újonnan kialakított kapcsolatairól, mely szerintem többféle mint amire valaha is számított.

Barátot talált Silvia Tilly kadét (Mary Wiseman) személyében, Paul Stamets (Antony Rapp), gépház vezető tisztje is közvetlenebb vele, amit továbbra is a Tardigrade DNS okozhat, de erről még később lesz szó. Ráadásul kialakított egy szorosabb személyes kapcsolatot Ash Tyler  hadnaggyal (Shazad Latif), akivel amolyan szeretnék veled lenni, de nem lehet szituáció alakul ki.

Láthatóan vívódik az érzései és a logika között, mely oly sok éven keresztül meghatározó tényezője volt az életének. Gyakorlatilag felkészíti magát egy olyan eseményre amelyre minden szociális készségére szükség lesz, sőt annál  is többre. Bulit rendeznek a U.S.S Discovery-n.

A helyiség amelyet a szórakozás helyszínéül használnak, olyan érzetet kelt mint egy átlagos egyetemista parti. “Sörpong”, koktélok, foszforeszkáló fényrudak, gikszer a zenével kapcsolatban, mintha nem is egy tudományos fantasztikus sorozatban lenne az buli, hanem egy Amerikai pite filmben. Csak a szakzsargon töri meg a képet amikor Tilly Michaelt-t megkérdezi, hogy mi a helyzet vele és Ashsel kapcsolatban hiszen egyértelműen van közöttük valami.

A nő igyekszik terelni a szót hétköznapi dolgokra, míg Tilly azt teszi mint minden jó barát egy ilyen szituációban, próbál lökést adni neki, hogy intimebb viszonyba kerüljenek. Tilly igyekszik valami reakciót kihúzni Burnham-ből, de egy okos kérdésre kérdéssel válaszolok húzással Tillyt beszélteti.

Miután Ash egy rövid lelkesítőbeszéddel hozzájárul az addig sem unalmasnak mondható bulihoz – nem merem biztosra mondani, hogy illuminált állapotban van-e – odasétál a két nőhöz. Azonban ahogy említettem korábban, Tilly egy jó barát és egy szempillantás alatt odébb áll, magára hagyva Asht és Michaelt.

Mielőtt egyáltalán elkezdtek volna belemerülni egy komolyabb párbeszédbe, a hajó hangosbeszélőjén a hídra szólították mindkettejüket. Amolyan az utolsó pillanatban szituáció miatt Tyler egy szarkasztikus megjegyzést tesz, mintha Michael nem is szeretett volna igazából beszélni vele. Azonban a nő igyekszik érvelni amellett, hogy miért viselkedett így, egészen a turbóliftig, ahol beleütköznek Stametsbe és Dr. Culberbe (Wilson Cruz). Az eset következtében a földre ejti a dobozt az előbbi, majd egyik pillanatról a másikra megöleli a nőt.

Az egész szituáció abszurd mégis érthető. Stamets a pillanatnyi viselkedészavarával zseniális életbölcsességet oszt meg és egyértelmű dolgokat jegyez meg. Dr. Culber szemmel láthaóan megfigyelés alatt tartja őt az állapota miatt amiről tudjuk, hogy megváltozott.

Apropó, változás.

A spórakamrában történt eset óta, kifejlesztettek egy olyan implantátumot amit beültettek Stamets alkarjába, így téve sokkal elviselhetőbbé a spórameghajtóval való összekapcsolódást. Még a megváltozott állapotban levő férfi is észreveszi a nyilvánvalót, hogy kapcsolat van Ash és Michael között. Ezt követően mindketten belépnek a turbóliftbe, a férfi mosolyt míg a nő zavart arcot tanúsítva várta a lift ajtajának a bezáródását.

A következő képsorok a hídon folytatódnak ahol Saru (Doug Jones) elsőtiszt tájékoztatja a kapitányt  (Jason Isaacs) , hogy egy ismeretlen objektum van előttük. Lorca készenléti riadót rendel el, azonban Burnham adatai egy szerves élőlényt mutatnak, név szerint egy gormagandert – nevezzük inkább űrbálnának – ami elég rossz állapotban van. A riadó lefújását követően a lényt a hangárba sugározzák. Persze előtte kapunk egy egy rövid leírást az űrbálnáról és annak életéről amit kísérteties módon ismerősnek találhatunk. Nem szó szerint persze, átvitt értelemben Burnham-re lehet vonatkoztatni, hiszen minden mást fontosabbnak tart, mint azt, hogy élje az életét.

vlcsnap-2019-01-08-23h16m20s284

Az űrbálna transzportálását követően ismeretlen adatokat észlelnek, amik a lényen belülről érkeznek. Mielőtt részletesebben megvizsgálták volna, egy idegen lép ki a lény száján keresztül és támadja meg a hangárban tartózkodó csillagflotta személyzetet. Burnham azonnal értesíti a hidat, hogy támadás alatt vannak. Lorca-nak sikerül elkülönítenie a behatolót az egyik folyosón, akit mindvégig a biztonsági kamerákon keresztül követtek.

A támadó látva a helyzetét leveszi a sisakot a fejéről, és egy korábbi ismerős arcot láthatunk a kijelzőn, név szerint: Harry Muddot (Rainn Wilson). A férfi megfenyegeti a kapitányt, hogy bosszút áll és eladja a hajót a klingonoknak, amiért otthagyta a börtönben. Valamint állítólag megfosztotta a szerelmétől is ezzel a tettével. Mondandóját egy rejtélyes üzenettel zárja, miszerint még találkozni fognak, azonban ezt követően felrobbantja a Discoveryt és legénységét magával együtt.

A robbanást követő képsorok ismét a rész elején tartott buliban fogadnak minket, ami azonnal egyértelművé teszi azt amit lehetett sejteni, Mudd szórakozik az idővel. Ezt követően hasonló jeleneteket láthatunk egészen addig míg elérnek a turbóliftig. Ahogy a cikk elején olvasható, beleütköztek Stametsbe és a doktorba, azonban ez alkalommal nem így történt.

Mielőtt folytatták volna útjukat a hídra Stamets rohan oda hozzájuk összefüggéstelenül beszélve, megtörtént eseményről, és arról, hogy vele kell menniük. Nem sokkal később doktor Culber csatlakozik hozzájuk és igyekszik kordában tartani Stametset. Mielőtt elválnának az útjaik, Stamets figyelmezteti Burnhaméket, hogy minden a gormaganderrel kezdődik.

A hídra érve Saru megállapítja, hogy egy gormagander van előttük, Lorca flegmán lefújja a riadót, míg Burnham és Tyler egymásra tekintenek. Saru a szabályokat követve segíteni szeretne a szenvedő űrbálnán azonban Ash és Michael nem javasolják a fedélzetre való teleportálását. Ennek ellenére mégis a hangárba teleportálják. Azért, hogy csökkentsék a biztonsági kockázatot, Burnham és Tyler lemegy felügyelni a műveletet, Lorca-t nem érdekli különösképpen a dolog. Mintha nem önmaga lenne.

Miközben Ash és Michael a hangár felé sétálnak azon tanakodnak vajon Stamets honnan tudhatta, hogy mit fognak találni. Burnham szerint, szinte a nullával egyenlő a valószínűsége, hogy összetalálkoznak ilyen élőlénnyel. Miközben adatokat gyűjtenek, a spórahajtómű hirtelen aktiválva lett, amit a kapitány nem néz jó szemmel hiszen nem ő rendelte el. Éppen ezért Tylert a gépházba küldi, ahol nem tudnak bejutni a lezárt ajtón, de ez egy pillanattal később már nem okozott problémát hiszen belülről kinyitották nekik. Mudd volt az aki épp igyekszik rájönni a spórahajtómű működésére.

Azonban eddig nem járt sok sikerrel ezért a segítségüket kéri, hogy gyorsabban megértse, habár nem éppen szépen teszi ezt. Mint kiderül nem csak a bosszú miatt csinálja az egészet, hanem adóssága is van a klingonok felé, ami valljuk be őszintén, elég jó motivációs erőt ad egy ember számára.

Az idő vészesen fogy, hiszen ismét fel fog robbanni a Discovery. Még mielőtt bármit mondhatott volna Burnham vagy Tyler, Stamets lelövi Muddot. Röviden elmondja, hogy többször megtörténtek már ezek a dolgok, és igyekszik megtalálni a megoldást, hogy ne kelljen ismét újrakezdődnie a huroknak.

vlcsnap-2019-01-08-23h22m57s877

A ciklus újraindult, ismerős képsorok a buliban, és egy baljós arcú Stamets keresi Burnhamet aki már a hídon van abban az időben, és készülnek a gormagander feldélzetre transzportálására. Azonban mielőtt Burnham lemenne a turbólifttel Stamets elcsípi őt és igyekszik meggyőzni a nőt, hogy egy időhurokban ragadtak, amire csak ő emlékszik. Michael persze a gyengélkedőbe kísérné őt, de mivel gyakorlatilag Stamets szóról szóra elmondja vele együtt amit mondott, úgy dönt mégis vele tart.

Eközben Lorca kapitányt a gyengélkedőbe hívatják olyan indokkal, hogy valami probléma van Stametsel. Azonban a turbólift hirtelen megáll és a kinyíló ajtón egy halott tiszt teste esik be. Amint felnéz Lorca megpillantja Muddot és riadót szeretne a számítógéppel jeleztetni, de sajnos Mudd átvette az uralmat felette. Az egész egy félrevezetés volt hogy lecsalja Lorca-t.

Miközben az egyik fedélzeten sétálnak, Stamets Burnham-nek felvázolja a lényeget a szituációról és az elméletét, hogy a DNS manipulációnak köszönhetően tudott az időhurkon kívül maradni. Lassan elveszíti az eszét ebben a sok időhurokbnan ezért kéri a nő segítségét, hogy tudja meg Tyler-től, hogy milyen technológiával rendelkezhet Mudd amivel ilyen eseményt tud előidézni. Ahhoz, hogy gyorsabban meggyőzze a nőt egy következő hurokban, Stamets megkéri a nőt, hogy mondjon el egy titkot amit csak ő ismer.

A hídról lecsalt Lorca-t Mudd a kapitány privát laborjába viszi, ahol elmondja neki hányszor ölte meg őt, amit egy rövid montázs kíséretében be is mutatnak. Majd lelövi Lorca-t egy ismeretlen fegyverrel, ami szétporlasztja őt.

Ismét a buli helyszínén találjuk magunkat, ahol Stamets gyorsan elszakítja egy ürüggyel Tillyt Burnhamtől és a nő által elmondott titok segítségével gyorsan meggyőzi őt, hogy segítsen neki. Ami pedig a Tylertől való információ megszerzése Muddal kapcsolatban. Michael kételkedik a sikerében, de Stamets meggyőzi az ellenkezőjéről, hiszen Tyler vonzódik hozzá. Sajnos tétovázás miatt elszalasztotta ez alkalommal a lehetőséget, amit Stamets szóvá is tesz.

Valamint azt, hogy mindketten kedvelik egymást. A folyosó kellős közepén felkéri táncolni Michaelt, hogy lássa mit tud. Eközben elmeséli azt, hogy ő és doktor Culber hogyan találkoztak. A nő igyekszik a tánc közben az irányítása alatt tartani a dolgokat, de Stamets rápirít, hogy engedje át a vezetést. A robbanásig hátralevő rövid idő alatt egy jó tanácsot oszt meg Burnhammel, habár úgy is elfelejti majd, de az érzelmi töltetet tapintani lehet a beszédében.

vlcsnap-2019-01-08-23h25m58s115

A partiban a következő alkalommal Burnham elvonszolja Tylert táncolni és rögtön a lényegre tér, és ez által igyekszik megszerezni az információt, valamint egy bizalmi kapcsolatot kialakítani Tylerrel. Meggyőzi a férfit mindenről, Muddról, időhurok létéről, az érzéseiről. A férfi annak tudatában, hogy minden újraindul és úgyse számít, megcsókolja a nőt.

Habár számukra nem jelent semmit, ha pusztán a jövőt nézzük, Stamets emlékezni fog rá, hiszen végig ott volt az oldalvonalon. Hirtelen hívatják Burnhamet és Tylert a hídra, de ők figyelmen kívül hagyják. Tyler elmeséli a nőnek, hogy Mudd kirabolt egy bankot csupán az emlékezetének segítségével. Azonban amint Ash megemlíti a “nem egyensúlyi anyagállapotot”, Burnhamnek leeseik, hogy egy kristályt használ az idő manipulálásához, amit a karján levő kesztyűben tart.

A hídon eközben Lorca elkezdi hiányolni a tudományos tisztjét és a biztonsági főnökét. A hollétükkel kapcsolatban feltett kérdését hirtelen hangos klasszikus zene követi  amit a számítógép nem kapcsol ki annak ellenére, hogy kiadja az utasítást. Hirtelen belép Mudd és az általa irányított mesterséges intelligencia már kapitányként szólítja. Egy rövid szóváltást követően Lorcat a fogdába teleportáltatja, és mivel a legénység minden egyes lépését tudja előre már ezért megfenyegeti őket, hogyha bármit is terveznek megöli őket.

Hirtelen Tyler, Stamets és Burnham toppan be a vezérlőbe és lőnek rá Muddra aki ezáltal megszakítja a monológját és meggyilkolja Asht. Amíg valaki nem árulja el, hogy hogyan működik a spórameghajtó, addig ugyanúgy megöl valakit sötét anyaggal. Nem kell sok, hogy Stamets elárulja, hogy ő a hiányzó láncszem a gépezetből. Ezt követően Mudd és Stamets a gépházba sugároznak, míg a legénység többi részét a hídon hagyja egy kis klasszikus zene kíséretében.

vlcsnap-2019-01-08-23h17m40s348

Nem sokkal később Tilly és Burnham a szenvedő gormagander társaságában beszélgetnek a hangárban, ahol rájönnek, hogy mi okozza a űrbálna állapotát. Egy űrhajót rejtett el Mudd benne amin a kristályt ellátó erőforrás található meg. Azonban Michaelnek van egy terve amivel visszatérhetnek a normál időbe, és ők jöhetnek ki győztesen a helyzetből.

Mudd eközben a készenléti szobában van, onnan szeretné lefolytatni a klingonokkal való üzletet, azonban a naplóbejegyzését félbeszakítja Burnham megérkezése. Ez a férfi sosem unja meg a saját hangját? Szóval, egy rövid és poetikus párbeszédet követően – ami közben Burnham sejtelmesen mosolyog- elküldi a hajó koordinátáit a klingonoknak. Burnham ajánlatot tesz Muddnak, hiszen ő értékesebb a Discoverynél, mert ő ölte meg T’kuvmat. Mivel Tyler meghalt ezért újra kellett indítania a ciklust, ezért ezután a rövid csali után Michael öngyilkosságot követ el, ezzel rákényszerítve Mudd-ot a hurok ismétlésére.

Az események gyorsan követik egymást, Mudd céltudatosan halad afelé, hogy kézre kerítse Burnhamet míg a többieknek úgy néz ki, hogy van egy tervük ellene. Mikor a férfi felér  parancsnoki hídra mindenki szívélyesen üdvözli, ami persze gyanús számára. Nem sok kellett neki, hogy rájöjjön, hogy Stamets a kapcsolat az időhurkok megkerülése szempontjából. Lorca egy egyezséget ajánl neki, a legénység életéért odaadja Burnhamet, a hajót és Stametset cserébe.

Mudd beleegyezik és ezúttal is elküldi a koordinátákat a várakozó klingon hajónak. Mivel a célját elérte, nem volt szüksége már az időhurokra, így a kezén levő szerkezet megsemmisült, és visszatértek a normál időbe. Csak azt hitte, hogy sikerrel járt. Miközben ő nyugodtan irányított a számítógép főrendszereit, különböző alrendszerek segítségével a Discovery legénysége átverte őt és a klingon hajó helyett máshova küldették a számítógéppel a koordinátákat.

vlcsnap-2019-01-08-23h27m43s211

Miközben Burnham, Stamets és Mudd a transporter szoba felé sétáltak, a gépház vezető tisztje rávilágít arra, hogy sosem Stella-ért csinálta, hanem kapzsiságból.  Nem Stella-t szerette, hanem azt a vagyont amit a családja birtokolt. Tyler a felbukkanásával egyidejűleg lefegyverni a csalót, aki még mindig azt hiszi, hogy nyeregben van. Pár pillanat múlva lehull a lepel Mudd számára, a fedélzetre nem a hőn vágyott klingon csapat teleportál, hanem Stella és az apja.

Míg a nő derűsen találkozik a férfival, annak ellenére, hogy tisztában van, hogy mit tett, az apósa kevésbé örült ennek. Mudd hiába próbálta kimagyarázni magát, kénytelen volt a nővel mennie, hiszen hozzá tartozik. Az édesapa a lánya iránti szeretete miatt nem törődött azzal, hogy ki igazán Mudd. Távozásuk után végre fellélegezhetett a Discovery legénysége.

Burnham és Tyler az egyik turbólift előtt találkoznak, ahol ismét kínos beszélgetésbe kezdenek. Már sokadjára. Mivel Stamets végigélte az összes időhurkot ezért minden variációról tudott ami megtörtént, s ezt meg is osztotta Burhammel és Tylerrel. Ennek következtében valószínűleg másképp viselkednek majd hasonló helyzetben, mert  már “átélték” egyszer. Mégis ott van a levegőben a mi lenne ha mégis megtörténne először vagy ismét? Ezt követően az  epizódot Michael Burnham személyes konklúziója zárja le.

Bevallom őszintén, annak ellenére, hogy az egész epizód a hajó fedélzetén játszódott, nem csak informatív, hanem látványos is volt. Sokkal többet tudunk a főszereplők érzéseiről, életéről, kapcsolataikról. Habár technológiai oldalról nézve annyira nem bővelkedett túl sok mindennel, reméljük a következő részben másképp lesz.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.