Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Brother (Season 2, Episode 1)

Még egy év sem telt el az utoljára levetített epizód óta, azonban már megtekinthető az új évadnyitó rész

Az elmúlt 15 részben megismerhettük a U. S. S. Discoveryt és legénységét, valamint a viszontagságaikat a váratlan helyzetekben.

Azonban ezen már túl vagyunk, jöjjön egy újabb fejezet, melyről bővebben alább olvashattok.

Spoiler-Alert

Miután egy rövid visszatekintést kaptunk az előző évadban történtekre, Michael Burnham ( Sonequa – Martin – Green) elmesél egy több százezer éves afrikai teremtés mítoszt. A történet szerint élt egy lány aki hamuból hozta létre a Tejutat, ami rejtéllyel és lehetőséggel van megtöltve. Ezt megelőzően az emberi kíváncsiság és felfedezésre való vágyat ábrázolja archív felvételekkel, amely egy visszautalás az eredeti sorozatra is.

Az előző évadban, csak néhány visszapillantást láthattunk Burnhammel kapcsolatban, így nem tudunk sokat arról, hogy milyen körülmények között nőtt fel, és hogyan vált azzá a nővé aki fellázadt a kapitánya ellen, hogy később megmenthesse az univerzumot.

Az elkövetkezendő jelenetek a Vulcanon játszódnak,ahol Sareket (James Frain) és a feleségét, Amandát Graysont láthatjuk (Mia Kirshner), amint az ifjú Michael Burnhamet ( Arista Arhin )  magukhoz veszik az elárvulását követően. Megismerhetjük azon pillanatokat, amikor Michael és a fiatal Spock ( Liam Hughes ) először találkoztak. Annak ellenére, hogy részben vulcani, nem tudta leplezni az érzéseit a lány érkezésével kapcsolatban. Az sem segített egy pozitív benyomás kialakításában, hogy Michaelre szabadított egy holografikus kígyót. Az, hogy rácsapta az ajtót, már csak hab volt a tortán.

Hirtelen visszatérünk ahhoz a momentumhoz, mikor a U. S. S. Discovery igyekszik felvenni a kapcsolatot a Constitution osztályú csillaghajóval, azonban a U. S. S. Enterprise rendszerei működésképtelenek a Discovery érzékelői szerint. Tehát semmilyen digitális adatot nem tudnak fogadni. Ekkor ront be a parancsnoki hídra Sylvia Tilly kadét (Mary Wiseman), aki azt javasolja Sarunak (Doug Jones), hogy Morse kóddal próbálkozzanak. Bryce kommunikációs tiszt (Ronnie Rowe) Saru parancsára úgy tesz.

Annak ellenére, hogy az Enterprise rendszerei működésképtelenek, az üzenet elküldése után nem sokkal Christopher Pike kapitány ( Anson Mount ) engedélyt kér a fedélzetre lépni egy tudományos és egy gépészmérnök kíséretében . Saru megkéri a Sarek mellett álló Burnhamet, hogy kísérje el az a transzporter terembe. Hiszen jól tudják, hogy az Enterprise fedélzetén szolgál Spock (Ethan Peck), és évek óta nem találkozott vele sem ő, sem Sarek.

vlcsnap-2019-01-19-16h38m33s639

Miközben Saru és Burnham a terem felé haladnak, a kelpien érzi a nő idegességét. Michael igyekszik terelni a szót, ami egyre komikusabbá teszi a szituációt, de végül mégis sikerrel jár, hiszen Saru családjáról esik szó utoljára. Azonban a nő idegességét hirtelen csalódás váltja fel, mikor nem Spock a harmadik személy akit felsugároztak a Discoveryre.

Pike kapitánynak egy igen kellemetlen hírrel kell szolgálnia Saru számára, a Csillagflotta parancsára átveszi a Discovery feletti irányítást. Saru azonban nem kapott értesítést erről, valamint felsorolja a három esetet, amikor ezt meg lehet tenni: közvetlen veszély áll fenn, föderációs állampolgárok élete van veszélyben vagy nincs ugyanolyan vagy magasabb rangú tiszt jelen, aki ezt megtehetné. Pike válasza baljóslatú, hiszen mindhárom fent áll.

A parancsnoki híd és a transzporter terem közti út alatt Pike tájékoztatja Saruékat a szituációról, mely miatt itt van. Egy jelenség az oka, hét vörös villanás, mely egy időben 30000 fényéves távolságon belül. Nem sokkal később ki is aludtak, kivéve egyet. Azonban a részleteket inkább a tudományos tisztje mondja el helyette.

Connolly hadnagy (Sean Connolly Affleck) elmondása alapján akárhányszor igyekeztek valami információt gyűjteni róla, a számítógépek megbolondultak. “Mint az iránytű az északi sarkon.” Teszi hozzá Burnham. Pike értékeli a nő asszociációs képességét, és ezt követően mutatkozik be neki a nő. a kapitány röviden megjegyzi, hogy van valaki aki szerint okos, és mindkettejük életének része. Természetesen Spockról van szó.

A turbóliftben töltött rövid idő alatt további megfigyeléseket oszt meg Connolly  Saruval és Burnhammel a jelenséggel kapcsolatban. Valamint Pike hozzáteszi, hogy az Enterpriset elvontatják javításra. Addig is szépen megkéri Sarut, hogy ossza meg vele a parancsoki kódokat az ott tartózkodásának idejére. Természetesen a kelpien tartja magát a szabályokhoz, és DNS azonosítást kér tőle, hiszen ezt a biztonsági előírást a közelmúltban történtek hatására hozták.

vlcsnap-2019-01-19-16h39m40s107

Az azonosításban segítséget nyújt Tilly kadét is, aki szokás szerint továbbra is hozza a cserfes stílusát, valamint még kellemetlenebb helyzetbe hozta magát, hiszen zavarában egyre többet beszél feleslegesen. Véletlenül kivetíti az egész legénység számára Pike személyes adatlapját. A kapitány ahelyett, hogy zavarba jött volna, lazán kezeli a helyzetet mégis fent tudja tartani a tiszteletet. Egy rövid eligazítást követően utasítja Keyla Detmer kormányost (Emily Coutts), hogy ötös térhajlítással induljanak a megadott koordinátákhoz.

Nem sokkal később a gépházban Paul Stamets hadnagy (Anthony Rapp) újra felidézi egy emlékét, mely Hughval (Wilson Cruz) és kedvenc  zenéjével, a kasseeliai operával kapcsolatos. Annak köszönheti, hogy hazatalált. Korábban gyűlölte, azonban társa szerint meg fogja érteni a szépségét.

Tilly gyorsan elhadarja, hogy átalakítják a gépházat egy szabványos gépházzá, hiszen a spórahajtómű most üzemképtelen. Továbbá észrevette, hogy nem osztottak ki új labort Stamets számára, ezért gyorsan intézkedni kezd, azonban az asztromikológus nem ragaszkodik hozzá.A nő meglepetésére elmondja neki, hogy a Vulcani Tudományos Akadémia tanári pozíciót ajánlott neki a Párizsban tartott békekonferenciát követően, és ő elfogadta azt.

A fiatal kadét továbbra is marasztalja, azonban Stamets elmondja neki, hogy hajó szerte mindenhol Hught látja.  A Csillagflotta már elfogadta az áthelyezési kérelmét, amit Pike küldetésének végeztével hivatalossá is tesznek. Sylvia továbbra sem hajlandó ilyen könnyen elengedni a felettesét, aki azonban olyat mond neki a jövőjéről ami váratlanul éri. A fecsegő kadét akiből kapitány lesz egy napon, mert mindent szeretetből csinál. Mind emellett kevesebbet kéne beszélnie.

vlcsnap-2019-01-19-16h40m38s167

Miközben Burnham az Alice Csodaországban olvassa, eszébe jut az az emlék amikor Amanda olvasta neki azt a könyvet kislány korában. ez az a könyv amit tőle kapott még a Vulcanon. Ugyanebben az emlékben jelen van a fiatal Spock is, aki kezd megbékélni azzal, hogy mással is meg kell osztania az anyja szeretetét. Eme gondolatokat szakítja félbe az ajtó jelzése, hogy vendége van Burnhamnek.

Az ajtón nevelőapja, Sarek lép be. Michael megtudja tőle, hogy habár mikor otthon dolgozott, akkor sosem zárta ki a külvilágot. Különösen a nőt akivel mindketten törődnek. A férfi elmondja azt is neki, hogy hamarosan elhagyja a Discovery fedélhetét, hiszen a csillagflotta megkérte őt, hogy állítson össze egy csoportot, akiknek a jelenséggel kapcsolatos információkat kell értelmeznie. Főleg, hogy nem sokkal a háborút követően történt ez az esemény. Burnham a klingonok beleavatkozását kérdőjelezi meg, azonban Sarek biztosítja őt arról, hogy L’Rell kancellár sem okosabb náluk, pedig ők is érzékelték a vörös villanásokat.

Michael ezt követően Spockra tereli a témát, pontosan a hol létére. Sarek szerint azért maradt távol, mert fontos elhivatottsága az Enterprisezal szemben, azonban a nő nem olyan biztos ebben. Burnham megkérdezi Sarektól, hogy mi volt az amit a befogadásával meg szeretett volna tanítania Spocknak. A férfi az empátiát akarta a fiával megértetni, hiszen ez a tulajdonság emberekkel való kapcsolatokban fontos részt vesz ki. Sarek szerint nem fogadta el a fia Michaelt teljesen soha, és sajnálja, hogy Spock nem tanulta meg a leckét. Ennek ellenére Michael biztos abban, hogy az ellenkezője történt mostoha testvérével, a nő szerint igenis valós az empátia Spock számára. Sarek a távozásakor azt a tanácsot adja nevelt lányának, hogy az előtte álló problémákra fókuszáljon, ne pedig azokra amik már megtörténtek.

Azt követően, hogy Burnham megérkezik a hídra, Pike egy gyors fejszámlálást kér, amit a legénység zavart tekintetekkel nyugtáz. Egyszerűen csak szeretné megismerni azokat akikkel egy csónakban evez. miután mindenki bemutatkozott, kiosztja a parancsait és kilépnek a normál űrbe.

vlcsnap-2019-01-19-16h41m26s897

A kilépést követően közelségi riadót észlelnek, nem sokkal tévesztettek el egy aszteroidát. Ahelyett, hogy egy vörös fényt látnának maguk előtt, mindenhol aszteroidák lebegnek. Ami legfurcsább benne, hogy atmoszférával rendelkezik annak ellenére, hogy nincs akkora mérete, hogy egy légkör jelenlétéhez szükséges gravitációval rendelkezzen. Akkor vajon hogy lehetséges ez?

Detmer hirtelen egy gravitációs kutat érzékel, ennél azonban több információ kell Pikenak és Burnham ötlete a külső kamerákkal meg is adja a kért adatokat.A specialista hozzáteszi, hogy minél közelebb vannak annál jobb. Detmer épphogy előrébb viszi a Discoveryt és odébb taszítja őket egy erő. A bejövő adatok egy Csillagflotta hajót mutatnak az aszteroidán, ami a korábbi interakciót követően a közelben levő pulzár felé kezdett el sodródni.

Hiába próbálják hívni a hajót, mely lezuhant az aszteroidára, semmi válasz. A beazonosításához Saru élesebb látását veszik igénybe, aminek köszönhetően sikerül nevet is rendelni a roncshoz. A lezuhant orvosi hajó a U. S. S. Hiawatha, mely 10 hónapja tűnt el.

Mivel még mindig lehetetlen szkennelni további információkért, Pike egy csapatot szeretne leküldeni azonban több problémába ütköznek. Teleportálás lehetetlen a légkörben levő elektromos részecskék miatt, leszállni nem lehet amit a kiszámíthatatlan gravitációs mezők veszélyessé tesznek, így hát marad az egyszemélyes leszállóegység, amivel nem lesz sétagalopp földet érni.

Mielőtt Burnham elérné az egységet, Tilly megkéri őt, hogy hozzon egy darabot az aszteroida felszínéből, hiszen amikor eltaszította őket egy erő, akkor a fedélzeten levő megmaradt spórák teljesen megbolondultak. Emellett azt is elmondja neki, hogy Stametset áthelyezik.

Miközben Pike, Burnham, Connolly valamint az Nhan egységekhez ment, a hídon Saru egyre jobban aggódik az életükért. Amikor a 9 G-s sebességre is képes egység elhagyja a hajót, a csapat rengeteg törmelék között kényszerül navigálni, s végül át kell kapcsolniuk manuális vezérlése, hiszen a számítógépes navigáció nem használható tovább a részecskék miatt.

Míg Pike és Nhan követik Burnhamet, addig Connolly a saját feje után megy. Mindezt puszta felvágásból, hiszen korábban a turbóliftnél kicsit megalázta őt a hasonlatával. A tudományos tiszt túlságosan biztos a dolgában, ami miatt nem veszi észre a vele ütközőpályán lévő törmeléket. Pillanatokkal később Joann Owosekun műveleti tiszt (Oyin Oldejo) jelenti a hármas egység megsemmisülését, valamit a kettes egység burkolati sérülését.

vlcsnap-2019-01-19-16h41m54s780

Pike próbál katapultálni, de az űrruhája nem záródik megfelelően. A Discoveryn eközben megoldást keresnek, azonban Burnham megelőzi őket, ő is katapultálni fog és szándékában áll elkapni Pike kapitányt. Gyakorlatilag ismét parancsmegtagadást követ el azzal, hogy meg szeretné menteni őt. Megerősítést kér Detmertől és Owosekuntól, akik nem valami biztató arccal reagálnak erre, de fedezik őket. Nhant utasítja Burnham, hogy folytassa az úját a felszínre, míg ő elkapja a felettesét.

Amikor kiadja a parancsot Michael, katapultálják őket, majd nem sokkal az aszteroida felszíne felett, szintén távolról aktiválják Burnham ruhájának a rakétáját. Pár másodpercnyi szünetet követően Burnham bejelentkezik, és a pattanásig feszült idegek lenyugodnak, főképpen Saru aki eddig olyan ideges volt, hogy a veszélyt jelző idegdúcok a füle mögött végig láthatók voltak.

Miután elérték a Hiawatha roncsait, hirtelen egy hajó alkatrészekből összerakott robot jelenik meg ami megvizsgálja őket. Még mielőtt bármit is csinálhattak volna, egy női hangot hallanak, ami az tanácsolja nekik, hogy kövessék a robotot. Útjuk egy elkülönítő átjáróba vezet, ami közvetlenül egy orvosi szobának tűnő helyiségbe nyílik. Itt találkoznak Jett Reno ( Tig Notaro) parancsnokkal, aki a mérnökökért volt felelős. Miután Pike kapitány bemutatkozik, a nő biztatóan azt mondja, hogy látta a föderációs jelzést és ezért nem semmisítette meg őket.

Miután tájékoztatják a több mint tíz hónapja eltűnt hajó mérnökét, hogy fegyverszüneti egyezményt kötött a Föderáció a Klingon Birodalommal. A nő mindeddig életben tartotta a jelen levő sebesülteket, annak ellenére, hogy mérnök. Ezt követően Burnham elmondja, hogy az aszteroida a pulzárral össze fog ütközni, erre Reno csak lazán azt feleli, hogy azt hitte, hogy meg fognak halni.

Burnham megbízza Nhant, hogy helyezzen jeladókat minél nagyobb körben, így könnyen befoghatja a jelüket a Discovery. Reno megkérdezi a nőt, hogy minek használják a  , ha csak egyszerűen fel is sugározhatják őket. Azért, mert a felsugárzás az a végső megoldás.  Emellett a kapitány megkérdezi Renot, hogy tud e valamit a vörös jelről, ami miatt jöttek. Renonak halvány fogalma sincs, hogy miről beszélnek.

A Discoveryn felkészültek az emberek fogadására, azonban a törmelékek megnehezítik a hajó haladást. Amíg felsugározzák az embereket, addig pajzs nélkül kell, hogy repüljenek. Sajnos ezt a feléjük száguldó jókora szikladarabot nem érdekelte és könnyedén felhasította a hajó burkolatát.

vlcsnap-2019-01-19-16h43m06s755

Mikor az utolsó betegeket sugározták volna fel, zárlatos lett a főpanel, azonban Burnhamnek idejében sikerült átirányítania az energiát. Viszont mikor már csak ők voltak hátra egy robbanás hátrataszítja a nőt, ezáltal egyedül marad a roncsban. Ráadásul a kapitány által kitámasztott ajtó is beszorul. miközben a felé zuhanó fémtörmelék elől fut kifelé, egy erőteljesebb detonáció következtében pár pillanatra eszméletét veszíti a nő, továbbá növeli a helyzet súlyosságát a lábában levő izzó fémszilánk is.

Épp kezdene magához térni, mikor egy ismeretlen lény árnyéka jelenik meg előtte, amit később a kapitány megjelenése vált fel. Pike utasítja a Discoveryt a felsugárzásra. Ezzel egy időben Burnham kézbe vesz egy törmelékdarabot az aszteroidából, hiszen megígérte Tillynek, hogy visz egy mintát. Azonban a kékes színű kődarabot nem sikerül feltranszportálni, ami aztán halk puffanással ér földet.

A fedélzeti folyosón Tillyt csak egy pillanatra lehetett látni, hiszen úgy rohant Burnhamhez a gyengélkedőbe, mintha kergetnék. Szokás szerint hadarva, de elmondta ami a lelkét nyomta. Nem is érdekelte a minta igazából, csak a barátjának az épsége. Burnham viszont elmondja, hogy a kezében volt, és a számítógép nem tudott ráállni. A kadét ebből azt a következtetést vonja le, hogy az aszteroida nem teljesen nehéz elemekből áll össze.Mindez egy olyan felfedezéshez vezethet ami forradalmasíthatná az energiafelhasználás hatékonyságát. Burnham előáll egy tervvel, hogy miképp lehetne mintát szerezni. Amint átadja a terveket Tillynek, ő egy gravitáció szimulátort a hangárba. mikor Stamets meglátja a folyosón Tillyt elereszt egy mosolyt, és a kadét után ered.

Mikor utoléri a zászlóst, kicsit zokon veszi, hogy kihagyják a buliból. Azt követően, hogy a kadét gyorsan mentette a menthetőt a felettesével szemben, helyzetjelentést tesz Pikenak. Erre a kapitány fölkel a székből és átadja a helyet Sarunak, hiszen a küldetése véget ért.

Saru utasítja Detmert, hogy állítsa pozícióba a hajót, és készüljenek fel a a “minta” fogadására a hangárban. Pike kapitány aggódását fejezi ki a helyzettel kapcsolatban, míg Saru ura a szituációnak. Owosekun és Detmer kiváló közreműködésével, kicsit rázósan, de sikerült elkapniuk a kívánt törmelékdarabot.

A sikeres műveletet követően Pike kapitány Lorca régi készenléti szobájában egy apró cetlit talál az asztal alatt. Burnham pont akkor lép be mikor épp elolvasta azt. A férfi egyenruhájából kikövetkezteti Michael, hogy tovább marad Pike velük mint azt a küldetés igényelte, hiszen az Enterprise sérülései komolyabbak mint hitték. A kapitány egyébként csodálkozik, hogy hol vannak a székek , hiszen valahonnan fel kell állniuk a tiszteknek, ha van véleményük.

vlcsnap-2019-01-19-16h43m34s717

A folyosón sétálva Burnham megkérdezni Pikeot, hogy Spock beszélt e a kapcsolatukról, a férfi nemleges választ ad. Azonban a nő szeretné látni a mostoha testvérét, de a kapitány el kell, hogy keserítse, hiszen Spock nincs az Enterprise fedélzetén. Az öt évig tartó küldetés miatt az Enterprise legénysége kimaradt a háborúból és ez mindenkit megviselt. emiatt ment el Spock. Elmondja azt is, hogy valami miatt megváltozott pár hónappal korábban. Zárkózottabb lett. Mindezek ellenére Burnham még mindig át akar menni a javítás alatt levő hajóra. A kapitány szerint is jobb ha megy, emellett azt tanácsolja a nőnek, hogy a küldetésik mellett igyekezzen jól is érezni magát.

Azt követően, hogy Burnham belép Spock kabinjába, gyermekkori emlékek jutnak az eszébe. Miután körbenéz a szobában, megpillantja Spock információs tabletjét, és lejátssza az utolsó bejegyzést. Oly sok év után ismét hallhatja régen látott mostohatestvérének a hangját. A hangfelvételből kiderül, hogy a férfi ismét rémálmokkal küzd, aminek már látja az értelmét. Mivel korábban a rémálmait lerajzolta, ezáltal felülkerekedve rajtuk, így tett ez alkalommal is.

Michael emlékezett arra, hogy hogyan tette láthatóvá a lerajzolt dolgokat, és a hangüzenetben levő információkat amik egy térképpé álltak össze. Azzá a csillagtérképpé amin a hét vörös jelzés megtalálható.

Szóval mit is kaptunk az második évad első részétől? Az epizód nagyobb része érzelemmel volt megtöltve. Nem csak Burnham központú volt, annak ellenére, hogy rengeteg jelenet vele kapcsolatos volt. Végre lehetőség nyílt a legénység további tagjainak a megismerésére is, valamint láthatunk egy közvetlenebb viszonyt a tisztek között.

További információmorzsákat kaptunk Burnham Csillagflotta előtti életéről.  A kapitány nélkül maradt Discovery kapott egy rugalmas vezetőt, aki családiasabbá fogja varázsolni a legénységet. Egy új rejtéllyel találjuk szemben magunkat, ami lehet hogy fenyegetés vagy talán egy köszöntés? Vajon hogyan alakul a kapcsolat Saru és Pike között, hiszen két dudás nem fér meg egy csárdában. Milyen lesz Spock és Michael újratalálkozása?

Technológiai szempontból kicsit kevesebb információval szolgáltak a készítők, azonban felmerült egy olyan dolog ami miatt a távozni készülő Stamets is meggondolja magát. El sem tudom képzelni mi fog kisülni abból ha összeáll egy Burnham – Stamets – Tilly trió a minta rejtélyeinek megoldására. 

 

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Netflix & Chill: Star Trek Discovery – Brother (Season 2, Episode 1)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.