Termékbemutató: Lenovo Ideapad 100-15IBD (Első rész)

Ismét egy újabb laptopot hoztunk nektek a közel négy hetes tortúránkra.

Azonban függetlenül a legutolsótól, mely igen csak a felső kategóriába tartozott.

Most egy belépő modellel készültünk nektek, így a tapasztalatok, és a felhasználhatóság valószínűleg nagyban különbözik majd.

Tartsatok azonban velünk, hogy mindezt együtt derítsük ki.

Nem ez az első Lenovo termék amit a weboldalon tesztelünk, és akárhogy is nézem nagy valószínűséggel nem is lesz az utolsó. Van egyfajta kötődésem a gyártó felé, hiszen még mind a mai napig azt kell, hogy mondjam, hogy a kínai gyártó kínálatában találhatjuk meg azokat a  9-9

Arról már nem is beszélve, hogy továbbra is joggal állíthatom, hogy a lehető legkényelmesebb billentyűzeteket ettől a gyártótól fogja megkapni bárki is, aki laptop vásárláson gondolkozik.

Lássuk azonban, hogy mit kapunk a Lenovo Ideapad 100-15IBD-től?

Mindazok, akik ismerik az Ideapad 100-as szériát, azoknak nem sok újdonságot fogok tudni mondani. A Lenovo nagyon is jól helyezte el ezeket a termékeket a belépő szintre, és bár sajnálatos módon az igazán olcsó de ettől függetlenül sokak által kedvelt Ideapad 100s-re nem sikerült még rátennem a kezem.

Azonban a legtöbb YouTube tech videós meg volt elégedve azzal, amit a már fent említett nagyjából €150-s laptop nyújtani tudott. Így érkeztünk meg a 100s nagytestvéréhez, és a jelenlegi konfiguráció nagyjából €320-350 között mozog. Ez az ár még nem sok mindent mond el az eszközről.

Mindazok akik szeretnének jelenleg ennyi pénzt kiadni az adott eszközre, azok nem feltétlenül fogják megbánni a döntésüket.

Lássuk azonban, hogy mit is kaptok majd a pénzetekért?

A Lenovo ebben az árkategóriában, sok más gyártóhoz hasonlóan nem fog elkényeztetni senkit a szálcsiszolt alumíniummal, vagy éppenséggel olyan minőségi összeszereléssel, mint a Yoga, vagy éppenséggel a Thinkpad laptopok esetén.

A műanyagok azonban első tapintásra puhának érződnek, és az összeszerelési minőség abszolút nem hagy sok kívánnivalót maga után. Bár itt nagyon eltérnek majd a vélemények, hiszen nem egy olyan kollegám van, akinek ezt a gépet odaadva az első reakciója az lenne, hogy azt kivágják az ablakon.

Azonban próbálok elfogadóbb lenni, hiszen a mai világban már a legtöbb alapvető feladatra elég kevés hardware is elegendő.

És ha már erre kitértünk lássuk is, hogy milyen konfigurációt kapunk a Lenovo Ideapad 100-15IBD-ben.

Nos kezdésnek ott van az ötödik generációs, azaz a Broadwell architektúrán alapuló Intel Core i3-5005U, mely a két magon, és összességében 2.00 GHz-n pörög. Mindezek mellett úgyszintén találunk még 4GB LPDDR3 RAM-ot 1600 MHz-en, melyet a Lenovo mérnökei egy darab 4GB-os DIMM-el oldottak meg, így további bővítésre az elméleti 16GB maximumig van lehetőség.

Azoknak akik egy kicsit szeretnek elindulni a játékok, vagy a különöző GPU gyorsított alkalmazások vonalán. Nekik jó hírünk van, hiszen a Lenovo Ideapad 100-15IBD úgyszintén magába foglal egy nVidia GeForce GT920M videókártyát, mely a legújabb játékok futtatására nyilván nem lesz alkalmas. Azonban sokat segíthet a Photoshop, vagy Premiere Pro környezetben.

A konfiguráció úgyszintén tartalmaz még egy 1TB-s 5400 rpm-es merevlemezt, mely a mindennapos használat során főleg a Windows 10 operációs rendszerrel abszolút nem teljesít a legjobban. Azonban az M.2 SSD-vel, vagy akár a merevlemezt egy 2.5”-es SSD -vel kicserélve bőven tudjuk növelni a gép teljesítményét.

Ami a kijelzőt illeti, itt sajnos nem sikerült elkápráztatnia minket a gyártónak, hiszen egy 15.6”-es TN panelről beszélünk, amivel alapvetően nem is lenne semmi probléma, ha FullHD ízben érkezne. Azonban összességében 1366×768 felbontást kapunk, mindezt 60 Hz képfrissítési rátával.

Bár ebben a kategóriában az érintőkijelzőt nem várnám el, és megmondom őszintén csak azért említettem meg ezt a pontot, mert úgy éreztem, hogy jó lenne, ha tudnátok, hogy erre nincs lehetőségetek az Idepad 100-as szériájában.

A kijelző maximális fényerejét a gyártó 200 nit-ben adta meg, amivel direkt napfényben, de még akár csak egy naposabb téli délutánon az ablakon keresztül is néha egy kicsit nehéz megtalálni a megfelelő betekintési szöget. Viszont köszönhetően a panel sajátosságainak, körülbelül 170 fokos szöget bezáró mértékben semmilyen torzulást nem láthatunk.

Mely nem is ad rossz kezdést a Lenovo laptopjának, azonban itt az ideje annak, hogy áttérjünk az I/O-ra.

Ebben a kategóriában már nem vagyok túlságosan elkápráztatva. A gép bal oldalán találunk egy alljzatot a töltő csatlakozónak, mindemellett egy RJ-45 Gigabit Ethernet csatlakozót, egy a további videójelekért felelős HDMI 1.4 portot, egy USB Type A 2.0-s, valamint egy szintén USB Type A 3.0-s csatlakozót, egy 3.5 mm-es kombinált hangszoró és mikrofon jack-et, illetve itt találjuk még a bekapcsoló gombot is.

Innen jobbra haladva a laptop felénk eső részén találjuk az SD kártya olvasót, azonban ezen kívül már semmilyen egyéb I/O port nem került ide, pedig mindezt nagyra értékeltük volna.

A gép jobb oldalán összességében a Kensington zárat, valamint egy DVD-RW író-olvasó egységet találunk. A kommunikációs feladatok ellátásáért az Realtek RTL8723BE WLAN antenna felelős, mely a 802.11 b/g illetve n szabványokat támogatja. És bár a tesztelés során ismételten nem sikerült olyan környezetet találnunk, ahol meg tudtuk volna állapítani a 2.4 GHz-s, illetve 5 GHz sávok kezelésének lehetőségét.

Azonban akárhogy is nézem, nagy valószínűséggel a laptop nem lenne képes mindkét szabvány felismerésére, avagy kezelésére. Természetesen ez az eszköz sem hagyhatta ki a Bluetooth modult, mely a 4.0-s szabványt kapta meg.

Ezen felül találunk még a kijelző tetejébe építve egy 360p-s webkamerát.

Ami mondhatni meglepő, hiszen egy relatíve erősen konfigurált laptop mellé általában egy 480p, vagy 720p felbontású kamerát szokott csomagolni a gyártó. Úgy tűnik azonban a Lenovo nem szeretett volna erre fókuszálni.

A tartalmak fogyasztása esetén természetesen semmi különös élményt nem kapunk majd. Az 1366×768 pixel felbontású kijelző, és a beépített hangszórók arra bőven elegendőek lesznek, hogy az ágyban fekve megnézzünk egy-egy filmet, vagy éppen egy Skype beszélgetést folytassunk.

Ezzel pedig elérkeztünk a Lenovo laptopok leginkább kedvelt, és talán legjobb aspektusára, mely a billentyűzet és a trackpad.

Természetesen az egyik leginkább hiányolt dolog az továbbra is a háttérvilágítás lesz. Amit a Lenovo a már tőlük megszokott minőségi kontrasztos festéssel ellátott billentyűkkel igyekezett orvosolni. És teljes sötétségben, pontosabban csak és kizárólag a laptop monitorának fényénél még mindig könnyen kivehetőek a betűk.

A billentyűzet ezen felül úgyszintén kiváló. Köszönhetően a magasan elhelyzett visszajelzési pontnak, és a hosszú utat megtevő billentyűknek mindehonnan nézve remek érzés ezt a készüléket használni.

Természetesen a HP EliteBook 850 G3 bemutatójából megismert typingtest.com weboldalon elvégzett tesztet most is megcsináltam. Azonban a „The Enchanted Typewriter” helyett a „The Wonderful Wizard of Oz” nevű szöveget válaszottam, már csak azért is, mert ezzel, csak úgy mint a laptoppal még nem ismerkedtem meg túlságosan. Hasonlóan a fent említett laptophoz az eredményeim többszöri próbálkozás után sem emelkedtek a már említett 67 word per minute fölé.

Bár továbbra is a Lenovoról beszélünk, így a kényelem tekintetében semmiképpen sem lehet panaszom. Ami azonban a billentyűzetkiosztást illeti, nos itt már találunk néhány érdekességet.

Egyrészt egy 15.6”-es laptopon még soha nem láttam a numerikus billentyűzetet ennyire sivárnak, illetve ennyire elhanyagoltnak. Akárhogy is nézem, valószínűleg a tervezők csak az utolsó pillanatban gondoltak arra, hogy jó ötlet lenne beépíteni ezt a funkciót ebbe a modellbe.

Így a „+”, „-”, illetve az Enter billentyűk abszolút nem a megszokott helyeken vannak. Ami elég sok furcsa pillanatot okozhat majd, főleg, ha egy olyan laptopról próbál majd meg az ember átszokni erre, amin ez a funkció jelen volt.

Ettől függetlenül azonban csak és kizárólag jó tapasztalatokkal zárhatjuk ezt a hetet. És megmondom őszintén, hogy az elkövetkezendőekben természetesen úgyszitnén jelentkezünk majd a további tartalmakkal.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

© Szutor Márk
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .