2016. év, 44-ik heti hírösszefoglaló

Sziasztok! Ismét elérkezett a hétfő reggel, úgyhogy természetesen újra itt vagyunk a heti hírösszefoglalónkkal.

Mielőtt azonban a dolgok közepébe vágnánk, köszönettel tartozunk Szabó Laurának, aki a borítóképünket készítette!

És most, hogy ezt letudtuk, lássuk, hogy mit tartogatott számunkra az elmúlt egy hét?!

Hírek a nagyvilágból

Belföld

Zsombói Kakifantom

A cím egy kicsit viccesnek tűnhet, de a zsombói lakosok számára annyira mégsem. – Több mint esztétikai probléma. Egész egyszerűen tűrhetetlen – jellemezte a helyzetet a zsombói Gellérfy László , aki Facebook-bejegyzésben adott hangot felháborodásának. A „zsombói kakifantom” – ahogy Gellérfy fogalmazott – egy hónappal ezelőtt rendszeresen „megjelent” a Bábahegy buszmegálló mellett. – Szeptemberben legalább tizenkétszer fordult elő az, ami hétfőn ismét: közterületen valakinek a piszkát kellett takarítani. Egy olyan buszmegálló mellett, ahol rengeteg gyerek is megfordul, az ilyesmit nem szabadna eltűrni.

Gellérfy úgy fogalmazott, hogy bár a közmunkások rendre eltakarították az emberi ürüléket, bejelentésre elsőként ő szánta el magát. – Egy hónapja felhívtam az önkormányzatot, ahol azt mondták, nem tudnak az esetről. – Megoldást azonban ígértek: pályázaton nyert pénzből térfigyelő kamerákat helyeznek el a településen, többek között a Bábahegy buszmegálló közelébe is.

– A kamerák az elkövető kézre kerítésében segítenek majd – jelentette ki Gyuris Zsolt polgármester. A környéken most már folyamatos a járőrözés, több gyanúsítottról is tudomásunk van – fogalmazott.

Samu György

Ceglédi gyerekgyilkosság

“Emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya egy 31 éves ceglédi nő ellen.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársait 2016. október 30-án a reggeli órákban riasztották egy ceglédi családi házhoz. A mentősök egy 1 éves kisfiút kíséreltek meg újraéleszteni, aki nem mutatott életjeleket. A gyermek a helyszínen elhunyt.

A rendőrség munkatársai a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint lefolytatták a helyszíni szemlét és halottszemlét. Igazságügyi orvosszakértőt rendeltek ki, aki megállapította, hogy a gyermek halálát idegenkezűség okozta. Feltehetően az őt ért bántalmazás során elszenvedett sérülések miatt vesztette életét.

A nyomozó hatóság 2016. október 31-én büntetőeljárást rendelt el emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a gyermek édesanyja, B. Mónika 31 éves ceglédi lakos ellen.

A Pest megyei nyomozók az asszonyt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették.

Ez a bejegyzés olvasható a police.hu-n, mely a bejegyzésben is szereplő gyermekgyilkosságról szól, amit egy 31 éves nő követett el. Az eset után nemsokkal nyilatkozott az édesapa is, aki nem volt otthon, dolgozni indul, és útközben érte a borzalmas hír. Szerinte felesége, aki harmadik gyerekkel terhes nem bűnös, véletlen tragédia történhetett.

 “A feleségem sosem bántotta a gyerekeket, szerintem véletlen tragédia lehetett. Nagyon jó anya, ismerem, tíz éve vagyok vele. Valami nagyon felgyülemlett benne talán – de nem tudom, mi történt – nyilatkozta az M1-nek az agyonvert kisfiú apja.

Az m1 hiradó felvételét itt tekinthetik meg.

Beismerte tettét, a nyomozóknak azt mondta, hogy idegességében bántalmazta a gyereket.

A férfi a köztévének azt is elmondta, a felesége hét hónapos terhes harmadik gyermekükkel és nagyon rosszul éli meg a történteket.

Annyi kihallgatás, annyi kérdés… De majd biztosan tisztázza magát

– tette hozzá.

A férfi a Tényeknek is nyilatkozott, könnyeivel küszködve mesélte, hogy két és fél éves kisfiuk a nagyszülőknél van, ő még nem tudja, hogy mi történt kisöccsével. Az apa attól tart, hogy a gyámhatóság elveszi tőle a gyerekeket.

A Blikknek is nyilatkozott a férfi aki azt mondta, a 7 hónapos terhes nő jó anya volt, korábban sohasem bántotta a gyermekeiket, de az utóbbi időben sok változás történt az életükben, el is kellett költözniük. A férfi azt állítja, a nő depresszióban szenvedett, és nem is tudhatta, mit csinál, amikor bántalmazta a kisfiút. Azt is elmondta, hogy ő dolgozott, amikor az eset történt, mire hazaért, a kisfiú már halott volt. A Blikk szerint a gyilkosságot végignézhette a kisfiú két és fél éves bátyja is. 

Meg fogok bocsátani neki, akármi is történt.” – nyilatkozta az apa.

Először hideg vízzel próbálta fellocsolni, majd a mentők kiérkezéséig gyereke újraélesztésével is próbálkozott az a 31 éves nő, aki október 30-án reggel halálra verte kisfiát Cegléden. A Velvet azt írja, hogy az anya a földön fekvő gyermeket olyan erővel rázta meg, hogy a feje a padlóhoz csapódott.

A nő ügyvédje, Finta Eszter indítványozni fogja, hogy soron kívül vizsgálják meg védence mentális állapotát és azt, hogy a bűncselekmény elkövetésekor fennállt-e valamilyen beszűkült tudatállapot.Ügyvédje szerint az sem tudatosult benne, hogy a gyermeket soha többé nem fogja látni. Egyelőre nem fogta fel, hogy mit tett az a ceglédi nő, akit másfél éves kisfia megölésével gyanúsítanak – ezt ügyvédje mondta az RTL Klub Híradójának.

Az asszony öltöztetés közben rángatta meg a gyereket, és beleütötte fejét a padlóba. Védője szerint amikor feleszmélt, azonnal próbált segítséget nyújtani a kisfiúnak, mentőt is hívott, minden tőle telhetőt igyekezett megtenni.

Az ügyvéd azt mondta: nem tudatosult védencében, hogy mi a következménye a tettének – nem büntetőjogi értelemben, hanem hogy a kisfiút soha többé nem fogja látni. Ennek a feldolgozása még az egész családra vár. Kitért arra is, hogy nehéz hónapokon van túl a család, a férj sokat dolgozott, a feleségnek nem volt segítsége, anyagi gondjaik is voltak.

Az ügyészség részleteket is közölt a tragédiáról. A bűnügy gyanúsítottja – egy fiatal ceglédi nő – élettárásával két kicsi gyermeküket nevelik, a harmadik babát éppen várják. Az apa  elvesztette a munkáját, alkalmi munkákból éltek, gyakran megélhetési gondokkal küszködtek. A viták, veszekedések és a mindennapok gondjai miatt a nő sokszor ideges volt, nem volt türelme a gyerekekhez. Vasárnap a másfél éves kisfiú sírt, anyja pedig nem tudta megnyugtatni.

“A gyanúsított az egyre hangosabban síró gyermeket több alkalommal felemelte és nagy erővel a földhöz csapta. A sértett a fejét ért sérülések következtében életét vesztette”.
Bár a nő mentőt hívott, akik azonnal megkezdték a kisgyermek újraélesztését, már nem tudtak segíteni rajta. Az ügyészség azért kezdeményezte a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelését, mert álláspontjuk szerint tartani lehet attól – a bűncselekmény kimagasló tárgyi súlya miatt – hogy megszökne a hatóságok elől.

Az ügyben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt folyik eljárás. Szerdán Bujdosó Balázs igazságügyi szakértő a 24-nak azt mondta, a nő valószínűleg nem depressziós, hanem személyiségében torzult az a nő. A tettét ugyan – állítása szerint – a fia hisztije váltotta ki, de a szakértő szerint nemcsak a gyerek, hanem az élet zavarta.

A bíróságra érkezésről készült videót itt tekinthetik meg.

Előzetes letartóztatásba helyezték harminc napra az a várandós ceglédi nőt, akit kisfia megölésével gyanúsítanak – jelentette tudósítónk a helyszínről. A legszigorúbb kényszerintézkedés elrendeléséről csütörtök délután döntöttek Budapesten. Az asszony mostanáig őrizetben volt, a nyomozók vezetőszáron, bilincsben kísérték őt a Thököly úti épületbe. Finta Eszter, a gyanúsított ügyvédje a 24.hu-nak elmondta, fellebbeztek a döntés ellen, azt szeretnék elérni, hogy az anya házi őrizetbe kerüljön.

A nőt egyébként várhatóan a Thököly rabkórházba viszik, ott ugyanis megfelelőek a körülmények egy terhes nő számára.

Samu György

Külföld

De lennék most 18 éves olasz fiatal

Az olasz kormány “kedveskedni” próbál a 2016. november 3 és 2017. december 31-e között 18-dik életévüket elérő fiataloknak, ugyanis 500 eurót, amit koncertjegyekre, mozijegyekre és múzeumlátogatásokra költhetnek el. A teljes projekt közel 90 milliárdjába kerül az olasz kormánynak, de azt állítják, hogy megéri nekik.

A programra jogosultaknak egy alkalmazást kell letölteniük, ezen keresztül juthatnak majd hozzá a programokra szóló kuponokhoz.Jövőre egy hasonló projektet tervez a kormány, akkor a tanárok kapnának ugyanennyi pénzt, ők viszont a karrierjük építésére fordíthatnák az összeget.

Kíváncsian várom, hogy nálunk lesz-e ehhez hasonló kezdeményezés, bár azt hiszem erről egy kicsit lecsúsztam.

Samu György


Technológia

Hát akkor a héten kezdjük Lewis műsorával a dolgokat. A piros sarokban Unbox Therapy

Elsőként nem mással, mint egy újabb drónnal. Azonban ez valamilyen oknál fogva ismét különleges. Amit már a videóhoz tartozó borítókép is jól mutat.

Szutor Márk


És, ha ez nem lett volna elég. Akkor engedjetek meg nekem egy kérdést! iPhone 5-tel, vagy annál újabb Apple telefonnal mászkáltok, és azzal is fényképeztek? Amennyiben igen, akkor mutatunk egy tokot, ami nagy segítségetekre lehet majd!

Szutor Márk


Autó – motor

Bár nem tudhatom, hogy ti mennyire lelkesedtetek, illetve mennyire szerettétek a BBC sikeres autós sorozatát, és magazinját a Top Gear-t?! Én meg kell mondjam, hogy azok között voltam, akik próbálták a legtöbb héten követni Jeremy Clarkson, James May, és Richard Hammond közvetítéseit.

A Chris Evans éra azonban azt kell mondjam, hogy nem nyűgözött le, és ennek megfelelően az új évadból talán egy részt sikerült végig szenvednem. Majd mindezek után a Top Gear – BBC – Szutor Márk hármas kapcsolata a feledésbe merült.

Jó hír azonban mindenkinek, hiszen kaptunk egy újabb trailert, a két hét múlva debütáló The Grand Tour-ból.

Szutor Márk


Pénzügy

Légiközlekedés

Elindult a világ legrövidebb nemzetközi járata

A People’s Viennaline légitársaság a héten jelentette be, hogy a St. Gallen Alternhein és Bécs között közlekedő járatát innentől kezdve Friedrichshafen-i útmegszakítással üzemelteti majd.

Mely lehetőséget biztosít a régióban utazóknak arra, hogy a több mint 1 órás, és 66 kilométeres közúti közlekedés helyett az alig 8 perces repülőutat válasszák.

És bár ezzel a PE200 – PE201, valamint PE202 – PE203 járatpárok egy újabb leg-et állítottak fel a repülés világában. Azonban még mindig nem tudnak versenyezni a Loganair által üzemeltetett Westray és Papa Westray repterek között közlekedő menetrend szerinti járatával. Mely mindössze 1,6 mérföldet repül.

Szutor Márk


A hét applikációja

Android + iOS

Trading 212

Elismerem nem volt könnyű az eheti választásunk, ami a hét appját illeti. Így végül egy elég furcsa győztesünk lett. De szavak helyett jöjjön inkább egy videó. Ami bemutatja a Trading 212 alkalmazást.

google-play-icon_2x

app-store-icon_2x

Szutor Márk


Film és média

Robert Langdon

Azt hiszem egyet érthetünk abban, hogy ez a hét a részünkről bővelkedett filmes tartalmakban. Hiszen sikerült napról napra feldolgoznunk azokat a filmeket, melyek Dan Brown regényei alapján készültek. Melyekről, ha esetleg lemaradtatok, akkor az alábbi linkeken keresztül elérhetitek ezeket a cikkeket

Számunkra mindenképpen egy jó élmény volt, újra megnézni a filmeket, és elolvasni a hozzájuk tartozó regényeket. És bár a Sony döntésével miszerint az Elveszett jelképből belátható időn belül nem terveznek filmet készíteni nem feltétlenül értünk egyet. Reméljük, hogy a döntéshozókat sikerül majd jobb belátásra bírni ezzel kapcsolatban.

Addig is azonban egy valamit megígérhetünk. A Heti hírösszefoglalónk, illetve az Egy város az én szememmel sorozat mellé, egy újabb visszatérő tartalom is társulni fog, ez pedig nem lesz más mint az innentől kezdve minden csütörtökön megjelenő Filmkritika sorozatunk. És bár ennyi új filmet nyilván a stúdiók nem adnak ki, így régebbi alkotásokat is fel fogunk dolgozni. Melyhez várjuk az ötleteiteket!

Szutor Márk


National Geographic – Before the Flood

A napokban kezdett keringeni YouTube-n, illetve sok más videómegosztó portálon egy film, melyre egész egyszerűen a közel másfél órás játékidő miatt nem kattintottam rá. Mivel mindannyian ismerjük már azokat a csatornákat, akik csinálnak egy összesen egy képből álló videót, (melyek alatt sokszor zene sem szól), egy-egy népszerű filmhez. A videó leírásában azzal az ígérettel, hogy a linkre kattintva ingyen nézhetjük meg online az adott művet.

Valamelyik nap azonban mégiscsak rávitt a lélek, hogy megnézzem, mit alkotott Leonardo Dicaprio főszereplésével, a National Geographic, és az ENSZ. Gondolom, nem lövök le nagy meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy egy dokumentumfilmet. A részletek helyett azonban inkább tekintsétek meg az alkotást.

Szutor Márk


Programajánló

Belföld

Szegedi Jazz Napok

szeged-jazz-days-2016-poster-small.jpg

A SZEGEDI JAZZ NAPOK minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet a live-jazz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté.

Idén az amerikai post-bop szupergroup THE COOKERS, a free-jazz legjobb ütőse HAMID DRAKE, valamint a Polish-jazz jelenlegi legnagyobb sztárja, WOJTEK MAZOLEWSKI áll a fesztivál fókuszában. A hazai élmezőnyt Balázs Elemér, Borbély Mihály és Tóth Viktor zenekarai képviselik, míg szegedi színekben Haraszti Ádám nemzetközi együttese, a Unity First mutatkozik be.

THE COOKERS All-Stars: Billy Harper, Eddie Henderson, Craig Handy, David Weiss, George Cables, Cecil McBee, Billy Hart… Egytől-egyig a jazzművészet legnagyobbjai, csupa világhírű szólista és zenekarvezető a saját jogán. Ez a káprázatos felállás az igazi és lélekteljes hard-bop irányzat legértékesebb létező szupergroupja. Kötelező minden jazzrajongónak!

A WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET ma Lengyelország elsőszámú jazzegyüttese. Színrelépésük robbanásszerű hatást váltott ki a műfaj népszerűsítésében, munkásságuk hatása kimutatható szinte az egész lengyel könnyűműfaj zenei ízlésében.

HAMID DRAKE a chicagói AACM legismertebb ütőhangszerese, Don Cherry, Pharoah Sanders, Herbie Hancock és Archie Shepp mellett vált világhírűvé. Az európai free-jazz táborban különösen nagy tisztelet övezi, a Szegedi Jazz Napokra két kiváló hazai muzsikus, Tóth Viktor és Szandai Mátyás társaságában érkezik.

BALÁZS ELEMÉR sokak szerint a legjobb magyar dobos, aki most az egyik legerősebb, de ritkán hallható triójával jön Szegedre, melyben a káprázatos tehetségű Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik és Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik.

A BORBÉLY MŰHELY a Vujicsics zenekarból ismert és többszörösen kitüntetett Borbély Mihály szerzői együttese. Improvizatív zenéjüket a Szabados-iskola, valamint a Kárpát-medencei és balkáni népzenei örökség fúziója jellemzi.

UNITY FIRST: egy vadonatúj együttes, melyet Haraszti Ádám fiatal szegedi dobos alakított Londonban, két brit-afrikai és egy svájci muzsikussal. Néhány angliai fellépés után ez lesz a fesztiválpremierjük.

JEGYÁRAK:

 • 1. nap: 4.000.-Ft
 • 2. nap: 3.000.-Ft
 • Bérlet: 6.000.- Ft.

On-Line jegyelővétel:

Samu György

V. Márton-napi Makettkiállítás

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Márton napi makettkiállítás. Az idén is szeretettel várjuk a makettezés híveit, minden kedves érdeklődőt és természetesen barátainkat, ismerőseinket. Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve a közönség szavazatai alapján kerül sor a kiállított munkák értékelésére, díjazására. Amit szeretnénk megtartani, az a remek hangulat, ami eddig is jellemzője volt a kiálltásnak! A makettkiállítást börze egészíti ki, melyen gazdag választékban lehet maketteket és a makett építéshez szükséges szerszámokat, kiegészítőket vásárolni. Látogatóink között az idén is értékes utazási nyereményeket – utalványokat sorsolunk ki. A legszebb makettek készítői oklevelet, maketteket és repülőnapra szóló utazásokat nyernek. A rendezvényhez ideális helyszínt biztosít a BÉKÁSMEGYERI KÖZÖSSÉGI HÁZ színháztermével, klubszobáival, előcsarnokaival.

A MAGYAR ÓCEÁN REPÜLÉS 85. ÉVFORDULÓJÁN AZ ÓCEÁNREPÜLŐK EMLÉKÉRE 

óceán-repülő-1024x865.jpg

Vendégek és előadók:

2016.11.12. szombat

 • 13:30 Kötetlen beszélgetés SZABÓ „TOPI” ZOLTÁNNAL, aki a Magyar Légierő nyugállományú őrnagya, és 2003-ban, az angliai Fairfordban MIG 29-es gépével maga mögé utasította a nyugati világ legmodernebb vadászgépeivel repülő sztárpilótáit.
 • 15:00 NÉMETH ZSIGMOND: a világrekorder pilóta, aki egymotoros géppel repült át az Atlanti-óceánon 35 éve – nála nagyobb távolságot azóta sem tett meg senki ilyen repülővel. Teljesítményéről mégis viszonylag kevesen tudnak – annak idején nem kaphatott nagy nyilvánosságot.
 • 16:30  MALÉV repülőgépek az óceán fölött: Kötetlen beszélgetésben kérdezhetjük Magyar Jánost, Fehéregyházi Lászlót, Zámbó Mihályt, ifj.Szentgyörgyi Dezsőt és Fuchs Jánost, az egykori MALÉV pilótáit és vezető munkatársait.

2016.11.13. vasárnap

 • 11:00  MAGÓ KÁROLY előadása a repülőgép roncskutatásról

Programok mindkét napon:

 • Óceánrepülők emlékkiállítása
 • Gyermeknek papír-makettezés: tapasztalt makettezők segítségével, az érdeklődő gyerekek vághatják ki, ragaszthatják össze a kiválasztott makettet
 • látvány-makettezés
 • RC Tankok bemutatója

 A rendezvény támogatói:

Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Békéscsabai „KIT” Makett Klub,Mosonmagyaróvári Makett Klub és Egyesület, Miskolci MakettezőkEgyesülete, Repülés Baráti Kör Budapest, Magyar Repüléstörténeti Társaság

Látogatói információk:

 A kiállítás nyitva:   2016.11.12-án 10-18

                                       2016.11.13-én 10-16

 Belépő díj/nap:

 • 600 Ft/felnőtt,
 • 400 Ft/gyerek
 • 1600 Ft/család (2 felnőtt+2 gyerek).

Egyéb információkat ITT találhat.

Samu György

Külföld

James Arthur – Back From The Edge Tour – March 2017

Mondhatni már szinte szokásos módon ismét egy koncertsorozatról számolunk be nektek. Ezúttal James Arthur az előadó, és alább találjátok a dátumokat, és a helyszíneket.

 • 2017. március 6, hétfő – Norwich UEA
 • 2017. március 7, kedd – Southend Cliffs Pavilion
 • 2017. március 9, csütörtök – Newcastle, O2 Academy
 • 2017. március 10, péntek – Glasgow, O2 Academy
 • 2017. március 11, szombat – Manchester, O2 Apollo
 • 2017. március 13, hétfő – Sheffield, O2 Academy
 • 2017. március 14, kedd – Leicester, De Montfort Hall
 • 2017. március 16, csütörtök – Plymouth Pavilions
 • 2017. március 17, péntek – Bournemouth, O2 Academy
 • 2017. március 18, szombat – Cardiff St David’s Hall
 • 2017. március 20, hétfő – London, O2 Shepherd’s Bush Empire
 • 2017. március 23, csütörtök – Bristol, O2 Academy
 • 2017. március 24, péntek – Birmingham, O2 Academy
 • 2017. március 25, szombat – Leeds, O2 Academy

A turnéig ugyan van még hátra majdnem 4 hónap, de a külföldi programjaink esetében ezekről igyekszünk minél hamarabb tájékoztatni titeket. Amennyiben szeretnétek ott lenni a sorozat bármelyik koncertjén, akkor jegyeket a gigsandtours.com, valamint a ticketmaster.co.uk weboldalon tudtok magatoknak foglalni.

A repülőjegyekért, és a szállásfoglalásokért pedig kattintsatok ide. És amíg elérkezik a jövő március, csak egy kis emlékeztető, és ízelítő, hogy mit is várhattok majd!

Szutor Márk


És ezzel a mostani összefoglalónk ismét véget ért. Viszont továbbra is érdemes velünk maradni, hiszen továbbra is érdekes tartalmakkal jelentkezünk, de addig is:

Ha tetszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több embert elérhessünk. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50 gmail

Szutor Márk

Facebook page: https://www.facebook.com/mndblog/
English Blog: http://www.markszutor.wordpress.com/
Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Path: http://www.path.com/profile/1M1AT0
Email: youtube.szutormark@outlook.com

Samu György

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003020191199
Twitter: https://www.twitter.com/samugyrgy1
Instagram: https://www.instagram.com/samu942
Email: samu942@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.