Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Despite Yourself (Season 1, Episode 10)

A Star Trek is azon sorozatok közé tartozik, amelyek  látszólag önálló részekkel rendelkeznek.

Azonban a Discoveryvel más a helyzet.

Mint a mostanában vetített tv műsorok nagy része (Trónok Harca, Taboo, Vikingek), szerkezetileg ez a sorozat is, úgy került felépítésre, hogy hétről-hétre ugyanaz a történet kerüljön a középpontba.

És ezzel együtt természetesen folyamatosan cliffhangerekkel találkozhatunk.

Spoiler-Alert

Akkor lássuk, hogy az előző rész bonyodalmai után, merre halad a Csillagflotta egyik legerősebb hajójának a sorsa.

star trek discovery intro

A U.S.S. Discovery és legénysége szemmel láthatólag nem ott köt ki,ahol kellett volna, hiszen rengeteg dolog nem stimmel a környezetükkel kapcsolatban. Ezt a tényt megerősítette egy vulcan cirkáló is mely, bármiféle figyelmeztetés nélkül rátámadt Lorcáékra (Jason Isaacs). Ezt követően egy semmiből érkező torpedó elpusztítja a támadó űrhajót.

A U.S.S. Cooper érkezett a segítségükre, azonban Lorca szerint ez a csillaghajó jelenleg javítás alatt van.  A beavatkozás után nem sokkal az említett hajó üdvözli is a Discoveryt. Azonban az egyik lehető legfurcsább párbeszédet folytatják le ami arra készteti Lorca kapitányt, hogy egy alaposabb vizsgálatnak vesse alá az őket körül vevő törmeléket. Kiderül, miért olyan ismeretlen a terület ahova ugrottak, egy párhuzamos univerzumba utaztak.

Lorca a készenléti szobájában megosztja Michael Burnhammel (Sonequa Martin-Green) és Saruval (Doug Jones) az elméletét ami az előző részben megerősítést nyert, a spórahajtómű alkalmas az univerzumok közötti utazásokra. Az érvelését a csillagtérképpel is alátámasztja, amelyen az addig elvégzett összes ugrást dokumentálta.

A gombafonál felépítésű hálózat – melyen keresztül a Discovery utazik – olyan helyeket is elérhetővé tesz ami a normál űrön keresztül nem érhető el. Habár az elmélet bizonyítást nyert, sajnálatos módon a Föderáció számára ez nem olyan pozitív, hiszen az álcatörő algoritmus tökéletesítése még mindig folyamatban van.

Ahhoz, hogy a végleges programot eljuttathassák minden Csillagflotta hajóra, vissza kell térniük a saját univerzumukba. Azonban, ahhoz hogy ezt megtehessék először meg kell ismerniük a körülöttük levő világot, hogy növeljék a túlélésük esélyeit ebben a kedvezőtlen szituációban.

vlcsnap-2019-01-12-14h38m21s205

Eközben Silvia Tilly kadét (Mary Wiseman) igyekszik Stametset (Antony Rapp) kizökkenteni a katatón állapotból. Dr. Culbert (Wilson Cruz) azonban biztosítja őt, hogy nem sokat tehet érte. Ezt követően az önkívületi állapotban lévő gépészmérnök megtámadja partnerét, aki elkülöníti őt.

Az esetet követően Lorca lép be a gyengélkedőbe, ahol a navigátor állapota után érdeklődik, amiért ő a felelős. mivel ez már egy egészségügyi helyzet, így a felelősség áthárul Dr. Culbertre. Lorca viszont nem engedi, hogy ő kezelje, hiszen személyesen érintett a beteggel kapcsolatban. A kapitány a saját érzései miatt vallott kudarcaira hivatkozva igyekszik meggyőzni a férfit, hogy másnál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

Mivel információra van szükségük erről a különös univerzumról, ezért a közeli roncsokból igyekeznek egy adatbankot szerezni Ash Tyler (Shazad Latif) segítségével. A biztonsági főnök a művelet közben egyre erősebben érzékeli a korábban visszatérő emlékeket, melyek hatással vannak az igen kényes művelet elvégzésére. Pár pillanatra elveszíti az irányítást, majd a kapitány parancsára ismét visszazökken.

Az adattár sikeres eltávolítását követően Tyler meglátogatja a fogdában levő L’Rellt (Mary Chieffo), aki burkoltan közli a férfivel, hogy az emléktöredékek egy korábbi életének a nyomai. Ráadásul, befolyással is bír Tylerre, hiszen megkéri, hogy kapcsolja ki a cella erőterét, aki ezt meg is teszi. Azonban a klingon nő meglepetésére a hadnagy megtámadja. Erre ő pár klingon szóval Asht egy hipnotikus állapotba kényszeríti, amiből kiderül, hogy ő nem az akinek hiszi magát.

Michael az étkezőben talál rá a gondolataiba merült biztonsági főnökre, és az állapota iránt érdeklődik. A férfi őszintén bevallja, hogy az emlékfoszlányok egyre jobban gyötrik őt. A nő aggódik érte, és igyekszik meggyőzni Asht, hogy forduljon valakihez segítségért. A beszélgetésüket a hangosbeszélőből érkező felhívás szakítja meg, ami Burnhamet a gépházba szólítja. A nő aggódó, de bizalommal teli tekintettel az ebédlőben hagyja Tylert. Ezt követően a tisztnek ismét kiesik egy rövid időintervallum, és amint magához tér, arra lesz figyelmes, hogy a puszta kezével összeroppantott egy poharat.

vlcsnap-2019-01-12-14h38m51s045

A gépházban Tilly átadja Burnhamnek az adattárolót, amiről Michael megállapítja, hogy több faj technológiája alkotja. Arra a következtetésre jut, hogy ezen egymással szemben álló fajok ebben az univerzumban egy szövetséget alkothatnak. Tilly viccesen hozzáteszi, hogy talán ők lehetnek azok akik ellen összefogtak.

A fiatal kadét nem is tudta, hogy mennyire igaza volt. A Föderáció helyett a Terrán birodalom irányítja ezt az univerzumot, mely kizárólag emberekből áll.  Minden jel arra mutat hogy a Terrán birodalom teljesen ellentétes a Föderációval . Velük szemben egy nem emberi fajokból álladó lázadás van, pont egy ilyen hajót pusztított el a Cooper az epizód elején. Minden jel arra mutat, hogy a Terrán birodalom mindent elítél és gyűlöl ami nem emberi. Burnham rövid beszámolóját a I.S.S. Cooper hívása szakítja félbe.

Amint a hídra érnek, Saru tájékoztatja Lorcát a elméletéről, hogy az adatok alapján valószínűleg helyet cseréltek ennek az univerzumnak a Discoveryjével. Idő közben a I.S.S. Cooperen egyre türelmetlenebbé válnak, hiszen nem válaszoltak egyből a hívásukra. mielőtt azonban ezt Lorca megtenné,  Burnham megakadályozza a kapitányt, hogy válaszoljon.

Az oka mégpedig az, hogy ebben a tükör univerzumban nem ő a kapitánya a Discoverynek, hanem Tilly. Ekkor már a Cooper befogta őket, szóval minél előbb cselekednie kellett a kadétnak, aki a kapitány segítségével gyorsan kezelni tudja a helyzet. Lorca ezek után elrendeli, hogy alkalmazkodjanak, a hajónak és a legénységnek is olyanná kel válnia mint a terrán Discovery, hogy le ne lepleződjenek.

Burnham beavatja a kapitányt a hasonmásaikkal kapcsolatban talált információkba, Michael valószínűleg halott, Lorca pedig szökevény, akit az ő meggyilkolása miatt keresnek. Úgy néz ki, hogy a különbözőségek ellenére, hasonló sorsok is vannak. Michael itt a  U.S.S. Shenzhou kapitánya volt. Ami ironikusan, idővel meg is történt volna a saját univerzumában, ha nem lázad fel. Lorca pedig szintén a Buran kapitánya volt itt is, akár odahaza.

vlcsnap-2019-01-12-14h40m33s385

A kapitány megtudta a Burnham által kinyert információkból, hogy nem ők az első föderációs hajó mely ebben az univerzumban kötött ki. Korábban a U.S.S. Defiant valahogyan átjutott valamilyen anomália segítségével. Lorca szerint talán segíthet rajtuk ez az eset, ha rájöjjenek arra, hogy a Defiant, hogy jutott oda. A tervhez azonban minden információra szükség van, éppen ezért át kell menniük a tükör Shenzhoura, hogy hozzáférhessenek a szükséges adatokhoz. Azonban ez egy kockázatos terv, hiszen ki kell adniuk magukat a terrán alteregóiknak.

Ezzel párhuzamosan Tyler meglátogatja Dr. Culbertet a gyengélkedőn, hogy bizonyosságot nyerjen arról, hogy nem e csináltak még vele valamit a klingonok a kínzáson kívül. Az orvos úgy dönt, hogy segít neki, ezért elvégez egy alaposabb kivizsgálást. Majd ezt követően Stamets nem összefüggő dolgokat kezd mondani Dr. Culbertnek, azonban egy pillanatra mégis kitisztul az elméje és figyelmezteti őt egy jelen levő veszélyre.

Tilly és Burnham egy  rövid erkölcsi eszmefuttatást követően Lorcával a hídra mennek, ahol egy teljesen új arculatot ismerhetünk meg a hajóról. Tilly utasítja a kommunikációs tisztet, hogy vegye fel a kapcsolatot a Shenhzouval. A hologram egy ismerős arcot vetít Burnham elé, Connor műveleti tisztét, akivel együtt szolgált egy másik életben.

A “kapitány” tájékoztatja Connort, hogy nemrég rátalált egy kompra amiben váratlan meglepetés érte. Ekkor lép be Burnham – a terráni alteregójának kiadva magát – Lorcával. Annak ellenére, hogy Tilly nem tudja elfogadni, hogy ki a hasonmása, eléggé magabiztosan alakítja.  A beszélgetést követően a Shenzhou irányt változtat a Discovery felé.

vlcsnap-2019-01-12-14h41m02s733

A következő jelenet a gyengélkedőben fogad minket, ahol Dr. Culbert részletesen elmondja Tylernek a vizsgálat eredményét, ami azt állapította meg, hogy Ash valaha klingon volt és emberré operálták. Az orvos nem akarja elengedni a küldetésre, ami miatt kikel önmagából, és egyik pillanatról a másikra eltöri Culbert nyakát.

Mielőtt Lorca, Burnham és Tyler áttranszportál a Shenzhoura, átadja a parancsnokságot Sarunak. Valamint azt tanácsolja, hogy mutassanak erőt, hiszen a terránok nem tűrik a gyengeséget. Ez akár végzetes hiba lehet számukra nézve.

A transzporterszobában Connor fogadja Burnhaméket, majd elkíséri őket egy kínzókamrához, hiszen az Lorca “megérdemelt” helye. Burnham magabiztosan veszi magára egy terrán viselkedését, sőt túlságosan is jól.

Mikor Burnham és Connor úton van a híd felé, a fiatal kapitány megtámadja a nőt. Mindezt puszta féltékenységből, mert a terráni alteregójának nagyobb tisztelete volt a legénységével szemben. Természetesen Burnham sikeresen legyűri a támadóját még a szűk turboliftben is. Habár önvédelemből szúrja le, látszik az arcán, hogy nem tudja nem megbánni, hogy ezt tette. Amint felért a hídra, a kinyíló liftajtón először nem a nő lép ki, hanem Connor halott teste esik a legénység elé, akik taps közepette köszöntik őt.  Pár pillanattal később először ülhetett a kapitányi székbe élete során.

vlcsnap-2019-01-12-14h41m25s527

A nap végeztével Burnham visszavonul a szobájába, ahol Tyler várja őt. Sajnálatos módon Michaelnek nem volt módja megszerezni a szükséges adatokat, hiszen mindenki árgus szemmel figyelte, vagy éppenséggel a kedvében jártak. A történtek ellenére Tyler azt mondja, hogy mindig számíthat rá.

Az utolsó képkockák a kínzókamrában szenvedő Lorcát mutatják, aki tudta a terv veszélyességének a fokát, de minden bizonnyal nem számított erre.

Szóval, mit is kaptunk ez alkalommal? Egy újabb bonyodalmat, ami más nézőpontot tár a szereplők elé Kihívást, mely mellett önmaguknak kell maradniuk. A Tylerrel kapcsolatos csavar , mely már korábban sejthető volt. További felhasználási mód a spórameghajtóval, de még mindig vannak ismeretlen tényezők.

A holnapi alkalommal kiderül, hogy hogyan is alakul az elvileg egyszerű, de komplikálttá váló terv. Valamint, hogy hogyan alakul hőseink sorsa a U.S.S: Shenhzoun.

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.