Netflix & Chill: Star Trek Discovery – The Sound of Thunder (Season 2, Episode 6)

Karakterfejlődés, feszültség és akció. Ezekkel jellemezném tömören a Sounds of Thunder-t, ami nem kevés háttértörténettel szolgál számunkra.

A középpontban Saru és a szülőbolygója áll, ahol sorsfordító események után újabb darabkákat adnak hozzá a Vörös Angyal körüli rejtély kirakósához.

Természetesen továbbra is sikerül megőrizni a fő eseményszál és az epizodikus történet szerkezetet, és amennyiben ilyen lendülettel folytatódik a rész, akkor nem lehet okunk panaszra.

Spoiler-Alert

Az epizód Saru újabb napjával veszi kezdetét, amit a narrálása kísér. Amellett, hogy az a változás szele új kalandokat sugall, a hangjában mégis érzékelhető egy fajta szomorúság, amit az elvesztett idegcsápjai miatt érez. Arról beszél, hogy mindenki jött valahonnan, azonban tudja, hogy ő nem térhet vissza a Csillagflotta szabályai, és a Georgiou kapitánynak tett ígérete miatt.

Egy korábbi epizódban Saru átesik a Vahar’ai nevű rítuson, ami a haláluk közeledtét jelzi az otthonán, Kaminaron. Ekkor rituálisan kioltják a saját életüket, mielőtt az őrülettől és a fájdalomtól elveszítenék a józan eszüket. Azonban a sorsnak vagy a véletlennek köszönhetően Saru élete megmenekül,  és fizikai változáson megy keresztül. Ezt erősíti meg Dr. Pollard is, a gyengélkedőben, aki felfedezi, hogy az idegcsápjai helyén tüskeszerű képződmények kezdenek kialakulni. Továbbá azt is megállapítja, hogy a félelemre való hirtelen reakciója eltűnt. Saru meg is fogalmazta korábban, hogy kicsoda ő a félelme nélkül és mit jelent ez a fajára nézve.

Mintha Saru valamilyen jel után vágyódna, és meg is kapja. Egy vörös jel formájában, mely nem máshol jelenik meg, mint a szülőbolygójánál. Természetesen a Discovery azonnal a kivizsgálására siet. Egy szó, mint száz, ez alkalommal is Spock nélkül maradunk.

Az eddig megjelenő jelek nem csak a Discovery személyzetét érdeklik, hanem a Section 31 összekötőjét is, Ash Tylert. A férfi azonban más oldalról közelíti meg a dolgot, veszélyforrásként tekint rá. Természetesen pont ekkor tájékoztatja őket Saru, hogy egy újabb vörös jelzést érzékeltek.

Habár Pike és Saru is összefüggéseket vélnek felfedezni, mégis merőben eltérnek a gondolkodásmód terén, hiszen Saru változáson megy keresztül. Ennek az első jele az lehet, hogy Saru elfelejti átadni Pike kapitánynak a hídon az irányítást. Miután beérkeznek a részletesebb információk, Saru egy pillanat alatt felismeri Kaminart. Ekkor nyilvánvalóvá válik, hogy ez alkalommal is az Elsődleges Direktíva “rugalmas” értelmezésével lesz dolgunk.

vlcsnap-2019-03-07-15h43m00s594

A  Kaminar történelmének – és Saru csatlakozásának a Csillagflottához való – gyorstalpalója után a Discovery kilép a térváltásból a bolygó felett.  Ezt követően Pike igyekszik felvenni a kapcsolatot a ba’ullal, akik a Kaminart irányítják a technológiai fölényüknek köszönhetően. _A kapitány mindenképpen többet szeretne megtudni a Vörös Angyalról, ezért minden fellelhető információra szüksége van.

Így jutunk el ahhoz a ponthoz, hogy Saru és Burnham lemennek a felszínre megkeresni Saru faluját. Ami persze az Elsődleges Direktíva – inkább javaslat már – megszegése. Azonban az eredeti terv csak Burnham részvétele volt, azonban Saru zokon veszi és egy kisebb dühkitörés kíséretében elkezd vitázni Pike-kal. Mielőtt elharapódzott  – mint például Pahvo-n- volna a helyzet, Burnhamnek sikerül észhez térítenie őt és meggyőznie a kapitányt, hogy jól jöhet Saru segítsége.

Nem csak Saru az, aki változásokon megy keresztül, hanem Hugh Culber is, aki az előző részben visszatért a Discoveryre. A micéliális hálózatban való 9 hónapnyi raboskodás után a doktor nem tudja, hogy mitévő legyen. Elvesztette a kapcsolatát a realitással, és most itt van egy teljesen új testben minden emlékével. Természetesen Paul Stamets örül, hogy visszakapta élete szerelmét, azonban nem veszi észre azt, hogy mennyire meg van rémülve Hugh. Ezt remekül szemlélteti Wilson Cruz, anélkül, hogy sokat beszélne. Inkább Anthony Rapp teszi meg helyette, aki révén megtudunk egy apró, de annál jelentősebb történetet Cruz karakteréről.

Miután Saru és Burnham letranszportáltak Kaminar felszínére, és arról beszél az első tiszt, hogy milyen volt mikor még itt élt. Doug Jones és Sonequa – Martin – Green továbbra is rendkívül jól szemléltetik a két karakter közötti köteléket. Látható ahogy Burnham ledobja a vulcani viselkedését, és megvigasztalja Sarut azzal, hogy megfogja a kezét. Ráadásul azzal, hogy ott vannak, Sarunak lehetősége nyílik, hogy találkozzon a testvérével, Sirannaval.

vlcsnap-2019-03-07-15h43m39s642

Hála az univerzális fordítónak, Siranna érti Burnhamet, és meglepően jól fogadja a vele való találkozást. Saru egy szót sem szól az idegcsápjairól, még. Kicsit komikus, amikor Siranna szembesül a világegyetem nagyságával. azonban ez nem akadályozza meg abban, hogy behívja őket teázni.

A két Csillagflotta tiszt igyekszik minél többet megtudni a Vörös Angyalról, azonban amint ezt teszik, a hangulat paprikássá válik, hiszen Siranna nem erre számított. Azt hitte, hogy miatta tért vissza a bátyja. Le is szidja őt, amiért elmenekült, valamint Saru tudomására hozza, hogy meghalt az édesapjuk. Egyik pillanatról a másikra a ba’ul vigyázó szemeinek aktiválása – amik tulajdonképpen kameraként funkcionálnak –  zavarja meg a veszekedést. Ami okot ad a távozásukra, hiszen amerre a dolgok haladtak, lehet, hogy egy Mónika Show szintű, kelpien perpatvarba torkollott volna.

Azt követően, hogy Burnham és Saru visszatért a hídra, a ba’ul rosszallja, hogy Saru ismét elhagyta Kaminart. Ráadásul, hogy a dolgok kicsit hátborzongatóbbak legyenek, kizárólag hang segítségével kommunikálnak. Az, hogy a hídon a világítás megváltozott, még baljósabbá teszi a hangulatot. A követelésük alappilléreként használják a Csillagflotta ígéretét, miszerint Saru elmenekülése után nem avatkoznak bele a bolygó életébe.

Természetesen Saru kifordul önmagából, és átvált lázadó üzemmódba, akár egy tinédzser. Azonban Pike nem tér ki a sodrából, hanem határozottan utasítja őt, hogy távozzon a hídról. Mind ezek mellett kiállt érte, hiszen Saru nem csak egy sima kelpien. Ő egy Csillagflotta tiszt és a Discovery legénységének a tagja.

vlcsnap-2019-03-07-15h44m28s600

Miközben Pike felkészül a ba’ulok elleni esetleges összecsapásra, addig Saru a transzporter terembe siet, ahol Burnham utoléri és igyekszik meggyőzni őt, hogy ne adja meg magát. Egy pár másodperces időzítés érthető lett volna, azonban mintha tudta volna, hogy Michael utána siet. Érdekes, hogy az addig pedáns viselkedésű Sarunak eszébe jutna, hogy megkérdezze, hogy miért hagyta el az állomását Burnham, addig ez az új kelpien ráadásul kijátssza a “Te nem tennéd meg a testvéredért?” kártyát.

Miután Saru feladja magát, – annak érdekében, hogy megvédje a faluját – egy különös zárkában találja magát, feltehetően az egyik ba’ul hajón. Ráadásul Sirannat is felsugározzák büntetésképpen. Hannah Spear rendkívül jól játssza Sirannat, továbbá egyiküknek sem lehet könnyű ilyen maszkban az érzelmeket szemléltetni.

A kialakult szituáció megoldásán fáradozik Tilly, Burnham és Airiam (Sara Mitich) a tudományos laborban, ahol a gömbből kinyert adatokat elemzik, s igyekeznek minél többet megtudni Kaminarról.

A megható pillanatot egy ba’ul felbukkanása szakítja félbe, ami a korábban látott fekete olajszerű  folyadékkal teli medencéből emelkedik ki.

Eközben a Discovery fedélzetén Burnhamék rájönnek, hogy valaha a kelpien faj volt a ragadozó életforma a bolygón, miután átestek a Vahar’ai-on. A különböző adatok elemzése után

vlcsnap-2019-03-07-15h45m24s770

Érezni lehet a megvetést a kelpienek iránt, abból, ahogy beszél róluk. Hozzá teszi, hogy Saru az, aki több mint 2000 év után az első kelpien aki túléli a Vahar’ai-t. Továbbá felfedi a tervüket nekik, hogy azért tartják elnyomva őket, mert úgy gondolják, hogy nem képesek felülemelkedni az állati ösztöneiken és veszélyt jelentenek mindenki másra. Itt bújik ki a szög a zsákból, a ba’ul nem akarja, hogy tovább fejlődjenek. Inkább a technológiai fölényükkel sakkban tartják őket.

Azt gondolná az ember, hogy minek mennek ennyi problémán keresztül? Miért nem irtják ki a kelpieneket egyszer és mindenkorra? Mindenesetre úgy tűnik, hogy elfelejtették, hogy milyen egy kifejlett kelpien.  Még Vahar’ai előtti formában is rettentően erős, nemhogy a rítus után. A ba’ul távozása után a falhoz szorított Sirannat és Sarut drónok igyekeznek kivizsgálni és semlegesíteni, azonban Saru egy legyintéssel kiszabadítja magát és testvérét.

Miután Saru sikeresen felveszi a kapcsolatot a Discovery-vel,  kidolgoznak egy megoldást arra, hogy miként idézzék elő az egész bolygón a Vahar’ai-t. Azt követően, hogy aktiválódott a jeladó, egész Kaminaron elkezdődött a rítus.  Természetesen ezt nem hagyhatta a ba’ul szó nélkül. Ekkor egy hatalmas rengés közepette kiemelkedik egy épület a Saru faluja melletti tóból, ami tulajdonképpen a raboskodásuknak a helyszíne is.

Amint a ba’ul elkezdte aktiválni a bolygó felszínén az oszlopokat – aminek a segítségével ki akarja irtani a kelpieneket – Pike többé nem finomkodik, ha kell erőszakkal is megóvja az elnyomottakat. A Discovery nem éppen ilyen szituációkra lett építve, ezért csak mérsékelni tudná Pike a pusztítást.

vlcsnap-2019-03-07-15h45m46s665

Mikor úgy tűnik, hogy minden veszve van, megjelenik a Vörös Angyal. Korábban Saru biztos volt benne, hogy egy külső erő vezeti őket az útjuk során, és ez beigazolódni látszik. Egy szempillantás alatt hatástalanítja egy elektromágneses impulzus segítségével a ba’ul erődítményt és működésképtelenné teszi az oszlopokat. Azonban ez nem minden, – Discovery-n Detmer szerint – az ehhez szükséges technológia még nem létezik. Röviden szólva, a ba’ul semlegesítve és az általuk létrehozott Nagy Egyensúly is megdőlt. Új fejezet kezdődik Kaminar történelmében.

A következő jelent már a Discovery fedélzetén játszódik, ahol egy meghitt beszélgetésnek lehetünk tanúi. Siranna életében először hagyja el az otthonának a felszínét. Saru megkéri testvérét, hogy tartson vele, azonban a húgának van mit tennie, egy egész faj életére lehet most hatással. A jelenet klisés, de rendkívül szépen kivitelezett a látvány szempontjából.

A kaminari küldetést követően bepillantást nyerhetünk a Section 31 nézetébe a Vörös Angyal iránt. Mindezt Ash Tyler segítségével szemléltetik, akivel megosztja Pike a jelentését, a jövőbeni kapcsolatok érdekében. A titkos részleg fenyegetésként tekint a jelenségre, azonban a kapitány továbbra is úgy gondolja, hogy nem rossz szándék vezérli az Angyalt.

Miután Sirannat lesugározzák a Kaminarra, Burnham a közelmúlt történéseinek hatására ráeszmél, hogy mit kell tennie. Neki is haza kell térnie. Ergo, a Spock utáni hajsza folytatódik.



Mikor beharangozták, hogy lesz egy Saru központú epizód, azonnal megörültem, de kicsit féltem is tőle. Azonban sikerült felülmúlniuk azt, amire számítottam. Az első évadban elkezdett kelpien szálhoz további információkkal szolgáltak. 

Azzal, hogy előtérbe hozták a kelpien történetet, egyúttal Hugh Culber -el történteket kicsit parkoló pályára tették. Valószínűleg egy hasonló epizódot kapunk majd a készítőktől, akárcsak ez. Továbbá tisztán látható, hogy a doktor visszatérése nem lesz akadálymentes, hiszen nem ugyanaz az ember már. Még Tillyn is látszik, hogy megváltozott a hálózatban történtek után. Összeszedettebb és jobban oda tud figyelni egy adott feladatra.

A Sound of Thunder egy új Sarut mutatott be, aki nem csak szenvedéllyel teli karakterré vált, hanem képes volt pozitív maradni a velük történtek ellenére is. Azonban lehet nem ártana indulatkezelési terápiára mennie, hiszen ez a félelem nélküli kelpien még okozhat további komplikációkat.

Ráadásul ez az epizód még jobban kiemeli a legénység jelenlétét, gondolok itt Owosekunra, Detmerre és Airiamra. 

A legvitatottabb része ennek az epizódnak természetesen az Elsődleges direktíva újraértelmezése. Pike és a legénysége gyökeresen megváltoztatta a hatalmi egyensúlyt a Kaminaron. Burnham meg is jegyezte, hogy több generációnyi idő kell még ahhoz, hogy a kelpienek fenyegetést jelenthessenek a ba’ulra. Gyakorlatilag ledobtak egy ketyegő bombát egy olyan bolygóra ahol addig két civilizáció élt együtt, és most szimplán odébb állnak. Ők meg találják ki, hogy hogyan tovább.

Valamint ez a rész is, akárcsak a többi, több szált tartalmazott, viszont sokkal jobban összefonódtak. A korábbi részekben előfordult, hogy sajnos túl sokat szerettek volna és nem sikerült összefüggő részt készíteni.

Ha jobban belegondol az ember, akkor még mindig vannak lyukak a történetekben, mint például hogyan élte túl a ba’ul a kihalást?  Több, mint 2000 éve hogyan zajlott le a Vahar’ai? Visszatérve Sarura, Doug Jones egy igazi kincs. Zseniális, ahogy a szélsőséges érzelmek között tud egyik pillanatról a másikra átváltani. 

Összességében szerintem ez az epizód volt az eddig részek közül a legösszeszedettebb. Csak remélni merem, hogy találkozunk még a közeljövőben hasonlóan összeállított történetekkel. 

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor kérlek iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek bennünket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Téglás László

Facebook: https://facebook.com/teglaslaszlo
Twitter: https://twitter.com/teglas_laszlo/
Instagram: https://www.instagram.com/teglaslaszlo/
Email: teglas.laszlo@mndsblog.com

© Téglás László
© Copyright by M&D’s Blog Since 2014

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .