Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Vaulting Ambition (Season 1, Episode 12)

Egy izgalmas részt követően az embernek mindig az jut eszébe, hogy a következő ehhez képest milyen lesz?

Bátran ki lehet jelenteni, hogy ezúttal is színvonalas epizódról írhatunk nektek.

Akkor nem is fecsérlem az időt, jöjjön aminek jönnie kell!

Spoiler-Alert

Az előző rész végén,  Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) a miután megszerezte U.S.S. Discovery visszatéréséhez szükséges adatokat, parancsszegés miatt a Terrán Birodalom császára elé hívatták. Ebben a kicsavart világegyetemben találkozni fog egy, olyan személlyel, akiről azt feltételezte, hogy soha nem látja viszont. A régi kapitányával, Philippa Georgiouval (Michelle Yeoh).

Az epizód első képsorai a I.S.S. Shenzhou egyik kompján fogadnak minket, ahol Gabriel Lorcát (Jason Isaacs) röviden tájékoztatja Burnham az ott történtekről történtekről. Saru (Doug Jones) sikeresen feltörte a terrán tűzfalat, annak ellenére, hogy a titkosítás rendkívül erős volt. Azonban az aktát cenzúrázták, és a nagy részét szó szerint kitörölték, így szükségük van az eredeti fájlra, ami nem máshol található meg mint a császári palotában.

Burnham és Lorca természetesen épp arra tart most, az I.S.S. Charonra. A nő aggodalommal teli arccal néz rá szeretett kapitányának tiszti jelzésére, ami arra a személyre emlékezteti, akit a Discoveryt megelőzően 7 évig hűségesen szolgált. Lorca biztosítja Michaelt, hogy ő nem az, akit ismert. Georgiou odahaza meghalt, a császárnő csak a hasonmása.

Eközben Silvia Tilly kadét (Mary Wiseman) jelentést tesz Sarunak, Stamets (Antony Rapp) állapotának javulásáról. Miután sikeresen aktivitásra bírták a hadnagy elméjét a spórakamrában azzal, hogy spórákat engedtek be, nem történt jelentős változás, azonban egyértelműen érzékelhető agyi aktivitást lehet mérni nála. Saru szerint, ha sikertelen lesz Burnham és Lorca küldetése a császári palotában, akkor a kómában fekvő főgépész lesz az egyetlen esélyük a hazajutásra.

vlcsnap-2019-01-17-19h43m10s416

Ez idő alatt Stamets elméje az univerzumot átszövő hálózaton belül ragadt, és terráni hasonmása is hasonló sorsra jutott egy kísérlet következtében. Az univerzum “izmai és vénái”, így nevezte Stamets a spórahálózatot, ami valamilyen úton kezd összeomlani. A tükör Stamets arra ösztökéli őt, hogy mivel az ő Discoveryjén vannak, ezért a megoldás kézenfekvő, neki kell kivezetnie őket onnan. Miközben sétáltak a folyosón, a hasonmása elmondja neki, hogy a villanások, amiket látott, ebből az univerzumból valók, kísérletek a kapcsolatfelvételre.

Az I.S.S. Charon fedélzetén, a császárnő Lorca kapitányt a számára legmegfelelőbb kínzókamrába viteti. Azonban egy furcsa, és meglehetősez bizarr jelenetnek lehetűnk tanúi, amikor is Philippa a Burnham testi épsége iránt tesz pozitív megjegyzéseket. Ráadásul olybá tűnik, hogy a két univerzum sorsa szorosabb, mint gondolnánk, hiszen itt szintén a lányaként kezelte őt. Azonban a beszélgetésük közben a császárnő megkéri a mit sem sejtő Burnhamet, hogy a jelenlétükben levő három kelpien rabszolga közül válasszon egyet. Mivel a tükör Saru volt hozzá legközelebb álló, ezért rá  mutatott.

Ezzel párhuzamosan az U.S.S. Discovery fedélzetén Ash Tyler hadnagyot (Shazad Latif) a gyengélkedőn leszíjazva igyekszenek kezelni, mivel egy testben egyszerre osztozik klingon és emberi tudat. Ezt a fajta harcot csak egy nyerheti meg. A főorvos nem tudja, mitévő tegyen, hiszen példátlan ez az eset. A klingon dühöngések közepette pár pillanatra előbukkan a Csillagflotta tiszt személyisége és a helyettes kapitány segítségét kéri.

vlcsnap-2019-01-17-19h48m26s757

A C kínzókamrában szenvedő Lorca viszontagságainak ideje alatt, Burnham és Georgiou vacsora mellett igyekeznek megbeszélni a “Shenzhou kapitányának” távolléte alatt történteket. Továbbá kiderül, hogy miért kellett választania korábban. Nemcsak, hogy rabszolgák a kelpienek ebben a világegyetemben, hanem étel hozzávalóként is használják őket. Burnham küszködve, de elfogyasztja az ennivalót, amit egy pohár itallal öblít le.

A császárnő érdeklődik Michael holléte iránt, a nő igyekszik a szituációnak megfelelő válaszokat adni, de információ hiányában nem készült fel arra, ami ezt követte. Ebben az univerzumban Burnham és Lorca szövetségesként Georgiou császárnő életére tört. Miközben Michael a könnyeivel küszködve igyekszik mozdulatlanul maradni – hiszen Philippa tőrt szegez a torkának – a császárnő behívatta az őröket és elviteti őt kivégzésre a trónterembe.

A katatón állapotban levő Stamets elméje igyekszik kiutat találni a Holtak Hajójánál levő  ugrások segítségével, azonban a legutolsó ugrás koordinátái Nincsenek rajta a térképen. A tükör Stamets bizonyos időközönként kényszeresen vakarja az alkarját. Stamets rájön a terráni hasonmásának hazugságára, a férfi alkarján elváltozás található a spórahálózatban töltött idő miatt. Legalábbis ezt állítja.

vlcsnap-2019-01-17-19h49m05s427

A két asztromikológus (űrbéli gombák szakértője) beszélgetése közben egy pillanatra felbukkan Paul elhunyt élettársa, Dr. Hugh Culbert (Wilson Cruz). Ő erre nyomban utánaered, figyelmen kívül hagyva terráni hasonmásának a tiltakozását.

Burnhamet személyesen Georgiou császárnő fogja kivégezni a birodalom ellen elkövetett árulásáért. Azonban először saját magán kell segítenie ahhoz, hogy teljesítse a küldetését. Éppen ezért elmondja a császárnőnek, hogy kicsoda ő valójában. Miután az általa átnyújtott bizonyíték – Philippa kapitány tiszti kitűzője – alátámasztja állítását, a császárnő kivégez mindenkit a teremben, kivéve egy személyt, akit a hallgatásáért cserébe kormányzónak nevezi ki.

Saru amolyan végső megoldás miatt a fogdában levő L’Rellhez (Mary Chieffo) fordul segítségért, hiszen ő volt az, aki elvégezte Tyler hadnagyon az átalakító műtétet. L’Rell továbbra is azt hiszi, hogy megnyerhetik a háborút, és kész feláldozni mindkét tudatot a cél elérése érdekében.

Stamets a spórahálózat által kivetített Discovery folyosóin igyekszik utolérni Hugh-t, azonban mindig annyira közelíti meg, hogy egy pillanatra látja csak a szeretett férfit. Végül a szállásán köt ki, ahol a férfi bevallja neki, amit már amúgy is tudott, hogy meghalt.

vlcsnap-2019-01-17-19h51m07s695

Miután Burnham meggyőzte Georgiout az igazáról, a nő igyekszik kiszabadítani a kapitányát, azonban a császárnő ezt még nem hajlandó megtenni. Továbbá megkéri az uralkodót, hogy az U. S. S. Defianttal kapcsolatos információkat cenzúrázatlanul ossza meg vele és akkor már úton is lesznek haza.

Georgiou közli Burnhammel, hogy a Defiant legénysége a baleset – ami miatt ebbe az univerzumba kerültek – következtében megőrült, és megölték egymást. Csodálkozik is, hogy a Discovery személyzetével nem ez történt. Mivel kíváncsi, hogy milyen módon kerültek oda, Michael felfedi a spórahajtómű létezését. A császárnő cserébe annak a tervrajzaiért odaadja a kért információkat.

A Discoveryn eközben Ash Tyler hadagy önmagát megcsonkítva szenved hatalmas kínok között. Utolsó mentsvárként ezt felhasználva Saru kikényszeríti L’Rell segítségét, hiszen annak ellenére, hogy másként néz ki, annak az elméje ott van bent akihez szoros kötelék fűzi.

A kínzókamrában szenvedő Lorcának egy váratlan látogatója akad, a Charon kapitánya, akivel látszólag közös múltja van az alteregójának. Lorcának valamit be kell vallania, azonban mit valljon be, ha nem tud róla?  Motivációként egy lázadót hoznak elé, akibe befecskendeznek egy parazitát, amitől spontán felrobban.

A fogdában történtek után L’Rell beleegyezett abba, hogy megszünteti Tyler szenvedéseit, azáltal, hogy Voq pszichéjét végleg leválasztja az övéjéről. A sikeres operációt követően a klingon nő hangos üvöltéssel fejezi ki fájdalmát.

vlcsnap-2019-01-17-19h51m48s693

A gépházban levő katatón Stamets agya folyamatosan kezd magához térni, ahogy Hugh és ő a közelmúltbeli eseményekről beszélnek. A férfi azt is elmondja Paulnak, hogy a micélium hálózatot a terrán Stamets fertőzte meg a saját, önző érdekei miatt. Ezen változtatnia kell, különben minden életveszélyben forog továbbra is.

A kimondatlan dolgok hirtelen kimondottá válnak, és azzal, hogy Paul elfogadja élete szerelmének tanácsát, azonnal felébred ő is és a terráni hasonmása is a katatóniából. A Discovery gépházában Stamets Tilly tiltakozása ellenére a spóraraktárhoz rohan, ahol már megtörtént a baj. Ami a micéliumhálózaton belüli romlásnak indult, fizikai formát öltött. A spórákat biztosító gombák elhaltak. 

Miközben Lorcát a Charon kapitánya kínozta, Burnham megadja a Sarunak a hajó koordinátáit. A császárnő ez idő alatt folyamatosan a Föderációt becsmérli, valamint az ő univerzumbeli Gabriel Lorcájáról mesél. Mikor magához vette Philippa akkor egy anyát kapott, Lorcában meg az apafigurát látta, akiből még több lett.

Aztán a császárnő mondott valamit, amiből Burnhamnek egy emlék jutott eszébe Lorca kapitánnyal kapcsolatban. Ebben a pillanatban állt össze számára a kép, Lorca kapitány nem az, akinek mondta magát, ő valójában sosem tartozott Burnham univerzumához. Az ő otthona a Terrán Birodalom.

Tehát a fogdában levő Lorca valóban oda való, és azáltal, hogy válaszol a Charon kapitányának kérdésére mielőtt megöli őt, bizonyosságot kapunk Burnham feltevéséről.

Egy meglehetősen intenzív és eseménydús részen vagyunk túl, több szempontból is. Érzések áradata minden oldalról.  Árulás, félrevezetés, empátia, szeretet. Az epizód ezen  jellemzői akár egy brazil szappanopera leírása is lehetne is elmehetne, de nem az. Új ismeretekkel gazdagodtunk a micélium hálózattal kapcsolatban is, de vajon miféle jelenség lehet a Charon alatti gázóriás? Mit fog most lépni Burnham és a császárnő a felismerés hatására?

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

 


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.