Movie Night: Ocean’s Twelve

Bár tudom a múlt héten nem sikerült ezzel a filmmel jelentkeznem, melynek számos oka volt.

A laptopom szervízbe került, és a másodlagos eszközömet a céges rendszergazdáknak le kellett pucolnia az olyan konfigurációs beállításoktól, amik miatt itthon használhatatlan lett volna.

De most, itt vagyunk a csapat újabb kalandjaival, és ez esetben már egy kicsit másképp nézek a dolgokra, mint az előző részben. Úgyhogy kezdjünk is bele.

Mindenek előtt nézzük meg, hogy az előzetes alapján mit is várhatunk?!

Nos szerencsére ezekből nem igazán derül ki még semmi. És bár persze ott van a múzeum, ott van Amszerdam, és ezzel együtt Európa izgalmas és rejtélyes világa. Terry Benedict bosszúja, és a csapat megfenyegetése, hogy visszafizessék kamatostul amit elloptak. Azonban, hogy ehhez mit kell majd a mostani alkalommal meglovasítanuk? Na, hát az majd később kiderül.

A történet szerint újra összegyűlik a banda, miután Mr. Benedict személyesen kereste meg a legtöbbjüket, hogy figyelmeztesse őket arra a nem is tényre, hogy bizony-bizony tartoznak neki közel 160 millió dollárral, amit az elmúlt három év kamatai igencsak a 200 millió közelébe tornáztak fel.

Miután az ötletelgetés sehova, pontosabban inkább csak mégnagyobb káoszhoz vezet, úgy természetesen Rusty az aki előjön a zseniális ötlettel, hogy irány Amszterdam, és nincs is túl sok vesztegetnivaló idejük, hiszen a délutáni gépen már rajta is kéne lenniük. Köszönhetően annak, hogy a Las Vegas-ban történtek után, akármennyire is szeretnének, az Egyesült Államokban már nem tudnának semmit, és senkit sem kirabolni anélkül, hogy az ne szúrna egyből szemet a hatóságoknak.

Így tehát nincs más választásuk mintsem egy régi ismerőst felkeresni, aki képes nekik egy jól fizető munkát adni. Azonban itt némi csavar kerül a történetbe, hiszen miután Daniel Ocean csapata megbízást kap, hogy lopja el a holland műgyűjtőtől a világ első értékpapírját, melyek a Kelet-Indiai Társaság állított ki. Viszont mire kivitelezik a tervüket, és eljutnak a széfhez, addigra már csak egy apró róka szobrot, és egy üzenetet találnak ott. Ezzel pedig a konkurenciát is, amihez nincsenek hozzászokva.

A legjobbnak ismeri őket a tolvajvilág, és most valaki mégis megelőzte őket, egy olyan terv kivitelézésében, amit nem volt éppenséggel egyszerű megoldani még nekik sem. Így tehát nem tehetnek mást, mintsem nyíltan felveszik a versenyt a francia mestertolvajjal.

És akkor térjünk is el egy kicsit a történettől, és lássuk a képi világot.

Nos nem kell gondolom mondanom, hogy Amszterdam, a Como-i tó, majd mindezek után Olaszország más egyéb helyszínei elég nagyot ütnek a vásznon. Remekül megoldott jeleneteket láthatunk mindazonáltal is, hogy sokunk számára már ismerős látképek lehetnek mindazok, amiket a vásznon elénk tárnak. Volt persze egy-két olyan eleme a dolgoknak, amikkel nem feltétlenül tudtam egyet érteni. A múzeumi rabláskor használt CGI lézerek sajnálatos módon nem hozták éppenséggel azt a szintet amit el lehetett volna várni tőlük. És persze tudom, hogy egy 2004-es filmről beszélünk, melynek relatíve nagy költségvetése volt. Szóval nem is értem, hogy miként sikerült ezekkel az elemekkel olyan munkát végezni, ami miatt a nézőnek esetleg furcsán az az érzése lehet, hogy Tolour bizony nem egyszer simán beriasztotta volna az egész helyet.

Amire viszont nem lehet panaszom az a hologramok alkalmazása volt, ezt a rendező, illetve a kreatív csapat kivételesen magas színvonalon készítette el, és bár tudom a vásznon megjelenő elemeknek nem mindig szabad hinni, hogy azok valóban ott is voltak. Azonban elég nagy valószínűséggel, ha valaki ilyen, és ehhez hasonló technológiát képes lenne re-kreálni, akkor az nagyon nagy színt vihetne az életünkbe.

És akkor lássuk a színészi munkát

Daniel Ocean (George Clooney)oceans12

Jó öreg Danny Ocean, ismét belekeverte magát abba a nem túl hálás szerepbe, amikor terveznie, agyalnia, és esetlegesen menekülnie kell. Ám mindez láthatóan nem okoz neki problémákat, és élvezi az életet amit él.

A kép alapján is láthatjuk, hogy mennyire lazán, és mennyire higgadtan kezeli nem csak a lopás lebonyolításához való ellenfelét, hanem azt is, ahogy ebben a filmben ismét beállították a karaktert. Egyetlen aggodalma az csak és kizárólag a korára vonatkozik. És bár erről társai is nagyon szívesen tesznek tippeket, mégis mindegyikük, csúnyán leszerepel.

Ez George Clooney-ról nem mondható el, úgy gondolom, hogy Mr. Ocean szerepét kifejezetten nagy műgonddal hozza, és hitelesen alakítja az agyafúrt, és ravasz mestertolvajt a vásznon. És ennek megfelelően nem is kell csalódnunk abban, amit tőle látunk.

Tess Ocean / Julia Roberts (Julia Roberts)

Nem ismerem személyesen Julia Roberts-et, és szerintem ezzel sokan vagyunk még hasonlóan. Így tehát arról a részről, amikor saját magát kell eljátszania, ami a film majdhogynem egésze alatt jelen van nem igazán tudok mit mondani.

Tess szerepébe bújva azonban teljesen másképp viselkedik, teljesen másképp hat a vásznon, és ezt a kontrasztot nyilván meg kellett alkotni a nézők számára, hiszen bár az Ocean házaspár sem áll rosszul anyagilag. Ettől függetlenül a színészek mámoros, és luxust idéző világa már tőle is távol áll. És az ezen a kontraszton alapuló problémával ügyesen megy szembe.

Mint már mondtam, nem tudom, hogy milyen lehet ő a való életben, pusztán a képzeletem szüleményére hagyatkozhatnék, de akkor nem feltétlenül jutnánk el ennek a cikknek a végére. Így azt kell mondjam, hogy bár nem rajta van a hangsúly a film során, a szerepéhez mérten hozza azt, amit elvárhatunk tőle.

Rusty Ryan (Brad Pitt)bradpittoceanstwelve

Rusty szerepén, és karakterén egyáltalán nem változtattak, bátran beszúrhatnám ide az előző filmből azokat a bekezdéseket amit a színészről írtam. Hiszen most is gyakorlatilag ugyanazt a nagy gyereket kell Brad Pitt-nek eljátszania, akit az előző részben.

Továbbra is egy pillantással képes bárkit elvarázsolni, és bárkit rávenni arra, hogy úgy táncsoljanak, ahogy ő fütyül. Azonban rájöhetünk, hogy bizony neki is van egy másik oldala, egy olyan amiről eddig nem igazán esett szó. És itt jön képbe következő karakterünk.

Isabel Lahiri (Catherine Zeta-Jones)10020007916_5a16f1e737_b

Talán itt kellene megemlítenem, hogy számomra a színésznő mindig is egyfajta mérce volt, amikor a vásznon feltűnő nagy neveket kellett felsorolni. Isabel Lahiri, mint nyomozó szerepében azonban annyira nem tudtam megtalálni annyira a színésznő tehetségét, mint amennyire Isabel-ben megtalálhattam magát a színésznőt.

Mármint csak nézzünk rá a beszúrt képre, és mondjuk azt, hogy ez a nő nem éppen meglátta azt az embert, akibe első látásra szeretett bele, és ettől összezavarodott. Már csak amiatt is, mert mindez épp csak egy pillanatig tartott hiszen az illető valószínűleg soha sem kerül majd elő. És így ismerettség is nehezen lehetne ebből a találkozásból.

Nos ezt az aspektust, tökéletesen hozza, és sikerül elhitetnie velünk azt, hogy egy “könyörtelen” nyomozó is lehet annyira érzéki, és annyira elbűvölő, mint bárki más. Úgyhogy itt mindenképpen jó pontott szerzett nálam a film.

Terry Benedict (Andy Garcia)ocean_twelve01

Na persze Mr. Benedict sem maradhat ki a sorból, és bár őt nem sokat látjuk a vásznon, hiszen jelenleg nem aköré épül a történet, hogy őt hogyan tudnák kisemmizni. Mindösszesen csak az a vágy hajtja, hogy a pénzét visszaszerezze.

Azonban a kevés szereplése is nagy hatással üt a vásznon. Ismételten a képet hívnám segítségül, hiszen ez az az ember, akinek én Andy Garcia-t megismertem. Talán ezért is vagyok kicsit elfogultabb ezzel a trilógiával kapcsolatosan.

Terry Benedict szerepére is azonban igaz az, ami a Brad Pitt által alakított Rusty-ra, hogy nyugodt szívvel Ctrl + C, Ctrl + V kobinációt használhatnék az előző cikkben leírtakra. Hiszen most is csak azt a mondhatni gépet kell alakítania akit az első részből megismertünk.

És akkor lássuk a végkifejletet.

Nos a rablási kísérlet után, a csapat már csak az FBI-ra vár, hogy azok az Európában, illetve Las Vegas-ban elkövetett bűneikért felelhessenek majd. Azonban a látszat ellenére természetesen ez soha sem következik majd be.

A csapatot azonban az ügynökség soha sem helyezi vád alá, mint később kiderül Tulour ugyan sikeres volt a lopásban, azonban mindösszesen egy minta darabra repült rá. Hiszen az eredeti erekjét a fiúk már szállítás közben megszerezték.

Ezeknek, és a fentebb említetteknek megfelelően tőlóünk az alábbi értékelést kapta a film.

4-out-of-5

Összegezzünk!

Alapvetően ismét egy jó filmet láthatunk, illetve nézhetünk meg mégegyszer, amennyiben arra adjuk a fejünket, hogy akár a YouTube, az iTunes, a Play Movies, és még sok más egyéb streamingszolgáltató kínálatában megtekintjük.

A közel két órás alkotás során egyszer sem éreztem unalmasnak a cselekményt, és mint minden filmnek ennek is meg vannak a maga hibái, ezek mellett úgy gondolom egyszerűen el lehet majd sétálni.

Mi pedig köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok, erre a többszörösen is megkésett Movie Night-ra.

Ha teszett ez a cikk, akkor kérlek nyomjatok rá egy like-t, és osszátok meg, hogy minél több emberhez elérjen. Amennyiben nem szeretnétek lemaradni a további tartalmainkról sem, akkor iratkozzatok fel a WordPress rendszerén keresztül, illetve kövessetek minket az alábbi közösségi média platformok mindegyikén.

Mégegyszer köszönjük, hogy ismét velünk tartottatok! Sziasztok!


icon-facebook-50x50       twitter_Color_Icon     instagram-logo-homepage-50x50   tumblr-50x50

Szutor Márk

Facebook: http://www.facebook.com/szutor.mark
Twitter: http://www.twitter.com/szutormark
YouTube: http://www.youtube.com/user/szutormark
Instagram: http://www.instagram.com/szutormark
Email: szutor.mark@mndsblog.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.