2016. év, 38-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Nos azt gondolom mondanunk sem kell, hogy az elmúlt két hét a tartalmakban nem igazán bővelkedett. Azonban szépen lassan visszatér minden a normál kerékvágásba. Szép lassan véget érnek a túlórák, és elérkezik a várva várt pihenőidő.

Addig azonban még hátra van a Heti hírösszefoglalónk, így hát kezdjünk is neki.

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Magyar kamionost vertek meg Calais közelében

A magyar kamionsofőr a Calais felé tartó autópálya egyik parkolójában töltötte pihenőidejét, amikor hajnalban arra ébredt, hogy mozog a kamion. Miután kiszállt, négyen támadtak rá, hátulról fejbe vágták, a fejét, az arcát és a mellkasát ütötték egy vasszerszámmal. A férfinak sikerült visszamásznia a járműbe, ám a támadók betörték a fülke ablakát és tovább ütötték. Végül egy francia kamionos hívott segítséget. A magyar sofőr Angliába tartott, vélhetően ezért próbáltak meg bemászni hozzá.

Jobban van a franciaországi Calais felé tartó autópályán megvert magyar kamionsofőr. A 49 éves férfira csütörtökön hajnal 4-kor támadt rá négy bevándorló vasrúddal és kombinált fogóval. A fejét, az arcát és a tarkóját ütötték – mondta Menczer Tamás, a külügyi tárca sajtófőnöke. A férfit először a közeli kórházba szállították a mentősök, ahol összevarrták a fejét és koponyaröntgent készítettek. Az arcsérülései miatt átszállították a lille-i kórházba. „Négy foga meglazult, a protézise eltört, az arca feldagadt, a varratszedésre 8-10 nap múlva kerülhet sor” – mondta a külügy sajtófőnöke.

Mindezek ellenére a francia orvosok úgy látták, hogy az éjszakai felügyeletet nem igényli, ezért az éjszakát egy panzióban töltötte. Később a rendőrség elvitte a kamionhoz, ahol magához vette az értékeit, ruháit. „Kihallgatása jelenleg is zajlik, a francia rendőrség ujjlenyomatot vett és fotók alapján is próbálják beazonosítani az elkövetőket” – nyilatkozta Menczer Tamás. A férfi hazaszállításáról a munkaadója gondoskodik – tette hozzá a külügyi tárca munkatársa.

Bárándy Attilával a hirado.hu közölt exkluzív interjút: ő az a magyar kamionos, akit Calais-nél migránsok támadtak meg, miután lebuktatta őket, hogy be akartak mászni a pótkocsijába. A menekültek valószínűleg Angliába akartak átjutni.

Hajnali négykor arra keltem fel, hogy az autó nagyon mozog, kinéztem, és akkor láttam, hogy a kamion végénél ott áll egy-két ember. Kiszálltam, rájuk szóltam, de ők nem mentek el. Hirtelen még három ember előkerült, és elkezdtek verni. Visszamenekültem a fülkébe, de a két oldalablakot rám törték, bemásztak a kamionba és tovább ütöttek. Sikerült beindítani az autót, erre kimásztak, de nem tudtam elindulni, mert tiszta vér voltam. Egy arra járó francia autóst kértem meg, hogy hívjon mentőt és rendőrt – mondta a megvert férfi.

A kórházban elláttak, majd átvittek a sürgősségi osztályra, ahol kaptam infúziót és négy helyen összevarrtak. Az arcom annyira fel van dagadva, hogy alig tudok beszélni, a műfogamat kiverték és több saját fogam is meglazult. Az éjszakát egy szállodában töltöttem, de ma is bent voltam a kórházban, csináltak egy CT-t is” – mondta Bárándy Attila.

Ma éjjel négykor arra riadtam, hogy vernek. Nem tudtam visszaaludni sem a hotelben, sírtam. Halálközeli élmény volt, nem tudtam, hogy mi lesz ebből, egyáltalán túlélem-e” – mondta a férfi.

Samu György


Szobrot állítottak Pom-pomnak Kisújszálláson

Pénteken tartották az avatóünnepséget.

p1.jpg

Pintér Attila és Rajcsók Attila szobrászművészek alkotása.

p2-1.jpg

Krómacélból van.

p3-1.jpg

Egy négy és félméteres, acéllemezekből készült fán ül.

p4-1.jpg

Megvárhat?

Samu György


Külföld

Az álompár válik

12 év után véget ért Angelina Jolie és Brad Pitt házassága. A válókeresetet a színésznő adta be kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. A TMZ a párhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Jolie-t nagyon zavarta, ahogy Pitt a gyerekeket nevelte. A színésznőnek állítólag elege lett a férje fű- és vélhetően alkoholfogyasztásából, ami dühkezelési problémával párosult. A jogi képviselő úgy nyilatkozott, hogy a családja egészsége érdekében hozta meg ezt a döntést Jolie. Angelina szeretné, ha mind a 6 gyermekük felügyeleti joga őt illetné meg, de nem vonná meg Pitt-től a láthatást. A színésznő minden erejével azon van, hogy pszichésen lelkileg támogassa a gyereket, ne sérüljenek a válásban.

A Page Six úgy tudja, hogy Pitt Marion Cotillard-ral lépett félre a Szövetségesek forgatásán, és ez adta meg a végső lökést Jolie-nak a váláshoz, de a TMZ cáfolta ezt az értesülést. Forrásaikra hivatkozva azt mondják, hogy nincs harmadik személy a történetben, vagyis Jolie nem megcsalás miatt akar válni. A 40 éves francia színésznő elkeseredett, amiért belekeveredett Pitték válásába. Marion Cotillard jelenleg a 43 éves kollégájával, Guillaume Canet-val él együtt, akivel együtt neveli a közös fiukat. Cotillard sok nehéz szerepet játszott el, és nemrég nyilatkozta, hogy szeretne egy kicsit visszavonulni a filmezéstől, és nyugodt évekre vágyik a családjával. Ez a botrány csak még jobban megerősítette az elhatározásában.

Samu György


Légiközlekedés

Budapesten járt az Airbus A321neo

Az airportal.hu, illetve több egyéb légiközlekedési szaklap is beszámolt az eseményről. Azonban a már fent említett forrás videó-összefoglalója mutatja be a legjobban az eseményeket.

Mint azt az Airbus szóvívői elmondták

A repülőgépet néhány napig a Wizz Air pilótáinak bevonásával tesztelik.

A program során hat olyan repülőtérre repülnek az A321neo-val, melyeken a le- és felszállás során alkalmazott eljárások különböző szempontok és a repterek adottságai miatt különlegesnek számítanak.

Az Airbus szakemberei számára a legnagyobb megrendelők pilótáinak bevonása a tesztelési program ilyen korai fázisában azért is hasznos, mert így a légitársasági forgalomban dolgozó pilótáktól kapnak visszajelzéseket a repülőgép működéséről, viselkedéséről.

Az ‘early customer experience flight’ program keretében a Wizz Air három tapasztalt pilótája, élükön Szabó Zoltán főpilótával Perugia, Split, Podgorica, Heraklion, Samos és Nápoly repülőtereire repülnek majd a repülőgéppel.

Szutor Márk


Megnyitotta a 25. bázisát a WizzAir

A Kutaisi bázis Grúzia második legnagyobb városához biztosít hozzáférést a turistáknak, illetve az üzleti utazóknak, Budapesten felül azonban még jó pár másik desztináció is elérhető lesz, mint azt az alábbi kép is jól mutatja.

wizz-kutaisi-base.jpg

21

Szutor Márk


Megszűnik az első osztály, de sokkal több turista osztályú férőhely lesz elérhető az Emirates budapesti járatain.

A folyamatosan növekvő kereslet miatt viszont az Emirates úgy döntött, hogy a típust 2017. február 1-jén kétosztályos, 428 üléses (J42/Y386) Boeing 777-300ER repülőgépre cseréli a magyar útvonalon.

A modernebb repülőgép típus nemcsak több Economy osztályú fotellel, hanem kibővült fedélzeti szolgáltatáskínálattal várja majd az utasokat. Az Emirates 2017. február 1-jétől wifi hozzáférést biztosít a Dubaj-Budapest járaton, és az utasok az eddigieknél is több csatorna közül választhatnak a légitársaság díjnyertes ice fedélzeti szórakoztatórendszerében.” – tájékoztatott a közlemény.

logo-ek-120

Szutor Márk


A hét applikációja

iOS

LuckyTrip

Gondolkoztatok már azon, hogy utazásra adnátok a fejeteket, de semmi ötlet nincs azzal kapcsolatban, hogy hova? Nos ezzel az alkalmazással biztosan megkönnyíthetitek az életeteket ilyen téren.

Az egyetlen amit tennetek kell, hogy letöltitek, engedélyezitek a Helyzetmeghatározást, beállítjátok, hogy mennyit szeretnétek költeni, majd rákattintotok az app egyetlen gombjára. És a fentebb említett kritériumok alapján kiválasztja az ideális úticélt. Ha pedig nem vagytok elégedettek a választással, hát akkor bökjetek rá még egyszer a gombra, és találjatok valami mást!

app-store-icon_2x

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

Kutatók Éjszakája

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!

kutatokejszakaja
Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!

Miről is szól ez a nap?

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás. Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.

Miért érdemes eljönni?

Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.

Részletes programokért és a helyszínekért: Ide kattintson!

Samu György

Tokaj- Hegyaljai Szüreti Napok

tokaji_szuretinapok2016.jpg

Hagyományosan október első hétvégén tartják a szüreti napokat Tokajban.

A fesztiválon – amelyet 1932-ben rendeztek meg először – idén is lesznek folklórprogramok, szüreti felvonulás és gyermekfoglalkozások. A főtéren és a környező utcákban szőlő-, must- és borkóstolást tartanak egész hétvégén, elsősorban tokaj-hegyaljai borászatok közreműködésével.

A programot színesíti a népi iparművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató, tájjellegű gasztronómiai kóstoló. Nyitott pincék  is várják a látogatókat a Szüreti Napok idején. A színpadon tokaj-hegyaljai polgármesterek borait is megversenyeztetik, és fellép a Wellhello, Odett és Fenyő Miklós is.

Samu György

És erre a hétre ennyi lenne. Reméljük, hogy ez alkalommal is érdekes hírekkel tudtunk szolgálni. Hamarosan ismét jelentkezünk, a további tervezett tartalmainkkal. 

Addig is, ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több ember értesüljön róla. Illetve, ha nem szeretnétek lemaradni a további cikkeinkről sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, vagy likeoljátok a Facebook oldalunkat. Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/samuka942
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu.gyorgy@mndsblog.com

© Samu György
© Szutor Márk
Copyright by M&D’s Blog 2014 – ©

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.