Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Si Vis Pacem, Para Bellum (Season 1, Episode 8)

Új nap, és  ismét egy Star Trek: Discovery résszel jelentkezünk amiről olvashattok.

Ha békét akarsz, készülj fel a háborúra. Ez áll a címben latinul.

Ahhoz, hogy  megtudjuk miért is, ez az epizód neve arról az alább szerezhettek tudomást.

Akkor lássuk is, hogy valóban miről szól ez az aktuális rész.

Spoiler-Alert

Az első jelenetek egy heves csata képét tárják elénk ami a U.S.S. Gagarin és jó néhány klingon űrhajó közt zajlik. Amennyiben nem kap segítséget a Gagarin, akkor nagy a valószínűsége, hogy megsemmisül. Amint kiküldi a kapitány a vészjelzést, a U.S.S. Discovery a segítségükre siet. Lorca kapitány (Jason Isaacs) azonnal elkezdi a Gagarint üldöző hajók eliminálását, azonban a túlerő miatt nem tud egyszerre az ellenséges hajókra és a Gagarin épségére ügyelni.

Két feléjük lőtt foton torpedó közül csak egyet sikerült elkapniuk, a második telibe találta a pajzs nélküli Gagarint, ami ennek következtében felrobbant. Mivel nem volt már kinek segíteni és ellenséges egységek vették körbe a Discoveryt, ezért Lorca utasítja a személyzetet az elugrásra.

Habár a spórameghajtóval való kompatibilitási problémákat jelentősen csökkentették a Stamets (Antony Rapp) alkarjába ültetett implantátummal, a mellékhatásokat egyre gyakrabban érzi. Ráadásul ezt más mások is észreveszik, hisz mikor az ugrás után kilép a spórakamrából, zavart és érhetetlen dolgokat mond Silvia Tilly kadétnak (Mary Wiseman). Konkrétan kapitánynak hívja őt, amin a nő meglepődött. Erre ő visszakérdezett, amire a felettese közölte a kadéttal, hogy foglalkozzon a saját dolgával.

vlcsnap-2019-01-09-23h57m51s105

Eközben Lorca kapitány Terral admirálissal (Conrad Coates) konzultál az eseményekről. Kiderül, hogy nem csak a Gagarint hanem kettő másik Föderációs csillaghajót is megtámadtak a klingonok egy időben. Továbbá azt is ismerteti az admirális Lorcával, hogy Kol tábornoknak (Kenneth Mitchell) sikerült újra aktiválnia  a Holtak Hajóját,  és a klingonok hűségét álcázó technológiával veszi meg. Ezért a Pahvo bolygón éppen folyó küldetés minden eddiginél fontosabb a Föderáció számára. A küldetés elősegítené azt a célt, hogy sikeresen bemérjék az álcázott klingon űrhajókat.

A phavoi misszió a fontossága miatt a lehető legnagyobb fokú diszkréciót igényel, hiszen a bolygó természetét tekintve sok az ismeretlen tényező. Michael Burnham (Sonequa Martin-Green), Ash Tyler  hadnagy (Shazad Latif), és Saru (Doug Jones) első-tiszt a küldetésben résztvevő személyen, hiszen ők a legképzettebbek a hasonló szituációkban. Burnham röviden összegzi a küldetésük célját és a bolygó tulajdonságait. Pahvo különleges jellegzetessége egy természetes képződmény, egy kristályokból álló torony mely egyedi jelet sugároz. Ezt szeretnék felhasználni ahhoz hogy érzékelni tudják az álcázott ellenséges hajókat.

Miközben sétálnak az úti céljuk felé, megtudunk egyet, s mást a kelpien fajról, amelyet Mr Saru képvisel a Discoveryn. A fejlettebb érzékszerveknek köszönhetően Mr Saru sokkal kifinomultabban képes érzékelni a körülötte levő dolgokat, ezáltal a bolygó által kibocsájtott egyedi hangot is, mely kellemetlen számára. Hirtelen egy kék szemcsékből álló raj jelenik meg a fejük felett a fák között és leereszkedtek egész eléjük. Burnham egy gyorsan megállapítja az érzékelőjével, hogy a a lények ugyanolyan jelet bocsájtanak ki mint a bolygó. Egyre több és több ilyen lény jelenik meg körülöttük, és egyértelműen jelzik, hogy tartsanak velük.

vlcsnap-2019-01-09-23h58m51s244

Időközben Kol tábornok hajójára teleportálja magát Ash Tyler klingon kínzója, L’Rell (Mary Chieffo), és szeretné ha az ő háza is csatlakozna azok közé akik hűséget fogadnak Kolnak, azonban ő ezt visszautasítja egyenlőre.  L’Rell bizonyítani szeretne neki, és felajánlja, hogy a tábornok által fogva tartott személyből információkat fog kiszedni a vallatási technikáival.

Ismét a Pahvo bolygón találjuk magunk ahol a lények Sarut, Michaelt és Asht egy jurta kinézetű építményhez vezetik, amelynek a közebén egy tárolót pillantanak meg kristályokkal. Mr Saru biztosítja őket arról, hogy nem rossz szándékúak a kék vendéglátóik. A föderációs protokollokat követve Saru felveszi a kapcsolatot a lényekkel ami kicsit negatív tapasztalattal él meg, de nem ártó szándékkal történt. Ezután a kapcsolatfelvétel után, megbizonyosodnak arról, hogy értelmes lényekkel találkoztak és ennek megfelelően más szabályokat kell már követniük.

L’Rell az ígéretéhez híven úton van a fogolyhoz a vallatásához szükséges eszközökkel, és amint belép a fogdába egy ismerős arcot láthatunk, Katrina Cornwell admirálist (Jayne Brook). A vallató sikításra kényszeríti a bebörtönzött tisztet, és ennek következményeképp az ajtó előtt álló őr elsétál a cellától. mindez csak egy rövid színjáték volt, a klingon beszélni akar a csillagflotta tiszttel.

Michael és Ash az est leszálltát követően a jövőről kezdenek el beszélni, hogy a háborút követően ki mit fog csinálni, hol lesz. Megtudunk személyes dolgokat Ash életéből,  Burnham érzéseiről is egyaránt. Még mielőtt elszállna a pillanat varázsa, Tyler megcsókolja Burnhamet.

vlcsnap-2019-01-09-23h59m41s114

Az események a Discoveryn váratlan fordulatot vesznek, mikor Tilly számon kéri Stametsen, hogy mi a baja. Először a férfi úgy tesz mintha semmi probléma nem lenne, még utasítja is a kadétot, hogy lépjen le. Azonban nem sokkal később elmondja őszintén, hogy a DNS manipuláció miatti mellékhatások okozzák a jelenlegi állapotát. Viszont nem akar a hajóorvoshoz fordulni, hiszen ezzel lehetetlen helyzetbe hozzá Dr. Culbertet (Wilson Cruz).

A korábban beszélgetésbe kezdő L’Rell aziránt kérdezősködik, hogy a Föderáció, hogyan kezeli a dezertőröket hiszen el szeretné hagyni a klingon hajót, a hite miatt egyedül érzi magát a többiek között. Éppen ezért, hogy a szökése sikeresebb kimenetelű legyen, felajánlja Cornwellnek, hogy segít neki megszökni, ha menedéket nyújtanak neki.

A sátorban Mr. Saru megosztja Burnhammel és Tylerrel a megtudott információkat, a pahvoi lények a bolygó részei, és vágynak arra, hogy megismerhessenek másokat is. mivel a Pahvo által generált zaj továbbra is zavarja Sarut ezért azt javasolja, hogy feküdjenek le aludni. Habár Michael és Ash úgy alszik mint a bunda, Saru nem tud nyugovóra térni. Kimegy levegőzni egyet, és megkéri a felé lebegő pahvoi lényeket, hogy szüntessék meg a zajt, amit kiadnak. Egyik pillanatról a másikra összeolvadnak Saruval, és meglátják az első tiszt emlékeit, megismerik a félelmét, a békére való törekvését. Pár pillanattal ezután, Saru megnyugvással sóhajt fel.

Másnap reggel Saru közli Ashel és Michaelel, hogy sikeresen kapcsolatba lépett a Discoveryvel és, hogy a pahvoiak tisztában vannak a küldetésük részleteivel. Még hajlandóak is segíteni. Azonban Saru a megszokottnál jóval nyugodtabban viselkedik, és összetöri a mit sem sejtő Michael és Ash kommunikátorát amint odaadják neki. Burnham ebből gyorsan kikövetkezteti, hogy az első tiszt kompromittálódott és nem beszámítható, így nélküle kell folytatniuk a küldetést. Tovább az is kiderül, hogy a bolygón kell maradniuk, hisz a pahvoiak befolyása alá került Saru semmiképp nem menne el.

Idő közben L’Rell és Cornwell admirális úton van egy komphoz amivel el tudnak menekülni, azonban Kol észreveszi, hogy az admirális nem a cellájában van. Ahhoz, hogy ne lepleződjön le a terve L’Rell harcot kezdeményez a nővel és végül hozzávágja egy elektromos berendezéshez, ettől az admirális az eszméletét veszíti.

vlcsnap-2019-01-10-00h00m49s171

Miközben Burnham elment a toronyhoz befejezni a küldetést, Ash szóval tartotta Sarut, hogy időt nyerjen vele. Azonban mikor Saru segíteni szeretett volna Ashnek, hogy megbékéljen az érzéseivel a klingonok iránt, rájött a valódi szándékára és Burnham után eredt. Aki eközben már csak egy ugrásnyira volt a toronytól. Mialatt Michael igyekezett kapcsolatot létesíteni a Discoveryvel, az első tiszt teljes erőbedobással rohand feléje.

L’Rell miután egy félreeső szobába húzta az eszméletlen admirálist, észrevesz a helyiségben klingon holttesteket, akik a házának tagjai voltak, míg Kol le meg nem ölette őket.

Miután Saru beérte Burnhamet, hátralökte őt és elkezdte szétverni a kommunikációs berendezést. A nő igyekezte megállítani a kelpient – azonban, a túléléshez szükséges adottságai miatt – az erősebb volt nála. Éppen ezért kénytelen volt rálőni a fézerével, melyet kábítófokozatra állított. Burnham igyekezett Saruval érvelni és az érzéseire is hatni, de nem járt sikerrel, azonban abban a pillanatban mikor épp nekirontott volna, a pahvoiak odateleportálták Tylert melléjük.

Végül Michaelnak sikerül meggyőznie a pahvoiakat, hogy segítsenek nekik, és ennek következményeképp sokszorosára felerősítették a torony által kibocsátott jelet. Amint ez megtörtént, a Discovery képes volt felvenni velük a kapcsolatot és a fedélzetre sugározni őket.

A küldetés legjobban Sarut viselte meg mind fizikailag és mentálisan is, s ezt el is magyarázza a gyengélkedőn Burnhamnek. A folytonos félelem, az ami a kelpienek a túlélésre kötelez, mivel Pahvon ez megszűnt, az első tiszt életében először érezte magát biztonságban.

vlcsnap-2019-01-10-00h01m34s751

Miután L’Rell gondoskodott az admirálisról, tájékoztatja Kolt a Discoveryvel kapcsolatban megtudott információkról. A tábornoknak ez azonban nem volt elegendő,  ennek tükrében L’Rell kész elhagyni a hajót egyedül is. Azonban Kol átgondolva a szituációt, hogy egy tapasztalt vallató mennyire hasznos lehet számára, megváltoztatja a véleményét és megengedi neki, hogy a házának a tagja legyen a hűségéért cserébe. Azonban ez nem volt valós hiszen Kol tudta, hogy L’Rellnek mik a valódi szándékai. Miután elhurcolták L’Rellt, Kol tudomást szerez a Pahvoról küldött jelről és afelé veszi az irányt a hajójával.

Eközben a Discoveryre visszatérő Saru, Michael és Ash is elfoglalja a posztját a parancsnoki hídon, ahol szintén érzékelik a Pahvoról érkező megerősödött jelet. Lorca kapitány azt is realizálja, hogy kétféle frekvencián sugározzák, amit a föderációs és a klingon hajók képesek fogni. Egyszóval egy találkozót szerveztek le nekik jóhiszeműen, a béke nevében.

Nos túl vagyunk az évad felén, és egyre tisztább képet kapunk a sorozatbeli karakterekről, jellemeikről, céljaikról és érzéseikről. Azonban még mindig nincs elég információ a spórával való utazással kapcsolatban, de szükség van további adatra ahhoz, hogy teljes legyen a kép.

Miképp lehet utazni a spórával, a további utak mennyire fogják befolyásolni Stamets hadnagy egészségi és mentális állapotát. Miképpen fog alakulni a pahvoiak által szervezett “találkozó”. Mindezek mellett még több sci-fi elemre van szükség, mert lassan nem is igazán tudományos fantasztikus a sorozat a megfelelő hozzávalók nélkül.

Holnap visszatérünk a következő résszel, amiben remélhetőleg bőven lesz már tudomány is az érzelmek áradata mellett.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Si Vis Pacem, Para Bellum (Season 1, Episode 8)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.