Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Into The Forest I Go (Season 1, Episode 9)

Az előző rész végén idegen közbeavatkozás révén a klingonok a Pahvo bolygó felé vették az irányt.

Habár a szándék a béke érdekében dicséretes, viszont a konfliktus elkerülésére nincs lehetőség, ha az összecsapó feleket nézzük.

Akkor lássuk, hogy valóban megkapjuk e a várva várt ütközetet.

Spoiler-Alert

Az epizód ott veszi fel a fonalat ahol az előző abbamaradt. A megerősített jelre reagálva a a Terral admirális (Conrad Coates) megparancsolja Lorcának (Jason Isaacs), hogy ne avatkozzon közbe, hanem térjen vissza a 46-os bázisra a a U.S.S. Discoveryvel. Ahelyett, hogy a parancsot pontosan követné, spórameghajtó használata helyett térhajlítással tenné meg ezt az utat, ha nem lenne más célja.

Nincs szándékában visszatérni a bázisra, hiszen meg akarja védeni a Pahvot és a rajta levő életformákat. Mivel a késésükre magyarázatot kell adniuk, ezért a kapitány megkéri Stametset (Antony Rapp), hogy találjon ki egy kifogást az implantátumával kapcsolatban amit Dr. Culbert (Wilson Cruz) alá is támaszt egy teljes körű vizsgálattal.

Miközben térhajlítással utaznak a csillagbázis felé, Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) a klingon álcázásról tart egy rövid összefoglalást és annak a megszüntetésére Sarunak  (Doug Jones) van egy terve. Ehhez azonban át kell teleportálniuk a kérdéses hajóra, ahol miután a szenzorokat elhelyezték, elkezdhetik gyűjteni az adatokat számítógépes algoritmus létrehozásához, mely láthatóvá tenné az ellenséges űrhajókat.

Akárhányszor álcázza magát a Holtak Hajója, akkor fog információt továbbítani az érzékelő a Discoverynek.  Azonban az ehhez szükséges idő napokat venne igénybe, ezért egy alternatív megoldást kell találniuk. Szerencsére rendelkeznek spórahajtóművel, ami elő segíti majd az adatgyűjtést, hiszen akárhányszor megjelenik a Discovery, a klingonok abbahagyják az álcázást, hogy meg tudják támadni Lorcáékat.

Miután megbeszélték a terv lényegi részét, Lorca a gyengélkedő felé veszi az irányt, ahol a kért adatokat szeretné megnézni Stametsel kapcsolatban. Amire nem számít az az, hogy Dr. Culbert valódi problémát talál Stamets megvizsgálása közben, hisz a spórahajtómű használata jelentős változást okozott a gépház vezető tisztjének agyában.

vlcsnap-2019-01-10-23h58m20s171

Lorca személyesen kívánta megbeszélni a terv részleteit Stametsel, ami több mint száz mikrougrást jelent a navigátor számára. Ez azért szükséges, hogy valós időben három dimenziós képet kapjanak a klingon űrhajóról. Sajnos a művelet igen kockázatos, és hiába igyekszik elkerülni Stamets a végrehajtását, Lorca ennek ellenére meggyőzi őt. Hiszen nem csak az ő életük forog kockán, hanem az egész Föderációé. 

Mielőtt Stamets beleegyezik a műveletbe, Lorca megmutat neki egy csillagtérképet, ami azokat az ugrásokat jelöli amiket eddig végeztek a Discoveryvel. A térképből kiderül, hogy olyan helyekre is elutazhatnak amik eddig csak elméletben léteztek, ami pedig a párhuzamos univerzumok jelenléte. Tulajdonképpen a kapitány finoman hatott a hadnagy egójára és ennek segítségével győzte meg, hogy elvégezze számításokhoz szükséges 133 ugrást.

A küldetésre Ash Tyler (Shazad Latif) és Michael Burnham önként jelentkezik, azonban a kapitány az utóbbit nem akarja elengedni. A nő viszont hajthatatlan és sikerül szikla szilárd érvekkel meggyőzni Lorcát, hogy mégis részt vehessen a küldetésen.

vlcsnap-2019-01-11-00h05m37s348

Eközben a gépházban Silvia Tilly kadét (Mary Wiseman). Stamets és Dr. Culbert felkészül az embert megpróbáltató műveletre. Dr. Culbert egy szerkezetet helyez Stametsre, hogy amennyiben probléma merül fel, kezelni tudja a helyzetet. Mivel Tilly  is jelen volt és látta a szituációt, azt hitte, hogy Stamets elmondta az állapotát az orvosnak, ezáltal elszólta magát. Ezt követően Stamets kicsit mérges szemeket eresztve lép be a spórakamrába, amit a kapitány lelkesítő beszéde követ a küldetéssel kapcsolatban. Hirtelen feltűnik a Holtak Hajója az érzékelőkön, és a kapitány utasítja a legénységet, hogy azonnal ugorjanak vissza Pavhohoz a spórahajtómű segítségével.

Kol tábornok (Kenneth Mitchell) is előadja a saját monológját, majd az álcázást kikapcsolva megtámadják a U.S.S. Discoveryt. Ez alatt a rövid időintervallum alatt Burhamet és Tylert áttranszportálják az ellenséges hajóra. Miután elhelyezték az első jeladót, elindulnak a híd felé. Út közben Burnham érzékeli a hajón raboskodó Cornwell admirális (Jayne Brooke) életjeleit, és szándékában áll megmenteni őt, annak ellenére, hogy nem tudja kihez tartozik az életjel.

Miután Tyler sikeresen kiiktatja a cellaajtó vezérlését, rátalálnak a még eszméletlen admirálisra és L’Rellre (Mary Chieffo). Míg Burnham igyekszik észhez téríteni felettesét addig Tyler fegyvert fog korábbi fogva tartójára. Ezzel párhuzamosan fájdalmas emlékek törnek a felszínre a férfi agyában és egyik pillanatról a másikra sokkos állapotba kerül. Burnham röviden ismerteti az admirálissal a küldetését, s mivel a férfira nem számíthat ezért egyedül folytatja útját a parancsnoki hídra.

vlcsnap-2019-01-10-23h59m21s456

Amint elhelyezte Burnham a második jeladót, a két eszköz azonnal elkezd sugározni a Discoveryre. Ekkor a kapitány kiadja a parancsot arra, hogy támadják meg az ellenséget. Burnham ekkor még az eszköz mellett maradva lehallgatja Kol tábornokot egy univerzális nyelvfordító segítségével. Nem sokkal később Kol admirális kiadja a parancsot az álcázásra, ami a Discoveryn egyet jelentett a 133 ugrás végrehajtásával. Mielőtt az ugrási szekvenciát elkezdték volna Stamets elköszön Culberttől, mintha utoljára találkoznának. A művelet komolyan igénybe veszi Stametset és az ugrásokkal párhuzamosan folyamatosan romlik az egészségi állapota.

Cornwell admirális igyekszik a cellában vele maradt sokkos Tylert magához téríteni, ami szép lassan meg is történik.

Idő közben Kol értesül a cellánál történt szabotázsról, és kezd átlátni Lorca tervén. Mivel a 133 ugrást 4 perc alatt kell kiviteleznie a Discoverynek, ezért addig a Holtak Hajójának egy helyben kell maradnia, azonban a klingon tábornok másképp gondolja ezt. Burnham amint meghallja ezt, rálő a legközelebbi klingonra a fézerével, mindezt azért, hogy húzza az időt. Azonban pár lövést követően párbeszédet kezdeményez Kollal. A beszélgetés közben megkérdőjelezni a tábornok becsületét, valamint bevallja neki, hogy ő ölte meg T’kuvmát.

Nem kellett sok idő és rátalálnak a cellában maradt admirálisra és a sokkos állapotban levő hadnagyra. A nő igyekszik feltartani a rájuk találó klingonokat, de szüksége van a férfi segítségére, aki az egyik pillanatról a másikra észhez tér és odébb löki a nőt. Nem sokkal később már biztonságban zárta be Tyler az őket elrejtő ajtót.

vlcsnap-2019-01-11-00h01m03s725

Mivel Kolnál volt Burnham volt kapitányának a tiszti jelvénye, ezért már személyessé is vált a párbeszéde a klingon vezetővel. T’kuvma volt aki megölte Michael mentorát, ezért kihívja párbajra Kolt, hiszen úgy gondolja, hogy akkor ő is megérdemli ugyanazt a tiszteletet. Kol elfogadja a kihívást és megkezdődik a párharc ember és klingon között. Habár a nő fizikailag alul marad ellenfelével szemben, ez nem tántorítja el attól, hogy folytassa a küzdelmet.

A mikrougrások végeztével Saru elkezdni az algoritmus készítését, és annak ellenére, hogy könnyű célpontok, maradnak ahol vannak. Szerencséjükre Burnham lefoglalja ez idő alatt az ellenfelük figyelmét, és amíg Michael küzdelme folyt, addig elkészült a program. Melynek segítségével sikeresen érzékelhetik az álcázott hajókat, és ennek köszönhetően sikeresen ráálltak a csillagflotta tisztek életjeleire.

Amint befogták őket, a kapitány átsugárzást parancsol. Az átsugárzás előtti pillanatokban Burnhamnek sikerül visszaszerezni a kapitányi rangjelzést Koltól, valamint egy potyautas is érkezik a Discoveryre L’Rell személyében. Lorca amint értesül sikeres transzportálásról, nem habozik kiadni a tűzparancsot, a Holtak Hajója már a múlté, Kol tábornokkal együtt.

Cornwell admirálist elszállították egy biztonságos űrállomásra, Lorcáék megmentették Pahvot a biztos pusztulástól,  valamint továbbították az algoritmust további fejlesztésre.

Burnham a küldetést követően meglátogatja Tylert és L’Rellel kapcsolatban folytat beszélgetést a férfival. Míg a férfi a könnyeivel küszködve meséli el a megpróbáltatásait a raboskodásának idejéről, addig a nő empatikusan végig hallgatja őt.

vlcsnap-2019-01-11-00h01m20s426

Miután Stamets túlesik a Lorca által rábízott feladaton, a hadnagy úgy dönt, hogy átadja a stafétát másnak és nem lesz a Discovery navigátora. Míg az eddig elért eredményekért Lorcát szeretné kitüntetni a Csillagflotta, addig ő ezt az elismerést Stametsnek ajánlja fel hiszen nélküle nem sikerült volna. A kapitány elfogadja Stamets felmondását, és annak ellenére, hogy ő térhajlítással menne a 46-os bázisra, Stamets még hajlandó ezt az egy ugrást végrehajtani számára.

Tyler a sokk óta egyre erőteljesebben emlékszik vissza a vele és L’Rellel kapcsolatban történtekre, és elhatározza, hogy utánajár a a valódiságuknak. Emiatt felkeresi a fogdában elszállásolt L’Rellt.

Mielőtt Stamets bemenne a spórakamrába, hogy végrehajtsa az utolsó ugrását, megígéri Dr. Culbertnek, hogy elviszi őt egy operára. Egy olyanra amit gyűlöl, de annak köszönhetik, hogy megismerkedtek. Sajnálatos módon hiba csúszik az ugrásba és Stamets görcsök közepette esik a padlóra. Ezt követően egy olyan állapotba kerül ahol látszólag össze vissza beszél, de nem csak ez volt az egyetlen probléma a Discoveryn. Miután visszatértek a normál űrbe, a hajót roncsok veszik körül és a számítógép rendellenes adatokat közöl Saruval. A hajó ott van ahol lennie kell, mégsem tudják beazonosítani hová érkeztek.

Ez alkalommal is többet láthattunk a karakterek érzelmeiről, azonban több akciónak lehettünk részesei. Nem csak harci jeleneteket láthattunk, hanem a spórameghajtóval kapcsolatos elemeket is, ami nem teljesen tiszta még. Hiszen a működéséről még mindig nincsenek pontos információink.

Holnap jelentkezünk a következő résszel, ami nem más lesz mint a Despite Yourself.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

 

icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

4

Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Into The Forest I Go (Season 1, Episode 9)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.